Drahý život na Slovensku
Vopred sa ospravedlňujem, nechcem vyvolávať žiadne emócie - už vyše 4 rokov som nebola na Slovensku, celu situáciu či už doma, na Ukrajine alebo celkovo v Európe však sledujem a čím ďalej tým viac nechapem. Odišla som žiť za “velku mláku” najprv len dočasne avšak čím ďalej tým mám viac pocit že sa neoplatí vrátiť. Vybehol mi článok o zdražovaní potravín a tabuľka koľko v priemere slovak zaplatí za klasické potraviny - vajíčka maslo mlieko maso ovocie zelenina… a úprimne prepočítala som že polka základných potravín je tu o dosť lacnejšia (keď je v zľave tak aj dvojnásobne) … áno nič nie je ružové a za maly nájom platim v prepočte cca 1300€ avšak aj zarobím 30€/h a to mám z tých menej platených prác… čiže cca 3000€ mesačne mám na všetky výdavky a dari sa mi aj šetriť, ale moja otázka - je to naozaj tak zle u nás, bojím sa toho, že sa vratim s peknou rezervou - investujem do nehnuteľnosti, avšak potom budem len živoriť… deti muža nemám čiže tu ide čisto o moje rozhodnutie či sa vrátiť alebo ostat.. dakujem za každý nazor
@annm81 ďakujem za peknú a slušnú odpoveď. To, že pomenujem fakty a reálny stav spoločnosti (toho čo vidím) nepokladám za urážanie a znevažovanie krajiny, národa. Nikdy som to nerobila a nerobím. Niekomu sa to však ťažko počúva alebo číta. Preto je Slovensko tam kde je. Keby som začala písať konkrétne príklady a oblasti píšem do vianoc a získam syndróm karpálneho tunela. Pekný deň prajem.
@annm81 "urazenosť, odutosť a dotknutosť, lebo niekto si dovolil kritiku" vôbec si nepochopila... škoda, možno ak to ešte raz prečítaš čo som písala tak pochopíš, človek by mal byť hrdý na svoje rodisko aj keby pochádzal z Bangladéša, pretože tam sa narodil, tam mu dali lásku, vzdelanie, tam ho vychovali a nie kydať že všetci Slováci sú hlúpi závistliví a neprajní obmedzenci
ja vám všetkým doprajem úspech aj peniaze, ja sama som tu dostala všetko čo som potrebovala (mám rodinu aj vzdelanie a nemáme sa s mužom zle), áno vidím stav krajiny a nie som s ním spokojná, ale robíme tu, snažíme sa robiť pre túto krajinu, vychovávame tu dieťa, muž učí ja idem po rekvalifikácii do zdravotníctva, proste prispievame svojím málom k tomu, aby to tu bolo lepšie
Ja som sa vrátila teraz z dovolenky zo Slovenska. Dovolenka mimo sezónu ma vyšla rovnako ako dovolenka pri mori . Keď som si chcela urobiť nákup ktory si zoberieme domov , tak som sa nestihala čudovať. Klobúk dole dievčatá že to dokážete zaplatiť z vašich platov. Nakoniec som urobila polovičný nákup , nie preto že na to nemám ale kúpim to lacnejšie u nás . Takže sme si kúpili len korálky ,chrumky a korenie , čiže skoro nič . To čo píše anjelicek o povahe Slovákov, bohužiaľ musím súhlasiť. Neviem čím to je ,že sa to tak rapídne mení . Kedysi susedky klabosili s kávou v ruke na balkóne , dnes sused suseda nepozná. Nehovorím že v zahraničí to je stále guláš párty , ale tu to ani predtým tak nebolo. Takže áno Slovensko sa mení . Potvrdilo mi to aj pár ľudí z rodiny a priateľov, že dnes by ťa najradšej sused utopil v lyžičke vody ak mu povieš že sa máš dobre. Alebo ak si nájdu kúpiš nové auto . Chápem že časy kedy deti behali po sídlisku ,otcovia si navzájom opravovali auta a susedky klabosili sú ta tam ale tá nevraživosť? To že sused nepozná suseda , tie ceny v obchodoch, to že ti kolega podrazi nohy ,len preto že vieš niečo viac .... Mňa to veľmi mrzí . Ja mám dom v zahraničí a bola som rozhodnutá sa na Slovensko časom vrátiť, teraz už ale o tom uvažujem len málokedy.
Tak napíšem inak.
Čo bráni Slovákom,aby sa poriadne učili,študovali a pre seba a svoj rozvoj niečo urobili,našli si prácu a tu situáciu na Slovensku zlepšili?
Byť na materskej,dokonca obaja rodičia,cicat od štátu peniaze a nadávať na všetko je chrapunske.
Neucit sa,kašľať na vzdelanie,rozširovanie obzorov a plakať nad tým,ako sa mám zle,ako som v práci nešťastná a idem do zahraničia,kde robím rovnakú prácu,ale za viac peňazí nie je životný úspech.
Je to len lepšie finančné ohodnotenie toho,čo v živote dokážem.
Všetko má viacero uhlov pohľadu.
Napr.v Nemecku sa prepláca speci liek na diagnózu,na kt.sa maličkým deťom na Slovensku zbiera celý národ. To je fakt. Ale druhy fakt je,že dlhodobá rehabilitácia a doplnok k liečbe,kto.netrva krátko je už na Slovensku neporovnateľne lacnejšia. Reálna skúsenosť z rodiny.
A k tým super vzťahom a ľuďom v zahraničí.
No na Slovensku sa poznáme....ľudia vás poznajú,vieme o sebe veľa. V zahraničí viete o iných iba toľko,koľko vám o sebe dovolia vedieť a tiež netušíte o mnohých veciach,lebo nepoznáte tých ľudí,ani oni vás. Nestarajú sa,nezávisia si(vraj) a každý je milý. Ale to aj tu.
Ale nech uvažujem ako uvažujem,že by som ja niekomu závidela,či stretla sa so závisťou,neviem o Tom.
Ako sa ťa zavist v praxi prejavuje,keď je jej na Slovensku toľko? Veď keď tu nebyvate,ako vám môžu závisieť,resp.ako to cítite,že vám tu závidia?
@lucka_ke Ja som myslím nikoho konkrétne nemenovala, ale keď si sa v tom sama našla...
Nie, človek by nemal byť hrdý na svoje rodisko - to je taká lacná bezobsažná hrdosť. Mal by byť hrdý na to, akým je človekom, čo dokázal a trebárs aj na to, ako dokázal zo svojho rodiska spraviť lepšie miesto. No ale keď dobrá polovica národa nestojí o žiadne zlepšenie (na ktorého začiatku musí byť nevyhnutne vždy kritika), tak ťažko očakávať, že tá druhá časť bude hrdá na to, ako sa Slovensko nielenže nikam vpred neposúva, ale dokonca cúva.
@annm81 a ty si tá lepšia polovica národa,kt.odisla do zahraničia?či tá lepšia a múdrejšia polovica národa,ktorá žije na Slovensku a pomáha mu ísť dopredu,nie cúvať?
@terezka1947 a to si tu čítala diskusiu po schválení lieku pre Editku? Hneď prišli horúce reakcie o tom ako financie z jej lieku ukrátia iných o liečbu... Ok, aj to je názor. Len mi tak hlavou prebehla myšlienka: Drahé ženy a matky, postavte sa samé za seba a choďte to Editkinej mame povedať do očí.Určite si to rada s vami vymení...
Ináč sranda,je tu veľa pismeniek o uftfľanej,nevďačnej,závistlivej slovenskej náture zrovna od tých,čo zbalili /balia kufre .. dievčence a však vy dudrete kadiaľ chodíte..či vodu kážeme a víno pijeme?
Bieda na Sk?..prosím Vás aká?.. choďte sa teraz pred sviatkami pozrieť do obchodov na tie preplnené koše.. preplnené cesty autami..o biede tu pištia vždy len takí, čo nevedia čo s peniazmi..na Sk v živote bieda nebola..
..a všade dobre,doma najlepšie🤪
@jamimo nerozumiem,čo to má s touto témou.
Téma zdravia a neskutočných doplatkov za liečbu je horúca všade. A bohužiaľ,bude iba horšie.
My sme ešte veľmi rozhyckani dlhoročným bezplatným zdravotníctvom.
@terezka1947 naozaj si nepochopila pointu jej príspevku alebo to len hráš? Pretože to je dosť jasná odpoveď aj na tvoju otázku o závisti. Ako vyšitá...
@terezka1947 Hm, ja som tá polovica, čo najprv celú strednú a vysokú školu pracovala zadarmo ako dobrovoľník na x projektoch v snahe veci zlepšiť. Potom som odišla. Nakrátko mala snahu vrátiť sa natrvalo. Počas mesiacov, kedy som chystala a vybavovala presun na Slovensko pre svojho muža, som si to rozmyslela a znechutená celé sťahovanie stopla. A napriek tomu stále riešim nejaké projekty so Slovenskom, stále sa oň zaujímam a snažím sa ho kamsi posunúť - ale nerobím to na úkor vlastnej kvality života.
Kazdemu co vyhovuje. Zarobit sa da pekne ak na Slovensku. Osobne si neviem predstavit v zahranici byt s malymi detmi. Standard mam taky ako si urcim.. chapem, ze je obrovsky rozdiel medzi zapadom a vychodom SK. No tych 3000€ sa da zarobit aj tu.
@tiezjedna práve,že pochopila. Bohužiaľ,nedajú sa všetky choroby a diagnózy plne preplatiť každému.
Tiež by som mohla písať na túto tému a praskať okolo aké to bolo ťažké a nespravodlivé.
Myslím,že nikto nebude závidiet inému človeku smrteľnú,či dlhodobú chorobu. A zopár anonymných kriklunov z fóra pre mňa nie je vzorka Slovenska.
Hovada sú všade.
@terezka1947 reagovala som na tvoj príspevok z dôvodu spomenutia lieku, neskôr závisti. Nevidíš tam ten kontext a paralelu? To, že diskusia nieje o systéme zdravotného poistenia viem... pekný deň prajem
@annm81 vidíš...a aj takto posuvas Slovensko ďalej. Keby ti na nim nezáležalo,nerobíš to.
Pokiaľ to robíš a nadávaš,že to ide ťažko,či ide pomaly,máš na to právo.
ano je pravda ze napriklad v nemecku, ides cez prechod a automaticky ti auta zastavuju.Tu kym nevkrocis na cestu, nespravi tak takmer nikto.Mala som aj taku skusenost, ze sa mi prihovarali neznamy ludia a velmi milo a s kocikom mi chceli pomahat sami od seba.Alebo v metre na stanici ked ma videl chalan samu vo FR. hned sa ma pytal ci nepotrebujem pomoct.Vo svete je to akosi ine..Urcite aj u nas su fajn ludia len je to akosi menej, akosi menej sme k sebe pozorní
@eludka stačí ísť do Česka a hneď za hranicami vidieť ten rozdiel. Železnice, cesty. O nemocniciach ani nepíšem. Chodím do zahraničia len ako turista, ale nie som slepá. Syn pracoval v Holandsku a synovec žije v Čechách. Keď napíšem, že v Holandsku sú potraviny lacnejšie ako tu, tak už ani nemusím viac písať. Všetky úradné veci si vybavil cez internet, u nás sa roky o tom len hovorí a stále musíme behať na úrady. Keď tam cestoval, len na ceste do Brna sa naše vlaky pokazili dva krát, plus ešte výluka. Meškanie tri hodiny. A mnoho ďalších vecí, ktoré v tomto štáte nefungujú a v každom normálnom štáte západnej Európy fungujú. Mám 49 rokov a môžem ti napísať, že život na Slovensku sa zhoršuje. To mi vadí najviac. Keby som videla, že veci sa menia k lepšiemu, tak tomu stále dávam šancu, ale nie je tak.
Necitam komentare, asi ich je tu dost. Poviem ti svoj pohlad. Nevyberam si miesto na zivot skrz ceny potravin. Na vyber miesta kde chcem aby moja rodina zila, su podstatne tieto faktory, nepisem podla poradia dolezitosti.
1. Blizkost rodiny
2. Zazemie
3. Bezpecnost
4. Uplatnenie
5. Skoly a bezpecnost v nich
6. Zdravotna starostlivost
7. Krasa a zdravie prostredia v ktorom zijeme.
Len jednu vec ti poviem. Znami zili 15 rokov “za mlakou”, jeden z nich je polovicny american. Vratili sa na SR a ked som sa pytala uprimne kde je lepsi zivot (a to precestovali pomaly cely svet) a vraj tu na SR. Velmi uprimne a otvorene hovorili o americkych pomeroch, o studiu a zbraniach na skolach, o bezpecnosti, o povrchnosti, o tazkom zivote, obrovskych nakladoch na zdravotnu starostlivost, o praci od svitu do mrku, ako ludia beru aj 2-3 prace lebo nestihaju vsetko platit. Samozrejme, ze v kazdej krajine najdes to ci ono, bohatsich, chudobnejsich, vzdelanejsich a menej vzdelanych. Nam sa zije dobre tu, mame nadpriemerne prijmy, mame tu rodinu, dobre byvanie, dobre vztahy. Akurat ta situacia co sa deje u nasich susedov a mozno coskoro nielen tam, nas nuti premyslat o alternative. Zatial som ale nenasla ine miesto na zemi, kde by som chcela vychovavat svoje deti. Docasne ano, rok dva, takmer kdekolvek. Ale dlhodobo zatial nikde. Aj v Cechach sme zili. Ako pise pani nadomnou. Ano lepsie platy, lepsie sluzby, ale.. pepikov z deti nechcem. Je to ina mentalita, nie je mi to take sympaticke. Ano su krajiny kde sa mozes mat lepsie, ale ak si kvalifikovany mozes sa mat vyborne aj tu. A niekedy ani nemusis, ale si sikovny a vies sa obracat…
@lucka_ke nikdy som nemala problem priznat, ze som slovenka, mam tuto krajinu rada. Ale rovnako nemam problem aj uznat, ze idealne to tu rozhodne nie je, Skor sa tu rozpada vsetko, co sa rozpadnut moze..
@miskakyska nie, nedudrem kade chodim, nie som ten typ. Skor hladam pozitiva... Ale ked je otazka polozena v zmysle, vratili by ste sa na SK, tak odpoviem, ako som odpovedala..
@terezka1947 tak moja dcéra mala nedávno operáciu zápästia. Od kedy sa jej objavila obojstranná cysta , tak to doktor riešil hneď . Najskôr týždeň lieky , a po ďalšej kontrole za týždeň objednal hneď operáciu na ďalší deň . Pobyt v nemocni , strava , starostlivosť, po operácii jej sestra hneď ponúkla piť a pýtala sa či chce kávu , nechcela doniesla jej zmrzlinu . Boli dve na jednej izbe , keďže pooperačné nemá samostatne izby , najmenší počet sú dve , čo chápem keďže setricky majú dosť pacientov ktorých musia kontrolovať a je lepšie keď pacient po narkóze nie je sám . Po dvoch týždňoch kontrola a sadra dole. Rehabilitácie 4x do týždňa dva mesiace. Za toto celé som zaplatila 26eur. Takže ako vidíš aj v zahraničí sú rehabilitácie a nie sú drahé. Ja chodím na rehabilitáciu dlhodobo ,lebo mám hypermobilitu, chodím už roky a všetko mi prepláca poisťovňa. Neplatila som nič . Keď som chora príde ku mne náš rodinný lekár domov . Rovnako ako keď sy choré deti . Nemáme pediatra ale rodinného lekára. Do ambulancie ideš len keď máš zdravotný problém a potrebuješ konzultáciu, chorý má ležať v posteli a nie čakať pol dňa v čakárni , to sú slová nášho doktora. Ak mi neuveris môžem ti poslať výpis a faktúru ktorú som zaplatila za dcéru .
@terezka1947 ja si myslím, že práve tie diskusie ukazujú pravú podstatu toho, čo sa skrýva pod obalom. V psychológii sa to nazýva princíp tieňov. Pri reálnom stretnutí by to nikto nepovedal z očí do očí, lebo tvár je odhalená (identita) oči (zrkadlo do duše).
PS: ďakuj Bohu, vesmíru, že ešte stále máme solidárny systém zdravotnej starostlivosti. Ak by si ťažko ochorela, pamätaj, vždy menej € vložíš ako vytiahneš. Ľahká matematika. A ak nie? Tvoje zdravie ti je odmenou. Nestačí? Stále máš na výber, nemusíš byť zdravotne poistená, všetko ale platíš cash. Som zvedavá ako dlho by ti to vydržalo. Apropó, nič nieje bezplatné a zadarmo. Toť môj názor. Prajem všetko dobré a pevné zdravie.
@terezka1947 nehnevaj sa, ale ty si strašne naivná. Myslíš si, že keď sa budeš dobre učiť a vyštuduješ že tým zmeníš myslenie Slovákov? Problémom tejto krajiny je, že si vždy zvolia blbcov, ktorím ide len o vlastné blaho a nie o blaho krajiny. Najprv to bol Mečiar. Ako dlho trvalo kým sa ľuďom otvorili oči. Veď sme boli kvôli nemu v mudzinárodnej izolácii. Potom bolo pár rokov fajn, krajina sa dostala z najväčších srač... a čo sa nestalo. Ľudia si zvolili Fica, ktorý spolu s jeho vernými rozkradol túto krajinu. Posledné roky vládol v najlepších ekonomických časoch a miesto investovania do krajiny išli peniaze do súkromných vreciek. Korupcia aj na najvyšších miestach a polícia spolupracovala s kadekým. Veď polovica z nich je teraz v base alebo ich vyšetrujú. A koho si zvolili ľudia po ňom? Psychopata Matoviča a kurevníka Kolára, ktorá o sebe tvrdí, že je konzervatívny politik. To neviem, či sa mám smiať alebo plakať. A teraz sú aké zas preferencie? Fico na prvom mieste. Tri roky stačili na to, aby ľudia zabudli. Na čo mi bolo, že som sa dobre učila a mám vysokú školu, keď ľudia okolo mňa volia magorov. To je nastavením tejto spoločnosti a ja už pochybujem, že sa z toho niekedy vyhrabeme.
@melanta mna by zaujimal tvoj pohlad na kvalitu zivota tu na slovensku vs tie ostatne krajiny, ktore si popisala. Lebo Slovensko ma objektivne problem s kvalitou zivota - skolabovane zdravotnictvo, zaostavajuce skolstvo, infrastruktura v hroznom stave (zeleznice, dialnice), my nie sme schopni postavit nemocnicu aj ked nam na nu doslova daju peniaze (Razsochy - plan obnovy) - tak je to s nami zle. Spolocnost v prisernom stave - polka ludi dezolati (covid, rusofilstvo, nenavist voci mensinam a cudzincom) a vyhliadky do buducna prinajmensom neiste (septembrove volby). Ak tu naozaj bude vladnut SMER s Republikou, tak pravdepodobne balim svestky aj ja.
@terezka1947 no nepochopila... ona písala o tom, ako sú tunajšie matky schopné závidieť ešte aj liek pre choré decko. To bola pointa. K tomu niet čo dodať

@lucka_ke toto tiez nie je pravda. Ja som Slovenka a aj keby som uz legalne mohla byt roky rokuce nemka 😅 Nikdy som sa za to v zahranici nikdy nehanbila, neni dovod. Len mi uz vraj nepredlzia pas nabuduce, takze to nejako vyriesit budem musiet 😅