icon

Dávajú sa peniaze namiesto kvetov na pohrebe?

29. apr 2025

Ahojte, prave som citala tento prispevok a komentare na facebooku, a ostala som fakt prekvapena. (Davam prispevok nizsie) Este nikdy som nepocula, ze by sa na pohrebe davali obalky. (koemntare oznacene červenymi šipkami). Nemyslim to nijak v zlom, fakt ma zaujima, stretli ste sa s tym, je to bezne? A aka sa dava čiastka?

diewcatqoo
29. apr 2025
@ewwe
Odpoveď bola zmazaná

@ewwe tiez pochadzam z okolia Humenneho (uz tam ale dlho nezijem) a nikdy som sa nestretla s tym, ze by sa davali peniaze do obalky 😳

marsmykkok
29. apr 2025
@ikaja

Co viem, tak ked ide na spálenie sa davaju peniaze.
Mne ked bratranec zomrel, tak som nekupovala kvety ale dala peniaze do obálky.

@ikaja Ale je to divné, prečo dávať peniaze do obálky na pohrebe? Ja si idem uctiť pozostalého, že ide napríklad na spopolnenie ma nezaujíma ako napríklad to, že ak dám dieťaťu kvietok pre učiteľku na konci roka, že asi si ju nevystaví na čestnom mieste, ale bude mať toho plný byt. Je to môj prejav úcty proste. Ako pôjdem napríklad na pohreb ujovi čo po sebe zanechal 3 nehnuteľnosti a na účte 50 000 eur a pohreb stojí 3 000 eur a ked ide na spopolnenie mám dať do obálky príbuzným? Ako z akého dôvodu? Proste donesiem kvet a čo je s ním potom ma nezaujíma, ja tým prejavím úctu priamo na pohrebe, inak aj tak aj ked ide niekto na spopolnenie pohrebná služba vždy núka aby tie kytice pozostalí dali na hroby čo majú, teda väčšinou sa nevyhodia a je nejaký úžitok z nich.

zuzinka888
29. apr 2025

Ano ja u nas v rodine davame obalky s poukazkou ci hotovostou. V den pohrebu je tooolko kvetov, a vencov ze su doslova nahadzana na jednej kope a tam hniju- az do dusiciek. Takto je tam par vencov a kytic a ostatne sa vymienaju pocas roka. Mne je vzdy smutno ked idem na cintorin a tam este teraz viznocna vyzdoba na hrobe.😥

bytc20
29. apr 2025

Toto je podla mna vyslovene nevhodne, az trapne. Bola som na pohreboch v BA (velakrat), ZA (1x), CR (2x) a nikto nikde obalky nedaval. Kazdy doniesol klasicky kvet. By som chcela vidiet tie tvare, keby som tam saskovala s obalkou 🥴

natalka13
29. apr 2025
@bytc20

Toto je podla mna vyslovene nevhodne, az trapne. Bola som na pohreboch v BA (velakrat), ZA (1x), CR (2x) a nikto nikde obalky nedaval. Kazdy doniesol klasicky kvet. By som chcela vidiet tie tvare, keby som tam saskovala s obalkou 🥴

@bytc20 niekto normalne poziada aby sa kvety nenosili, aby peniaze investovane inak do kvetov poslali ludia na rozne ucty.
My sme peniaze davali vsetci v sukromi na kare v dome. Kedze to bolo priamo pre rodinu.
Na vychode nam dali obalku pri truhle, vobec sme tie peniaze nepotrebovali, neziadali, neratali sme s tym bol to trapas. dali sme ich na kostol. Zosnula by bola rada.

kika2565
29. apr 2025

Ja dávam stále peniaze do obálky. Môj otec ,keď zomrel tak mojej mame tiež dávali. A to bolo pred 20 rokmi. A verte mi veľmi to pomohlo. Pohreb v dnešnej dobe nie je lacný..

ewwe
Autor odpoveď zmazal
lenka.25
29. apr 2025

Na pohrebe som nikdy peniaze nedávala . Iba raz sme sa poskladali kamarátovi po smrti jeho manželky , ktorá bola na MD a ostal po nej maly syn a ani nemali peniaze na pohreb . Samozrejme v deň pohrebu , aj tak každý z nás priniesol aj kvety .
Ale ísť s obálkou na pohreb , to by ma ani nenapadlo .

alickapusinka
29. apr 2025

Mojej kamarátke 22 ročnej teraz zomrela mama a nedoniesli sme kvety ale dali sa jej vyskladane peniaze bola rada pokiaľ všetko da dokopy aspoň nejake peniaze na preklenutie bolo veľmi veľa ľudi.Minuleho roku sa moja mlada 37 ročna suseda zabila na aute ostali muž a 3 deti a tiež jej mamina prosila nie o kvety ale aby jej mužovi niečo prispeli aj sa tak stalo.Takže áno dava sa tak niekde.

handykate
29. apr 2025

Prvýkrát počujem, ale celkom sa mi to pozdáva.👍 U nás to ale nie je zaužívané , ľudia nosia haldy umelých gýčov, ktoré neskôr vyblednuté a zničené putujú do kontajnera.

jasoni
29. apr 2025

Zbierky pri takych prilezitostiach su podla mna caste a prirodzene. Pomahame tak najcastejsie tym, co zostali v tazkej situacii. Ale vyzbierane peniaze sa zvyknu davat az po udalosti v sukromi. Ako prejav sudrznosti a pomoci. Prist na pohreb a strkat uplakanemu cloveku do ruky obalku mi pride neuctive aj voci zomrelemu.

mantilka
29. apr 2025

Keď mamka zomrela boli takí, čo povedali že nekúpili kvety ale nech dám na omše za mamku.Su gregorianske omše za zosnulého slúžia sa tuším 40 dni za ne sa viacej plati. Myslím, že to bol dobrý nápad lebo tých vencov bolo velmi vela a pomrzli keďže to bolo v zime.

euka210
29. apr 2025

Nie, nepocula som a ani nezazila este. Ale mat 20 vencov je podla mna hlupost...cize pokial nie je fakt blizka rodina, tak nekupujeme veniec...fakt radsej by som dala tie peniaze...20-30e.

mariska1989
29. apr 2025

Teda bola som už na dosť pohreboch či rodine či usedom, známym u nás sa žiadne peniaze do obalky nedávajú . Podľa toho aký /koho bol pohreb som kúpila kyticu .

purple_wolf
29. apr 2025

tradicie naberajú uplne iny rozmer ako pozeram ... nikdy by ma takato blbost ani nenapadla ... peniaze sa maju riesit v rodine a nie rozdavat na pohrebe kde rodina smúti a este sa musi o obalky starať nech sa nestratia ... to fakt nejaky blbec vymyslel

margotka17
29. apr 2025

U nás tie peniaze idú na svätú omšu za zomreleho.

liv1
29. apr 2025

Pride mi to absurdne, v zivote som o tom nepocula. Ale ako citam, niekde bezne. Ja by som tie peniaze neprijala. To nie je svadba.

taktotedanie
30. apr 2025

Ano uz je to bezne aj u nas a to minimalne pred 5 rokmi uz u nas davali obalky s peniazmi

diewcatqoo
30. apr 2025

Ehm, ale tie peniaze by mali byt po spravnosti sucastou dedicskeho konania, ci? 🙂

klara546
30. apr 2025

To počujem prvýkrát. Nepáči sa mi to. Ak by mi niekto dal peniaze na pohrebe, brala by som to ako výsmech a že si z nás strieľa.

xckaretxxx
30. apr 2025

Áno, nás je to bežné. Tie peniaze rodina posunie pre potreby kostola. Farar sa za zomreleho pomodli. Predstav si to kvantum kvetov, čo by každý doniesol. Co s tým potom? Všetko do odpadu. Nevidím na tom nič zlé. A to sa bavíme o sume , 10, 20 €.

maya_hi
30. apr 2025

Kolegyni zomrel manžel a skladali sme sa. Kúpila sa malá kytica a ostatné peniaze šli do obálky. "Na pohreb". Za mňa veľmi praktická pomoc. Kvety, vence, sú strašne drahé a ostane po nich len neporiadok a zas len robota pre pozostalých. Veľmi sa mi páči myšlienka "ekologickej" rozlúčky ako už robievajú vo Zvolene a Košiciach. Spomienková záhrada, les... Kedy je to skôr také príjemné spomienkové stretnutie v krásnom prostredí.

joesvk
30. apr 2025

Ako už napísali vyššie . Dáva sa 10,20 eur.
A asi by som nedávala peniaze v regiónoch, kde to.nie je zvykom,lebo by to nepochopili ani pozostalí .
Podľa toho, čo aj tu vidím.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
leonie35
30. apr 2025

Nikdy som o tom nepocula...

mk1111111111
30. apr 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba tak je to zvyk na istom uzemi Slovenska. Nevid v tom hned "bizar". Oni to tak jednoducho maju. Ved pisu, ze je to na nejakych 40 omsi- je to tiez vlastne forma ucty k zosnulemu, neda kvet, da na omsu.. Ja som zo zapadneho a my to tu tak nemame. Chodime so zivymi kvetmi a blizsia rodina s vencami. Obalky nedavame. Tu nie su 40 dnove omse. Ak niekto potrebuje pomoc a vieme to, pomozeme pred tym, pripadbe potom financne.

luba98
30. apr 2025

U nás sa zvyknú dávať peniaze v prípade, že prebehne kremácia a pohreb je bez kvetinových darov .

sense
30. apr 2025

Stretla som sa s tým ale nebolo to ako "dar" ale rodina podľa potreby zaplatila čo bolo treba ohľadom pohrebu. Úprimne pre mňa rozumnejšie ako zapratat všetko umelinou, ktorá sa musí vyhodiť za krátku dobu. Takto bolo na hrobe pár kvetov, vencov

xckaretxxx
30. apr 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba tiež nevidím na tom nič zle

kristina82
30. apr 2025

Ano dava dava sa, z venca zosnuly nema nic, podla mna staci, ak vence a kvety da najblizsia rodina, peniaze sa zvacsa pouzivaju na omse.aspon tak sa u nas dava, ze na omsu