icon

Demonštrácia sily v Nemecku: Máme sa obávať?

24. aug 2024

Demonstracia sily, ci naco je dobre prevalcovat 9000 mestecko 50 000mi vyznavacmi koranu v 350 stanoch...?

Demonštrácia sily v Nemecku: Máme sa obávať?
tetapetra
25. aug 2024

@lenkakravcova inak si ok? Ja bežne idem 500km sama😂😂😂. Dokonca chodím na babské "dejchánky" dokonca keď som bola slobodná som cestovala a sama 👀👀. Tak to si ma dnes neskutočne pobavila. Inak už je nový zákon neviem či platí,ale začne už ani so ženami!!! Len s chlapom a to musí byť rodina. Cize nesmiem ísť ja s tebou a s tvojim mužom,ale už musím ísť aj ja s mojím mužom alebo bratom alebo jednoducho s mojou rodinou

haley7897
25. aug 2024

Islam je dlhodobo najrychlejsie rastuce nabozenstvo. Celosvetovo a najviac v Europe. To je fakt. Samozrejme, su Muslimovia ktory prestupia na inu vieru, alebo uplne od viery upustia, ale stale plati, ze Islam je na vzostupe. Ako muslimku ma to na jednej strane tesi, ale podla mna je to aj ukazatel niecoho ineho. Cast novych muslimov z toho co pozorujem v okoli su ludia ktori len chcu niekam patrit. A toto sa deje napriec roznymi skupinami. Rovnako to plati o extremistickych skupinach, u nas a v Europe celkovo je az desivo na vzostupe far right. Je to desivy obraz toho v akej situacii sa ako spolocnost nachadzame a odraz velkej nespokojnosti s ekonomickou situaciou v Europe . Vynenie migrantov, muslimov, romov na slovensku...kazdy doplnte podla seba je scapegoatizmus najhrubsieho zrna. Ano, imigracia nieje dobre osetrena, stale ale percento migrantov nedosahuje take cislo aby boli dovodom pre stav v ktorom sa Europa nachadza. To ze najviac nasilnych alebo akychkolvek trestnych cinov pachaju muslimovia alebo migranti je loz. Statistiky to nepotvrdzuju, ale je to skvely nastroj na rozputanie nenavisti.
Par tyzdnov dozadu boli u nas niekolko dnove rioty po vrazde troch malych dievcat. Par hodin poutoku zacali far right sirit spravy, ze utocnik bol ilegalny migrant, muslim Ali Al Shakati. Obratom nasadli UK nackovia na vlaky a isli palit mesitu v Southporte kde sa povodny utok stal. Zapalili policajne auta, utocili na civilistov aj policiu. Po tomto sa sudca rozhodol poskytnut udaje o vrahovi dievcat aby zabranil dalsiemu prenasledovaniu muslimov. Utocnik je narodeny v UK, z dobrej, sporiadanej silne veriacej krestanstkej rodiny. Zastavila tato informacia niekoho ? Nie. Napriek tomu, ze vrah nieje ani muslim ani imigrant pokracovali rioty, zapalili ubytovanie pre rodiny migrantov, grupy nackov rozbijali auta, okna na domoch, zapalovali auta a utocili na koholvek kto nepresiel "ethnicity check" hliadky.

Islam nehlasa nasilie. Islam ako taky nieje problem. A to ani pre Europu. Drviva vacsina muslimov v Europe nechce o sharii ani pocut. Mnohi totiz prave pred niecou prekrutenou verziou sharie a islamu opustili svoje domovske krajiny. Ano. Aj ja vidam na YouTube vyskakovat typkov ktory vyskaju ze bude v Europe sharia a vyspevuju svoje fantasmagorie, nastastie to ale nereprezentuje vacsinu a uz vobec nie ludi ktory maju na nieco aj realne vplyv. Najjednoduchsi byvaju skratka zvycajne ti najhlucnejsi. A btw, podla sharie sme ako muslimovia povinny zit podla zakonov krajiny v ktorej sa nachadzame. Takze ani sharia ako taka nieje nebezpecna. Nebezpecne je ked si ludia prekrucaju pravidla ako sa I'm hodi pre ich vlastnu agendu.
Islam nieje nebezpecny. Extremizmus je. A je neskutocne na vzostupe napriec Europou v roznych formach.

dobryden
25. aug 2024

@haley7897 V podste s tebou suhlasim.Len mne v Islame vadia dve veci,ak by neboli súčasťou Islamu považovala by som to za celkom znesiteľné nabozenstvo.
1-zena nema take prava ako muz v Islame.
2-ako clovek ktory opovrhuje pedofilmi by som nemohla akceptovat nabozenstvo kde ústrednou postavou Islamu je pedofil.A tvrdenia ktore uvádzajú ze v tej dobe to nebolo nic nezvycajne nie su pre mna akceptovateľné.

tetapetra
25. aug 2024

@haley7897 tiež si nemyslím,žeby islam hlásal zlo. Veď žiadne náboženstvo to nehlasa. Ale ak sa blázni dostanú k moci a začnú si učenie prekladať podľa seba dopadne to takto a ako to je väčšine islamských štátov.

zltalienka
25. aug 2024

@lenkakravcova na otázku ako by si reagovala ak by Tvoje deti prešli na inú vieru si napísala "nebola by som nadšená. Ale zase hlavu im kvôli tomu asi neodtrhnem. 😀"
Ty nie, ale nie je to tak, že odpadlikom od viery v islam hrozí trest smrti?
Aby sa iní vyznávači islamu "nepostarali" o Tvoje deti ak sa náhodou raz rozhodnú inak....

lenkakravcova
25. aug 2024

@minenkak nie všetky. Ale väčšina. Si vezmi, že na Slovensku je už nejaká tá patina Rómov, a tí majú v tomto tiež dosť striktne pravidlá. Potom staršie ženy nad 40r, tiež nezvyknú cestovať na Slovensku len tak same. Tvoja mama cestuje sama?
Všeobecné vramci populácie to bolo myslené.

lenkakravcova
25. aug 2024

@dobryden
1. Ženy majú menej práv ale aj menej povinnosti. Napr nemusia pracovať.
2. Toto je také typické tvrdenie bez zdroja. A keď sa začnú hľadať zdroje a ľudia zistia že tie zdroje sú sunna, v ktorej sú vlastne tri rôzne veky Ajse (9,19 a 29) tak zrazu si vyberú len ten prvý zdroj a tým operujú. Keď už tak, tak tie tri zdroje sú rovnocenné.

lenkakravcova
25. aug 2024

@dobryden v Nigérii je odkedy šaría? 🙂 však tam sa nevedia dohodnúť pri voľbách ktorým smerom sa vydajú.

haley7897
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
25. aug 2024

@zltalienka
@lenkasarka
Inak vy dve ste premýšľali aj nad tým, čo by ste urobili, ak by vaše dieťa konvertovalo na islam? 🙂

minenkak
25. aug 2024

@lenkakravcova tak ja som staršia žena,sestra tiež a nevadí nám to ,Rómov čo poznám tak sú ženy úplne samostatné,nie moja mama necestuje sama ,má problém s nohami, tak také ďaleké cesty nad sto km chodia na aute ,má skoro sedemdesiat.Nad štyridsať sú staršie ženy????

zltalienka
25. aug 2024

@lenkakravcova moje deti majú a budú mať slobodu. A čo Tvoje deti?
Za konvertovanie na islam nikomu nehrozí smrť. Opačne áno.
Vlastne Ty si už teraz chytená v pasci. Nemáš možnosť zmeniť vierovyznanie, lebo by Ti hrozil trest smrti.... blbé...

haley7897
25. aug 2024

@dobryden 😭😭😭 zabite na niekto... moj blby phone skopiroval vsetko mozne aj nemozne, tak idem znova...

K tomu prvemu. Prava sa zvycajne lisia od krajiny ku krajine častokrát ovplyvnene viac kulturou ako islamom. A v skutocnosti to niesu ani tak prava ktore su rozdielne ako povinnosti. Muz ma povinnost pracovat a financne zabezpecit rodinu , zatial co zena pracovat moze (ale nemusi) s tym, ze vsetko co zarobi je vyhradne jej. Nemusi prispiet ani na deti. Ak by muz umieral na podlahe hladom, stale Nemusi...
Napriklad take dedenie vyznieva v Islame na prvy pohlad nefer. Dcera po rodicoch dedi polovicu z toho co syn. To neznie fer. Az kym to nieje v kontexte s vyššie uvedenym. Dcere zostava vsetko co zdedi pre nu a syn vsetko co zdedi dava jeho buducej rodine. + teda v dnesnej dobe dnes castokrat rodiny ktore chcu nasledovat tuto tradiciu daruju k dedicstvu dcere napriklad dom aby rozdiel dorovnali. Vlk syty, koza cela. Aneb tradicia a zakon zachovany a majetok rozdeleny ferovo. Lebo dnes, najma na zapade zeny pracuju a prispievaju. Tazke mnohe rodiny to riesia takto.
Kto chce cestu najde. Je rozdiel medzi rovnostou a spravodlivostou. Nie vzdy je rovnost spravodliva. Plati to v mnohych oblastiach na temu muz/zena v Islame.
Take ako vycina Taliban, ze zeny sa nesmu vzdelavat, to nieje Islam. Prva univerzita na svete bola zalozena zenou, muslimkou,manzelkou proroka Muhammada s.a.w.s. co uz je teda viac "islamske " ako studujuca zena?

K tomu druhemu. Uprimne ma mrzi, si sa rozhodla takto vyjadrit. Niesi muslim, maj teda benefit ignorancie a vyjadrim sa vecne k otazke... teda popravde skopirujem co som tu uz raz na tuto temu pisala.

...začnem z iného konca. Muhammad ﷺ sa prvýkrát oženil vo veku 25 rokov. A to s Khadijah bint Khuwaylid, so ženou ktorá bola o 15 rokov staršia a bola jeho jedinou manželkou až do jej smrti. 25 rokov v monogamnom vzťahu s dospelou ženou nieje zrovna obraz suknickara alebo niekoho, kto je "na malé dievčatá". Viac to svedčí pre slušného a verného muža. Po jej smrti sa oženil druhý krát a to so Sawdah, znova so ženou vo svojom veku.
Aishah bola jeho treťou manželkou. V tomto momente je evidentne potrebné vysvetliť niekoľko vecí.
1. Nielen v Islame ale celkovo v tej dobe sa za dospelého človek považoval v období od dosiahnutia pohlavnej dospelosti. A teda dievčatá niekde v rozmedzí cca 9r a vyššie - teda rovnako ako dnes. Aishah veľmi pravdepodobne vstúpila do puberty už na hornej hranici veku, pretože inak by s Islamského hľadiska sobáš nebol platný. Na takýto súhlas musí byť človek považovaný za dospelého. Čo v ich dobe znamenalo po vstupe do puberty. To by logicky vylučovalo špekulácie, že bol sobas uzavretý v mladšom veku. Rozdiel je v tom, že dnes nás pohlavná dospelost k ničomu nezavazuje a nenúti. V tej dobe to bolo iné z niekoľkých dôvodov. V prvom rade priemerná dĺžka života, niekde do 35r., častokrát oveľa menej, či už zo zdravotných dôvodov, alebo napríklad z dôvodu častých konfliktov a vojen. Druhý dôvod bol vysoká úmrtnosť detí. Bolo jednoducho treba začať rodiť ASAP, keďže sa počítalo s tým, že časť potomstva nedozije vek dospelosti a nezachoval by sa tak rod.
V tej dobe to však bola bežná prax celosvetovo napríklad 12 ročná Isabella z Angoulême a jej sobas s 33 ročným anglickým kráľom Johnom. A podobných by sa našlo nemalo. Bolo to vtedy normálne, definitivne pri politických manzelstvach.
2. podstatná vec, v tej dobe svadby nemali romantický kontext ako dnes. To je vydobytok dnešného luxusného sveta. Aspoň teda v niektorých častiach.
Po smrti Khadijah sa prorok Muhammad ﷺ postupne okrem Sawdah a Aishah oženil ešte s niekoľkými ďalšími zenami a to z rôznych dôvodov. Niektoré boli vdovy, sobáš im zabezpečil status a ochranu, s niektorými sa oženil aby sa tým upevnili putá medzi dvoma kmeňmi, niektoré sobáše slúžili aby nimi ukončili vojny. V tej dobe mali sobáše špecifické a relevantné dôvody, sobas z lásky predovšetkým pre niekoho v postavení nebol častokrát ani možnosť.
Výnimkou nebol ani sobáš s Aishah. Žiadna láska, alebo potreba zachovať líniu, koniec koncov Muhammad ﷺ už v tej dobe mal šesť deti z Khadijah. Manželstvo bolo uzavreté z politických dôvodov.
Čo nahráva faktu, že ich manželstvo bolo výhradne politické je aj fakt, že s Aishah nikdy nemali deti a aj to ze napríklad narozdiel od monogamneho manželstva z lasky z Khadijah , popri Aishah sa Muhammad ﷺ postupne oženil s ďalšími zenami a s jednou jedinou Maria al-Qibtiyya mal aj ďalšie dieťa. Mnohí Islamský učenci sa domnievajú, že je vysoká pravdepodobnosť, že Aishah bola panna. Jeden z údajných dôvodov, okrem politického aspektu bol aj fakt, že Aishah bola vysoko inteligentná a mala výnimočnú pamäť. Čo bol veľký benefit keďže to bol spôsob akým zachovávali Hadith. A práve aj od Aishah pochádza značná časť zachovaných Hadith.
Bol by sobáš v tak mladom veku v Islame alebo mimo Islam akceptovatelny dnes? Nie. To je ale úplne irelevantné, pretože žijeme úplne inú dobu v iných podmienkach. Nemôžeš súdiť ich dobu na základe dnešných štandardov.

lenkakravcova
25. aug 2024

@zltalienka čiže ti nebude vadiť, že tvoje deti budú v takejto podľa teba "pasci"? 😀 Fakt si taká tolerantná?

zltalienka
25. aug 2024

@minenkak obe moje babky ešte ako 70-ničky cestovali samé cez pol Slovenska (za svojimi deťmi). Kým im zdravie dovolilo.

lenkakravcova
25. aug 2024

@haley7897 len k tomu Talibanu doplnim, že tam je ich rozhodnutie toho aby ženy nestudovali dosť ekonomická záležitosť.
Po Tom, čo Taliban zakázal pestovanie maku - pretože sa tam z neho vyrábali drogy pre USA, tak zrazu vypadli obrovské príjmy do štátneho rozpočtu a ekonomiky a museli škrtať na štátnych výdavkoch. A teda aj na školstve.
A keď je v krajine kultura, že muž živí rodinu, tak čo je logickejšie ? Zrušiť nejaké stredné a Vš všeobecné alebo zrušiť vzdelanie od stredných škôl pre ženy, ktoré sú aj tak väčšinou doma nepracujúce?
Myslím že väčšina nemuslimov sa nad tým z tohto hľadiska nezamýšľa. Médiá napíšu bulvárny článok a hneď sú všetci hotoví ake je to tam strašné.
Ako je to nesprávne z hľadiska islamu, ale myslím si osobne že tam je to dočasná situácia kým sa im ekonomika aspoň kus spamätá.

f333
25. aug 2024

@lonely66 ako tvoja otazka suvisi s danou temou? Ja nicim netrpim,ale i ty trpis negramotnostou,ked nevies precitat a pochopit ani nazov temy a jej obsah. A ak nemas nic k teme,neobtazuj ma prispevkom mimo temy..Pochopila si to,alebo potrebujes este dalsie upozornenie?

lenkasarka
25. aug 2024

@lenkakravcova ja nie.
Moje dieťa nieje vedené k viere ,ale ani jej to nezakazujem. Budem dúfať,že týmto smerom sa nevyberie, ale nemôžem to zas tvrdiť so 100% presvedčením. Jeden nikdy nevie. Ako si písala aj ty. No hlavu jej nedotrhnem.

haley7897
25. aug 2024

@tetapetra ono to ani nieje vacsina. Zober si Indonesiu . Tam je viac muslimov ako vo vsetkych arabskych krajinach dokopy. Problem? Nie. Vsetci chodite do turecka, dubai, Egypt, bali... and atd. Problem je v krajinach ktore su poznacene kolonizacou, proxy vojnami. Extremizmus nevznika Sam od seba. Nema korene ani v Islame. Ani v krestanstve a predsa ma's Lords resistance army v Ugande, Sudane a pod. Ani nema korene v judaizme a predsa Israel pacha v gaze pred cim kedysi zidia utekali z europy...

eva8
25. aug 2024

Islam sa siri kvoli "dedeniu" nabozenstva (t.j. deti moslomov su automaticky moslimovia), nie kvolo konvertovaniu z presvedcenia. Niekedy aj manzelky moslimov konvertuju.

A na Slovensku je individualne cestovanie zien bezne nielen v ramci Slovenska, ale aj medzistatne ci medzikontinentalne a v roznom veku

zltalienka
25. aug 2024

@lenkakravcova na moju priamu otázku odpovedáš proti otázkou.... zrejme si v koncoch.
@eva8 presne tak. Moslim zjavne nemôže vyhlásiť, že už neverí danej viere a je v skutočnosti (napríklad) ateista. Takže papierovo sú stále všetci moslimovia. Nemajú na výber.

haley7897
25. aug 2024

@lenkakravcova ja nesledujem media. Zijem v komunite kde je mnoho rodin prave aj z Afghanistanu a garantujem ti ze nikto z nich nebol nadseny navratom talibanu k moci.
Ono je to velmi obsirna tema, aby som povedala pravdu, vobec sa mi vzhľadom na komplexnost a zdlhavostdo nej ani nechce. Lebo bud napisem strucne a nebude to dostatocne a riskujem nepochopenie, alebo tu musim stravit kopu casu elaborujuc nad Afghanistanom, talibanom, okupaciou... uz teraz sa mi krizia oci.
V skratke? Taliban bol (nielen) ekonomicky minimalne 20rokov cesta spat z toho kde sa Afghanistan nachadzal. Cele je to extremne nestastne...

slovakboy
25. aug 2024

Práve pozerám cyklistické preteky okolo Nemecka. Krásne ulice, domy, cesty.

minenkak
25. aug 2024

Inak ,mňa desia takýto fanatici a ľudia, čo si ešte v tomto čase stoja za tými zákonmi, čo sú tisícky rokov staré

la_dolce_vita
25. aug 2024

Hlasim sa ako dalsia starsia zena, ktora nema problem celozivotne cestovat sama, dokonca aj po 50tke 🙂. Moja mama za mnou cestovala z Ciech, kym zila, cize do 70tky. Je to normalne..

tetapetra
25. aug 2024

@haley7897 ja nechodím 😂. Môj názor na Izrael je taký, že ak sa nebudú brániť, tak nebudú. Jasné,že je strašne,že obeťami sú deti. Ale toto je politika h.masu.
@lenkakravcova ty fakt vališ. Nás tu dáš prirovnavas k cigankam, ktoré žijú v v tých ich getach 👏🏻👏🏻👏🏻. Dokonca sme staršie ženy 👀. Afganistan bol pred rusmi normálna krajina, kde mali ženy práva. Boli vzdelané. Príchodom talibanu to skončilo a ty napíšeš,že to bolo ekonomické rozhodnutie!!! Také ako ty si fakt nezaslúžia žiť v demokracií

lenkasarka
25. aug 2024

@haley7897 tu musim súhlasiť. V minulosti som pozerala pár dokumentov a Afganci sú naozaj proti Talibanu,teda tí uvedomelí.

haley7897
25. aug 2024

@tetapetra tiez nie pravda. Palestincania nemali problem so zidmi ked prisli koncom 2 sv vojny. Teda az kym ich nevysidlili a nezacalo nasilie. Do tej doby tam zili spolu, normálne. Hamas vznikol roky po zacati okupacie. Prvy okupant agressor ktory sa brani okupovanej krajine. Kde je tu logika..?

lenkakravcova
25. aug 2024

@zltalienka ja som ti odpovedala. ale je zaujímavé sledovať ako ťa moja proti otázka vykoľajila.

@haley7897 s tým plne súhlasím. Aj tie ekonomické veci sa dajú riešiť inak. Snáď sa to tam do pár rokov znormalizuje.

haley7897
25. aug 2024

@lenkasarka nie, veru nechcu. Potom sa najdu taki, ktory inu cestu nevideli (mladi, nevzdelani, rodinna tradicia), ale vacsina nechce o talibane a ich verzii sharie ani pocut.