Darujeme Európu moslimom?
Váš názor?..ja som zhrozená 😒
prepac aj ked suhlasim s tebou o homosexualite a neakceptujem to ako normalne , ale ty ako krestanska ako si sa nazvala mas teda na krestanku dost silny a nevhodny slovnik
veci sa daju napisat aj inak
a hlavne " nesudit ineho ak nechces byt sudeny " ci?
@digysa k tej perzii a velikanom. Hovori ti nieco meno Avicenna - otec modernej mediciny? alebo maurske umenie (vid Spanielsko, kde ho najdes takmer na kazdom rohu) . Pritomnost Arabov v Europe od 8.-15. storocia dala Europe velmi vela z hladiska kultury (vratane prekladov antickych filozofov, napriklad Aristotela by sme bez ich prekladu dnes ani nepoznali a to sa Europa chvali, ze je postavena aj na principoch antickych filozovov Aristotela ci Platona) a o rozvoji obchodu nemusim ani hovorit.
- to len taka odbocka v tejto nezmyselnej debate....
@digysa nepovedala som, že som k tomu nič nepotrebovala a nepotrebujem, každého ovplyvňuje veľa vecí, len niekto hovorí, že sa riadi Bibliou a tvári sa, že keby nebolo 10 božích prikázaní, tak by sme všetci boli skazení, každý na tomto svete má morálne hodnoty, či by Biblia existovala alebo nie. Nie som horší človek len preto, lebo svoje zásady nazývam inak ako božie prikázania
ale fakt neviem, prečo riešime Bibliu, kresťanstvo nie je o nič horšie, ani o nič lepšie ako iné náboženstvá, záleží to od človeka, v každom nájdeme niekoho ľudí, s ktorými sa dá vyjsť a napríklad rešpektujú to, že v ich Boha neverím, a sú aj takí, pre ktorých vždy budem zlým človekom, lebo nechcem uveriť. Každý by si mal nastaviť zrkadlo, ja nikoho odcudzovať nebudem, pretože neviem, či je ich Boh skutočný a nikdy som nepovedala, že nie je, len nech ostatní rešpektujú, že ja žiadneho k životu nepotrebujem
no ako sa to vezme, je pravda ze nabozenstva tieto aspon tri svetove niecim prispeli
a ze keby neboli ktovie ci by sme tie zasady moralne mali
len nazri do historie
bolo vela nabozenstiev ktore sluzili svojim "bohom" ako upalovanim prvorodenych ako obete
alebo mesta a spolocnosti kde ti dolezitejsi mohli "vyskusat" nevestu pred jej svadbou ci chcela ci nechcela
a vela takychto veci (a boal to vacsina ludu co nemali "moralku") cize nabozenstvo zmenilo moralku ludu
pootom samozrejme veci sa nie vzdy spravne vyvijali ale predsa ta moralka pochadza z biblie ..
@seraa ale zase napr to pravo prvej noci bolo uz za cas krestanstva a aj na nasom uzemi. tazko hovorit coby bolo keby. ale odsudzovat a kydat jeden na druheho koli nejakym stereotypom mi tiez pride scestne.
to ze je niekot moslim este neznamena, ze je to monstrum. presne ako to, ze nie kazdy krestan je super tutuli mutuli dobrucky a tak dalej
@seraa ale pochádza aj z iných náboženstiev, nielen z kresťanstva, ide len o to, že každé náboženstvo odcudzuje to druhé, aj neveriacich a to má od morálky ďaleko, ale inak máš pravdu, ovplyvnilo nás každé náboženstvo aj história, len pokiaľ ide o to video, ja osobne sa necítim byť ohrozená moslimami, stretávam ich rovnako často, ako iných cudzincov, Američanov, Nemcov, Japoncov, ale aj černochov, židov či homosexuálov a nemyslím, že zaplavia Európu, aspoň ja to nepociťujem ako aktuálnu hrozbu.
@digysa Vies co priniesla ich kultura, alebo len tapas? Ci vies, ze nic nepriniesla?
1, no tak dnes by si nemala kalkulacky a nemohla by si pisat na pocitaci, pretoze od toho principu kalkulacky sa dalej vedci odrazali na vyvoji dnesnych pocitacov.
2; Ibn Al - Haitham - vdaka jeho skvelej vedeckej myslienke dokazes teraz zvecnit svoje deti na kamere - len preto, ze vysvetlil ako ludske oko pracuje, ake su periferie pohladu a na akej baze a toho sa chytili odbornici z nasej kultury a skonstruovali kameru, vsetko sa odraza od jeho principov, aj to ze si dnes vies skocit do kina, je ten isty princip, ktory on navrhol.
3, Abban Ibn Firnas - veril, ze ludia budu schopni lietat - uz tisicky rokov predtym, ako to europanov napadlo - skonstruoval ako prvy nieco co sa podobalo dnesnemu rogalu a sam si to aj odskusal, no vies si predstavit, ako to v tej dobe dopadlo.
4, AbuAl-Quasim az-Zahrawi - nazyvany aj otcom chirurgov - vymyslel mnohe chirurgicke nastroje, ktore sa doteraz pouzivaju v nasej modernej medicine - taktiez za chirurgicku nit dakujeme prave tomuto cloveku, ktora sa pouziva na vnutorne zosivanie..
5, Maryam al-Astralabi - vynasla Astolabium, predpokladam, ze nemas ani ponatia co to bolo, prepocitala cas a vzdialenosti a dnes vdaka jej vynalezu mame kompasy a satelitne navigacie.
6, Vdaka moslimskemu vedcovi, ktory opisal v jeho knihe stovky rokov predtym ako motorove vodzidla existovali system sily pohanane auta, moc to nechapem, ale vyzera to ako pumpa, taktiez ti hovori pojem nieco slonove hodiny, je to slon, ktory spaja vsetky kontinenty sveta, taktiez cas - cize keby nebolo jeho, dnes nemas hodinky na ruke...
7, Zavodnovacie obrovske zariadenia - ktore pouzivame doteraz je tiez ich vynalez
8, ohnozdorne vesty, torpeda (aj ked by bolo lepsie, keby tie nevynaliezli)
9, kava - tu by si bez moslimov nepila dnes
taktiez studovali stare pismo grekov a rimanov a posunuli zasa ich napady dalej a vyvinuli modernejsie pristroje, ktore mali viacej mechaniky...
atd, nechce sa mi to tu vypisovat, je to nespocetne mnozstvo vynalezov - predtym ako tu velkodusne pises, aki sme my europania vyvinuti, pretoze bez ich zakladnych vynalezov, by sme neboli tam, kde sme teraz ani zdaleka. Mali matematikov, fyzikov, astrologov, lekarov atd...
@01fialka01
mas deti?
Ako by si reagovala, kebyze tvoje deti su ?
Ak by jedno z nich bolo "gay" prave pre tieto tvoje nazory, by to chudak cely zivot skryval,
myslel si ze je nenormalny, zil v klamstve, mozno aj spachal samovrazdu.
Vsak sexualna orientacia je 90% vrodena. Poznam viacerych (3) aj krestanov. Po nociach
chodia tajne do gay klubov, taja to pred spolocnostou, pred vlastnymi rodicmi. Chcu sa zmenit.,
nechcu nimi byt, nevedia ako na to, citia sa hriesne, nenormalne, prosia boha o odpustenie, nechcu zit. ...
Jeden sa ozenil za zenu.. si myslis co, ze je stastny? Ze tu jeho zenu tento vztah naplna.? Ze netusi?
Ze sa neciti ponizena? A co on?
A modlenim sa sexualna orientacia upravit neda.
Ten blb Alan Chambers (Exodus) sa uz ospravedlnil 1000 ludi, co sa snazil preorientovat, klamal,
dal im falosne nadeje, ze je to mozne. . Aj sam seba sa snazil.
@admin pozriet na komenty @01fialka01
Pravidla prispievanie vo fore
58. Vo vlastnom záujme súhlasíš a zaväzuješ sa, že nebudeš:
uverejňovať Príspevky ....... obsahujúce vulgarizmy, obscénnosti, vyhrážky a osobné útoky voči Ostatným, Príspevky .......diskrimináciu, hanobenie skupín obyvateľstva, rasovú, jazykovú, pohlavnú, náboženskú, politickú, sociálnu, národnostnú a etnickú neznášanlivosť, nenávisť ku konkrétnym ľuďom alebo ku skupinám
@mariuskaa 😀
Trošku to tu rozbúrim: a rozmýšľal niekto nad tým že sa to tu rozmnožuje aziatmi? 😅
Darujeme? Prosim vas, zakon prirody, narod, ktory sa nerozmnozuje, nema sancu na prezitie, Stara Europa vymiera...
@sirinka Nedarujeme, presne ako pises, zakon prirody. Ved kto brani europanom mat deti? Naroky sa zvysili, dietati darujes zivot a je jedno, ci ma najnovsie playstation doma alebo nie, ci si som sa vysplhala na najvyssiu poziciu vo firme a zarabam ovela viacej ako potrebujem. Kto nam vtlaca tieto materialne hodnoty o stasti, ked si prave ich produkty kupis - media. Nie to je naplnenie, ale rodina, moje deti su mojim naplnenim! 😀
@01fialka01
este si ich zopar zabudla, tych nabozenstiev...z tych vacsich napr. Zidov a budhistov.
@erjona no tazka odpoved na tvoju otazku... Samozrejme je nam dennodenne podsuvany zivotny styl, kde sa nehodi mat prilis vela deti, ked sa zakladanie rodiny posuva do prilis vysokeho veku, preferujeme pohodlny zivot, mnoho ludi ma zdravotne problemy, ktore im brania mat vobec alebo viac deti...
@sirinka Je jasne, tie co nemozu mat, alebo sa im neda mat viacej nie su do toho zahrnute, ja osobne patrim medzi ne, pretoze po dvoch cisarskych mozem mat maximalne este jedno dieta a aj to je s rizikom spojene. Mat dieta pri urcitom standarde, len kazdi vnima ten standart trosku inak a ma inak postavenu latku, niektore az prilis vysoku. Ale zasa ani nepodporujem ideologiu porodit nespocetne mnozstvo deti a cakat, ze mi ich stat vychova. Len mnohi si mozu dovolit viacej deti a nechcu, aby sa im z ich kolacika neukrajovalo.
@erjona Vynalez, samy vynalez za vynalezom..............Tapas ty..........ich kutura URCITE nieco priniesla.......ale zdaleka to nebude az take vytazoslavne ako nasa kultura, za cim si stojim...
1- Prva kalkulaca bola patentovana v roku 1885 a vytvoril ju William Seward Burroughs, Rochester, N.Y.
2- Pre teba je dolezity Ibn Al - Haitham - Pre mna zase Isaac Newton
3- Wright brothers, Orville dvaja americki bratia, ktori ako prvi vynasli a zostrojili prvy lietajuci objekt, dnesne lietadlo
O pokus lietat sa okrem tvojho hrdinu snazili aj vsetci tito ludia z nasej civilizacie..... On bol jeden.......nasich bolo stovky..... a co?
ca. 1485 - Leonardo da Vinci
1714 - Emanuel Swedenborg
1799 - Sir George Cayley
1843 - William Samuel Henson
1848 & 1868 - John Stringfellow -
1849 - Rufus Porter -
1857 & 1867 - Jean Marie Le Bris -
1857 to 1877 - Felix & Louis du Temple de la Croix -
1864 - Le Comte Ferdinand Charles Honore Phillipe d'Esterno
1865 - Louis Pierre Mouillard
1865 - James William Butler & Edmund Edwards
1866 - Francis Herbert Wenham
1866 to 1869 - Jan Wnek
1869 - Frederick Marriott
1871 - Alphonse Penaud
1875 & 1879 - Thomas Moy
1878 - Charles F. Ritchel
1879 - Victor Tatin
1880 - Gaston Biot
1883 - Alexandre Goupil
1883 to 1911 - John Joseph Montgomery
1884 - Aleksandr Fyodorovich Mozhaiski
1884 to 1907 - Horatio Frederick Phillips
1887 - Massia & Biot
1889 - Pichancourt
1889 to 1893 - Lawrence Hargrave
1890 & 1897 - Clement Ader
1891 - Chuhachi Ninomiya atd, atd, atd…………
4- Ano…prezivaju ho otec modernej chirurgie…..Ale pozri, kto vsetko ma ten isty titul……..
Zacalo sa to V indii (600 pred nasim letopoctom) clovek Sushruta, potom Abu al-Quasim ( ako jediny a posledny zo Stredozemia) a nasleduju uz iba lekari zo zapadu
Guy de Chauliac, Francuzko
Abroise Pare, Francuzsko
Hueronymus Fabricius, Taliansko
John Hunter, Skotsko
Pilip Syng Physick, USA
Joseph Lister, Anglicko
Theodor Billroth, Nemecko
William Stewart Hlsted, USA
5. Nie, nevedela som co je to Astolabium……a som si ista, ze ty si to tiez nevedela… Nehraj sa na sefku, ked mas google… Kazdy debil si zisti, co je astolabium. Ono, vies vacsina ludi na svete nepouziva denne tento termin,ako napr. Okuliare, stolicka, zeriav…. A mna skutocne nezaujima muslimska kultura….takze NIE, nevedela som co je astolabium, aj ked uz viem…tak ako to teraz bude vediet kazda z nas, co si to zagugli… BIG DEAL
A prvy kompas vynasli v Cine DOBRYCH tisic rokov pred tvojou Maryam al-Astralabi ( presne v roku 206 BC)
6 najdi mi meno toho vedca…..lebo motorove vozidla vzniknute v stredozemi to sa mi nezda…
7- zavodnovacie zariadenia………..no, zase by som polemizovala……. Greci mali zavlazovacie zariadenia a ja Sumirine vysute zahrady ako jeden z divov sveta su toho jasny dokaz.
8-Neviem, ale tusim to boli prvy krat Egyptski vojaci
9- Aaaaaaaaaaano, Kava…………a vies ako sa k nam dostala? Po Bitke na Vieden v roku 1683. Ked Rimska Risa vyprasila TUrcov, tak po nich zostali zbytky rosypanych kavovych zrniecok. Vo Viedni sa vtedy otvorila prva oficialna kaviaren.
Mas pravdu nepokracuj, lebo aj tak ta prevalcujem nasou kulturou.....zbytocne to tu riesis..... Oni mali Mali matematikov, fyzikov, astrologov, lekarov atd... A MY SME NEMALI NIC 😉 Som potesena za to, co vsetko dokazali.........akurat ma zaujima jedna jedina vec, ktoru by si mi ako ODBORNICKA mohla vysvetlit......
PRECO sa CELY muslimsky svet hrabe k "nam" a NIKDY NIE NAOPAK??? Nieco na tom asi bude...........co to ale je necham na tebe........vygugli si.
@digysa Ty si tvrdila, ze moslimovia nemaju zasluhu na nicom, si precitaj tvoj prispevok, naco sem pises europsku kulturu, to nie je tema,. Ja netrvdim, ze my nemame nic, ja predsa nie som TY!
Vynalezcovia sa odrazali v mnohych veciach na zaklade tejto kultury, si trosku o tom precitaj, predtym ako tu nieco negujes. Ale samozrejme, to su tebou tak strasne nenavideni moslimovia, akoby si mohla priznat, ze mam pravdu 😉
Cely moslimsky svet sa hrabe k nam? 10% moslimov, su vsetci? My sa k nim ani nehrabeme a nekolonizujeme ich, vsak, sa preber uz konecne, prosim ta!
@erjona A preco si Ty v Rakusku s manzelom? Co sa vam v Turecku nepaci? 🙂
Stale si neodpovedala na otazku ( dajme tomu,ze je to 10%, co silno pochybujem.....) Preco tych 10% chodi sem? Preco si nikto zo Talianska nepovie- " Idem ja hladat stastie do Iraku...poobezram sa tam po praci, najdem si tam byvanie a zalozim si tam svoj zivot"..... (az sa smejem, ako to po sebe citam........) Preco si to nikto z nasincov nikdy nepovie?
Ja necitim k nim nenavist......nikdy som necitila.....ja k nim citim strach.

@matulik5521 Ano...my vsetci sme na to prisli sami 😉 Ty urcite nic k tvojim vedomostiam nepotrebujes ani ludi, ani spolocnost, ani literaturu, ziadne media, ani vychovu rodicov, skolu...... Ty si na vsetko prisla sama, sice 2000 rokov za zenitom, ale uplne same sa ti to vynorilo v hlave... 😵 Ano