icon

Dávate deťom v obchode tovar pred platením?

26. máj 2022

Pekný deň zelam. Trosku taká nezvyčajná téma, alebo taká blbosť pre niekoho, no zaujímal by má názor alebo zvyky ostatných mamičiek/rodín. Prednedávnom som bola na nákupe s mojou kamarátkou s ktorou chodíme s deťmi na ihrisko, aj sme sa tam spoznali, naše deti sa kamarátia. No ale k veci. Boli sme na tom nákupe, nie prvý krát, ale vždy som si vsimla, že obom jej deťom hocikedy v obchode otvorí tycinku, ovocnú kapsicku, alebo minule dokonca veľké keksy, džús, chrumky,.. ešte pred zaplatením. Neviem, ja svoje dieťa na toto neucim a ani nikdy nebudem, jej deti tiež nevyzerajú tak že by sa bez toho nezaobišli ešte pred zaplatením, že by boli tak urgentne smädné alebo hladné že si potrebuju danú vec otvoriť a konzumovať pri 5min nákupe. Ona im vždy tie veci podstrči a chová sa ako keby to mala zaplatené a brala si zo svojej špajze. Naposledy zobrala chrumky z regála, že či chcú chrumky a oni že áno a otvorila ich každému jedny že dajte si.. ešte sa ich pýtala že aké su že keď tak to vymenia. Otvorene…to už som sa jej ja opýtala, aj keď som bola vždy ticho, lebo som to brala tak ze je to jej výchova, ale pracovala som predtým v potravinách a nad týmto som vždy krútila hlavou. Ale okej, budiš, no otázka bola ze ci jej nevadí ze tie chrumky otvorila a čo mysli tým meniť ze ich strčí naspäť do regálu? A zoberie nové? A ona sa na mna pozerá ze veď su to deti ze oni su potom ako besny obaja, ze takto je to lepšie lebo to dostanú a su spokojný…po tejto odpovedi som si len tak pomyslela, čo budú robiť jej deti neskôr, keď budú starsi? Nezvládnutá výchova. Budú kradnúť veci lebo netreba zaplatiť, rovno si zoberiem z regálu, zjem a dám naspäť prázdny obal, alebo si zoberiem bez zaplatenia. Moje dieťa to chápe. Má 5 rokov a vie, ze papanie, hračky a veci z obchodu treba najprv zaplatiť, potom si môže sladkosť spapat, alebo sa hrať s hračkou. A čo má tak kvázi už prinútilo toto napisat? Včera som bola na nákupe v drogerii stojím pri detských chrumkach a mamička vedľa mna otvorí výživu v skle, vyberie lyžičku a začala si tam kŕmiť dieťa v kociku. Samozrejme výživa nebola zaplatená. Preto sa pytam ci to beriete ako normálnu vec a ak áno tak prečo na to učíte svoje deti? Keby idem s dieťaťom na veľký nákup, kde som 2 hodiny pomaly, tak ešte rozumiem ze dieťa uz je smädné alebo netrpezlivé, tak ked nemám vodu pri sebe tak zoberiem a dám mu odpiť, ale hodím ju naspäť zatvorenú do košíka a poviem ze ju najprv musíme zaplatiť a potom mu dám fľašku do ruky. Vy si tiež neprídete do obchodu, nezjete tam tycinky a odídete.

322sima123
29. máj 2022

To je extrem, to nie ale jeden keks v nutnosti som im aj ja otvorila v obchode a predavacke dala pipnut obal.. rozok vzdy😅

taily30
29. máj 2022

Ja vacsinou beriem do vaku nieco pod zub pre malu, ze ked ma chut, tak ma. Ale parkrat sa nam stalo, ze chcela rozok. Tak to som jej dala omrnat a samozrejme pri pokladni sme povedali o jeden viac. Ale to bolo ked bola mensia, teraz uz vie, ze musime zaplatit a potom moze papat...

kika147
29. máj 2022

nie nedam im to tam zjest , ale ked si nieco vezmu tak vedia ze to musia najskor dat predavacke a ked zaplatim tak vonku jedia 😊 Nikdy toto nerobim a nebudem

eva233
29. máj 2022

Syn má 2,5r a jediné čo mu dám je kúsok pečiva. Či ho iba chytí alebo odhryzne 1x alebo zje vždy ho zaplatím a nikdy som s tým nemala problém typu predavačky alebo SBS. Robím to iba ak s ním musím ísť na väčší nákup napríklad do Lidla a je neposedný. Nie je hladný, ale veľakrát pokojnejší (nie hračka by to nevyriešia, skúšala som) a v živote by mi nenapadlo vrátiť to pečivo alebo ho niekde zahodiť medzi regále. Tiež vie, že ostatné až po zaplatení.... Nemyslím, si, že kvôli tomuto z neho vyrastie niekto kto bude otvárať hocijaké jedlo v obchode a pchať ho nezaplatené pomedzi regále.

ninyart
29. máj 2022

Nie, nedávam. Vie, že až po zaplatení to môže zjesť, či otvoriť. Keď to vidím pri iných, tak neriešim, je to ich výchova a problém. Neznášam, keď sa niekto stará do mna a deti a nerobim to ani iným.

napetra
29. máj 2022

Ja som videla mamičku v Tescu s dvomi deťmi asi 2 a 5 rokov. Ošúpala banán, prelomila ho a dala každému dieťaťu do ruky. Potom som ju náhodou videla aj pri pečive a neverila som vlastným očiam, lebo banán zjedeny a zase prelomila plnenu buchtu a dala deťom. Niektorí ľudia sú neskutočne drzí.

ruzicka603
Odpoveď bola odstránená
4stanka4
29. máj 2022

Nie u nas nehrozi...vzdy malej prizvukujem ze kym nezaplatime nedostane to lebo to este nie je nase. Nikdy som nechapala ked som videla deti v obchode a prve co urobili rodicia im strcili do ruk napr. rozok. Ked uz nieco velmi chce tak poprosim predavacku aby to nablokovala ako prve. Vzdy ked idem do obchodu mam v taske vodu a nejake piskoty alebo keksik. Takze toto je pre mna v nasom pripade neprijatelne

basska_b
29. máj 2022

Ja od malicka ucim, ze najprv sa zaplati, potom sa moze zjest, az za pokladnou. Deti to beru ako pismo svate. Nielen ze moze ist o kradez, ak mama zabudne pri pokladni zjedene nahlasit, ale aj kvoli hygiene, ruky su spinave z nakupneho vozika, takisto omrvinky padaju kade tade. Dieta ma ist do obchodu napite a najedene, aby nemalo pokusenie chciet jest

katus226
29. máj 2022

Malemu povolujem dzus a rozok. Pri pokladni hlasim samozrejme povodny pocet. Raz sa stalo ze som zabudla zaratat jeden rožok, tak som pri dalsom nakupe povedala o 1 viac. Az potom som mohla kludne spavat 😂 to s tymi cipsami je nad moje chapanie.

danulicek
29. máj 2022

Nie, toto som nikdy nechápala. Jediné, čo som robila, ale len kým boli cca do roka a bolo už zle, iné nezaberalo - odlomila som pol rožka a druhá ostala v sáčku. Inak všetko balené, čo sme kupovali, som ich ucila, že musíme zaplatiť. Nikdy sme nemali žiadne hadzacky o zem, od malicka to brali prirodzene, že to nie je nase, kým to nemáme zaplatene.

Mne sa raz stalo, že mi bolo zle v obchode, vodu som si zobrala a odpila, ale predavačke som vysvetlila, prečo je otvorena. Inak by som si takéto nieco v živote nedovolila a učím to aj deti.

erikak123
29. máj 2022

Nie nie je to normálne ja mám 2,5 ročnú dcéru a vie že musíme najskôr zaplatiť a až potom môže papať neviem to ani ja pochopiť. Aj keď raz sa ma opýtala či si môže výživu otvoriť vysvetlila som jej že nie že ani mama ani ocko v obchode nepapa a ešte sa to ani nepatrí a pochopila.

domak2
29. máj 2022

Snažím sa tomu vyhýbať, odkedy som s plným košíkom pred pokladňou zistila, že nemám penazenku 🤯😅 keby mi tam medzitým dieťa vyjedlo pol obchodu tak neviem co spravím. Ale zas to nejak velmi neriesim, keď to vidím. Ozaj a raz sa mi mala pogrcala vo vozíku, lebo som rýchlo vybrala zákrutu, vtedy som platila otvorené papierové utierky 🤭

tempera
29. máj 2022

Mam dve deti. Jedno so specialnymi potrebami… aj ked ma iba 5 rokov, chape, ze veci z obchodu urobia najprv “pip-pip” ( zvuk scanovania kodov) a potom zaplatime (je jedno ci kartou, telefonom, alebo realnymi peniazkami).
Dokonca obcaa malw nakupy typu par rozkov ju necham zaplatit (paci sa Teta) .
A ak sme v obchode , NECHAM JU OSOBNE SI VYBRAT, chvilu si to ponosi v ruke a potom to vlozi do kosika.
Je to o vychove … ( hovorim ako matka aj ako psycholog) .mier

merrynka19
29. máj 2022

Ja bohužiaľ dávam malému. Kým sedí v košíku. Kapsicku alebo vodu...vždy samozrejme zaplatím...lebo inak by som nenakupila a strážiť mi ho nemá kto...má dva roky...keď bude mať viac rokov aj rozumu už mu nedám.. a tiež som sa tomu bránila. Ale žiaľ inak to nejde. A aj tak to musia byť fofry pri nakupovaní 🤭a tiež som si vždy vravela ,že také dačo robiť nebudem...ale tak človek mieni, pán Boh mení 🤭

zuzki1
29. máj 2022

Maximálne rožok si môžu hrýzť a ten vždy zaplatíme . My inak rožky nekupujeme takze deti sa na to vždy tešia . Inak si nedovolím otvoriť nič, raz keď som bola tehotná a stala som strašne dlho v rade zobrala som si vodu a odpila si ale to už išli na mna mdloby… a zrovna za mnou muž a žena sa bavili že to ešte nevideli a že v Nemecku či Rakúsku je to trestné a mohli by na mna zavolať políciu …

olivka84
29. máj 2022

Môj malýa rok a pol a už sa stalo že sme sa zdržali vonku . Tak sme behali na pečivo a dala som mu lebo už bol hladný a zavijal normálne som povedala o kus viac .aj starší na ihrisku vypil vodu tak sme boli kúpiť a pri čakaní na pokladňu polku vypil . Vie že to treba zaplatiť nikdy by nič neukradol vždy sme si to zaplatili. A ešte som sa nestretla s tým že by nám predavačka vynadala za to . A stalo sa mi aj to už že maly zjedol makovy rožok a zabudla som hu zaplatiť a starší syn mi to pripomenul pri východe vrátili sme sa to zaplatiť .

bazde
29. máj 2022

Ja mam 11 mesačnu a ona ked to vidi tak to chce jest tak jej napriklad dam kusok rohlika a zvysok vratim do sacku a normalne zaratam a zaplatim ...vacsinou sa snazim mat ale nieco v taske pre pripad nudze

pssssst007
29. máj 2022

Malej niekedy otvorím fľašu z vodou aj ja som sa pár X napila v obchode 🤣 ale jesť mi príde celkom divné 🤣🤣🤣🤣

fkata
29. máj 2022

Tiež nedávam synovi nič predtým ako nezaplatíme. Ak niečo chce, máme dohodu, že si môže vziať, ale dáme do košíka.
Raz sa mi stalo, že sme kúpili kapsičku, začalo sa mu čakať, tak sme otvorili. To bol jediný prípad.

magg424
29. máj 2022

Waw dodnes som netusila ze je to neslusne alebo ze sa to nepatri..
Ja idem bezne na nakup a zjem proteinovu tycinku, lebo uz nevidim od hladu a otvorim si vodu a vypijem ju. Ved samozrejme vsetko co zjem zaplatim ale nevidim na to nic hrozne, samozrejme dovolim detom jest v obchode ,tovar zaplatime...
Nikdy mi ani nenapadlo ze je to neslusne alebo dokonca kradez..

monika185243
29. máj 2022

Ja to tiež nerobím, jeden krát sa syn rozprakal, lebo som mu nechcela otvoriť kinderko a pani my hovorí šak mu ho dajte, hovorím jej nedám, lebo si na to zvykne a bude to pýtať stále, plakal na celý obchod, ale nepovolila som...

modraslamka
29. máj 2022

ja napr. ked uz idem odpadnut od smadu tak priznam sa, napijem sa rovno, ako tu vodu zoberiem z regala ale zaplatim si ju samozrejme.
Inak, s tym jedenim nesuhlasim ani ja.

acrobaleno
29. máj 2022

Ja si zvyknem otvarat vodu, nikto mi nic nepovedal, nikdy na mna nikto nezazeral a urcite som za to nehanbila. Akoze niektore to tu prezivate ako kebyto bolo, ze sa vykadite v obchode do stredu ulicky. Pokial si to zaplatis a nevracias otvorone, nie je na tom nic zle.

medeaa
29. máj 2022

Absolutne nevidim problem otvorit si napoj alebo dietatu chrumky rovno v obchode pred zaplatenim. Mamku, ktora otvorila vyzivu rovno v obchode by som neodsudzovala, ked neviem cely pribeh. Ale samozrejme, otvorenie tovaru a nezaplatenie je kradez a v takom pripade by som to nenechala tak, kamoska - nekamoska. A zakrocila by som, nech si tovar laskavo zaplati.

lucia3296
29. máj 2022

👏👏👏👏 vsetci velmi vzdelany ...a "skuseny "(pracujem v obchode) kazdy jeden zakaznik ma pravo ochutnat skor ako si nieco kupi...

vanilka83
29. máj 2022

Vieš čo keď mám dve malé deti a vrestia a lietajú po obchode a všetko chytajú a chcú a revú keď im čosi nechcem kúpiť tak im veľmi rada strcim nanuk ci kapsičky ci rožok do úst a aj tie predavačky sú hneď v klude a usmiate keď to nemusia počúvať takže ja mam dobre skúsenosti samozrejme vždy všetko riadne zaplatíme obaly prázdne dáme pri pokladni-kde je neporušený Ean kód a v pohode.Tiez som robila predavačku, ale nemala som ešte deti a veľmi na to rozčuľovalo,keď to ženy robili,no teraz to už naozaj chápem,ta matka nemá veľa možností ísť nakúpiť sama a kedykoľvek chce bez deti a keď sa jej tam hádže o zem všetci zainteresovaní sú šťastní keď mu fakt niečo dáš do úst 🤣

penelope2066
29. máj 2022

Nie,nikdy som to nespravila ja sama a nebudem to ani len ukazovat svojmu dieťaťu.Najprv sa tovar zaplatí až potom konzumuje.

lessiie
29. máj 2022

@laurita285 no a presne pre toto nechodím potom na samoobsluznu pokladnu 😀🤣🤣 keď viem ze mi išlo dieťa umrieť smadom a dala som mu napiť už idem na normálnu pokladňu 🤣🤣

lessiie
29. máj 2022

Ako dat im chrumku je jedna vec ale opýtať sa ci sú dobré lebo ak nie vymenine je cez...vždy všetko aj zjedene ak sa náhodou stalo som pri pokladni nadiktovala..ale zas bolo to skor veľmi výnimočné a iba keď boli malé...teraz majú 7,5 a 2 a nejak ich to ani nenapadne pýtať pred zaplatením... 🤷‍♀️ ako vodu im dám am viem ze dlho nepili a pýtajú ale iné nie... počkajú kým sa zaplatí...a ako píšem ani nepýtaju...