icon

Dá sa susedova žiadosť slušne odmietnuť?

6. máj 2023

Mam starsieho suseda ktorému rada pomáham,vybavujem veci pošta.. banka..internet atď nákupy ,lekáreň no proste také tie veci,chudák nikoho nemá a ešte sa stará o ležiaceho syna aj koláče mu vždy v nedeľu donesiem robím to rada .Momentálne je chorý a požiadal ma vyprať mu veci posteľné atď plne 2 tašky ale mne sa to proste sorry ale hnusu pot špinavé atď ako to slušne odmietnuť alebo čo by ste robili?

autor
6. máj 2023

@mamula20 áno práve pozeram

ildiko36
6. máj 2023

Bud si to urob u neho alebo vybav cez úrad nech daju ku nemu opatrovateľku

panelacikova
6. máj 2023

zistila by som si ceny v práčovni, oznámila mu, že nemám problém mu to tam zaniesť, ale nech sa nehnevá, mám malé deti a denne mi ide práčka a mám problém so sušením napríklad (ak nemáš sušičku, tak bežne je problém v paneláku s priestorom na sušenie). ale že nemáš problém mu to odniesť do čistiarne alebo práčovne. nech ti však pokryje náklady aj na cestu, ak máte práčovňu od ruky. ja by som to akože neprala. nie. mne by sa to tiež hnusilo. a takisto by som nemala problém mu pomôcť či nakúpiť alebo doniesť občas niečo navarené. ale nie prať spotené veci po cudzích vo svojej práčke. :(

panelacikova
6. máj 2023

inak až teraz som prebehla diskusiu, vy ste niektoré fakt bohové 😀 veď kúp sanytol, veď mu to oper, veď čo - ubudne z teba?
a akože autorka s prepáčením serie peniaze na dezinfekčné prostriedky či prací prášok? keby aj jednorazovo. ja by som jednoznačne ani nezaspala, keby som práčku potom niečím nevyčistila (teda ja nie, lebo ja by som mu to neprala, ale chápete....). tak autorka si má robiť náklady, lebo pán má pokazenú práčku. myslím si, že existujú iné spôsoby a ak je pán OK, tak pochopí a bude rád. zavolať opravára práčok (po dohode s pánom a odkonzultovaní ceny za opravu) alebo zaniesť do čistiarne....

liljana
6. máj 2023

Radsej mu vybav opravu pracky, alebo dohod kupu novej/pouzitej pracky. Vela ludi si kupi novu pracku a staru daruje za odvoz. Aj tak to bude musiet skor ci neskor urobit. Operies teraz a na buduce zase,...? A dokedy? Vidi, ze si dobra dusa, tak ta po troske vyuziva.

mandzula
6. máj 2023

Raz by som mu veci oprala (periem aj psovi deky, potom pustim pracku s cisticom na 90), no aby to uz potom nebral ako samozrejmost, pomohla by som mu s opravou pracky.

tykat
6. máj 2023

No mooooment a o tyzden mu kto operie ked ma pracku pokazenu? Skor by som mu opravara dohodla. Lebo takto ti to prischne.

ahhola
6. máj 2023

Oprať u neho? Aký problém...

oblecenie99
6. máj 2023

Ak si náhodou z Košíc, ja rada darujem práčku pánovi za odvoz.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
maxalla
6. máj 2023

Fuj... priznam sa, ze ja som na toto asi precitlivena, ale neperiem ani po rodine, nie to este po cudzom. (Male deti nemam a kazdy si vie svoje veci do pracky hodit.) Bohuzial ma nenapada ziaden sposob, ako to slusne odmietnut, aby to nebolo trapne niektorej strane.

annamalaga
7. máj 2023

Skús mu povedať, že mu vybaviš opravára. Ináč, ak sa nevládze starať o postihnutého syna, tak treba hľadať pomoc cez úrad prace. Musí to byt aj pre neho psychicky náročné.

victory7897
7. máj 2023

Určite by som oprala ,to je najmenej, potom dať program čistenie bubna a naliať sanytol ..aj keď si myslím ,že príde aj druhýkrát,alebo možno prekvapí a kúpi práčku...ale pomohla by som mu v tomto

valeria_h
7. máj 2023

@panelacikova Tomu sa hovorí ľudskosť a dobrosrdečnosť, nezištná pomoc, ale chápem, že mnohým to nič nehovorí.

simca06022011
7. máj 2023

Jedna vec je pomoc, druhá vec je už keď je toho príliš. To už ty vieš ako často mu poskytujes služby, moznonby si to mala trochu obmedziť určite sú veci ktoré si dokáže zariadiť aj sam.
Práčka keď sa mu pokazila, treba si ju dat opraviť atď... ja by som to oprala normálne, nič sa ti nestane práčke ale ničomu. Keď operie toto, pusti si čistiaci program alebo daj vyčistiť pracku. Na chlpy je dobre hodiť do práčky hubku na riad :D a viac by som to nerobila. Keď mu odnesiem veci tak sa ho spýtaj činu pracku rieši, lebo odtiaľ potiaľ...

palicka
7. máj 2023

Milá autorka. Tiež mám vyvinuté sociálne cítenie, tiež sa nechávam často až využívať, ni to, čo robis Ty a čo sa od Teba očakáva pre CUDZIEHO človeka, je v podstate viac ako terénna sociálna praca. Myslím, že sused už nezvláda domácnosť a bude to len a len horšie. Ak je tam ešte aj letiaci pacient, tak sa to bude zhoršovať rýchlo. Pottebuju opatrovateľku, obaja. Skús mu to navrhnúť, snáď ešte pomôcť s papierovačkami na meste. Všetky spravodlivé- autorka má vlastnú rodinu, vlastné starosti, … a myslím, že čo robí doteraz je dávno nad rámec susedskej pomocí. Myslím, že si zaslúži “ďakujem”, nie rozpravat o tom, aký je sebec, lebo neperie.

milanemila
7. máj 2023

Ja by som mu asi normalne povedala co pises aj tu, ze mu rada pomozes s malickostami alebo vybavit opravu pracky, ale mas male dieta a on ma macku na pradle su chlpy a tazko to potom dostanes z pracky. Je pekne, ze mu pomahas ale niekedy clovek poda prst a vezmu celu ruku, zas odtial potial. Ak by to bola rodina, tak to vezmem niekam do pracovne ale sused je pre teba cudzi clovek a uprimne by sa mi toez hnusilo prat pradlo kt opisujes 🤷🏼‍♀️

panelacikova
7. máj 2023

@valeria_h prečo tie svoje múdrosti adresuješ mne?

valeria_h
7. máj 2023

@panelacikova Cítiš sa dotknuto a nemáš argumenty , tak píšeš takúto hovadinu? 🤦‍♀️😂 No preto, lebo diskutujeme, to znamená, že môžem reagovať na kohokoľvek v diskusii, reagovala som na Tvoj komentár 😉

panelacikova
7. máj 2023

@valeria_h pýtam sa preto, lebo som si vo viacerých diskusiách všimla, že ti ležím v žalúdku. keby si čítala s porozumením (čo ty zjavne nevieš), všimla by si si, že nemám problém s iným druhom pomoci starším ľuďom, či ľuďom, ktorí menej vládzu. akurát by som odmietla prať jeho smradľavé a spotené zatuchliny. písala som, že by som navrhla práčovňu či čistiareň (opäť čítanie s porozumením)... toľko k tvojej múdrosti.
opýtala som sa ťa na to preto, lebo nie som jediná, čo by odmietla toto urobiť, ale zjavne ti opäť nenapadlo nič iné, len vrtnúť do mňa, čo sa ma teda vôbec nedotýka, keďže som sa už veľakrát vyjadrila, že mňa hlúpi ľudia uraziť nemôžu a nedokážu.
a k tvojej múdrosti ešte jednu poslednú poznámku: ty si per kľudne aj po celej dedine, mne je to jedno 🙂

valeria_h
7. máj 2023

@panelacikova Presne ako píšeš, hlúpi ľudia ma uraziť nemôžu, v tom sa zhodneme 🙂

stanulienkat
7. máj 2023

Urcite by som neprala. Stari ludi maju inu hygienu... Mne by sa tiez hnusilo po cudzom cloveku. A mozte ma zvozit az pod zem, ludomilky. Operies raz, uz ti to prischne. Potom este ozehlit. Prasok, cas, energia. Podla hesla: podas prst, chmatne celu ruku. Raz za cas nakup ano, ale toto je cez ciaru. Mne by bolo trapne poziadat cudzieho cloveka o opratie. On nema pribuznych?? Dedit byt bude niekto chciet, ale starat sa nie. Zisti cenu samoobsluznej pracovne a odnes. Nech ti pan zaplati. Ty mu das gratis tvoj cas a ochotu. Zacala by som to obmedzovat, lebo pan bude uz len starsi a nevladnejsi. Nech si vybavi opatrovatelku. Ty mas na starost svoju rodinu.

victory7897
7. máj 2023

@maxalla ma polamanu práčku ,nie že to tam nevie hodiť

victory7897
7. máj 2023

@valeria_h páči sa mi ako vznikla ta ch*jovina že čítaj s porozumením,keď už nevieš ako sa brániť debilinam čo predtým napísala a prečíta po sebe 😂😂😂 že?

valeria_h
7. máj 2023

@victory7897 Počkaj, zachvíľu začnú útočiť ako sršne 😂 Ale celkom sranda dneska 🙈

autor
7. máj 2023

@oblecenie99 ešte to nie bolo super

maxalla
7. máj 2023

@victory7897 ano, ved to ani nebola narazka na suseda, ale na to, ako to mam ja.

autor
7. máj 2023

@panelacikova xanesiem.do čistiarne ale až v utorok

autor
7. máj 2023

@valeria_h prečo sa každá diskusia takto zvrhne?

valeria_h
7. máj 2023

@autorka Pretože ľudia sú čím ďalej tým horší, ľudskosť sa vytráca.