icon

Hrozí mladým ľuďom bez finančnej podpory bezdomovectvo?

7. feb 2025

Len tak na zamyslenie. Téma zo života. Mladí ľudia do 30 rokov, ktorí pochádzajú z chudobných pomerov, rodičia im nepomôžu s bývaním aspoň formou platenia nájmu. Je mi jasné, že nie každý môže dať svojim potomkom dom či byt.

Čo bude s takými ľuďmi, ktorí si nenájdu dobre platenú prácu, resp. nemajú mentálnu kapacitu na štúdium a dobre zamestnanie? Myslím, že je to najhoršia kombinácia: nízka mentálna kapacita a chudobná rodina.
Zamyslela som sa nad tým preto, že akosi veľa ludi žije s rodicmi, mnohé ženy rodia deti do svokrinho domu a podobne. Ja osobne to nechápem, ako niekto môže mať deti bez finančnej istoty. Čím to je? Nízke IQ tej ženy? Alebo veľká túžba?

Je možné, že takí ľudia skončia skôr či neskôr na ulici?

Strana
z2
michaela789
7. feb 2025

@macatt možno sú také protivné, že vnúčatá radšej pod mostom skončia ako s nimi v byte 🙈😂

iwesska
7. feb 2025

Prosim ta,skor ako nizke iq je problem,ze sa im nechce robit. 40r.syn nasich znamych s nimi cuci doma a chodi len po brigadach,aby mal na cigarety. Osamostatnit sa neplanuje,takto mu to vyhovuje. Oni su z neho uz na prasky. A nie je to jediny pripad,co poznam.

stanulienkat
7. feb 2025

Keď budú všetci žiť pokope v jednom dome, tak ako sa bývalo u nás stovky rokov dozadu, tak budú mat tí ľudia duševné choroby?? To je zaujímavé... V inej téme sa tu ospevuje viacgeneračné spoločné bývanie, ako to všetkým prospievalo a ako boli z toho všetci šťastní, ako si pomahali a starali sa o seba. Ake boli uzasne medziludske vztahy. Tak teraz neviem...😁 Bezdomovectvo hrozí len lenivým luďom, ktorým sa nechce pracovať, nechcú robiť nič so svojím životom, sú na alkohole, na drogách. 99 % prípadov bezdomovectva si za to môžu sami a keby si im hneď teraz ponúkol prácu a zato bývanie, tak 99 % odmietne.

macatt
7. feb 2025

@michaela789 áno, jedna určite je😅 dve sú vdovy, tak poberajú vdovský zrejme a vychádza im to všetko ťahať, ale tá podomnou rozvedená a u kaderníčky určite častejšie ako ja😅

lenkakravcova
7. feb 2025

Poznám viacero ľudí, ktorí žili roky v 2 izbovom byte 4 osoby. To, čo sa tebe zdá úplne šialené, bolo pre nich normálne. A teda názor že byt zničia? Akože keď máš viac priestoru tak ho zničiš menej? 😃 Aj 4 izbak ti zničia 2 osoby, keď žijú ako prasiatka alebo robia párty, či trieskaju všetkým čo príde pod ruku. Naopak ani 6 nasackovanych ľudí v 2 izbaku ho zničiť nemusí, ak sa správajú šetrne a slušne.

tiezjedna
7. feb 2025

@lenkakravcova ja som vyrastala s dvomi bratmi a rodičmi v dvojizbovom byte a hoci bol veľký (rozlohou väčší než dnešné trojizbáky), tak som rada, že svojim deťom môžem dopriať viac. Už by som to zažiť nechcela. A to bola moja mamina master minimalizmu, takže vždy malo všetko svoje miesto atď. Ale súkromie 0...

oblecenie99
7. feb 2025

Definuj, kto je chudobný. Ja som kúpila už 2 byty na hypotéku, s manželom, ale už len dostať sa k tej hypotéke nebolo také samozrejmé, a to nehovorím o tom, ako to je teraz. Vôbec nemusia byť z chudobnej rodiny. Minule som dávala ako príklad v diskusii, kde sa riešilo, či je 1 500 eur plat v čistom veľa alebo málo na SK, také povolania, o ktorých sa u nás nahlas nehovorí, pritom sú podpriemerne platené. Zober si mladého, 24 ročného človeka s čerstvým diplomom z právnickej fakulty. Chce robiť vyššieho súdneho úradníka, podarí sa mu to, je tam, hurá, vieš koľko zarábajú? Alebo úradníčka, ktorá bude rozhodovať o odvolaniach v správnych konaniach, tiež s VŠ vzdelaním, rozumná, šikovná: v KE okolo tisícky v čistom, v tom lepšom prípade. Trojizbový byt tu stojí zhruba 180 000 eur, bavíme sa ale buď o prudko pôvodnom stave, alebo horšej lokalite a pod., samozrejme panelákoch. Jedlo na donášku, aj najväčšia prkotina typu kebab a spol., minimálne 10 eur, čiže aj toto je už pre ňu kategória luxus, na čo až tak nemá a musí šetriť. Odloží si bokom na bývanie týmto tempom? Figu. Spĺňa podmienky na hypo? S partnerom s podobným príjmom, s odretými ušami na jednoizbový či dvojizbový byt aj hej... Sama nie.
Je to socka? Nie. Je z chudobnej rodiny s nízkou mentálnou výbavou? Zrejme nie. Je to študovaný človek? Je. Ma na to? Nie.

Opasky si proste uťahujú, utahujeme viacerí. Budeš bývať v tom, na čo máš. U rodičov, v nájme, v nájme v izbe, v menšom byte, alebo inde... A nemusíš byť žiadna socka či z chudobných alebo mentálne slabých pomerov. Bezdomovcom ale nebude

evak12
7. feb 2025

Co je natom take hrozne, my uz 18 rokov takto zijeme, vies, nie kazdy ma nato aby si kupil vecsi byt, jasne, ze by sme chceli vecsi... Ale mame stale cisto, sme zdravi a to je najviac🙏🙂

lenkakravcova
7. feb 2025

@tiezjedna hej no, ja netvrdím, že je to minimálne. Ale zase nie je to niečo, čo sa nedá prežiť.
Ale príde mi, že dnes už takto žije minimum ľudí na Slovensku. Takmer každý má nejakú svoju nehnuteľnosť. Či už si na ňu zarobil alebo spláca postupne.

sara07
7. feb 2025

budeš sa divit ale ja som vyrastala 2 rodičia + 2 deti v dvojizbovom 70 m byte a duševnu chorobu nemám
v čom je rozdiel, to nejaké malé sukromie sa vždy urobit, to píšeš ako keby každy tu žil vo vile
a na intráku v pidi izbe 2 ludia .. to je ako nepripustné , nie tak to je
zbytočne dramatizuješ a riešiš veterné mlyny
nám nikto nič nedal, hypoteku sme mali na 6% a tu sme, žiadne prispevky od štatu, rodičov, museli sme makat
teraz chudatka 30 ročne hned su bezdomovci , musí mat domček s bazenom nemusi, bude byvat v byte no a ?

kacena4
7. feb 2025

preco si myslis ze zena ktora rodi do svokrinho domu musí byt chudobna a nevzdelana? moj nazor: roky rokuce sme zili viacere generacie pod jednou strechou, dochovavali sme starych rodicov pomahali si navzajom... to len dnesna doba je divna, kazdy je sebec, egoista a chce mat vlastny byt a vysoky plat a nepozera sa okolo seba na ostatnych ludi. preto aj nasa spolocnost speje tam kam speje. ja som sa vydavala z lasky a 2 deti sme mali v rodicovskom dobe, potom sme si kupili vlastny. dnes byvame v 3izbovom a deti si utuzuju vztahy medzi sebou tym, ze su spolu v izbe, nie kazdy sam. za mna je na kazdom cloveku ako sa rozhodne zit. a teda urcite z chudobnych ludi nebudu bezdomovci, bezdomovectvo je uplne iny fenomen. clovek ktory chce zit a pracovat tak aj bude ale kto sa opusti moze sa stat bezdomovcom.

derdia
7. feb 2025

No mozno hej, ale deti bude kde odlozit...takze je kazda matka na vsetko sama. A ked sa dohodnu ze jedna bude varit v stredu druha v piatok a tak. Tak sa da vsetko. Ale musia mat v dome aj svoje sukromie. To uz ako si kto nastavi... Ale starki by spon neboli sami.

tibor79
7. feb 2025

@oblecenie99 čítala som tú diskusiu. Bohužiaľ😞ja myslím, že sa akosi postupne bude vytrácať stredná vrstva (za soc.bola väčšina podľa mňa stredná vrstva, ak človek pracoval, čo v podstate musel) a bude len nízka alebo vysoká. Proste chudoba a prepych. Taký mám pocit. Dnes vzdelanie neznamená vyšší štandard automaticky. Takže k téme.... Ak niekto pochádza z chudobnej rodiny, aj keď má rozumové schopnosti, neznamená že je za vodou. Oproti tomu "hlupáčik", ktorý má "dobrú štartovaciu dráhu" môže dosiahnuť blahobyt. Dnes to často nie je o vedomostiach. Ale áno, ak je niekto inteligentný, chytrý z chudobnej rodiny, vždy to bude mať ťažšie ako rovnakí (alebo menej) z vyššej vrstvy. Bude musieť vynaložiť väčšie úsilie. Spravodlivosť nebola, nie je a nebude.

h2
7. feb 2025

@kacena4 Kto chce mať vlastný byt a vysoký plat je podľa teba egoista?

tibor79
7. feb 2025

@autorka, inak,som rada že sa nad tým niekto zamýšľa 🙂. Toto, čo spomínaš, je najhoršia kombinácia. Lebo naozaj poznám aj rodiny s VŠ vzdelaním, ľudia, čo pracujú v obore a teda nemôžu si vyskakovať veľmi. A mladí ľudia, ak nemajú "niekoho za sebou" to majú ťažké

ivangeline
7. feb 2025

???? :D …

stanulienkat
8. feb 2025

@tibor79 ved tak to vzdy aj bolo. To nie je fenomen tejto doby. Uz sa sociku mali heslo_Ja som banik, kto je viac?? Inteligencia bola potlacovana a burani boli na vyslni. Takzvana pracujuca trieda, robotnici. Uz za sociku sa mali.lepsie murari, obkladaci, pokryvaci, vodari ako inteligenicia. Aj teraz plati remeslo ma zlate dno. A sikovni sa vedeli vzdy uchytit. Bohuzial teraz doba praje hlavne buranom, zlodejom, ludom bez chrbtovej kosti, fasistom... ale to je obraz tejto vlady. Nepodporuje vzdelanie a kvalitny zivot v krajine. Mladi a vzdelani odchadzaju z tejto diery. Velmi sa prehlbuje rozdiel medzi bohatymi a chudobnymi. Obavam sa, ze do konca volebneho obdobia tu bude este horsie.

milanemila
8. feb 2025

Nie kazdy musi byt genius alebo mat vysoku skolu, ale to neznamena ze nemoze dobre zarobit. Zial kopec ludi disponuje kombinaciou hlupak a este aj lenivy 🤷🏼‍♀️
Hlavne vo vacsich mestach je obrovsky dopyt po remeselnikoch a roznych beauty sluzbach atd.

Strana
z2