icon

Diskusia o politickej situácii vo svete.

ktochytavzite
21. júl 2019

Tak podte diskutovat. @adsumus, @eva8, @andy4 @f33 a dalsie kt ste prispievali do kedysi celkom rozbehnutej diskusie.Ale samozrejme uvitam aj inych diskutujucich.

eva8
14. aug 2019

@ktochytavzite Konečne budú vážené. Alebo iná možnosť, Indovia sa pustia hľadať nevesty do sveta 🙂 Podľa mňa tie Indky iba chceli zachrániť svoje nenarodené deti od útlaku a ponižovania. V rozhlase hovorili, ako v jednej rodine najstaršie dievča sa obliekalo do chlapčenských šiat a zastávalo pri pomáhaní v rodine úlohu chlapca, pretože nemali brata. Neviem kde to konkrétne bolo, už si nepamätám, ale podľa mňa to fungovať môže v ľubovoľnej chudobnej krajine.

ktochytavzite
autor
14. aug 2019

@adsumus to bolo k tomu nabozenstvu.Za to ze niektori ludia v mene nabozenstva pobiju cele rodiny,ci dediny ako si pisala ,za to asi ani ten Boh nemoze;)

adsumus
14. aug 2019

@ktochytavzite myslis, zeby sa im pacilo ak by im nejaky bulo zakazoval akekolvek vlajky? Nevieme preco, tak nejako sa to deje, nepytala som sa ho.

ktochytavzite
autor
14. aug 2019

@eva8 inak podobne to je aj v Cine,tam ked zena sa dozvedela ze caka dievca sla na potrat,lebo druhe dieta je tam zakazane.A ptm vlada zakrocila tak,ze zakazala dr povedat pohlavie dietata.

eva8
14. aug 2019

@adsumus viem v čo verí Trump? A odpoveď na príčinu protestov si dostala. Pekný večer prajem, nejdem ti zaháňať nudu, prepáč 🙂

eva8
14. aug 2019

@ktochytavzite neviem isto, ale už môžu mať v niektorých prípadoch vraj aj 2 deti po novom. Zas teraz sa obávam, že tie protesty v Číne hrajú Trumpovi do karát (kvôli tomu súpereniu, clám na oceľ, iránskej rope, atď) a v rámci mieromilovnosti a podporenia demokracie v Číne niečo nekalé vymyslí. Ale však nemôžu byť vyvolané vojnové konflikty na celom svete?!

adsumus
14. aug 2019

@eva8 ty si pisala, ze trump veri...prisli mi to zvlastne, pisat za niekoho v co veri, desive. Pricina protestov je v odmietani vlady. Co viac?

eva8
Autor odpoveď zmazal
adsumus
14. aug 2019

@ktochytavzite ludia chcu zit autenticke zivoty, nie co im kto rozkaze.

ktochytavzite
autor
15. aug 2019

@eva8 je nieco zle na Trumpovi?

eva8
15. aug 2019

@ktochytavzite povazujem ho za egoistickeho cloveka, ktory hladi len na svoje zaujmy a ide cez mrtvoly.
Inak citam, ze ten zakon o vydavani osob v Cine bol vyhlaseny za "mrtvy". Merkelova chce dialog, Trump sa chce stretnut s prezidentom Ciny.

eva8
15. aug 2019

Merkelová zase varovala pred spochybňovaním práv obyvateľov Hongkongu, ktoré im boli zaručené pri navrátení tejto bývalej britskej kolónie pod čínsku správu v roku 1997.
Hongkong, jedna z dvoch oblastí Číny s osobitným štatútom, bol uplynulý víkend už desiatykrát dejiskom často násilných protestov proti návrhu zákona, ktorý by umožnil vydávanie jeho obyvateľov podozrivých zo spáchania trestných činov do pevninskej Číny.
Protesty neutíchli ani po tom, čo správkyňa Hongkongu Carrie Lamová vyhlásila tento návrh zákona za "mŕtvy".
Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/22190054/maas-odporuca-ne...

eva8
15. aug 2019

Trump: Situáciu v Hongkongu by dokázal vyriešiť čínsky prezident
Trump navrhol prezidentovi Číny i osobné stretnutie.
https://www.google.com/amp/s/svet.sme.sk/c/amp/...

eva8
15. aug 2019

Demonštranti od miestnej vlády žiadali aj vyšetrovanie údajného neadekvátneho postupu polície pri zásahoch a rozpustenie zákonodarného zboru.

"Prezidenta Si poznám veľmi dobre. Je to skvelý líder, ktorý veľmi rešpektuje svojich ľudí. Takisto je dobrým mužom v 'tvrdom biznise'. Vôbec o tom nepochybujem, že ak prezident Si bude chcieť rýchlo a humánne vyriešiť problém v Hongkongu, dokáže to. Osobné stretnutie?," napísal Trump na Twitteri.
Lídri USA a Číny sa stretli už niekoľkokrát, naposledy na summite krajín G20 v Japonsku na konci júna. Ako pripomenula DPA, aj naďalej to však vyzerá tak, že obchodné rokovania medzi nimi sú nateraz pozastavené.

Zatiaľ čo sa Trump a jeho vládny kabinet vyhýbali tomu, aby zaujali voči Číne jasné stanovisko, členovia Trumpovej Republikánskej strany vyjadrili protestujúcim v Hongkongu svoju podporu, poznamenala DPA.

To len vycuc.
Trump - "diplomaticke" reci, Merkelka vyjadrila jesnejsie stanovisko. Trump zas jednoznacne riesenie: slovo prezidenta a hotovo, Merkela dialog (kompromis?)

Nemecko varuje svojuch obyvatelov pred navstevou nebezpecnej oblasti (prejaveny zaujem o obyvatelov), Trump sa obava vojenskeho zbrojenia v oblasti. Jeho navrhovane osobne stretnutie s prezidentom Ciny je podla mna hra "co za co" V radii vraveli, vraj to nie je presun jednotiek do oblasti Honkongu, ale len cvicenie - podla kompetentnych v Cine.

Uz tych konfliktov je nao aj dost. A vzdy budu kvoli moci a bohatstvu :(

eva8
15. aug 2019

Naozaj vzdy? Zalezi to len na nas. Nemusia!

ktochytavzite
autor
15. aug 2019

@eva8 co tam cina ,ale ak sa postavi 3Chram,to bude ken zabava.Myslim si ze v Cine sa to utrasie,Honkong sklopi usi,ine mu aj tak neistava.

ktochytavzite
autor
15. aug 2019

@eva8 ozaj,mimo temu andy 4 uz nieje na MK?

eva8
15. aug 2019

@ktochytavzite 3. chrám?
O andy som už dávno nepočula

tiimka
Autor odpoveď zmazal
tiimka
Autor odpoveď zmazal
eva8
17. aug 2019

@ktochytavzite
@tiimka
mne to všetko o výstavbe tretieho chrámu pripdá konšpiračné. Nikto nevie, kedy príde koniec sveta, bude mnoho falošných prorokov. Zaujalo ma to o pápežovi Františkovi. Podľa napísanho, by sme mali byť svedkami konca (ak sa dožijeme...) To s mi nezdá. Neviem, teraz sa mi marí, že sa niečo spomína také, že keď bude znova postavená Babylonská veža, bude koniec... V týchto vidaách a článkoch je všetko pospájané - náboženstvo, politika, konšpirácie, všetko do seba zapadá. Naozaj som skeptická.

ktochytavzite
autor
17. aug 2019

@eva8 ALE,kazdopadne ak zacnu zidia stavat 3 chram ,tam kde teraz stoji mesita ,znamena to min 3sv vojnu.Poslem sj link

tiimka
Autor odpoveď zmazal
eva8
23. aug 2019

V úvode témy sa spomínala Venezuela.
Venezuelu pri živote drží zlato. Tí, čo ho ťažia, neraz končia bez rúk
Kontrola nad baníckou oblasťou, ktorú z juhu obklopuje Amazonský prales, zostáva v rukách Madurovho režimu.
Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/22195639/venezuela-maduro...

ktochytavzite
autor
24. aug 2019

@eva8 maju bohatstvo a su na tom zle,kde je chyba?

eva8
29. aug 2019

Mrzí ho, že mladí ľudia v súčasnosti tomu, čo sa udialo pred 75 rokmi, neveria.

„Navštívil som základné školy vo Svidníku i v okolí a žiaci tomu neveria. Deviataci ešte áno, ale tí mladší mi kládli nevhodné otázky a jeden z nich povedal, že hovorím rozprávky. Nie sú vedení rodičmi. Myslím si, že kompetentní by sa mali pričiniť o to, aby sa do učebných osnov dostali informácie o bojovej činnosti," dodal Jurčišin.
Čítajte viac: https://presov.korzar.sme.sk/c/22200714/veteran...

terezka1947
29. aug 2019

@eva8 lenze uz rodicia casto nevedia....a kym mame autentickych svedkov,este je dobre....o chvilu budeme o tom vsetkom len citat...a budeme musiet verit autirom knih.

eva8
29. aug 2019

@terezka1947 na ZŠ sme mali za DÚ sa opýtať starých rodičov, ako to bolo za vojny. Mamka mi povedala, že babka o tom nerada rozpráva. Potom, keď som bola staršia, pri rôznych príležitostiach aj na autentických miestach sa niečo povedalo a vznikla taká smutná mozaika, ktorú posúvam mojim deťom

terezka1947
29. aug 2019

@eva8 ja uz nemam ani rodicov,kde este starych.rodiciv,cize si uz musim.vystacit s tym,co.som.ako.dieta pocula....ci.skor zacula,ked sa dospeli rozpravali.
Preto mi je luto,ze ludia sa maju este koho opytat,no nexaujimaju sa....a vyhovorkou cas nebude.
Jednoducho...zabudame.
Uz aj na 1989sme zabudli....co este vaznejsia a bolestivejsia minulost.
Mam pocit,ze u nas sa prva,druha svetova vojna a SNP....okliestila na Zidov....a koncentraky. Je teraz INcitat o tom.knihy,takze toto berieme do uvahy......ostatne akoby nebolo. Filmy v telke nepustaju a ked,tak akurat par dni v roku,na tie pamatne dni a iba RTVS.