icon

Grilovanie a sťažnosti suseda: Na koho strane je zákon?

31. júl 2025

Sused sa nam stale stazuje, ze mu z grilu ide dym k nemu na zahradu. Obcas si opekame na malom prenosnom ohnisku, ziadne velke dymenie, obycajny maly ohnik spekacky..vraj sa bude stazovat na meste. Na koho strane je zakon?

anjelicek26
31. júl 2025

Ja mam pizza pec napriklad na terase na drevo... ved to "voni/smrdi" co sa tyka tohoto uplne rovnako... tiez je to par krat do roka, co to clovek vytiahne, v lete proste, ked je cas a nalada... nikdy sa nikto na nic nestazoval, susedia tiez pravidelne griluju, tu oslava, tam kamarati, hlucnejsie, ale o tom je leto...

denkabemommy
31. júl 2025
@melanta

@denkabemommy odkedy je prenosné ohnisko gril? Gril je gril, ohnisko je ohnisko.

@melanta spadá to pod jedno 🙂. V každom prípade dala som si námahu. Ak produkuje príliš veľa dymu do ovzdušia, môže dostať pokutu. Súčasne sú záväzne aj VZN obce. Takže @anonym_autor treba si zistiť priamo na obci, aké má nariadenia, súčasne naozaj príliš nedymiť, lebo to je pokutovatelné - drahá opekačka a ešte daj pozor na obdobia sucha, kedy je zakázané klásť otvorený oheň -tiež pokuta

laila22
31. júl 2025

@anonym_autor asi závidí a tiež by si dal 😆. Môj sused stále griluje, vari guláš, všetko rozvoniava.. 🙂.

anonym_e09db0
31. júl 2025

Otázka prispievateľkám - čo je akože "fuuuuj" a "drblo by ma" a podobne na normálnom ohnisku, opekačke a dyme. To ste kde vyrastali? Ja som teda vyrastala v obci, ale žiaden zapadákov to rozhodne nebol a opekalo sa tam bežne, chodili sme opekať pri dome, pod lesom, s rodinou, s kamarátkami, každú chvíľu v lete niekam, aj keď sa neopekalo tak sa niekde niečo pálilo a vykurovalo sa tiež kadečím a to boli určite intenzívnejšie a nepríjemné pachy a nie, nie som nejaká dôchodkyňa že spomínam na 1974 😆, opekačka je trochu normálneho prírodného dymu, jedine že z toho pália oči, tečú slzy a páchneš ako vyúdený kus slaniny keď si 20cm od ohniska a dym ide na teba, ale aj to patrí k tomu a má to jedinečnú atmosféru, fakt nechápem čo by mi mohlo vadiť na opekačke suseda 🤦🏻‍♀️

lukbe
31. júl 2025

Mne tiež rozum zastáva. V panelaku ľuďom vadí, že im nad hlavou prejdu deti, perie pracka, na dedine vadí oheň ci gril. Taki ľudia by mali fakt ísť bývať na samotu pod les. Tam by im vadil asi medveď a spev vtákov 🙈

anonym_204eb5
31. júl 2025

sused keď griluje tak je vôňa ďaleko. neviem aký má gril, ale tak nám to nevadí a robí to pomerne často.
máte blbého suseda.

deti95060810
31. júl 2025
@lukbe

Mne tiež rozum zastáva. V panelaku ľuďom vadí, že im nad hlavou prejdu deti, perie pracka, na dedine vadí oheň ci gril. Taki ľudia by mali fakt ísť bývať na samotu pod les. Tam by im vadil asi medveď a spev vtákov 🙈

@lukbe včera tu bol príspevok ako susede vadí že sused príde z práce večer okolo 23 hod z poobednej a vraj ruší nočný kľud... 😀

denkabemommy
31. júl 2025
@lukbe

@lukbe u nás sa aj v bytovke griluje vo veľkom 😅a nik sa nikdy nesťažoval, keď mi vadí vôňa grilovaného mäsa zavriem si okná

lukbe
31. júl 2025
@deti95060810

@lukbe včera tu bol príspevok ako susede vadí že sused príde z práce večer okolo 23 hod z poobednej a vraj ruší nočný kľud... 😀

@deti95060810 však toto🙈to tí ľudia, veční sťažovateľa maju nejakú poruchu či čo?

lija22
31. júl 2025

dakedy uz rozmyslam naco si kupujeme domy ked ani opekat nemozme. Toto je cez ciaru. kupila som dom aby tam mohli deti vrieskat,dupat, aby som mohla robit cokolvek na mojej zahrade hociaj chodit s holou ritou a opekat kludne aj kazdy den. ja by som ho poslala do riti.

abbey1
31. júl 2025
@nyusika

@anickaaa6aaa
@abbey1
setrite si myslienky - mna by to proste obtazovalo - pokial by som z toho ja mala na dvore casto smrad. raz tyzdenne je pre mna casto.
vy mozete mat iny nazor.

nie, nepisem o ohniku na druhom konci velkeho pozemku

pisem o tom, ze ked budem casto u seba citi vatru, vadilo by mi to.

@nyusika Ďakujem, že môžeme mať názor.

smajliica
31. júl 2025

Ja tiež nechápem. Tiež máme také prenosné ohnisko, raz za čas opekáme na normálnom ohni. Ani mi nenapadlo, že to môže niekomu vadiť. Veď nepálim mokré drevo ani listy ani nič, čo by dymilo. Mám kúpené malé drevené polená. Našťastie z našich susedov sa nesťažoval nikto 🤷🏻‍♀️

anonym_c942da
31. júl 2025
@nyusika

no diky...kebyze mam suseda, co si OBCAS na otvorenom ohni opeka spekacky, drblo by ma.
naozaj by nezaskodilo trocha susedskej tolerancie.
ti je taky problem ist si opekat niekam, dke nebudes obtazovat susedov tym smradom ?
levbo bezny gril a opekacka na otvorenom ohni je teda sakra rozdiel

@nyusika A keď má sused gril umiestnený cca 0,6m (vzdušnou čiarou) od môjho pozemku a od môjho vchodu do domu a cca 2m od mojej obývačky a ja teda nemôžem mať otvorený portál na záhradu skoro nikdy, lebo oni každé žrádlo počas letnej sezóny GRILUJÚ na grile je už ok? 😀

chestnut
31. júl 2025

Mne by rozhodne viac vadil 24/7 ustekany pes ako deti raz za tyzden na hodku so spekackami, to ked toto uz niekomu vadi je extrem, potom ostava zit na samote

nyusika
31. júl 2025
@abbey1

@nyusika Ďakujem, že môžeme mať názor.

@abbey1 nemusis dakovat, staci dopriat mat iny nazor aj inym.

januska12323
31. júl 2025

Pozvi aj suseda, asi je hladný. Oheň nesmrdí pokiaľ nie si priamo pri ňom a nepáliš mokré listy a odpad zo záhrady.

autor
31. júl 2025
@nyusika

no diky...kebyze mam suseda, co si OBCAS na otvorenom ohni opeka spekacky, drblo by ma.
naozaj by nezaskodilo trocha susedskej tolerancie.
ti je taky problem ist si opekat niekam, dke nebudes obtazovat susedov tym smradom ?
levbo bezny gril a opekacka na otvorenom ohni je teda sakra rozdiel

@nyusika akoze a kam mam ist opekat aby to nikoho neobtazovalo? 😃 nechapem pointu prispevku

evcagabi
31. júl 2025

Kde sa beru taki drbnuti susedia? Medzi nasimi susedmi sa griluje, opeka, oslavuje, chodia sem chatari a kazdy druhy vikend vyhravaju na gitarach.. ale tu zase "lisky davaju dobru noc ". U nas doma sa ani neopeka, ani negriluje, ani nehra na gitaru. Ale vobec by nas nenapadlo to riesit. Akurat co sedime s chlapom na balkone pri pivku ked mala zaspi a zavidime, ked to tam rozvoniava 🤷‍♀️😅

maybe888
31. júl 2025

A ponúkli ste ich s tými špekačkami, čo si opekáte? Možno by ste urovnali susedské vzťahy 🙂

nyusika
31. júl 2025
@anonym_autor

@nyusika akoze a kam mam ist opekat aby to nikoho neobtazovalo? 😃 nechapem pointu prispevku

@anonym_autor pointa mohho priespevku je, ze smrad z otvoreneho ohna by mi vadil.
nepisem ziadne podrobnosti, pretoze sa da opekat aj tak, aby to inych (konkretne mna) neobtazovalo.
to je vsetko.
ja nie som u vas na dvore, ja netusim, ako je to citit.
napisala som iba to, ze mne by smrad z ohna vadil.
to je vsetko

autor
31. júl 2025
@januska12323

Pozvi aj suseda, asi je hladný. Oheň nesmrdí pokiaľ nie si priamo pri ňom a nepáliš mokré listy a odpad zo záhrady.

@januska12323 nam ucitel na strednej (stavebna) hovoril, ze najlepsie riesenie je podat susedovi kusok maska ugrilovaneho a pohar vinka a hned je spor urovnany 😃

ibrunova
31. júl 2025
@anonym_autor

@melanta nemam cas ist na urad, preto sa pytam tu, ci ma niekto skusenost/znalost.

@anonym_autor pozri VZN konkétnej obce/mesta.

autor
31. júl 2025
@nyusika

@anonym_autor pointa mohho priespevku je, ze smrad z otvoreneho ohna by mi vadil.
nepisem ziadne podrobnosti, pretoze sa da opekat aj tak, aby to inych (konkretne mna) neobtazovalo.
to je vsetko.
ja nie som u vas na dvore, ja netusim, ako je to citit.
napisala som iba to, ze mne by smrad z ohna vadil.
to je vsetko

@nyusika nie, pytala si sa ma ci je taky problem ist opekat niekam, kde by to inym nevadilo. A ja sa pytam, ze kde to je?

anonym_675dda
31. júl 2025

Ohnisko, keďze je prenosné by som si dala tam, kde nikoho neotravuje. Ale to som ja.

jvasenka
31. júl 2025

z hľadiska tolerancie by ľudia ktorým vadí pach ohňa, opekačky, pokosenej trávy, kotkodakanie sliepok ai mali ostať žiť v paneláku 👍

sisska96
31. júl 2025
@jvasenka

z hľadiska tolerancie by ľudia ktorým vadí pach ohňa, opekačky, pokosenej trávy, kotkodakanie sliepok ai mali ostať žiť v paneláku 👍

@jvasenka V paneláku by im vadila práčka, pes, dýchanie susedov

ivanakal
31. júl 2025

Je vidiet, ze vacsina z vas byva na byte alebo v meste. Co by mi malo vadit na opekani u susedov? Jedine ta vona kvoli tomu, ze by som zavidela 😄 my neopekame ani negrilujeme, susedia opekaju, griluju, v zivote mi toto nevadilo. Ale teda ja nemam fajnovy nos.... A pochybujem, ze toto by normalnemu cloveku vadilo..

nyusika
31. júl 2025
@anonym_autor

@nyusika nie, pytala si sa ma ci je taky problem ist opekat niekam, kde by to inym nevadilo. A ja sa pytam, ze kde to je?

@anonym_autor co ja viem, niekam do lesika, na luku...ja neviem
my sme chodili na breh jedneho jazera

anonym_e09db0
31. júl 2025
@jvasenka

@jvasenka úplne súhlasím, to sú také tie typy čo na živote na dedine očakávajú len vôňu kvietkov a štebotanie vtáčikov, aj to len v optimálnom čase a hlasitosti, pritom je normálna dedina plná zvukov a vôní. A čo sa týka toho opekania, mne by nevadilo keby som ho cítila aj tu v centre mesta v paneláku, len by mi tiekli slinky na niečo dobré opečené, to by bolo jediné čo by mi vadilo 😄

anonym_f00144
31. júl 2025
@anonym_e09db0

Otázka prispievateľkám - čo je akože "fuuuuj" a "drblo by ma" a podobne na normálnom ohnisku, opekačke a dyme. To ste kde vyrastali? Ja som teda vyrastala v obci, ale žiaden zapadákov to rozhodne nebol a opekalo sa tam bežne, chodili sme opekať pri dome, pod lesom, s rodinou, s kamarátkami, každú chvíľu v lete niekam, aj keď sa neopekalo tak sa niekde niečo pálilo a vykurovalo sa tiež kadečím a to boli určite intenzívnejšie a nepríjemné pachy a nie, nie som nejaká dôchodkyňa že spomínam na 1974 😆, opekačka je trochu normálneho prírodného dymu, jedine že z toho pália oči, tečú slzy a páchneš ako vyúdený kus slaniny keď si 20cm od ohniska a dym ide na teba, ale aj to patrí k tomu a má to jedinečnú atmosféru, fakt nechápem čo by mi mohlo vadiť na opekačke suseda 🤦🏻‍♀️

@anonym_e09db0 pozor ! Tu niektoré bývajú odjakživa v penthouse a od malička jedia kaviár a ustrice.
A samozrejme od dospelosti to zapíjajú " don periňonom".
Nejaké vysmážané rezne, špekačky z ohníka, či zemiaky z pahreby sú pod ich úroveň.