Dá sa urobiť súkromný pohreb?
Chcem sa spýtať, da sa medzi bežnými ľuďmi spraviť súkromný pohreb? Tak aby nemal hocikto možnosť prísť na " rozlúčku "
Niečo na spôsob pozvánky alebo neviem akou formou sa to dá
Nečítala som všetky príspevky, ale snáď som pochopila že otec ešte žije ale už dlho nebude a si jediné dieťa čo sa o neho zaujíma a stará. Je to ťažké ale skús sa s ním porozprávať čo by si prial on. Ak ich naozaj za života nemusí a na pohrebe nechce, nedaj im vedieť. Ak mu je to jedno tak im len oznám že bude pohreb, na kar ich nepozyvaj.
nepovedz im o pohrebe a povedz to v dome smutku aby to nezverejnovali proste len povedz ludom co tam chces mat.
@katka700 mama ma dve deti s prvym mužom, rozviedla sa s nim ked brat a sestra boli mensi ( pil) ....otec bol za mlada zenaty a velmi mlady, splodil 2 synov ale kvoli nezhodám s prvou zenou sa rozviedli, platil na deti a brával ich k nám. To mali este nejakych 14 cca lebo aj mamine boli v tom veku ale s maminymi som vyrastala tak su bližší
Otec mal dost tazku minulost a ten jeden D povedal ze sa za neho hanbi a babku poslal do riti že on maďarov neznáša ( babka je pôvodom Maďarka) tak s tym skončili vztahy uz pred viac ako 10 timi rokmi... Dalsi R sedi za drogy lebo je narkoman a otca potreboval len na platenie právnikov nic viac nikdy sa sam neozval.. Odsedi si este 9 rokov
Mamine deti.. Brat bol vdovec a sestra vydatá.. Tu som nevidela 6 rokov ..tak su osobne problemy ukrivdili mame bez dôvodu, u brata som bola kedze momentalne je rok ženatý a jeho zena ma viac krat pozvala a velmi pomaly si napravujeme s bratom vztahy
Ja neovplyvnujem nikoho ako si myslite otec je tip cloveka ktoremu nikto na svete nerozkaze ani keby co bolo
A to ze sa rozhodol dat vsetko mne je jeho vola, narkoman dostal od svojej mami 30000€ z predaja domu ktory vlastnili jej rodicia, za mesiac to minul na drogy pritom je to obrovska suma
Otec mu dobíja kredit do basy stale ale jemu ani svojej mame nezavola , ten prvý co davno odstrihol kontakt sa oženil a ani svoju mamu nepozval pritom sa bavia
Bola som tu pre neho vzdy ked bol hocijaký problem
Jemu najviac v zivote aj tak pomohli kamarati ale zial väčšina je zosnula
Otec nie je zly človek ale ťažko vychadza s ludmi ktory su ignoranti rypu do neho sudia a podobne
My sme tak riešili pohreb v roku keď začal covid. N parte bolo napísané v úzkom kruhu rodiny. A vtedy ani pohrebná služba nič nepovie. Konal sa o 11 hod. Pekne v kruhu rodiny. Ale my sme to mali pre opatrenia.
Poznám dosť ľudí čo robili takto pohreb. Niekto ani parte nemal ale aj keď mal tak počas pohrebu bol dom skutku zamknutý. Záleží od mesta alebo dediny ako sa k tomu stavia. Ak si to tak praje tvoj otecko tak by som to rešpektovala.
Dúfam ze máš deti alebo aspon manzela. Lebo ak umries skôr ako otec, otec bude jediny dedic a hádaj kto dedí pi ňom. Ze si mladá otec starý a určite ho prežijes? Takých bolo a je na cintoríne.
Ak ich tam nechceš gak ich nepozvi a hotovo a nerieš tu dristy co je cez čiaru... Počas života sa mali o neho zaujímať pomáhať mu a nie po smrti. Dovi
Dolezite je co si praje tvoj otec. Ak on ich na svojom pohrebe nechce treba to splnit.
A nevsimaj si komentare ze karma ti to vrati a ze neexistuje take aby rodic nechcel deti na svojom pohrebe. Deje sa to a zvacsa k tomu ti rodicia maju velmi silne dovody. Nech sa decka spamataju teraz kym je cas a nie potom akoze vyplakavat na hrobom.
@amiaja toto hovori aj nova švagriná že raz tu mami nebude a brat so sestrou budú ľutovať, v rodine a celkovo vo svete sa deje veľa zlého
Každý človek je iný, moja mama nevie prísť súrodencom na mená
Obdivujem dámy ktoré nikdy nič také nezažili nemali zle rodinne vzťahy ani problémy starosti a žili krásny bezstarostný život, len nie každému sa to podarí
@amiaja viete čo babka mi zomrela v 2009 tom, mala 3 deti uja 65r, krsnu 62 a moju mamu 55
Pri pohrebe sa zišlo vela ludí, ujo čakal len na dedičstvo ked ho dostal viac sa nikomu z rodiny neozval doslova
Babka mala plno znamych kamarátok
Čo myslite koľkí idu na jej hrob? Len najbližšia rodina dokonca ani ten ujo nejde
S jednym synom sa otec nevidal vobec, vzajomne odmietnutie - moze v reale znamenat, ze syn odmietal otca, lebo sa nezmieril s rozvodom a nie, ze ho odmietal otec. A to si myslim, ze mam na 99% pravdu, lebo autorka dalej pise, ze druhemu synovi narkomanovi vo vazeni otec dobijal kredit, cize ho neignoroval.
A to by ma velmi zaujimalo, ako je to v skutocnosti s detmi mamy z prveho manzelstva, lebo neverim, ze mama len tak odstrihne svoje prvorodene deti.
Inak suhlasim, ze cele toto znie ako uplne psycho.
Všetkým pride oznámenie o úmrtí. Aj dlhý sa dedia, nevieš ake tajomstvo môže otec skrývať. A ak ozaj ostatných vydedil (nie len previedol majetok na teba) tak ostatní to zrejme napadnú a bude dedičské tak či tak. Ale na vydededenie musia byť extra určené dovody
U nas v rodine sme mali takyto pripad.. ujo obral dedka o dom a doslova z neho spravil bezdomovca. Dedko ho na svojom pohrebe nechcel a tak aj bolo. Cele tie roky uja nezaujimalo co je s dedkom, nezavolal, neopytal sa tak akoze co by robil nad hrobom? Dedka dochovali moja mama a ostatni surodenci. Takze viem ze aj take sa stava. A nikto nema najmensie vycitky ze ujo pozvany na pohreb nebol. Kazdy si je strojcom stastia.
Ale dedko si to vyslovene neprial, ostatni ho nijako neovplyvnovali
Preto je dolezite co chce tvoj otec a nie ty autorka. Neovplyvnuj ho.
Co bolo za zivota tvojho otca, to bolo. Ci sa ti to paci, alebo nie, ci by to boli narkomani, vrahovia atd, su rovnako jeho detmi ako si ty. To, aky mali vztah, nie je tvojou vecou, bolo to medzi nimi. Nechapem, odkial beries co i len odvahu, nie to pravo niekomu diktovat, aby nesiel vlastnemu otcovi na pohreb. To, ze ty mas evidentne v sebe zášť a nevyriesene nejake pocity a citis voci nim nadradenost (otec dal prednost mne...to je veta hodna tak 12r.dietata), je tvoj problem, nie ich. Ak otec dobijal synovi kredit vo vazeni, zrejme nemal na neho pohlad taky ako ty a zalezalo mu na nom. Ktovie co bolo na druhej strane, ze ci synov voci otcovi nemanipulovala ich matka, preto boli vztahy horsie, nevieme. Ak sa dobre staral o teba a dokazal posielat peniaze jednemu do vazenia, vidim skor problem inde nez u neho, ale evidentne starat sa chcel. Mozno mal synov ROVNAKO rad ako teba, bez ohladu na to, aki su oni a aka si ty. Stale ste boli jeho deti vsetky. A udivuje ma, ze je v tebe tolko neludskosti, ze ides niekomu diktovat, aby nesiel na pohreb. Na toto fakt nemas moralne pravo. Bud dospej alebo zi s laskou v srdci a s laskou k bliznym, pretoze neviem, kam speje tato doba,ked uz aj v takomto smutocnom case, kedy by si sa radsej mala zaujimat o ine veci, sa este ides povysovat nad TVOJICH bratov (nevlastnych, ale koluje vo vas rovnaka otcova krv, nech sa aj na hlavu postavis).
Môj otec od nás odišiel, keď som mala 10,sestra 7. Keď zomrie, na pohreb mu pôjdem, aj keď som ho odvtedy videla len raz, aj to na súde o zvýšenie výživného. Nechápem tvoje rozmýšľanie zatajovať rozlúčku pred rodinou. A čo ak budú chcieť prísť otcovi kolegovia, známi?
Nedat vediet ze zomrel? Inak im tazko zabranis
@amiaja tak to spravím ako otec chce, nechám ho spáliť a v zahraničí vysypem popol sama podľa jeho želania
A urcite to takto chce? Preco potom dotuje toho vo vazeni a posiela mu kredit?
Už som celú diskusiu nedočítala, iba po tretiu stranu, tak možno to tu už niekto písal, ale: Za zlé vzťahy medzi rodičmi a deťmi sú v prvom rade zodpovední tí rodičia. Rodič je ten, ktorý má vzťah s dieťaťom budovať, lebo ho priviedol na svet. Jasné, sú prípady, keď je to beznádejné, ale koľko ich reálne je? A koľko je takých prípadov, že rodič radšej zvalí vinu na dieťa, nech nie je za toho zlého on, a umyje si nad ním ruky? Ty nepoznáš presné okolnosti ich rozvodov, nevieš presne, čo sa tam udialo, ako sa tvoji rodičia k svojim prvým manželom a prvým deťom skutočne zachovali. Vieš len to, čo ti povedali oni. A je veľmi zaujímavé, že obaja tvoji rodičia sa rozviedli, obaja mali deti z prvého manželstva a obaja s nimi nemajú žiadny vzťah. Na takej náhode niečo trochu smrdí, nemyslíš? A ty teraz ideš rozhodovať o tom, či sa otcove ostatné deti vôbec môžu prísť s ním rozlúčiť...
@amiaja lebo mesačne 10€ kredit ho nezabije a ma ho rad aj ked je z neho dost sklamany
@rybka16 moc dobre viem prečo sa obaja rodicia rozvadzali, nemame pred sebou tajnosti
Poznáš ich verziu udalostí.
@rybka16 aj to ale videla som aj súdne papiere z rozvodov
Urob ako si otec zela. Je to jeho zelanie a bodka. Nie je na tebe, aby si ho posmrtne potom so synmi zmierovala.
Mali na to za jeho zivota casu viac nez dost, aby prekrocili svoj tien a tento krok urobili sami.
No takze som mala pravdu, otec ma svojich synov rad.
Zaujimal by ma skutocny dovod, preco chce byt autorka len ta jedina vo vsetkom, mozno by nam padli sanky az na podlahu, keby sa mohla vyjadrit ostatna rodina.
az sa clovek suduje, ze moze existovat "rodina" s tolkymi zlymi vztahmi. vsetci ostatni su blazni, len vy ste lietadla...
respektovala by som prianie otca, ale vo vlastnej rodine by som si velmi davala pozor na dobre vztahy. neviem si predstavit takto zit, ze rodicia nemaju radi vlastne deti, deti rodicov atd.
spravila by som tak, ako to otec chcel. ako nejak by som nad tym nespekulovala a ja by som to v sebe proste nejak spracovala
@chillibubble ano, su aj rodiny, kde sa "zide" vela ludi so vzajomne pokazenymi, nevrazivymi vztahmi. Preco by boli take neuveritelne?
@moonlight1210 lebo ja vo svojom okoli(a tym myslim aj pracu a siroke rodiny kolegyn) nemam taku ani jednu. zly vztah s jednym clovekom ano, ale nie tolkoto pokazenych vztahov a takych blizkych vztahov ako rodic-dieta.