icon

Farár odmietol pokrstiť dieťa. Čo robiť?

pastelka74
10. dec 2011

boli sme včera na fare,poprosiť farára o pokrstenie našej dcérky,ale ako náhle sa dozvedel že nie sme zobratý,odmietol akú koľvek dalšiu komunikáciu...ba práve naopak,začal sa do nás navážať,ako takto môžme žiť,a vraj keby sme boli zobratý,on nemá problém okrstiť dieťa aj hned...príde mi to vonkoncom nespravodlivé voči dcérke,ved všetci sme dietky božie,nie??? ale pán farár nám začal rozprávať o tom aký sme zlý ludia,že sme zlým príkladom pre naše deti,a nikdy nebudeme mocť dať toľko lásky našim deťom ako rodičia ktorý chodia pravidelne do kostola a prijímajú všetky sviatosti...ja som si v danú chvílu pripadala ako v špatnom filme...a nezmohla som sa na slovo v tom šoku! 😕 ...ja nemám proti veriacim či neveriacim ľudom nič,ba práve naopak...nech si každý verí v čo chce...ale teraz tuho premýšlam čo robiť,určite sa na pána farára z farnosti Partizánske-šípok budem sťažovať...pretože už samotné prijatie na fare po zazvonení...po celej fare behali decká v pubertálnom veku vrieskali a chovali sa horšie ako opice v zoo,pána farára nemohli nájsť desať minút a nakoniec si nás prišla obzrieť obtlstlá blondína pomedzi dvere...myslela si že ju nevidíme,ako nakúka kto sme 😎 a až potom sa ukázal pán farár...všetko to na mňa pôsobilo zle,ale stále som si hovorila že kôli malej urobím čo koľvek....ale klamať boha a seba,aby bol pán farár spokojný...to ODMIETAM!!!..... 😨 😔

kveta45
12. dec 2011

Moja sestra sa rozhodla pokrstiť dcérku a mňa chcela za jej krstnú mamu. Ako malú ma moji rodičia dali pokrstiť no do kostola nechodím. Moju neterku z celého srdca lúbim a preto som jej chcela byť krstnou mamou. Ked sestra oznámila, že za krstnú mamu pôjdem ja ( bezbožnica 🙂 ), že som len pokrstená a nemám iné svätosti, tak jej do očí šplechol, že to v žiadnom prípade, že nech si na to nájde vhodnejšieho človeka a teraz ho citujem radšéj nech je to hoci len nejaký sused, len nech je riadny kresťan. Ja riadny kresťan nie som a po tomto ani nikdy nebudem !!! Ešte, že moja sestra si stála za svojím a povedala mu, že nikoho vhodnejšieho nepozná nakolko vie, že keby sa jej niečo stalo, tak som jediná kto sa jej o malú s láskou postará. Viem, že ten farár to bral z kresťanského hladiska, lebo ja ju k viere viesť nebudem, no zabudol na tú ľudskú stránku veci. Mimochodom tento farár má u nás v meste syna o ktorom akože nikto nevie...

mona333
12. dec 2011

Poznate text pri krste?
Kňaz: Aké meno dávate svojmu dieťaťu?
Rodičia: M.
Kňaz: Čo si žiadate od Božej Cirkvi pre M. ?
Rodičia: Krst.
Milí rodičia, žiadate krst pre svoje dieťa. Tým beriete na seba povinnosť vychovávať ho vo viere, aby potom zachovávalo Božie prikázania a milovalo Pána Boha a svojho blížneho, ako nás o tom poučil Kristus. Ste si vedomí tejto povinnosti?
Rodičia: Áno.
A vy, krstní rodičia, máte pomáhať rodičom plniť túto povinnosť. Ste ochotní im v tom pomáhať?
Krstní rodičia: Áno.

Tu je jasný dôkaz o tom,prečo odmietol pokrstiť. Ako môže niekto sľúbiť, že bude svoje dieťa vychovávať vo viere a viesť ho k zachovávaniu prikázaní,keď sám ich nezachováva? Trocha na zamyslenie,čo?

tehulka21
12. dec 2011

Ja som osobne zastancom toho nazoru ze by sa malo krstit (sa) z vlastnej vôle a presvedcenia..ved preco nedat pravo vyvinut sa a prejavit svoju naklonost k bohu?ked bude chciet moje dieta chodit na nabozenstvo bude chciet krst,prve svate prijimanie aj birmovku urobi tak na vlastne rozhodnutie..ja som krstena dodrziavame aj urcite tradicie ale niesme silno veriaca rodina..podla mna sa musi kazdy slobodne rozhodnut a ked nabozenstvo bude zaujimat mojho syna tak ho v tom podporim ale urcite mu to nebudem strkat denne pod nos ako to robila moja babka lebo mi akurat zhnusila vieru !!!!! 😠 😠 😠 ale nechapem ako moze niekto hned odsudzovat neveriaceho zato ze chce pokrstit svoje dieta..ved je to snad na osobnom uvazeni kazdej a kazdeho z nas nie? 🙄

littledevil
14. dec 2011

My sme mali rovnaky problem so starsim syncekom. Nas farar ho odmietol okrstit, lebo sme boli s manzelom sobaseni len na urade. Ja mam vsetky sviatosti, ale manzel nie, lebo jeho otec si to nezelal. Ako hovori manzel, nato aby veril v Boha nepotrebuje farara, ale aj napriek tomu sa rozhodol, ze prijme vsetky sviatosti. Ale ked mu nas pan farar zacal hovorit o tom, ze patri medzi zhnite ovocie cirkvi, tak buchol dvermi a odisiel. Chceli sme pokrstit synceka v inej dedine, ale tam nam ho tiez nechceli pokrstit, lebo by sa na nich nas pan farar nahneval 😒 . Tak ako poslednu moznost som napisala ziadost arcibiskupovi a ten nam krst povolil. 🙂 Mame noveho farara a s mladsim syncekom nebol ziaden problem.Povedal, ze staci ak maju krstni rodicia vsetky sviatosti.A este k tomu staremu fararovi: zaujimave, ze nam syna pokrstit nechcel, lebo sme boli zosobaseni len na urade, ale babe, ktora porodila dieta v 15 - tich pokrstil 😠 .

gledis
15. dec 2011

To je divné, keď majú farári také zásady prečo si nestoja za svojim.U nás tiež farár odmietol kamarátovi pokrstiť dieťa lebo niesú zosobášený a o týždeň pokrstil dieťa tiež nezosobášeným rodičom ale tí mu dali za krst 200 euro tak to potom čo, jedným nie a druhým ano?tak to sa asi treba hneď opýtať koľko chce peňazí aby porušil svoje zásady alebo ešte lepšie nech si dajú na dvere kostola cenník koľko za čo berú peňazí.
Inak s farárom na šípku mám tiež svoju skúsenosť boli sme tam s manželom pred svadbou že sa tam chceme brať to sme tam boli v januáry a svadbu sme chceli v auguste, tak nás vyšikoval preč s tým že do augusta sa ešte rozídeme tak sa nemá on s nami o čom baviť-to čo je za prístup, a čuduj sa svete nerozišli sme sa.

stanislavao
15. dec 2011

preco rodicom, co nie su zosobaseni zalezi na krste ich dietata? mozno preto, ze mu chcu dat nieco do zivota. ale ked chcu dat nieco do zivota svojmu dietatu, tak by mu mali dat aj riadnu kompletnu rodinu. v dnesnej dobe je vela deti, co sa volaju inak, ako ich mami - vidim to v skolke, v skole. aky to ma dat priklad dietatu? farar je clovek, ktory ma svoj nazor a mal by si za nim stat. ked nepokrsti jedno dieta nezosobasenych, nemal by ani druhe. necudujte sa, ze nechce pokrstit. farar = cirkev je za riadne kompletne rodiny a manzelstvo je zaklad. viem, ze doba je moderna, benevolentna, ale co na to deti? ako je dietatu, ked sa vola inak, ako jeho mama a v skole sa ho na to pytaju? ale dieta nemoze za to, aky su jeho rodicia a mozno z tohto jedineho dovodu by ho farar mal pokrstit. dieta by nemalo pykat za chyby svojich rodicov.

moncicatko19
15. dec 2011

naseho bez problemu pokrstili v tt v dome sv mikulasa..teda v hrubom kostole...neboli sme este zosobaseny muz nema krst ani primanie ani birmovku ani ja nemam birmovku a ziaden problem vsetko bez problemu 🙂

andreah25
15. dec 2011

V Biblii sa píše: zodvihni kameň a nájdeš ma tam, rozštiepni drevo a nájdeš ma tam, .... Podľa tohto chápem, že pre toho, kto je veriaci je Boh všade - nie len v kostole. Áno píše sa tam o dni, kedy je potrebné svätiť tento deň, no nepíše sa, že je to potrebné návštevou kostola. Taktiež sa nikde nepíše o tom, že musia kňazi držať celibát a je mnoho iných vecí, čo sa dodržiava a v Biblii sa pritom o tom nič nehovorí.
Týmto som chcela len poukázať na to, že nevidím nič zlé na tom, že chcete dať dieťa pokrstiť napriek tomu, že nie ste zosobášení. Nevstupujte do manželstva, pokiaľ to skutočne nechcete, pokrstite svoje dieťa, pokiaľ to skutočne chcete (zodpovedz si najskôr, ale prečo to chcete - aby si ho viedla k viere, alebo je to skutočne, len čo povedia ľudia?) Pokiaľ je to o viere, tak keď nechce tento farár, choď za iným, povedz mu, že síce ty nežiješ podľa pravidiel cirkvi, no chceš, aby Tvoje dieťa tak žilo.
Inak na margo manželstva, poznám mnoho párov, čo žijú na divoko lepšie a šťastnejšie a páry v manželstve, ktoré sú spolu práve už len kvôli papieru a ničomu inému.
A čo sa týka chodenia do kostola, tiež chodím len na sviatky a celý rok nie, je to preto, že nebaví ma kázeň o politike, o výčitkách aký sú ľudia sprostí, že žijú tak alebo onak, o zbierkach na kadejaké príspevky a neviem čo ešte. Do kostola by som chcela chodiť s iným zámerom. Po omši musím strpieť nepríjemné pohľady tetiek z dediny a potom sa kadečo dozvedám. Sú teda títo ľudia lepší kresťania ako ja??? Ak áno, ospravedlňujem sa, že nie som dobrý kresťan.
Takže držte sa, a nech sa vám krst podarí 😀

andrealisy
15. dec 2011

No neviem ci si vlastne uvedomujes aky je krst dolezitym dnom v zivote krestana. Ci si uvedomujes co Ty ako rodic a krstni rodica slubujete Bohu. Pretoze ten slub, ta 15 minutova sviatost, je na cely zivot. Slubis pred Bohom ze budes svoje dieta vychovavat krestanskym zivotom. A ked ty a ani krstni rodica krestansky zivot nevediete ako potom chces splnit tento slub?
Sviatost manzelstva ma v tomto velky vyznam, uz pri uzatvarani manzelstva slubujete obaja ze budete svoje deti vychovavat v krestanskej viere.
Nechapem preco chces krstit svoje dieta ak tieto sluby nemienis plnit.
Krst nie je o tom ze sa stretne rodina a ide sa najest do restiky, na to si mala svadbu

cukricek8998
4. jan 2012

Ahoj..ja som mala pdobny problem,som slobodna mamicka a tiez mi odmietol pokrstit dieta s tym,ze nema otca..povedala som mu na rovinu ze ak ma problem pokkrstit malu kludne pojdem inde a inde aj zaplatim :D tak mi ju do tyzdna pokrstil a nemal s tym ziaden problem...

hajajanka
4. jan 2012

pastelka74, tak asi sa ti nebude pacit, co ti sem napisem, ale aj taketo nazory treba. V prvom rade si po sebe precitaj prispevok a odstran hrubky (aspon tie) - to plati aj pre ostatne prispievatelky.

príde mi to vonkoncom nespravodlivé voči dcérke,ved všetci sme dietky božie,nie??? Ano, vsetci sme dietky bozie, tak preto sa mame aj tak spravat.

ale pán farár nám začal rozprávať o tom aký sme zlý ludia,že sme zlým príkladom pre naše deti,a nikdy nebudeme mocť dať toľko lásky našim deťom ako rodičia ktorý chodia pravidelne do kostola a prijímajú všetky sviatosti - urcite ti to takto nepovedal (ked sa ludia hnevaju, vacsinou prehanaju 😉 ). To, ze povedal, ze ste zlym prikladom pre svoje deti, tak z jeho pohladu mal pravdu. Zlym prikladom myslel to, ze nezijes podla prikazani, nechodis do kostola, tzn. nepraktizujes vieru aktivne. Lebo pri krste dietatka sa zavazujes (aj krstni rodicia), ze budes dietatko vychovavat v duchu viery (to slubujes aj pri cirkevnom sobasi). A to asi teda robit nebudes, ak som to spravne pochopila. Ze im nebudes dat tolko lasky - tzn. lasky k Bohu - takze mal pravdu 😉

ja nemám proti veriacim či neveriacim ľudom nič,ba práve naopak...nech si každý verí v čo chce...ale teraz tuho premýšlam čo robiť,určite sa na pána farára z farnosti Partizánske-šípok budem sťažovať - ked nemas nic proti nim a chces ist do ich spolocenstva, tak je potrebne respektovat ich pravidla. Preco chces dat vlastne deti pokrstit? Len preto, lebo je to modne? Aby mali tieto zalezitosti uz vybavene, keby sa nahodou chceli sobasit v kostole?

...pretože už samotné prijatie na fare po zazvonení...po celej fare behali decká v pubertálnom veku vrieskali a chovali sa horšie ako opice v zoo - lepsie, ked deti behaju na fare, ako keby mali behat niekte bezprizorne po meste alebo popijat v baroch.

pána farára nemohli nájsť desať minút - no, asi nema na starosti len vas.

kôli malej urobím čo koľvek....ale klamať boha a seba,aby bol pán farár spokojný...to ODMIETAM!!! - ak chces kvoli malej urobit cokolvek, tak sa nad sebou zamysli.

Moj nazor je taky, ze ked sa rodicia nevzali v kostole (teda nie su podla cirkvi zosobaseni pred Bohom, lebo len tento zvazok je platny), tak krst a ostatne nalezitosti mali nechat na dieta v dospelosti. Teda nech sa ono rozhodne, ci sa chce dat pokrstit.

sara07
4. jan 2012

súhlasím s hajajanka a som názoru že ked sa bude chcieť dat pokrstit tak nech sa dá samo,, a čo ked ho zaujme napr, budhizmus alebo iná viera tak čo potom..náš Matúš nie je a ani nebude krstený nech sa rozhodne slobodne a hlavné SÁM

hori
4. jan 2012

myslim, ze kazdy farar, ktory ma riesit takuto situaciu, sa rozhoduje medzi dvoma skutocnostami:
1. na jednej strane, kazde dieta ma pravo stat sa Bozim dietatom a byt pokrstene
2. ale ak rodicia pri krste slubia nieco, co potom nedodrzia (vychovavt vo viere a pod.), budu za to Bohom sudeni... aj to si potom musi ten farar vziat na svedomie!
Takze preto jeden farar pokrsti a iny nie, nie ze by boli vsetci pokrytci alebo nevedeli, co sa pise v Biblii.

janate
15. feb 2012

Moj brat tiez nieje krestan a ani jeho manzelka,ale deti chceli dat pokrstit,len z jedneho dovodu...Ak sa raz rozhodnu vyznavat tuto vieru a budu chciet mat svadbu v kostole,alebo krstit deti,tak aby tiez nemali problemi ako oni sami....malo by to byt presne tak,ze dieta nemoze za to,ze rodic nieje krestan,alebo zosobaseny....kazdy rodic chce svojmu dietatu ulahcit cestu zivotom a myslim,ze je to normalne...nepaci sa mi,ze cirkev robi z toho biznis a pritom som veriaca...nakoniec cirkev je najbohatsia institucia na svete,takze si mozu dovolit triedit ludi...

stut
15. feb 2012

janate. Prečítaj si čo píšeš : Ak sa raz rozhodnú a čo keď sa nerozhodnú. Tak isto ak budú mať svadbu v kostole ale krstiť niekoho aby mal svadbu v kostole je prinajmenšom scestné. Keď sa krstí dieťa rodičia sľubujú že ho budú viesť v tomto duchu a kde sú záruky???? A keďže píšeš že si veriaca mala by si o tom niečo vedieť ja som tiež veriaci. Veľa ľudí sa hlási k tomu že sú veriaci ale veriť znamená v prvom rade podľa toho žiť. A tu je to samé mamonárstvo, závisť, nenávisť , atak ďalej. . Poznáš to??? Čokoľvek ste urobili poslednému z mojích maličkých bratov mne ste urobili. Čiže dobré alebo zlé. Veriaci človek to sú predovšetkým skutky. A dobré. Ale som za to aby boli slobodným mamičkám okrstené deti . Bude im chýbať ocino tak nech ich sprevádza Božia láska.

mimi
15. feb 2012

Preco silou mocou chcete pokrstit dieta, ked sami vo vieru neverite?Vsak ju urcite nebudete viest v krestanskom duchu, tak na co? Vsak to mozte ponechat na vasu dcerku, ked vyrastie, sama sa moze rozhodnut. JA som tiez nebola vychovavana v krestanskej viere a sviatosti som si urobila ako 20 rocna 😉

mysenac
15. feb 2012

pokiaľ ja viem, podmienka je, aby mali cirkevný sobáš, birmovku a ostatné sviatosti krstní rodičia - oni sú tí, ktorí sa zaväzujú pred Bohom viesť a usmerňovať dieťa vo viere (popri vlastných rodičoch)...moja sestra nie je zosobášená v kostole a v pohode im kňaz pokrstil (samozrejme trošku im porozprával o tom, že by bolo fajn uvažovať aj o sviatostnom manželstve, ale vo všetkej slušnosti, neodsudzoval ich ani nič podobné - bola som ako krstná pri tom) a v rovnaký deň krstil aj slobodnej mamičke...nemyslím si, že ísť za iným kňazom znamená "vybabrať so systémom"...niektorí kňazi sú totiž očividne netolerantní a posudzujú ľudí podľa toho, ako často chodia do kostola....druhá vec samozrejme je, či ju v tej viere chcete vychovávať...ak nie, nemá to zmysel - ak to má byť len do budúcna kvôli sobášu v kostole, tak pokrstiť sa dá kedykoľvek (aj v dospelosti), prípadne ak by mala budúceho manžela kresťana a ona by si k tej viere cestu nenašla, môže podpísať nejaké tie papiere, že súhlasí s výchovou detí v kresťanskom duchu a zosobášia ich v kostole aj bez toho, aby mala sviatosti (švagrovci to mali takto) ale to je ďaleká budúcnosť 😉

monhla
15. feb 2012

vždy to závisí od farála. Jeden nechce, druhý s tým nemá problém.
Ak ten váš nechce, chodte inam.

euka210
15. feb 2012

je pravda, ze dieta nemoze za to ako ziju jeho rodicia, ale pri krste beriete zodpovednost za jeho vychovu v krestanskej viere...ale je to aj vasa viera? Ci je to viera "ze nech si kazdy veri v co chce"? Ako mu chcete odovdzavat krestansku vieru a nauku, ked nezijete podla nej? Odsudzujete cirkev a knazov za to, ze si robia svoju robotu, ze pozaduju dodrziavanie zakladnych krestanskych pravidiel...desatora, ktore je od Boha. Cely svet je tendencny, kazdy si robi, ako mu vyhojuve....vari nechcete od cirkvi aby skakala ako sa kazdemu zapaci, ked niekto nema tolko ucty aby sa spraval podla toho ako uci Jezis a chce aby bolo jeho dieta pokrstene v Jezisovom mene...ved to musi urazat BOha. Ak chcete krst ako poistku, zvyk ci image, tak to je uplne nespravny postoj a dajte ho pokrstit, az ked naozaj budete chciet zit vo viere, v akej chcete vase dieta pokrstit.

jankako
15. feb 2012

chodte inam.tomu by som určite dieťa nedala pokrstiť,ani keby si to rozmyslel.

tic_tac22
15. feb 2012

no ja napisem takto ale sa prestavim som kata mi tiez niezme zobraty ale aj moju malu nechceli pokrstit, ale aby som zacala takto ked bol komunizmus moji rodicia boli zobraty a aj tak museli ma po tajomky pokrstit a to nebol hriech v tedy , no teraz ku mne takze deti nie su vsetky rovnake su hyperaktyvne a aj kludne ked ich posadim su tam a sedia ,podla mna je to normalne ked deti sa zabavaju stim ze sa santia hociak musia si volako vybyt energiu no mali sme tu takych fararov ze kricali na dvojrocne dieta aby bolo tycho na omsi tak kde sme ved dvojrocne dieta ide kade tade a neda sa utisit ked si chce pozret volaco nak si pozre a oni nam nechceli pokrstit isla som tam skade pochadzam opitala som sa mladeho farar ci by mi mohol pokrstit malu ale nie sme zobrati a povedal len aby boly zosobaseny krsny rodicia ze to staci tak som povedala stary farary su este v tom social. rezime zato nechcu krstit a maju hlupe reci lebo nevedia co je to dieta a nykdy nebudu vediet ked mam poradit treba ist za mladimi fararmi oni maju porozumenie a ja som krstila pri frantiskanoch tak dufam ze sa aj vam podari pokrstit a netreba si so starych fararov robin velku hlavu oni su taky darmo som aj ja veriaca a chodim stale do kostola

lucka1987
15. feb 2012

no na uvod, nie som ziadna zaryta krestanka, dokonca aj do kostola nechodim kazdu nedelu, ale respektujem niektore pravidla a vieru.

nas farar je velmi prisny na tieto veci, no vysla z diecezy akasi vyhlaska ze krstit maju " od radu " kazdeho kto o to poziada . takze aj napriek tomu, ze on je presvedceny ze by bolo fajn dat odklad takymto pripadom, tak krsti. dieta nemoze za ciny rodicov, nemoze za chybu rodicov a ma pravo byt pokrstene a zbavene dedicneho hriechu.

vec ktora ma zaujima...koli comu chces dieta pokrstit? aby bolo vedene vo viere? alebo len aby sa nepovedalo?

kopirujem " vyhlasku" o krsteni

Pokiaľ o krst dieťaťa žiadajú rodičia žijúci v civilnom zväzku alebo v konkubináte a pritom nemajú žiadne kánonické prekážky k uzatvoreniu sviatostného manželstva, treba sa snažiť pastoračným rozhovorom priviesť rodičov dieťaťa k rozhodnutiu zosobášiť sa pred krstom dieťaťa. Kňaz však nesmie podmieňovať krst dieťaťa ich sobášom, nesmie ich nútiť k uzatvoreniu manželstva, ani žiadať písomné či ústne osvedčenie o tom, že sa zaväzujú prijať v budúcnosti sviatosť manželstva. V prípade odmietnutia uzatvoriť manželstvo sa môže udeliť krst, pričom treba žiadať od rodičov písomné osvedčenie, že sa zaväzujú vychovávať dieťa v katolíckej viere (vzor v prílohe) a treba požiadať aj osobitné písomné osvedčenie od krstných rodičov, že sa zaväzujú urobiť všetko pre to, aby dieťa bolo vychovávané katolícky.
Vzhľadom na učenie Cirkvi o nevyhnutnosti krstu pre spásu (KKC 1213), v prípade pochybností v otázkach udelenia krstu alebo odloženia krstu, sa treba rozhodnúť v prospech udelenia krstu.

Pokiaľ však zjavne neexistuje nádej na katolícku výchovu dieťaťa (napr. rodič dáva najavo nesúhlas s vierou Cirkvi, hoci z neznámeho dôvodu žiada krst dieťaťa), treba krst odložiť a vysvetliť rodičom príčinu takéhoto rozhodnutia (kán. 868 § 1, 2°). Takéto rozhodnutie o odložení krstu kňaz môže konzultovať s biskupským úradom.

moniciak
15. feb 2012

Ja ako veriaci človek súhlasím s farárom ťažko sa vysvetľuje že Boh už v Svatom písme určil isté podmienky... Tvoje dieťa má právo po osemnástich dať sa pokrstiť z vlastnej vôle na druhej strane chápem že chces mať dcérku na poriadku... Na druhej nemáš naporiadku seba (samozrejme len z pohľadu cirkvi) a ty ako mamka máš aj s partnerom byť prvým svedkom viery svojich detí a je to ˇ/tažké mať u rodičov na toto negatívny príklad... Treba rešpektovať že sú určené podmienky a je len otázkou svedomia ako sa ku nim postavíte... 🙂 P.S. To čo sa dialo na fare by som neriešila nemá to zmysel 🙂

pointka
15. feb 2012

Som inej viery, priatel je katolik, chcela som dat malu pokrstit v katolickej cirkvi, tiez som pocula o problemoch spojenych s krstom ak nie sme zosobaseni, ale to co tu citam, nehrozi, ze dam svoje dieta pokrstit katolikom. Neuznavam tu cirkev prave kvoli mamonu, falosi a vsetkemu, co cirkev robi a robila.

trilka
20. feb 2012

Dobrý chcem sa vas opítat cakam babo a chcem za krstnu mamu kamosku ktora tiez caka babo.Myslite nebude v tom problem?lebo my bolo povedane ze nemala by bit tehotna

danjelca
20. feb 2012

to je aká blbosť to akože aj tehotnosť je hriech?:D
Nechápem túto katolícku cirkev , aj sex aj tehotnosť a pomaly aj smrť je hriech:D

eviq
20. feb 2012

@trilka nie je to problem, krstna mama moze kludne byt tehotna, zle ta niekto informoval, predpokladam, ze priamo v kostole si sa este nepytala 🙂

nasta197
20. feb 2012

je to strasne .... u nas v dedine sa stalo že odmietol pochovať 2r. dievčatko ktoré zomrelo na leukémiu 27,12,2011!!! preto lebo nebolo pokrstené! je to faráár??!! ja nemám slov na takýchto ľudí!!! 😠

inkinka
20. feb 2012

trilka tak pockaj az porodi a pokrstite spolu, co ine sa da na taky nezmysel poradit 😕

cecil36
20. feb 2012

Neda mi nezapojit sa do tejto debaty.
1. Pastelka 74 pohladaj ineho knaza ak si rozhodnuta dat dietatko pokrstit a rozhodne sa stazuj na Biskupskom urade, lebo farar je povinny dieta pokrstit bez ohladu na to ci su rodicia sobaseny v kostole alebo nie. Ja osobne by som to miestnemu fararovi aj oznamila, ze podnikam tieto kroky voci nemu. On totiz nema sudit, posucdzovat a a robit zavery. To moze len BOH, tak nech sa laskavo na neho nehra.
2. Pre vsetky tu dabatujuce osoby, ktore si neustale kladu otazku preco chce zakladatelka pokrstit svoje dieta ked nie su sobaseny v kostole:
a) je to jej vec a vec jej partnera
b) urcite ma na to svoje dovody
c) ked nie som sobasena v kostole neznamena to, ze som menej veriaca. Viera v Boha a cirkev su dve rozdielne veci
d) dieta chce urcite pokjrstit preto, ze to tak citi, nie preto, ze je to moda. Ja osobne nemam pocit, ze by krst dietata bol nejakou supermodnou vychytavkou. 😀
3. Z mojich dani ide urcita cast aj katolickej cirkvi (hlasim sa k nej, som teda katolicka), tak preco nemam mat za svoje peniaze moznost dat svoje dieta pokrstit? Potom nech je odluka cirkvi od statu, ja dam prachy z mojich dani napriklad neziskovke, ktora pomaha tyranym zenam a v tom pripade nech cirkev rozhoduje, koho k sebe pusti a koho nie.