icon

Hovoríte "ekšn" alebo "akcion"?

17. dec 2024

Ahojte trošku téma na odlahčenie alebo respektive chcela by som vedieť čo preferujete vy. U nás je to nekonečná hádka ako to je “správne”😂

iwesska
17. dec 2024

Ja tomu hovorim Akcion. Je to holandsky retazec, po holandsky akcion ani neexistuje vo vyzname akcia,cize nevidim dovod aby sa to volalo "ekšn".

tribratri
17. dec 2024

Volam to action (s C). Na slovensku po slovensky. Anglican by slovenske slovo cital tiez s anglickou vyslovnostou.

janai1
17. dec 2024

@iwesska prečo meníš T za C? 😀

kazuso
17. dec 2024

Zásadne po slovensky. Viem ako sa to vyslovuje, ale na Slovensku po slovensky. A tu platí: Čítaj ako vidíš, píš ako počuješ. Tak ako všade inde vo svete Jawa je Džava, Jarmila je Džarmila a zahraničákom ani len nenapadne aby sa vo výslovnosti opičili po slovákoch. Stalo sa mi, že ma dokonca opravovali, že Jawa je správne Džava. Vysvetlili sme si to a naďalej sme používali výraz vo svojom vlastnom jazyku. 🙂

simca06022011
17. dec 2024

Tak kedze povod action je niekde v holandsku, tak by som povedala, ze ide o Action z nemciny ??;) ale teda pre mna eksn eksn 🙂)) aj ked akcioon sa mi tiez paci.. :D
Ale v podstate je to jedno, vsak hlavne ze vieme kam ideme... my sa doma vadime na šejn a šín, či ako tomu moje dieťa "nadáva"... :DDD

mykaellle
17. dec 2024

@mk1111111111 ja poznám z okolia Kajfland 🙂

diewcatqoo
17. dec 2024

Moja babka vola Kaufland Klaufand a Lidl Ridl 🙂

bloger
17. dec 2024

Tak veľa ľudom robia problémy tieto anglické výrazy. Ekšn by sa to malo správne hovoriť. Na angličtine si zvykli robiť aj také tabuľky píše, číta, vyslovuje. Angličtinárku s toho išlo poraziť.

autor
17. dec 2024

Tak ja po anglicky viem dosť dobre. A za iných okolností viem že keby vidím slovo action tak to prečítam ako ekšn. Iba že tento obchod poznám už dlho z rakúska a tam či už zamestnanci alebo aj nie to volajú akcion preto to tak volám aj ja. Akože je to vcelku smiešne ako ja porezám na ludí ktorý to volajú ekšn a ako zase oni na mňa ked to nazvem akcion😂😂

tiezjedna
17. dec 2024

podľa CEO tohto reťazca, ktorý určite vie, o čom hovorí, je to "ekšn"👍

belllinka
17. dec 2024

@kazuso
@tribratri takže aj v reštike si vypýtate “cocacolu a sedemup”? Viem, ze teraz napisete, take nepijete, ale čisto hypoteticky?

tiezjedna
17. dec 2024

@tribratri
@kazuso
...a tieto komentáre píšete na "notebokoch", prehliadač máte "gogle" a chodíte na "facebok", že? Ahaaa... 😂 Veď prečo zo seba neurobiť neandrtálca, keď je to také jednoduché😉

@autorka tu video, ktoré snáď raz a navždy rébus vyrieši 🙂 https://www.facebook.com/Action.CZE/videos/1280...

ahhola
17. dec 2024

To jeden starsi pan zbadal predajnu GATE
a povedal zene, pod hentam, tam budu mat gate. 🩳

natalka13
17. dec 2024

@kazuso vsetko citas ako vidis napisane?
Makeup cocacola🙃

ahhola
17. dec 2024

@natalka13 vraj sa tak anglina citala za cias Shakespearra😅potom ako sa rozliezla na dalsie kontinenty sa zacala odlisovat pismo-vyslovnost...(je to Elon Musk a cita sa Ilon Mask. 😅) MŽ bol podareny, ked cakal, ako angl. moderator precita Skrtela.

aalt
17. dec 2024

Hovorím akcia ...
Ale pamätám ešte, keď boli ceny akciové. Teraz sú už akčné a vždy si pritom predstavím ako behajú s guľometom po predajni ...

kazuso
17. dec 2024

Noteboka nemám, faceboka tiež, negúglim ale goglujem, kupujem Pepsi, Sedem upa nepijem a makeupa nepoužívam. Stačí mi indulona, tá sa vyslovuje tak ako sa píše. 😀

breznica
17. dec 2024

@mk1111111111 mein kampfland 🙈 my to tak voláme zo srandy, lebo jedna teta to volala kampfland a už to šlo 😅

ciernysokol
17. dec 2024

@lenka.25 ja si tak robim obcas srandu z dietata.on-pamatas ako sme boli v Tedi? Ano, ale kde sme boli? No v Tedi. Hej, vtedy, ale kde to bolo? No v Tedi, v tom obchode! Ved my chodime do vela obchodov, v akom sme boli vtedy?....po minute uz ma na mna nervy 🙂))

ciernysokol
17. dec 2024

@januska12323 my do kaufoša 🙂

lenka.25
17. dec 2024

@ciernysokol tato pani ma pred sedemdesiatkou , ona zo si myslela vážne 😀

ciernysokol
17. dec 2024

@lenka.25 aj moje dieta prvy krat, kym pochopil! 🙂))

teki1
17. dec 2024

@kazuso " Zahraničáci "majú vlastnú výslovnosť,to hej a tiež to trhá uši.Napr taká ŠŠŠkoda auto vyslovujú takto 😵‍💫

https://www.youtube.com/watch?v=5uKwCQKQkXw
ayato
17. dec 2024

Moja mamka volá WhatsApp vačap 😃 . Vykotiť ma ide keď mi povie nech jej pošlem fotky detí na vačap 😶.

ahhola
17. dec 2024

@ayato a u nas sa babke posiella Výber... Viber😅

mizz5678
17. dec 2024

Môj dedo keď ešte žil,a na Slovensko prišli eurá v roku 2009..tak nevedel správne vysloviť euro, tak hovoril babka daj mi dve E. Alebo dve ER

zuzinabila
18. dec 2024

@leveta povodne ide o holandsku firmu,takze ani akción ani ekšn😀ale blizsie je to k tomu akción, po holandsky to ani nahodou nie je ekšn.

mia93
18. dec 2024

my to s manželom voláme Aktijón čisto len zo srandy, lebo nikto iný z celej rodiny (rodičia, starí rodičia, sestra so švagrom) nevie po anglicky a všetky anglické slová ktoré hocikde prečítajú komolia.. ale Action vyslovujú správne ekšn, tak teraz my komolíme, aby to tradične ostalo v rodine 🤣

dvanastka
19. dec 2024

Ani jedno, ani druhé. Volám to action. Ako sa píše. Po anglicky neviem. Tak všetko čítam tak, ako sa píše.

casiophea
20. dec 2024

@morpheuss som odpadla, každý na mňa pozerá jak na blázna, keď poviem Zup... ostalo mi to odmalička, keď som nevedela ako sa to volá :D