icon

Dá sa urobiť súkromný pohreb?

9. jan 2023

Chcem sa spýtať, da sa medzi bežnými ľuďmi spraviť súkromný pohreb? Tak aby nemal hocikto možnosť prísť na " rozlúčku "
Niečo na spôsob pozvánky alebo neviem akou formou sa to dá

mk1111111111
10. jan 2023

Nerob pohreb vobec a mas po probleme, ked si nevies dat rady so sebou. Daj otca spalit a hod ho teda do mora, aj vylet budes mat. Co ine Ti napisat.

lalenka33
10. jan 2023

@amiaja na dedičcké konatie bude ako prvý pozvaný ten, čo organizuje pohreb. Keď nieje čo dediť ostatným dedičom len príde oznámenie, že nieje po zosnulom žiadny majetok a konanie je ukončené.
U nás bola zavolaná len otcova sestra ako organizátorka pohrebu a nám prišlo len písomné oznámenie, že starká nemala žiaden majetok a konanie je ukončené.

amiaja
10. jan 2023

@lalenka33 aj u nas tak. Takze autorkini nevlastni bratia sa o smrti otca dozvedia aj ked nemaju co dedit. Aby s tym ratala ze pohreb mozno utaji ale pri dedicskom budu kontaktovani.

guliver19
10. jan 2023

Mozno preto tak zle skoncili,lebo ich otec opustil a dal prednost tebe...vyrastali bez otca.a ty sa z toho este akoze tesis...?asi by ti tiez nebolo prijemne keby otec opusti teba a da prednost svojim dalsim druhym deckam.

dilino
10. jan 2023

Ked bude dedičské konanie budú tam zavolaný všetci dediči. To znamená aj deti s otcovho prvého manželstva.

zdena1990
10. jan 2023

@evamarek77 presne som chcela písať naša suseda to takto spravila ale sa dohodli zobrali spáliť popol jej priniesli. ... Vyplatila a rozlúčili sa s ním súkromne. Nikto nevedel kde a kedy ... ( Nerozprávali sa s deťmi) na dedicne boli volant ,ale nezostalo nič tak to zariadili všetko zdedila manželka druhý nik

anaj_janka
10. jan 2023

Poznám muža čo mal rodinu na poriadku,ale nechcel pohreb,ani parte nič. To bola jeho žiadosť a tam mu manželka vyhovela. Škoda,že ste nepoznali jeho vôľu. Ale tak či tak na dedičskom sa zrejme stretnete.

eva7780
10. jan 2023

Necitala som to celé , ale pred necelým rokom zomrel svokor a ja som vybavovala pohreb, tak prislo predvolanie na dedicske na moje meno. Svokor prepísal po smrti svokry vsetko na mm tak nemal žiadne majetky. Dedicske bolo zastavené pre nemajetnost, ani som nic neplatila. Ale musela som nadiktovať udaje o dedicoch , keďže každému prisiel oficiálny papier. Manžel ma tiez nevlastnych súrodencov

dooscoby
10. jan 2023

Inac tie vztahy v rodinach su obcas vseliake. Moja babka sa so sestrou na stare kolena pomaly ako 80 rocna rozhadala tak, ze aj napriek pomaly denno dennym telefonatom a navstevam nie su v kontakte. Ona je tvrdohlava, volat jej nechce. Vsetko kvoli majetku lebo jej syn si chcel nechat mojej babky pozemok lebo vraj mu raz nieco take spomenula a kedze ho nakoniec darovala mne a po sudnych tahaniciach musel zaplatit tie vztahy zostali velmi zle. Hoci vedela, ze nas napadol, vyhrazal sa nam, slovne utocil na jej sestru. A tiez ma uz napadlo ci by nam dal vobec vediet ci zomrela alebo ju v tichosti pochoval co by som od neho aj dako ocakavala. Uz som aj pozrela na cintorine zoznam zosnulych, kde by mohla byt pochovana. Babka ma 88,ona bola o 3 roky starsia ciue ma 90-91 rokov. Moja mama sa jej boji zavolat alebo tam ist, ze co ked to zdvihne jej syn alebo vnucka, aby jej nevolalal s krikom spat vo otravuje. Mne je to luto lebo do tej udalosti mali krasny vztah, mali len jedna druhu, tusim aj bola mojej mame krsnou. Asi to ostane na mne zozbierat odvahu a bud zavolat alebo osobne ist na adresu.

janulka1802
10. jan 2023

Na pohrebe by nemali byť ľudia, ktorých si nebožtík neželal. Ak by sa za života tak vyslovil, urobila by som všetko preto, aby tam neboli. Je dobré mať aj takéto témy vydiskutované, ak bol na to priestor a nejde o náhlu tragédiu a pod., čo asi nie je tento prípad.

katka941991
10. jan 2023

Úplne Vám rozumiem, vôbec sa netrápte.. urobíte po svojom a hotovo. ...nikomu nič neoznámite, vybavíte pohreb.... čo by mal otec z toho keď sa príde niekto rozlúčiť po smrti keď žije nikto si ho nevšimne smutné 🤦‍♀️

balkica
10. jan 2023

Tiež si myslím, že len na parte nedať miesto, datum a čas alebo ho dať a po pohrebe. Aj keď ak budú veľmi chcieť prísť tak si to zistia 🙂 Ale mám pocit že asi ani nebudú chcieť prísť 🙂 A už to ako otec naložil s majetkom aby nemal iných dedičov svedčí o tom akú má na tú časť rodiny názor 👍

loliki
10. jan 2023

Celé je to smutné a divné. Celý život byť rozhádaný, s vlastnými synmi sa nebaviť, oni trpia celý život a ako vidno, ani ten život nezvládajú. Je jednoduché ukazovať na niekoho prstom: on je narkoman, on je v base a pod. Keď mal nešťastné detstvo, keď ho otec opustil, vzor žiadny nezostal, tak ostal tiež ako troska. Teba a len teba otec miluje. Je krásne, keď tomu veríš. Dodá ti to sebadôveru. To, čo svojim deťom zobral. Len ty si dedič. Všetko len pre seba. S nikým nie si ochotná deliť sa o svojho otca. Privlastnila si ho. Aj jeho pohreb. Divná si. Ale divní ste všetci, príbuzní z jednej aj z druhej strany. Možno by ani na ten pohreb neprišli. A ty sa už bojíš, ako ich tam nepustiť. Choré. Je to ich vec, či prídu alebo nie, vôbec nie tvoja. Čo už len tým docieliš, čo tým sleduješ? Ty ich akože chceš trestať, že ich nepustíš na pohreb? Si fakt smiešna.
Sorry, umiera ti otec a ty riešiš toto??? Samé ľudské trosky po ňom zostali.

valerya
10. jan 2023

Tomu sa vraví nenávisť až za hrob. Prečo nenechať ľudí nech si s tým poradia ako chcú? Ak niekto chce odpustiť alebo poprosiť o odpustenie, tak ich nechaj. A možno ani neprídu, len je to treba nechať na nich.

ouwecka
10. jan 2023

Vies co,ak sa to nedozvedia neries ale mali by to vedieť no.. ci pridu je na nich

beata_k
10. jan 2023

A preco nemozes dat otca spopolnit az umrie? To by bolo najjednoduchsie.

loliku
10. jan 2023

Autorka ty musis byt este predpokladam velmi mlada, sa mi mozog zastavuje ked to citam prepac 🙈 Tatko sa vykasle na deti a oni su zle ze sa oneho nestaraju? Hmm. A este im zakazes prist aj na pohreb. Este dodam keby sa na mna tatko vykaslal a cely zivot o mna nezakopol ani by som na pohreb nesla! Ty mas ruzovu predstavu 14 rocneho dievcata, ked budes mama, mat deti pochopis snad...

majive
10. jan 2023

Cele divne

zemiakovysalat
10. jan 2023

Ved sa na dedicskom konani sa bližite ako rodinka.

tilly
10. jan 2023

Keby si potom, keď ta situácia nastane, napísala súrodencom, že otec zomrel, ale neželal si ich účasť na pohrebe? Ešte píšeš, že keby bolo na ňom, ani by pohreb nemal, prečo mu nechceš vyhovieť?
Veď pohreb nie je povinný. Ja si ho tiež neželám, aj keď teda dúfam, že mňa sa to ešte desaťročia nebude týkať a teda možno zmením názor.

mivalik
10. jan 2023

U nás v dedine je to tak, že buď sa nevyhlasi v rozhlase, alebo ak sa aj vyhlási, tak povedia, že posledná rozlúčka bude v kruhu najbližšej rodiny. Len na okraj, ja som bola na pohrebe, ktorý bol normálne vyhlásený, bolo tam veľmi veľa ľudí. Klasický pohreb, no špekulovalo sa (každý za seba), či prídu "tí a tí". Prišli, a bohužiaľ bolo z toho nakoniec celkom škaredé dusno, a na konci, keď sa vyjadrovala rodine úprimná sústrasť padli dosť tvrdé nadávky, ktoré počuli všetci zúčastnení a teda bolo to dosť nevhodné a nepríjemné.

mojmacik
Autor odpoveď zmazal
mergimar
10. jan 2023

@evamarek77 Ale práveže je. Je to jeden zo zákonných dôvodov na vydedenie. Otec mal napísať závet, v ktorom by vydedil potomkov. A dôvodov na vydedenie by dokonca podľa autorky bolo viac( dokonca všetky):
Potomka môžete vydediť ak vám v rozpore s dobrými mravmi neposkytol potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch. Taktiež môžete svojho potomka vydediť ak o vás trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať, alebo ak bol váš potomok odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka. Posledný dôvod, prečo môžete niekoho vydediť je, ak trvalo vedie neusporiadaný život – čiže ak má dlhodobo problém s alkoholom, je drogovo závislý, alebo je závislý na hazardných hrách.

pattyinka
10. jan 2023

Nečítala som všetko, ale v auguste zomreli manželovi starí rodičia...každý notár pracuje inak....asi mesiac po pohrebe babky prišiel na našu adresu list od notára (bývali sme na tej istej adrese)....v ňom bolo len konkrétny čas a dátum, kedy a na aké číslo volať s tým, aby sa ozval potomok alebo najbližší príbuzný, alebo posunúť jeho kontaktné údaje. On si mal ďalej pripraviť informácie, že čo všetko babka vlastnila (nehnuteľnosti a pod.), info o bankovom účte, ak vlastnila...prípadne koľko hotovosti ostalo....plus aké boli výdaje za pohreb....a keďže už nič nevlastnila , účet nemala...tak žiadne dedičské konanie neprebehlo, kde by boli pozvaní

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
elvia
10. jan 2023

Nič v zlom ale ty si mi akási divná ,rodičia tobôž .. že nerozprávajú sa so svojimi deťmi 😳 .. citujem "maju iba mňa " .. a žena splodí 3deti ale iba teba má, otec rovnako tri deti splodí ale on má len teba .. NOU KOMENT..

foxyfox
10. jan 2023

Príbuzensky vzťah je preceneny. Keď sa nemajú radi, nestykaju, prečo by sa mali chcieť lúčiť? Ak sa o pohrebe náhodne dozvedia ignoruj to, vydrž. Pokrytecky tak prídu lebo sa to patrí. Otca to už trápiť nebude a ty vydrž, neznižuj sa na úroveň ľudí čo neznášajú svojho otca ale potom sa chcú ukazovať na pohrebe ako správne deti

lalala94
10. jan 2023

Divná téma, divné vzťahy. Otec sa nebaví s deťmi z prvého manželstva, matka sa nebaví s deťmi. Zvláštni rodičia, až sa mi nechce veriť, že toľko detí je nepodarených. Otec autorky ešte žije a už tu rieši jeho pohreb a koho tam pozve/ nepozve. Celé mi to príde dosť psycho vrátane reakcií autorky.

mergimar
10. jan 2023

@evamarek77 Tak písala si, že nemôže. Na to som reagovala. Nevieme ako je to u nich naozaj. U nás otec vydedil svojho syna z 1. manž.v závete práve kvôli tomu, že sa o neho nezaujímal. Pričom otec s ním kontakt mať chcel. Aj ho podporoval, aj keď to nebol jeho vlastný syn. Bol jeho manželky . Ale keď už aj ten syn bol starší, začal otca navštevovať. Otcova vôľa bola, aby sme oznámenie o jeho pohrebe nedali do rozhlasu. Tak sa oznamuje úmrtie u nás na dedine. Nie, že tam nechcel mať konkrétnych ľudí, ale on bol proste taký, že načo. Vyhoveli sme mu. Dali sme ale vedieť telefonicky ľuďom. I tak sme na zopár ľudí zabudli a potom nám to vyčítali. Takže to bolo trochu blbé. Aj tak sa to nejako roznieslo a na pohrebe sme mali dosť veľa ľudí. No to, čo autorka chystá tiež neschvaľujem. Nedokázala by som to.

indiankaindi
10. jan 2023

nevšímaj si komentáre niektorých, veľa ľudí sa riadi tým, čo sa patrí, a to aj v prípade, že vzťahy v rodine sú horšie ako pri úhlavných nepriateľoch. Myslím, že najjednoduchšie je nedávať parte, resp. ak je tá nežiaduca časť rodiny z inej časti mesta, dať parte len v štvrti, kde ocino býva - aby sa mohli prísť rozlúčiť susedia, priatelia a tak. Ak chceš úplne súkromný pohreb, neoznamuj to nikde, nemajú sa teda ako dozvedieť, že bude pohreb. Ja to tak plánujem tiež, je to výslovná a niekoľkokrát zopakovaná žiadosť danej osoby, aby sa na pohrebe nezúčastnili konkrétni ľudia z rodiny. Takže presne chápem a plánujem to rovnako. V každom prípade mi je ľúto tvojej blížiacej sa straty a prajem ti, aby si sa s tým čo najskôr vyrovnala, hoci tá bolesť zrejme zostane.