Je chudoba dedičná?

gemini2
21. máj 2012

Nedávno mi spolužiačka povedala, že deti chudobných rodičov budú v dospelosti tiež chudobné.... Ked vám rodičia nedajú do života žiadne ,,veno,, je ťažko...Rada by som vedela, či je to v praxi naozaj tak, alebo sú aj výnimky. Máte skúsenosť? Alebo naozaj beriete pôžičky na bývanie, úvery a zadlžujete sa???
Moji rodičia mi tiež nič nedali, žijem sttále vo svojej detskej izbe aj s mojimi deťmi....je šanca to zmeniť?

lentilka29
21. máj 2012

ahoj,tak my sme zobrali uver na byt,takze zijeme vo svojom...ono chudoba sa nededi,skor by som povedala lahostajnost a hlupost mozno ano...ak je rodicom jedno,ake vzdelanie,hodnoty budu mat ich deti,nech necakaju ze sa budu mat v zivote dobre....resp.lepsie ako rodicia.mne rodicia dali vzdelanie,aj dalsim mojim 3 surodencom,vsetci mame VS,a snazia sa nam ako tak co to pomahat....a spravili mi svadbu....ale nejake super bohate pomery sme nemali...klasika,raz rocne dovolenka a tak....ono hlavne aby si rodicia uvedomili a neboli pasivni pri vychove....necham na dieta nech si zariadi zivot/.pokial mu nevstepim,ze vzdelanie mu pomoze mat ake take postavenie,tak ono samo si to neuvedomi a bude razit teoriu netreba mi....budem driet ako moji rodicia a tiez v zivote prezijem a prederiem sa zivotom ako oni...prezili oni,prezijem aj ja.to je moj nazor.

vroni
21. máj 2012

To je akurat vyhovorka, preco sa nenamahat. Opacne pravidlo existuje, deti bohatych spravidla budu bohate, deti "chudobnych" sa vysvihnut mozu a nemusia. Hypoteku rozhodne nie je znak chudoby, tvorit vlastnu buducnost je znakom perspektivy a nie majetnosti. Financne veno povazujem za uplne zbytocne az skodlive. Nieco male na zaciatok - to ano, ale nadzgat dietatu peniaze, byty, auta atd. povazujem za kontraproduktivne. Zbudovane "vlastnymi rukami" ma podstatne vyssiu hodnotu nez darovane. Umoznit vzdelanie, rozhlad a zdravu porciu chuti pobit sa so zivotom - to je podla mna idealne "veno", ktore je do zivota. Tvoji rodicia ti davaju dodnes strechu nad hlavou - to sa ti zda malo? Co takto skusit spoliehat sa sama na seba a nie zvalovat to na dedicnost a zly svet?

karmelka77
21. máj 2012

a co takto opacny pripad??? Ze rodicia chudobni a prave koli tomu maju deti viac ambicii dokazat nieco a mat sa v zivote lepsie...neda sa to takto hadzat do jedneho vreca, samozrejme aj ako pise @lentilka29 pokial rodicia deti k niecomu vedu tak by sa teoreticky deti mohli mat lepsie, vyssim vzdelanim atd...ale myslim ze to je hlavne aj o tom ako nato deti pozeraju. Ja som z troch surodencov, jedina mam VS a mozem povedat ze sa mam urcite lepsie ako sa mali moji rodicia,ked nas mali...druhy brat bez VS vyzeralo ze z neho nic nebude, nie koli skole ale celkovovo bol velmi uzavrety a co mu mama nevybavila nebolo...a zrazu ked sa ozenil zacal podnikat, velmi nenapadne ale zacal a celkom sa mu dari...no a druhy brat kapitola - vacny flakac, presiel vela robotami a vzdy mal malo...teraz ma konecne dobru robotu ale keby si mal vdaka nej zaobstarat byvanie nehrozi...Mna s tym prvym bratom vzdy hnalo dopredu to ze som si povedala ze chcem aby to bolo tak ze ked budem na materskej aby som nemusela ratat kazdy cent, aby som mohla kupit dietatu co potrebuje a nemusela vyhladavat akcia kde je co o par centov lacnejsie...ako tak sa mi to dari, aj ked nie je to vzdy lahke...takze podla mna, nie je to ani tak o rodicoch ako o detoch, samozrejme tych ambicioznejsich a nie niekoho komu staci vyhovorka nasi nemaju nemam ani ja, lebo mi nedali veno...aka blbost🙂)))

maminuska
21. máj 2012

@gemini2 chudoba dedičná nie je, je množstvo úspešných ľudí ktorí vzišli z chudobnejších pomerov. Len je to v živote pri prerážaní ťažšie. Ale ani bohatstvo nedáva rodičom záruku že z ich detí budu uspešní ľudia.Niekedy tieto deti bohatých rodičov si myslia že môžu všetko, lebo za nimi niekto stojí , a potom sa z nich stávaju doslovne spratkovia, odídu z viacerých škôl, piju, hulia ......
Dôležité je viest tie deti k vzdelaniu , k presadeniu sa a nedovolit im hlavne v čase pubrty zíst z cesty. Niekedy je to nad ludské sily, sama mám syna v puberte tak viem o čom hovorím.

gemini2
autor
21. máj 2012

@vroni strechu nad hlavou? platim si to sama a uz mi dali ultimatum, aby som sa vystahovala, lebo to chcu predat...(((ale o mna tu nejde, len chcem vediet, ci mate skusenost s tym, ze aj pri chudobnych rodicoch vam v dospelosti peniaze nechybaju....?

gemini2
autor
21. máj 2012

@maminuska ty si to spravne vystihla-ze to budu mat v živote pri prerážaní ťažšie....
takze je to tak??

evening_star
21. máj 2012

Nemyslím si, že na finančné pomery existuje nejaká rovnica typu chudobní rodičia = živoriace deti a pod. Je to úplne individuálne a záleží podľa mňa od schopností každého jedného. Sú úspešní ľudia, čo proste majú šiesty zmysel pre podnikanie a nepotrebujú na to titul. Ani VŠ vzdelanie nemusí ešte zabezpečiť, že sa budem mať dobre. Ja aj manžel máme VŠ, ale sme učitelia, teda ja ešte len budem...a tie platy sa pohybujú medzi 400 až 500 eur podľa toho, či sú prázdniny a pod. Jeden denník robil minulý týždeň prieskum kvality výrobkov v obchodoch a zároveň platov predavačiek. Predavačka v jednote dostane rovnako čo učiteľ. A ona môže zarábať hneď ako vychodí školu, kdežto my ešte roky investujeme nemalé peniaze do štúdia. Ale platy učiteľov sú samozrejme iná kapitola. Len to som chcela, že VŠ neznamená mať sa hneď dobre. Samozrejme, keď to niekomu poviem, tak hneď - čo nejdete podnikať? Lenže nie každý má na to bunky, a možno sa v škole cítime proste doma a cítime sa na to povolaní. To, že je to slabo ohodnotené, nezmením. Ale určite moja finančná situácia nesúvisí s pomermi mojich rodičov. My sme toho tieť nemali veľa - ako píše lentilka na začiatku, že spravili jej svadbu a každý rok šli na dovču, a že nič moc - no my sme napr. ani to jej "nič moc" nemali... Na dovolenke sme boli párkrát v živote.

lili777
21. máj 2012

@gemini2 Tak ja tiež zdieľam názor, že sa skôr "dedia" ambície. Deti z bohatších pomerov sú väčšinou vedené k tomu, aby sa snažili pracovať na sebe a vzdelávať. Mne naši tiež nič nedali, v 18-tich som od nich išla bývať sama, zobrali sme si hypotéku ako každý iný a sme vo svojom. Ja osobne by som deti nemala, keď by som bývala u rodičov. Bez vlastného pocitu istoty, že budú mať vždy kam skloniť hlavu by som do toho nešla. Z vlastného ma nikto nevyhodí. Netreba nič čakať, treba sa snažiť, zvyšovať vzdelanie, učiť jazyky a pracovať na sebe čo najviac. A hlavne viesť k tomu deti, aby boli ambiciozne a chceli niečo dokázať.

snehovavlocka
21. máj 2012

@gemini2 tazsie to mozno budu mat,ale zavisi od hodnot, priorit a zmyslania....kto chce mat HNED vsetko,na co si spomenie,bude mat vzdy malo a bude chciet mat viac.

maminuska
21. máj 2012

@gemini2 ako z vlastenej skusenosti ti to potvrdit neviem , lebo ja som z " lepších pomerov ", napriek tomu splácam hypotéku a mám tri deti. Bola som možno ušetrená toho že som počas vysokej nechodila po brigádach a čas som fakt venovala štúdium.
Po škole ma rodičia natvrdo odstrihli od seba, dostala som do ruky od nich nejaký kapitál a staraj sa, žiadny mama hotel u nás neexistoval.
Napriek tomu že sa nemám ani zďaleka zle, moje deti su po stránke finančnej vychovávané dost prísne, učím ich hlavne sa držat pri zemi. A to je ďalšia vec ktoru ja postrádam u detí bohatých rodičov, trebárs aj mojich kolegov.

gemini2
autor
21. máj 2012

ta spominana spoluziacka dostala od rodicov -podnikatelov zariadeny byt, vybavili jej dobru pracu, chodili na dovolenky...pred rokom sa jej otec doma obesil (nik nevie preco)... ☹
mama jej uz pomaha pomenej, dost sa zrutila a nechala podnikanie a spoluziacka zrazu hovori, ze chudobni rodic(ia)- caka to aj ju.... rada by som jej povedala nejaky priklad zo zivota-ze to tak nemusi byt (aj ked nie z vlastnej skusenosti) ale asi na jej trvdeni nieco bude 😒

bodka13
21. máj 2012

@gemini2 kto sú chudobní rodičia ? ....tí čo chodia na dovolenku iba 1x v roku,akebo tí čo žíjú v rozpadnutých domoch bez vody a elektriky?
...deti z bohatých rodín to majú pri štarte do života asi jednoduchšie,pretože dostanú nejaký kapitál ale je potom medzi nimi dosť takých,ktorí si to nevážia a berú to ako samozrejmosť 😒
...naopak deti z bežných "chudobných pomerov" to majú trochu ťažšie,ale ak sa chcú sa presadiť o to viac a potom si to určite aj viac vážia 😉

@evening_star predavačka v Jednote v Nitre má plat 350€ v čistom (robí tam kamarátka) 😒 ...tie prieskumy v novinách sú skreslené a vzdialené od reality 😒

maminuska
21. máj 2012

@gemini2 ale predsa len jeden príklad z mojej rodiny, môj terajši manžel ked bol na gymnáziu , jeho rodičia sa mali veľmi ale velmi dobre, podnikali , penazí ako pliev, dva domy, autá ...... .
Lenže svokor sa nedržal pri zemi , myslel si že môže všetko aj prestat splácat banke , aj sociálke aj danovému ,svokra to nijak neriešila a dnes su na tom tak , že mám svokru na krku, svokor žije z minima čo mu necháva exekutor v dome, ktorý je v dražbe.
To čo môj manžel zdedil z takéhoto života, je megalománstvo teda mat majetok a byť zauverovaný. Pri mne však veľmi rýchlo vytriezvel , chvalabohu nie je to jeho povahová črta, skôr spôsob života aký sa u nich viedol.

gemini2
autor
21. máj 2012

@maminuska taketo pripady zo zivota by ma zaujimali....konkretne pripady a nie len nazory-ze ja si nemyslim a tak....dakujem

tinki
21. máj 2012

@gemini2 deti majetnejších rodičov to majú preto jednoduchšie, lebo dostanú aspoň niečo. Deti, ktoré nedostanú do života nič, musia začať od nuly. Tí, čo niečo dostanú, už musia len zveľaďovať. Záleží od šikovnosti človeka, ako sa k tomu postaví. Niekto kto nemá peniaze a pracuje na sebe, pracuje v robote, dokáže niečo ušetriť, vie žiť normálne. Nie značkovo, ale podarí sa ísť aj na nejakú kultúru, prípadne na dovolenku.
Dieťa chudobného rodiča má problém zobrať si aj hypotéku. Najprv si musí niečo našetriť, aby ju vôbec dostal. Takže zhrniem to. Deti chudobnejších rodičov môžu byť bohatší ako ich rodičia, ale žiť bez úveru nebudú.
Potom je tu pomoc ako taká, napríklad darčeky pre vnúčatá, darčeky k narodeninám. To všetko je odlišné vzávislosti od toho, kto koľko si môže dovoliť a čo nie.
Napríklad bohatá babka môže deťom na narodeniny doniesť aj super darček, kopec oblečenia, čím rodičom ušetrí ďalšie peniaze. Chudobná babka je rada ak môže priniesť aspoň niečo čomu sa malé poteší, alebo niečo praktické tak do 20 eur..Aj to možno u niekoho luxus.

tinki
21. máj 2012

@gemini2 je to z môjho života, keby niečo 😉 ale zasa nebudem tu opisovať svoju finančnú a sociálnu situáciu.. 🙂

anjelik0907
21. máj 2012

@gemini2 myslím si, že je pravda ak pomôžeš do života deťom majú to ľahšie .Mne rodičia veeeeľmi pomohli a veľmi mi uľahčili život. Nesmierne si ich vážim a musím povedať ,že nám pomáhajú stále. Vždy sa snažia dáku korunku nám dať na konci roka, chodíme k nim cez víkendy na obedy a mnoho ďaľších maličkostí. A možno preto,by som aj ja chcela svojmu synovi pomôcť do života čo najviac ako sa mi bude dať.Paradoxom je ,že oni keď sa brali pochádzali z chudobnejších pomerov a nemal im kto pomôcť. Museli sa pretĺkať sami životom ,ale mi sme ako deti nikdy nič nepocítili, práve naopak mali sme viac ako ostatne deti. Možno preto, lebo najhorší bol u nich ten začiatok, postaviť sa na vlastné nohy. Preto si aj moji rodičia povedali, že oni svojím deťom pomôžu a robia to dodnes. Dnes je doba ťažká a nie každý má peniažky nato aby šetril detičkám korunky. Ale ak nato niekto nemá, nemusí sa tým trápiť, stačí ak dá deťom do života to najdôležitejšie a to je správna výchova, vážiť si ľudí a tiež peniažky. Netráp sa nad takými vecami, možno sa ti život otočí k lepšiemu a budeš môcť pomocť aj ty svojím detičkám, alebo sa budú mať v živote dobre oni a pomôžu ti oni. Ale to neni najdôležitejšie, ja sama som sa o tom presvedčila. Máme krásny dom ,v podstate žiadnu hypotéku a prišiel mi do života úraz, ktorý mi celkom zmenil život...

xenicka13
21. máj 2012

ja som penazi nikdy nemala a ked nevyhram v lote ani nebudem mat tiez sme piati v dvoch izbach ale sme ZDRAVI a to nemenim s nicim

evka4
21. máj 2012

@gemini2 z vlastnej skusenosti ti mozem povedat, ze to nie je pravidlo. moji rodicia maju 5 deti, penazi nemaju nazvys a osamostatnenie sa bolo cisto na nas bez akejkolvek financnej vypomoci. mame sice hypoteku, ale celkovo sa mame dobre, ale samozrejme sme pre to museli vynalozit dost velke usilie.
podla mna je to skor o tom, ako rodicia vedu svoje deti, nasi nemali peniaze navyse, tak nam zabezpecili podmienky na dobre vzdelanie, od malicka nam vtlkali do hlavy, aby sme studovali a vyplatilo sa (viem, ze vysoka skola nie je najlacnejsia zalezitost, ale ja som pocas celeho studia pracovala, cim som rodicov financne odbremenila a uz vtedy som im mohla ciastocne financne pomahat).

nibiru
21. máj 2012

no tak ja som vyšla s chudobnej rodiny miesto školy som šla makat nakolko mne chybali aj zakladne potreby do školy,na prax a to sa proste nedalo tak som šla radcej do roboty a určitu dobu som zastupovala funkciu manžela v 18 som sa zdekovala a šla byvat sama a platila sama najom,stravu,šeky,dopravu, stravu v praci to su často krat veci ktore ak byvaš u rodičou hradit v plnej vyške nemusíš nevedela som si predctavit chodit do školi a popri tom pracovat to by som finančne nezvladla v 23 som ostala važne chora takze skoro rok pn a bolo to o hubu ale odkedy mam priatela sme 2 tak je to inom ked to porovnam s destvom žijem si luxusne som spokojna mame všetko čo potrebujeme,auto aj ked starsie ale sluzi ale je to zase otom ake mas prioity a čo je pre teba štandart ... teraz žijeme ako priemerna rodina nekedy horšie niekedy lepsie priatel začal robit na živnost mi sme o uspory došli ked sme investovali do svokrinho bytu na prerabku stym teda že tam bdeme niaku dobu byvat aspon kym nenasetrime byt to potreboval bol v povonom stave no a svokra ked uz bolo hotovo sa s druhym synom rozhodla že im to stači nas vyhodila a byt predala šla do menšieho.takže asi tak ...podla mna ak ti rodiciA nedaju aspon ako taky zaklad vhodne podmienky na študium v ktorom sa uplatniš tak je to velmi velmi tažke a ano človek sa dakedy zasekne na jednej pozicii stym že je rad že ma pracu a je si vedomi že bez patričneho vzdelania lepsiu nenajde alebo .odchodu do zahranicia sa nebude mat lepšie a tak sa prediera od vyplaty k vyplate ale zase ako pišem pre každeho je štandart uplne iny to čo jenemu sa zda ako chudoba druhy može považovat za bežny priemer.

katecameron
21. máj 2012

a co tak nopak ze bohaty rodicia a deti zivoria to je zas moj prípad asíce rodicia ma zabezpecili ze nam kupili byt zariadenie cize sme nemmuseli brat ziadne hypotek.uvery ale aj napriek tomu ze sme s manzelom VS obaja zivoríme od vyplaty k vyplate ja totoiz to nemam sancu pracovat mame tri deti ktore su velmi casto chore cize praca zatial nehrozí a napriek bohatym rodicom zivoríme
a este keby nahodou sa niekto divil ze preco nam oni nedaju peniaze oni nam aj daju ale aj ked je to prilepsenie nieje to zas vytrhnutie z nudze jednoducho jeden plat v rodine nam velmi chyba a inak mam zly pocit ze nas kvazi rodicia zivia keby som nemusela neprijmem od nich ani cent ved oni nam uz dali dost

ukana
21. máj 2012

@gemini2 mna tiež hocikedy štvalo, že ten dostal byt, ten auto, a u nás nič....taká malá závist, ako sa to niektorým sype samé a mna to stojí roky námahy....ale je dobré vediet, čo človek v živote chce a íst si za tým..my sme si pred desiatimi rokmi kúpili jednoizbák, kde sme začínali, a makali na jeho splatení...dve roboty každý z nas a dreli sme...popritom nám nevyšlo aj podnikanie, ale šli sme dalej... 😵
Nekupovali sme autá, značové handry, na dieta sme počkali, a teraz už máme vačši byt...i ked s hypotékou, ale to snád vačšina dnes..aj auto, dovolená v Jugoslávii... 😀 Proste sme nesedeli na riti a neplakali...a poviem ti, omnoho viac si človek váži, čo nadobudne vlastroručne
Vela deciek dostane byt, auto, všetko prefláka, zadlžia sa, poberú si požičky na všetky strany, lebo vedia, že rodičia splatia...nevážia si nič a nikoho, žijú z uverov, proste žiadna disciplína vo financiach...a toto chcem moje dieta naučit, že ked zarába aj málo, treba šetrit na horšie časy, nie všeto čo zarobím, je na moje koníčky, treba mat v prvom rade istoty... 😉
Z mojho pohladu ti možem povedat, že som rada, že mi nik nič nekúpil, lebo nemusím byt nikomu zaviazaná, nik mi nevykrikuje, že žijem v byte za jeho peniaze, že mi dal to a to...ten pocit je na nezaplatenie 😉

lji
21. máj 2012

@gemini2 neviem to ešte velmi posúdiť, sme mladý. za chudobných sa nepovažujeme, bohatstvo sa nám vyhýba 😀 ale sme len dva roky po vysokej škole, máme dieťa, máme vlastné bývanie i ked u našich ale úplne vlastné. máme všetko prerobené, máme auto - i ked nie nové. chodievame na výlety (na dovolenky nie-povedali sme si ešte na gymnáziu že najskôr chceme spoznať naše Slovensko 😉 ) či pochádzame z chudobných rodín? - pre každého znamená chudoba niečo iné. ALE sme s manželom dlho spolu, fázu výchovy rodičov sme zažili obaja u oboch. viem aké hodnoty majú jeho rodičia, on vie aké majú moji. zaujímavé na tom je že odkedy sme spolu tak akoby obe rodiny prijali k sebe nové dieťa, čiže tak ako aj mne vštepovali vážiť si veci, peniaze, šetrnosť (to sa len učíme), skromnosť, občas riadne držgrožstvo, tak môj manžel bol u nás podporovaný pre vzdelanie. čo sa finančnej podpory týka, ani jedna rodina nemá vela a obe majú aj iné deti a finančné povinnosti, ALE u nás bol aj môj muž podporovaný aj finančne počas školských čias lebo to je pre našu rodinu dôležité-vzdelanie, a teraz zas sme viac podporovaní čo sa bežného chodu domácnosti týka lebo to je zas pre jeho rodičov dôležité (aj vajíčka alebo jogurty pomôžu i ked to znie smiešne 😉 )

osobne si myslím že deti z bohatých rodín to majú lahšie ak sú aj správne vychované k rozumnému využívaniu penazi, ku skromnosti, a vedia si vážiť všetko čo majú. deti chudobných rodín majú velmi zlý štart do života ale zase je to o výchove AKO SA K DANEJ SITUÁCII POSTAVIA 😉

sophie1981
21. máj 2012

aj napriek tomu, ze sme s rodicmi nechodili na dovolenky a vylety, nemali auto nepovazujem sa, ze som z chudobnej rodiny....nebyt okolnosti, ktore postretli nasu rodinu a zamiesali kartami, ktore nas poslali nie ku dnu, ale tesne pod hladinu urcite by sme sa mali ovela lepsie....ale clovek osud neovplyvni.....musi sa len prisposobit...
vydavala som sa 19 rocna, hned som odisla od rodicov, s mm sme si prenajali jednoizbak, makali, setrili splacali a verili, ze bude lepsia buducnost.....od rodicov (aj svokrovcov) sme nedostali ziadnu financnu pomoc, tam kde sme teraz sme sa vypracovali sami....prerazili sme.....velka pomoc bolo zahranicie, kde sme vycestovali po marnom snazeni nieco nasetrit tu na svk za 4 roky...nasetrili sme ale na vlastne byvanie to nestacilo....po desiatich rokoch (z toho 4 v UK) mame vlastny domov, krasne deti, a da sa povedat pohodovy zivot...nevyskakujeme, vsetke financie co boli nasetrene sme vrazili do domu.....ale zijeme na urovni, deti maju vsetko potrebne....mne dalo do zivota viac to, ze mam "chudobnych" rodicov......musela som sa prebijat zivotom sama...verim, ze aj moje deti budu cielavedome a nebudu chciet vsetko hned a teraz...ze pochopia, ze aj pomali sa da....len to trosku viac "boli".... 😅

vejula
21. máj 2012

aaaaaa

nibiru
21. máj 2012

@gemini2 no a nechcem bit hnusna ale asi sama vieš že ist do vlastneho s detmi ak si sama by bolo pre vas financne tažke popravde ak su 2 vždy sa lepsie zariadnia ale ak je matka/otec sama s detmi velka šanca postavit sa na vlastne nohy a mat sa dobre je mala.jedine ak deti odrastu a dokažu si zarobit na brigade a tym odbremenit rodiča .aj u nas sa lepsie žilo ked sme šli do prace a teraz ked sme všetci dospeli mama nam aj pomože malej kupi fakt vela či ovocie,jogurty,oblečenie da jej aj peniaze alebo mne ak nahodou nemam,ked niekam ideme ....no kedže sama je v podnajme(o byt došla) ma toho dost a tiež vdači svojmu priatelovi bez neho by tiež len živorila.

cecil36
21. máj 2012

@gemini2 urcite ziadna takato rovnica, ze deti chudobnych rodicov budu chudobne neplati. Ani deti bohatych rodicov nie su vzdy bohate 😉 Ja som ako sa vravi "z velmi dobrych pomerov" a co sa tyka financii som na tom dobre, nic nam nechyba. Ale nie je to preto, ze by mi rodicia dali nejaky kapital, byt, auto... nic take sa nekonalo. Mala som super detstvo a nemusela som si setrit na nove rifle ci ine veci, dostala som aj kvalitne vzdelanie a potom sup postavit sa na vlastne nohy. Moj brat dostal od rodicov to iste, len rodicia akosi neustriehli hranicu kedy uz ma naozaj robit nieco aj sam bez ich pomoci. Vsetko za neho spravili rodicia. Dnes nema nic, vyuziva "hotel ocko", nevie nic vybavit, zariadit a robi jednu somarinu za druhou. Dovolim si tvrdit, ze ked uz nedajboze tu otec nebude, moj brat bude uplne strateny. Naopak, moj mm je z naozaj velmi velmi chudobnych pomerov. Ked mi rozpraval ako zili otvarala som usta. Peniaze mali vydelene na halier/den. Kedze zostali sami, mm sa musel starat o tri mladsie sestry aj o domacnost, kym mama pracovala. A aj z tychto pomerov sa dokazal vypracovat v praci, spravit si VS (samozrejme popri praci), kupit si byt a zabezpecit sa financne. Od 18-tych rokov zil sam a tak vie dnes varit, prat, zehlit, navarit a postarat sa onobe nase deti. Takze vobec to nie je o majetkovych pomeroch, ale o schopnosti kazdeho jedneho cloveka. Niekto sa spolieha, ze rodicia daju, niekto sa spolieha, ze da stat a niekto sa spolieha len na seba.

lji
21. máj 2012

ešte dodám, to čo máme máme všetko za svoje, rodičia nám pomohli mať len istotu že peniaze napr. splácame im ked sme na niečo potrebovali.

alena16
21. máj 2012

Čo máte všetci s tou vysokou školou??? Vo svojom okolí som nepostrehla, že by platilo VŠ = vysoký plat.

tea333
21. máj 2012

@gemini2 naozaj je pre zivot jednoduchsie ked sa dieta narodi do rodiny, kde peniaze su. ale aj deti z naozaj chudobnych rodin sa dokazu vypracovat a zarobit, len to chce viac snahy.
ja som ziaden velky socialny skok nezazila, skor postupne zlepsovanie. ked som bola mala, mali sme byt ale zili sme ako skoro vsetci - ratali sme kazdu korunku, nemohla som mat hracky co som chcela a na dovolenku sa chodilo len na slovensku, kde to bolo lacne. postupne sa rodicom zacalo darit, v puberte som uz zila v dome,mali sme 2 auta a chodili sme do zahranicia, kupovali si aj znackove oblecenie.
s mojim muzom sme to mali na zaciatku velmi podobne, ale postupne sa mu zacalo darit a teraz sa mame na mladu rodinku velmi dobre.
inak moj svokor je z velmi chudobnej rodiny a zo 7 deti, on je z nich jediny ktoremu sa financne naozaj dari a financne stedro podporuje vsetkych surodencov.Ale on si to teda naozaj odmakal krok po kroku.
asi to chce vela sil, usilovnej prace, a mozno aj nejake to nadanie a sikovnost.