icon

Dožijeme sa vôbec dôchodku ?

18. jan 2020

Ahoj dievčatá, rozmýšľam, či sa vôbec naša generácia dožije dôchodkov? Už teraz je vek odchodu vysoký, otec ma 54 a už na sebe cíti starobu, nehovoriac o ľuďoch vo veku môjho otca, majú už ťažšie sa zamestnať.
Máte to nejak vymyslené, platíte si 2 pilier alebo si sami sporíte? Mať peniaze na účte je asi blbosť, najlepšie ich investovať, to mi je jasné, ale ak nemám toľko aby som kúpila nehnuteľnosti? Alebo investovať do zlata, kovov? Lámem si hlavu, dnes je to veľmi neisté a dosť sa obávam toho, čo bude o pár rokov.

autor
18. jan 2020

@wena Veľa takých diskusii tu bolo. A užívateľky MK boli mimoriadne kruté k osobám pracujúcim za pásom alebo ako predavačky. Vraj nič nedosiahli v živote a čo doteraz robili. A ešte pridali klinec do rakvy, že sa mali lepšie učiť.

evittam
18. jan 2020

@suzitok Nehnuteľnosti su jedna z možností.

suzitok
18. jan 2020

@limetka69 ja sa pridavam k tvojej vrstve....ani bieda, ani luxus 😃

frapper
18. jan 2020

@suzitok no to svätá pravda,že treba niečo odkladať už teraz,kým je človek aktívny a dokáže zarobiť.V pokročilejšom veku už môže byť neskoro,potom môže človek ľutovať,že neodkladal skôr.Investovať do nehnuteľnosti,tiež iba starosti,nemyslím nehnuteľnosť,ktorá slúži na bývanie,ale skôr na prenájom,skúšala to dcéra,ale po niekoľkých rokoch sa rozhodla predat,lebo iba strarosti s tým boli,tu to nájomca chcel,tu dane odviesť,tu odvádzať poplatky rôzne.Myslím najlepšie odkladať peniaz na horšie časy.

tslobik
18. jan 2020

@limetka69 Dobre robíš...Ja už sa tu snažím čítať na MK len veeeľmi málo (lebo niekedy si pripadám ako by som ja žila v inom svete, než ostatné 🙂) a veru žije sa mi tak lepšie.

evittam
Autor odpoveď zmazal
tslobik
18. jan 2020

Nám by sa aj dobre žilo, keby som výplaty nedávala na lekárov a hlavne zubárov.

0laracroft0
18. jan 2020

Nemusíš hneď kupovať nehnuteľnosť. A určite nie hotovosť ani “šetriť” v banke a iných nevýhodných produktoch. Treba len obísť tieto inštitúcie a založiť si konto priamo u brokera. Páči sa mi, ako rozmýšľaš, lebo my podobne. Ak vieš po anglicky odporúčam začať na blogu mrmoneymustache.com. Ak nie, skus knihu Vás soused je milionar alebo Najbohatší muž v Babylone. Sú aj iné zaujímavé blogy a knihy presne k tomu čo ta zaujíma, ale teda ja mám odsledovane len anglické, napr. frugalwoods.com, ournextlife... teraz čítam Your money or Your life. Snáď ta niečo z toho zaujalo, lebo verím, že v týchto zdrojoch nájdeš výbornú inšpiráciu 🤷‍♀️🙂

limetka69
18. jan 2020

a inak nie je sa za co hanbit, si mi pripomenula milagros, ako vykrikovala, ze sa za poctivu pracu netreba nikdy hanbit, 🙂 na vysokoskolakov tiez pride, manualne nebude nikto robit uz, lebo to nie je in, kazdy chce len vysku, ale remeslo ma zlate dno, a nakoniec to bude lepsie platene ako vysokoskolske profesie 🙂

evittam
18. jan 2020

@marca12 Zlato vzdy malo, ma a bude mat svoju hodnotu. A pojde jeho hodnota len hore.😉

suzitok
18. jan 2020

Tu diskusiu s predavackami a pasovymi zamestnankynami som citala aj ja....mna to dost zamrzelo....ja osobne si vážim rovnako pracu upratovacky, aj riaditela firmy... nehodnotím ludi podla tohoto...a ludia si neuvedomuju, ze sa vzajomne vlastne potrebuju...

suzitok
18. jan 2020

@limetka69 toto sa uz aj deje.. u nas je firma, kde nevedia zohnat kvalitnych elektrikárov....nehovorim o takých, co teraz vysli skolu, ale o takých s praxou...firma je taká zúfalá, kedze pracuju s tendrami a robia hlavne pre obce, ze su ochotni zaplatiť takemuto cloveku viac, ako zamestnancovi s VŠ, ktorý robi projekty...

frapper
18. jan 2020

@tslobik mať poistenie na riziká,lebo človek ozaj nepredvída.Najhoršie na tom je,ak odíde živiteť rodiny,alebo sa stane invalid.

limetka69
18. jan 2020

@suzitok no uz to pomalicky zacina, ja tvrdim stale ze moj syn pojde na uciliste a je mi jedno, ci stavbar, ci stolar, len aby vedel rukami robit, lebo ho uzivia , trh je presyteni mudrymi ludmi, lebo dnes sa na vysku dostane kazdy magor

limetka69
18. jan 2020

nechcem nikoho urazit, ale ja poznam len vysokoskolakov, co si myslia, ze su nadludia, a nevidim aby prekypovali inteligenciou, nedajboze empatiou, co z toho ze typek vie latinske nazvy rastlin, ked sa nevie chovat v spolocnosti, nizssie vzdelany ludia mi pridu milsi, ludskejsi, vludnejsi,

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
limetka69
18. jan 2020

vzdelani * 🙈

suzitok
18. jan 2020

@limetka69 ty vieš tak dokonale do všetkého trafiť....uplne stebou suhlasim 👍

tslobik
18. jan 2020

@limetka69 Vidíš, ja mám VŠ, ale je mi úplne na.....Ľutujem, že som sa radšej nevyučila. Kedysi naše mamy hovorievali....uč sa, lebo inak budeš len robotník. No, teraz to vôbec neplatí a taký človek, čo naozaj ovláda svoje remeslo a je kvalitný, je aj žiadaný a vie byť veľmi dobre ohodnotený.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
18. jan 2020

@suzitok neviem o akej diskusii pisete, ale ano, je tu niekolko zien, ktore su uspesne a financne su na tom vyborne a rady sa tym chvalia v kazdej diskusii. To som si vsimla aj ja..

tslobik
18. jan 2020

@miriam11 No, dnes nie celkom to platí podľa mňa. Preboha, veď človek nemôže vedieť v tejto dobe, čo bude zajtra a nie ešte o xy rokov a dopredu sa stresovať, keď zo dňa na deň tu nemusím byť.

limetka69
18. jan 2020

@miriam11 nepopieram to, ved nech premyslaju, aj ja premyslam, a dopremyslam velmi rychlo, lebo nic nevymyslim, 🙂 lebo na to nemam prostriedky, a ked na to nemam prostriedky tak sa nebudem umarat myslienkami, ci budem mat co jest a strechu nad hlavou o xy rokov, co mozno nedozijem, o tom som pisala, kazdy priemerne inteligentny clovek si peniaze odklada, ak si to moze dovolit, ale taky clovek tuto temu nezalozil, ani sa asi nezapojil, ale preroloval, lebo ho to netrapi a nezaujima 🙂

autor
18. jan 2020

@0silvia0 napríklad kobylamodra, fokuska a dalsie

miriam11
Odpoveď bola odstránená
limetka69
18. jan 2020

@miriam11 pozri sa ako dochodcovia cely zivot makali s tym, ze budu mat dostojny dochodok a nejak doziju, ze sa stat o nich postara, lebo cely zivot na nas posraty stat robili, donedavna to fungovalo, a teraz ako my mame premyslat z coho budeme zit na stare kolena, lebo sme taki sprosti narod, ze nam politici vezmu aj posledne? prepac, ale mam iny nazor na vec

limetka69
18. jan 2020

sprosty* preboha nejak mi vypadava gramatika, to sa mi nestava :D

autor
18. jan 2020

@limetka69 Moja babka robila celý život a má dôchodok okolo 300€. Otec pracuje u strýka, na zmluve má minimálku a zvyšok na ruku. Len preto aby strýko ušetril na odvodoch. Otec ma už 54 rokov, kde by ho zamestnali?

limetka69
18. jan 2020

nejak nechapem preco to adresujes mne 🙂

miriam11
Odpoveď bola odstránená