Drahý život na Slovensku
Vopred sa ospravedlňujem, nechcem vyvolávať žiadne emócie - už vyše 4 rokov som nebola na Slovensku, celu situáciu či už doma, na Ukrajine alebo celkovo v Európe však sledujem a čím ďalej tým viac nechapem. Odišla som žiť za “velku mláku” najprv len dočasne avšak čím ďalej tým mám viac pocit že sa neoplatí vrátiť. Vybehol mi článok o zdražovaní potravín a tabuľka koľko v priemere slovak zaplatí za klasické potraviny - vajíčka maslo mlieko maso ovocie zelenina… a úprimne prepočítala som že polka základných potravín je tu o dosť lacnejšia (keď je v zľave tak aj dvojnásobne) … áno nič nie je ružové a za maly nájom platim v prepočte cca 1300€ avšak aj zarobím 30€/h a to mám z tých menej platených prác… čiže cca 3000€ mesačne mám na všetky výdavky a dari sa mi aj šetriť, ale moja otázka - je to naozaj tak zle u nás, bojím sa toho, že sa vratim s peknou rezervou - investujem do nehnuteľnosti, avšak potom budem len živoriť… deti muža nemám čiže tu ide čisto o moje rozhodnutie či sa vrátiť alebo ostat.. dakujem za každý nazor
@jamimo kľudne sa dá s hrdosťou ľahnúť na zahraničné lôžko zdarma.
@miskakyska presne presne, len treba dohladat tie stare temy, kde vsetky pistia ake drahe skolky, kruzky, energie a neviem co este vsetko je v zahranici a plus dalsiu temu o dovolenkach kde vsetky SK baby pisu ze bookuju za 5-6 tisic.
Ano, ano potraviny su na SK naozaj drahe v porovnani so zahranicim.
@terezka1947 ty máš na mňa veľmi horkú slinu 🤗 Myslíš tie vyradené použité nemocničné lôžka, ktoré nám darovali Švajčiari? Máš byť veru na čo hrdá!
Ja sa na SK vzdy tesim, cakaju ma tam ludia ktori mi na to davaju dovod.
Ja som mozno jeden z tych stastnejsich, ze nemam tolko stastia na tu bohapustu aroganciu a zavistlivost ked som na SK. 🤷🏻😀
Chovam sa k ludom slusne a prekvapivo s carovnymi slovickami "dakujem" a "prosim" ide vsetko o cosi lahsie.
Niekto tu raz spominal, ze namiesto toho aby clovek nieco so sebou robil, radsej na sebe necha lamat palicu a bude sa stazovat ako je vsetko zle a nefer.
Ano, tiez zijem v zahranici ale predstava, ze sme tu vsetci krmeni zlatymi lyzickami je naozaj mylna. Nikto ti nic len tak nedaruje a ziskat si doveru domacich tiez nejaky cas trva....treba si to zasluzit.
Ja sa na SK napr chcem vratit, preto teraz studujem aby som nemusel rozhadzovat rukami a nariekat ako sa ma kazdy okolo mna lepsie iba ja nie.
Btw, ak niekto na SK zavidi druhemu, ze sa ma lepsie...nezufajte. Aj tu sa maju ini lepsie nez ja a zili mi to netrha 🤣
@jamimo keďže som musela využiť služby slovenských nemocníc a bohužiaľ aj dlhodobo a veľmi vážne dg.sa na Slovensku riešili,tak viem,že ešte stále som mala pobyt v nemocnici,vyšetrenia a lieky buď zdarma alebo za minimálny doplatok oproti zahraničiu.
Som hrdá na slovenský národ,že sa vždy po všetkom spamätal a išiel ďalej.
Keď ty nemáš byť na čo hrdá,je to ok.
@terezka1947 vieš čo, takto ti napíšem. Ja som tu v inej diskuzii už dávnejšie na margo platieb za elektrinu napísala, že mám porovnanie výšky záloh, nakoľko máme dva RD (jeden v CZ, druhý na SVK - padol tam dotaz ako viem aké sú zálohy v CZ, tak som upresnila). Uviedla som cifry, pretože to bolo merito tej diskusie. Nič viac. A hneď sa tam na mňa zlietli dve osy, že či som sa prišla chvastať, že iní nemajú pomaly ani na nájom a ja "machrujem" s dvomi barákmi🙄 Takže takto - nie, určite nezávidia len slovenské ženy. Ale inklinujú k tomu oveľa viac než napríklad Češky.
@tiezjedna ja nemám rada tie porovnávania národov,lebo každý národ má "svoje hviezdy".
To je o ľuďoch,ja som sa zo závisťou nestretla. Buď žijem v bubline alebo sa snažím vidieť v ľuďoch viac dobrá a neuposozrievam iných.
Tu na diskusiách často dochádza k nedorozumeniam. A mnohé ženy,kto.su frustrované musia niekde frustráciu vybiť. Ale tak...je to skôr pretlak,ako zlo. Lebo neverím,že v realite by to bolo také. A povedzme si,že aká vzorka ľudí je na MK?
Inak baby sme fakt uz strasne daleko od temy, ktora je pisana hore... kocka s tym platom urcite nerobi ziadnu vrcholovu poziciu (a prakticky polka platu ide na najom a energie) a tym padom pri navrate bude zarabat skutocne pri slovenskych platoch na rovnakej pozicii malo. Ak teda nezaboduje s dokonalou anglictinou a nepotiahne to chlpok vyssie.
Toto nie je nic, co by sa dalo odporucat, nech sa na to pozriem z akejkolvek strany. Ostat tam - a vypracovat sa vyssie, mozno skusit inu krajinu, podoplnat kvalifikaciu a vzdelanie, ine zamestnanie a az potom v hlave zvazovat prichod nazad alebo nie... aby aj ta praca tu bola na urcitej urovni a bol normalny plat postacujuci na zivot... ma obrovsku vyhodu, ze nema ziadne zavazky a moze sa skutocne rozhodnut podla vlastnych preferencii.
Potraviny nemozu byt relevantnym meritkom pri rozhodovani, skutocne hore spominane zdravotnictvo, uroven sluzieb, danova politika, byrokracia, to su tie veci, ktore v konecnom dosledku formuju nas kazdodenny zivot. Ja som totiz z mojich 48,5% dane a odvody totalne "nadsena"
Ja sa na Slovensko uz nevratim. Staci mi dovolenka raz rocne, a mam dost na ten rok ✌️
Autorka a ty sama musis vediet ci si isla do zahranicia si zarobit a vratit sa, alebo vybudovat si tam zivot.
Odisla som zo zahranicia lebo tu som doma.mam tu rodinu zazemie.A.najviac pre to ako mi dali pocitit ze som tam len obycajny privandrovalec.Hoci som videla viac sveta ako oni hoci ovladam 4 jazyky myslia.si o nas ze tu chodime na vozoch a sereme do jamy.ale toto z nas robia Slovaci ktori odchadzaju nikto nepovie ze ide do sveta skusit nieco nove zlepsit jazyk.kazdy lamentuje ako je tu zle ako zivorime..Ano mentalita Slovakov je uplne inde.Ale pokial nie si vyslovene darmozrac a vyciciavac mozes sa mat dobre aj tu. Mne tu nic nechyba.mame vlastne byvanie ktore uz o par rokov bude aj splatene.mam tu rodicov nablizku ked potrebujem postrazit dceru.mame kam ist na vylet.luxusna 3 rocna materska co inde vo svete nie je.skolku statnu aj skolu cez ulicu.pracu ktora ma bavi.muza kazdy den o 5 a cele vikendy doma nie na sluzobkach po Europe velmi lacne sluzby a energie v porovnani s Rakuskom a Nemeckom kde mam surodencov.Celkovo zijeme zivot velmi pohodlny vsetkeho mame dostatok a ziadne vacsie problemy extremna kriminalita ani zivelne pohromy sa nas zatial netykaju.
A zivotna uroven?Nuz ked niekomu staci zarobit 650eur lebo sa.mu nechcelo ucit potom ten zivot tak aj vyzera..plakat a stazovat sa ake je vsetko drahe to je take Slovenske.Ked pohnes zadkom a rozumom vies si zivotnu uroven zdvihnut a nepretacat kazdu korunu pred vyplatou..
@terezka1947 pozri, ja som brigádovala od 15, vo veku 20 rokov zo Slovenska odišla. Žila vo viacerých krajinách. Študovala pracovala v zahraničí, s krátkymi návštevami SR. Pochádzam z obyčajnej slovenskej rodiny. Veľmi rýchlo som pochopila o čom je život tu a tam. A neboli to peniaze. Vo Veľkej Británii som bola 3x operovaná, neplatila som ani cent, v jednom z najdrahších miest na život v krajine. Hrdo som si na to lôžko ľahla. Ako človek, člen spoločnosti, akceptovaný rovnocenne, nie z pohľadu lekára poloBoha s vysokým egom, a komunikáciou na úrovni a rešpektom. Samozrejme, že som navštevovala aj zubára, za plombu som platila v roku 2005 180 libier. Aj chiropraktika. A? V pohode, veď som na to zarobila. Keď som žila na gréckom ostrove, musela som navštíviť súkromného dermatológa, rok 2003 cena s liečbou 220 €. Nemocnica bola dostupná cestovaním loďou, preto som sa rozhodla pre súkromný sektor. V Nemecku som nemala žiadny problém, s ničím. Úrady, lekári, vyšetrenia, komunikácia v zdravotnej poisťovni. Vlastne, nikde nebol žiadny problém. Po návrate na Slovensko som študovala tu, platila si za to. Čo to odkrútila v oblasti ktorá nieje politicky a spoločensky sexy. Absolvovala pár hospitalizácii na neurológii, v priemere 2x do roka. Po čase hovorím primárke oddelenia: Jéj máte pekné nové sprchy. Ona: Hmm, to nám urobil manžel jednej pacientky, ktorý sa tu už nemohol na to pozerať 🤔 Na jednej strane pekný počin od pána, na druhej strane ten pocit hanby v očiach primárky. Myslíš, že by predtým hrdo sprevádzala svojich kolegov zo zahraničia po svojom oddelení? Ešte príklad z blízkej rodiny. "Svokra" bola riaditeľkou známej športovej školy. Vždy hovorila, že sa hanbí ako pes, keď majú prísť na návštevy družobné mestá z Čiech a Maďarska. Dovolím si tvrdiť, že moja svokra bola fakt dobrá v tom čo robila, dýchala by za žiakov a šport. Bohužiaľ, nedalo sa, trpela hádzaním polien pod kolená. S ťažkým srdcom odišla do predčasného dôchodku. Bolo to pred 15 rokmi. Čo sa odvtedy zmenilo vo fungovaní školy? Kto pozná problematiku, pomery a pozadie, povie že nič a ešte horšie. Len toľko som ti chcela...
PS: zdravotná starostlivosť nieje poskytovaná zdarma. Naštuduj si problematiku zdravotného poistenia. Či ako? Asi ja tomu nerozumiem, veď aj cestovanie vlakom je zdarma 😄 Veď to sme Švajčiarsko predbehli. Heuréka!
@taty almosféra na Slovensku sa veľmi zhoršila. Ja som vždy tvrdila, že by som nevedela žiť v zahraničí, ale keby som mladá, tak teraz by som do toho išla. Mne sa tiež jeden sused nezdraví, lebo som nesúhlasila, aby rezal dieru do nosného panela. Tu ľudia niektoré veci nevedia pochopiť, alebo nechcú. Politika ľudí neskutočne rozdeľuje a je to aj našimi politikmi. Ľudia sa hádali najprv kvôli covidu a teraz kvôli vojne na Ukrajine. Veľa ľudí tu verí rôznym konšpiračným teóriám a hoaxom. Čím ďalej tým viac sa tu aj kvôli tomu ťažšie žije.
Ja som si vyskúšala život aj prácu v zahraničí, vrátila som sa na Slovensko a teším sa tu z mnohých vecí. Jasné, kopa vecí je otrasná, často si s mužom zanadávame a posťažujeme sa na to všetko, čo tu nefunguje, ale milujeme chlieb z pekárne, rajčiny zo skleníkov Žitného ostrova, ktoré síce stoja cez 3,-€ za 400g, ale aj teraz chutia a voňajú super a zas nejdeme ich na kilá. To budeme robiť v lete, keď budeme mať v záhrade vlastné. Vajíčka od svokrovcov, alebo od známych... Všetko má svoje plusy aj mínusy, ja by som nemenila.
Nám keď bratranec, roky žijúci v USA hovoril, že tam nemôže len tak sušiť prádlo, lebo by ho udali a keď ide na SK na tri týždne, musí zohnať niekoho, kto mu bude pravidelne kosiť trávnik, lebo by inak dostal pokutu tak ako sorry, ale takto som si Ameriku nepredstavovala - aby ma niekto buzeroval za sušenie prádla a presnú výšku trávy a pod. Nieje to tu raj, ale kde je?!
Ak mas vzdelanie. Vies jazyk. Mas sa tam kde socializovat a zapajas sa do diania v okoli. Ostan. 🙂
Neupresnila si či žiješ v Kanade alebo USA … no z môjho pohľadu, keď budeš dôchodkyňa a nebudeš Vladát pracovat, tak je zivot v US u nižšej vrstvy na …. Kým si mladá zarábaj a setri si, ak ta nebodaj postihne nejaká vážna diagnóza možno ocenis aj Svk … v US som nestrávila extrémne veľa času ale videla som ako sa hlavne ta sláva stredná trieda ženie z jedného jobu do druheho, ako dúfajú v športové stipko pre dieta atd. Fajn sa žije tým čo naozaj majú veľký cash ale strednej triede je v EU lepšie, aj dôchodcom (tým chudobným) …
Hlavne keď si povedala všetky ,,proti,, Slovensku skús nám viac povedať aj o živote ,,za mlákou ,,
Aké nátury tam stretávaš ,niečo o kriminalite , o znečistením všade naokolo
Všetko na svete má svoje pre a aj proti
Ak si niekto myslí,že inde je to ružové mýli sa
@taty tak ja som zmenila uplne byslisko a nemam pocit ,zeby tu susedia si nikoho nevsimali a zili len svoj zivot bez pomoci.Bola som aj ja dlhsie v zahranici.Skor susedia v zahranici,ani som nevedela kto ram byva.A to som tam nebyvala pol roka ale dlhsie a za ten cas som 90% susedov ani len nevidela.
@taty a to teraz kvoli tomu ze sused nepozdravi a ohovara ta niekto, musi byt cele Slovensko TAKE zle 😁. A dovolili si nemat na teba cas ked si prisla. Hm hm hmm. No, muselo ti to potvrdit naozaj velke mnozstvo ludi, ze zrazu sa to cu cele otocilo pomaly zo dna na den 😁. Este raz. Ale okolie si pri sebe vytvoris, take mas.
@terezka1947 neviem aká vzorka ľudí tu je, podľa mňa celkom zaujímavá všehochuť 🙂 So závisťou priamo do očí sa nestretneš asi tak ľahko ako napríklad tu. Tu aj viac verím jej reálnosti, pretože niečí nick o človeku nič nehovorí, takže určitá anonymita tu je. Neverím, že by mi do očí tie dotyčné povedali to isté, čo tu napísali... A o tom to je, na internete sa viac ukazujú tie horšie stránky povahy, také tie prvoplánové, ale pravdivé pocity dostanú priechod, hoci v reálnom svete by si človek takú reakciu rozmyslel.
Nevracala by som sa. Slovensko je plne nenavisti, skorumpovane a netolerantne. Plus drahe. To som este rada, ze zijem v Bratislave a nie inde na Slovensku, tu je to este ako tak....
@mateson su ludia ktori maju takuto vyplatu ziju mozno skromnejsie ale su spokojni a to je uplne v poriadku.mne vadia ti co sa stale stazuju stonaju a nespravia nic pre to aby sa mali lepsie nie su ochotni sa vzdelavat potiahnut nadcas alebo poobzerat sa po inej robote..
Napriklad bezne 55 rocni ludia v mojom okoli neschopni zapnut pocitac.odoslat mail.neochotni sa priucit nicomu novemu..

@cubo2 ešte toľko napíšem. Ja tú povestnú hrdosť vnímam ako pseudohrdosť. Hlavne na hokejových zápasoch so šálom okolo krku a vlajkou na spätnom zrkadle auta 😉, na futbalových zápasoch Spartaku Trnava vs. Slovan Bratislava. Veľmi dobrá sociálna vzorka pseudohrdosti. Ak si však má niekto ľahnút na hrdzavé nemocničné lôžko, navštíviť toaletu v nemocničnom zariadení, aj tam každému dvíha hruď hrdosťou? Nech si každý odpovie sám.