Cudzí pes na pozemku

tykat
8. júl 2014

Bývame v radovke. Pozemky za domom sú malé. Cca 85m2. Ploty máme drotené plus bambus alebo zelená sieť, obrastené paviničom, niekde tuje, ruže, kríky. Dnes v o polnoci som začula divný brechot, úplne blízko. Zasvietila som na terase (väčšinou zároveň otvorím-teraz našťastie nie) a tam stál susedov pes - čau-čau, brechal na mňa, je pra nás úplne cudzí, keď sme na záhrade v 50% prípadov dobehne ku plotu a brechá. Zobudila som muža a rozmýšľali čo s tým. Pes pobehoval po záhrade, označkoval si tam miesto a zaľahol, keď sme sa priblížili k terase dobehol a začal brechať. Susedia neboli doma, často chodia preč aj na týždeň a psov kŕmi ďalší sused (majú ešte jedného čau-čau). Muž najprv že ho zaženie nejakou palicou, to som ho stopla, pes by si ho zapamätal. Potom že ho nechá do rána na záhrade a možno odíde, to som tiež zarazila. Tak sme zobudili suseda, on ho zavolal, objavili sme dieru kade vošiel (plot je bežne zaistený skobou v deliacom múre, teraz bol odistený). Ok sused plot zaistil, my sme ho dočasne poistili z našej strany (umelohmotný špagát uviazaný o plot a o trám).

Susedia sa psom nevenujú, na prechádzke boli cca 5x za tri roky, psy ich vlečú, sú buď v práci alebo po návštevách, prípadne sú návštevy u nich. Psy na všetko štekajú (to mi nevadí) a hryzú sa medzi sebou (fena a pes, fena dominantná). Nepočúvajú majiteľov (keď im dávajú jedlo vyžadujú aby si sadli a čakali, toto trvá aj 10 minút - vek psov 3 a 2 roky). Budeme to s nimi riešiť aby plot zabezpečili poriadne, my tiež urobíme opatrenia.

Problém je, že naše deti sú niekedy samé doma (8 a 14 rokov) a potrebujem radu ako sa majú oni a aj my správať ak sa ocitneme na našom pozemku s týmto psom naraz bez možnosti ísť do bezpečia. Popravde čau čau je pre mňa tak nečitateľný pes že neviem čo robiť. Ak máte nejaký návod ako sa zachovať aby nás nenapadol sem s tým.

Btw. pred týždňom zmizla naša mačka, začínam podozrievať toho psa ale ak by to urobil tak by sa u nás asi objavil skôr a nie týždeň potom. Či?