icon

Je chudoba dedičná?

gemini2
21. máj 2012

Nedávno mi spolužiačka povedala, že deti chudobných rodičov budú v dospelosti tiež chudobné.... Ked vám rodičia nedajú do života žiadne ,,veno,, je ťažko...Rada by som vedela, či je to v praxi naozaj tak, alebo sú aj výnimky. Máte skúsenosť? Alebo naozaj beriete pôžičky na bývanie, úvery a zadlžujete sa???
Moji rodičia mi tiež nič nedali, žijem sttále vo svojej detskej izbe aj s mojimi deťmi....je šanca to zmeniť?

titkovamiriam
21. máj 2012

@gemini2 fuuu tak to riadna hovadina.mam vela kamaratov co vyrastali v detskom domove a nemali nic a nikoho a dnes su uspesní podnikatelia,matky s rodinami s pekným byvaním a podobne.Ako sa clovek snaží tak ma.Je najlahsie sa vyhovorit ja nic nemam a ani mat nebudem.
Clovek buduje okolo seba veci denno denne.je to urcite v dnesnej dobe ovela tahsie,lebo staci ak clovek pride o pracu,zdravie a tak ho to zlomi ze nedokaze znovu zacat.no treba mat dost sil,snahu,priatelov ,rodinu a vsetko sa da.
Ja si nestazujem- mam byvanie,zdrave deti,perfektneho partnera/tiež som zacinala zakladat rodinu na druhy pokus/zaujimavu pracu. Po dovolenkach v afrike niak netuzim ,staci mi aj chorvatsko. 🙂 O peniaze v banke sa bat nemusim stihame ich minat 🙂 samozrejme ze vela ludi sa dnes zadlzuje aby malo ,,svoje,,.

vroni
21. máj 2012

@gemini2, podla toho, co pises je tvoja spoluziacka rozmaznana standa, ktora caka, ze dostane darovane vsetko. Dostala byt, zariadenie, pracu a teraz fnuka pri predstave, ze dalsie pecene holuby uz do ust lietat nebudu. (nechajme teraz osobnu tragediu bokom) Taki ludia to budu mat tazke vzdy, uplne fuk, ako si to budu zdovodnovat - chudobnymi rodicmi, nepriaznivymi okolnostami, zlym svetom alebo cimkolvek inym - len nie vlastnou neochotou vziat zivot do vlastnych ruk. A to vravim z vlastnej bytostnej skusenosti - vlastnim sestru z tohto zivocisneho druhu. Ja mam opacnu skusenost - moje dve najlepsie priatelky obe pochadzaju z velmi skromnych pomerov (nemam rada pojem chudoba, to si vzdy predstavim bose dieta pred chatrcou) a dnes maju postavenie, domy a zabezpecenu financnu situaciu rozhodne lepsie nez ja, dieta z dobre situovanej rodiny (ako zase neutierame hubu, ale ani si nemozeme vylozit nohy a zit z nasetreneho). Podobnu situaciu pozorujem casto - deti zo skromnych pomerov su casto ambicioznejsie a jednoducho to dotiahnu dalej.

@tinki, na hypoteku nic setrit nemusis (ci je to aj mudre je zase ina vec), su banky, ktore ti nehnutelnost preplatia do vysky 100%, ale musis mat pracu... Nie je to take cierno-biele, ako sa ti zda. Podla mna je lepsie zacat od nuly a vdacit za majetky sebe samemu ako byt do aleluja priveskom rodicov, odsudenym na milodary.

bamarama82
21. máj 2012

ja asi nezodpoviem otazku, ale isto je lahsie zit s peniazmi... napr svokra robila upratovacku a zarobila 350e tusim a ja s VS ponuka do statnej spravy za 300e mesacne!!! ja mam pre dceru kapital, zijeme si myslim celkom dobre, skrblim vsak kazdu korunu, od mala som bola k tomu vedena, peniaze neboli a ked otec zacal podnikat zarabat, vedela som, ze cesta k tomu nieco stala a bola tazka. isto sa lepsie vychadza dietatu z lepsich pomerov, ale su aj deti chudobnych a su tak priebojne, ze ja im len zavidim kde sa to v nich berie, ja to nikdy nedosiahnem.

cecil36
21. máj 2012

@bodka13 @tinki baby preco si myslite, ze deti z bohatsich rodin dostanu nejaky startovaci kapital? Ja som tiez bola "dieta z bohatej rodiny" a startovaci kapital som nedostala. Ziadny byt, auto, peniaze.... A to sa mali moji rodicia naozaj velmi dobre a ako moj mm hovori na socikovske pomery luxuxne. Ja som nedostala nic. 1. Otec razil nazor, ze dieta sa ma vypracovat same (bohuzial mojho brata sa mu nepodarilo naucit tejto zasade 😝) 2. Ja som od rodicov nechcela nic. Dokonca, ked som s nimi este byvala prispievala som na stravu a energie 😉 A to v tom case moji rodicia uspesne podnikali 😉

alenka600
21. máj 2012

@gemini2 V otazke si to postavila do tej roviny, ze kto berie hypo, alebo inu pozicku, tak ako keby sa stal otrokom a bol tym padom chudobny (teraz som to prestrelila trosku). Poviem Ti par prikladov z mojho najblizsieho okolia.
1.Rodicia mojho manzela su nesmierne bohati ludia, ale odmietli mu zaplatit vzdelanie (tj podporovat ho pocas VS, aby on mohol studovat a zaroven si mohol kupit nieco na jedenie, nie ze by mu nekupili auto, alebo nieco take, o tom ani nesnival). A bez vzdelania veru musi clovek velmi tazko zacinat. Ale makal, postavil sa n a vlastne nohy a pekne sa vypracoval.
2.Moji rodicia nemali nikdy vela penazi, nikdy som s nimi ako decko nebola pri mori, nikdy sme nemali nic navyse, ale ani sme nehladovali alebo tak. Ale umoznili mi studovat na VS, po ktorej som si nasla perfektnu robotu s vybornym platom. (Jasne, ze dnes bez hypo malo kto ma byt, takze aj ja som sa "zadlzila", ale kupila som si co som chcela a chodila som viac krat do roka na dovolenku, lenze som naucena zit skromne - bola som 2x za rok pri mori, ale stalo ma to minimum penazi, lebo sme isli autom, spali v stane a jedli konzervove jedlo - ja to mam rada, do hotela na dovolenku by som nesla, to by ma porazilo🙂
3. Moj mimoriadne dobry priatel ma prachatych rodicov, ti mu vyrazne prispeli na byt, on pracuje, zaraba, hypo mu bezi a on sa ma dobre. Jeho vyhodou je to, ze vie, ze ak by sa nieco stalo, rodicia ho vzdy financne podrzia.
4. Mam kamosku, ktorej rodicia maju tolko penazi, ze jej mohli kupit rovno dom na Kolibe, ale ona nechcela. Ma s nimi super vztah, ale zaraba si na seba vlastnymi rukami a rozumom a ma sa dobre.
5.A mam este jedneho blizkeho cloveka v okoli - jeho otec bol tak bohaty, ze sa nam o tom ani nesniva, ale s mamou sa rozviedol a ona zila v chudobe, vsetko prehajdakala. Nakoniec aj ten otec vsetko, ale vsetko, doslova miliony prehajdakal na blbostiach a teraz pyta od vlastneho syna peniaze.Ten syn si vie slusne zarobit, ale jasne, ze byva vdaka hypoteke a nemmoze si dovolit zivit svojho otca.....
No a teraz si vyber. Podla mna sa neda vseobecne generalizovat.
Ja osobne si myslim, ze rodicia nemusia rovno zabezpecit byvanie, ale ak umoznia studovat - ci uz na VS, alebo vyucit sa nejakemu remeslu, tak potom ich dieta ma lahsi start do zivota.

margarita
21. máj 2012

suhlasim s tu vacsinovym nazorom, ze chudoba rozhodne dedicna nie je...ani nam rodicia nekupili byt, dom, auto, nic, ale dali nam ovela ovela viac : vela lasky, moralne hodnoty a skromnost a cielavedomost nasetrit si a zakryvat sa len takou perinou, aku mame 😉
ale mala som kamaratov z "bohatsich" rodin, co dostali za maturitu napr.auto, ku svadbe byt v novostavbe - pracuju vo firmach u vlastnych rodicov a podla mna su na nich financne aj emocialne strasne zavisli....mam obavy, ze sami by to nedokazali, a ani nikdy neboli rodicmi k tomu vedeni...skratka vedeli, ze bude o nich postarane...my napr. zijeme uz 7 rokov v prenajmoch, az teraz sa rysuje konecne nejake nase vlastne byvanie....a vela ma to naucilo, som velmi vdacna, ze mi rodicia dali do zivota viac, nez len "veno".
to, ze mi pomozu s detmi, je pre mna ovela prinosnejsie, nez by mi davali nejake hmotne a financne dary.

gemini2
autor
21. máj 2012

@vroni rozmaznana teda je....dakujem za skusenost 🙂

gemini2
autor
21. máj 2012

@cecil36 a smies sa spytat, ako byvas a aky mas vztah s rodicmi?

gemini2
autor
21. máj 2012

@alenka600 nemyslim, ze ludia s pozickami su otroci alebo chudobni, ako pises, len kym nespliatia zaväzky, stale to nie je ich.... vies? mozu o to este prist a predsa- darovane- to ti uz nevezmu....
a zase VS tiez nie je zarukou, ze ziskas dobre platenu pracu....ci???

gemini2
autor
21. máj 2012

@margarita ta otazka nie je myslena doslovne 🙂 jasne ze nie je dedicna....zaujimaju ma skusenosti, ktore by to otazku vyvratili 😉 😉

margarita
21. máj 2012

@gemini2
ja viem, ze nie je doslovne, ved som ti napisala moju skusenost, ci..? 😉
inak o vsetko, aj darovane, mozes kludne prist - ukradnu Ti auto, zahynies pri nehode,.. vyhori byt, dom...aj deti mozu ochoriet na rakovinu napr. - to nema byt pesimizmus, ale ze aj tak nic na tomto svete nie je nikdy na 100% iste...
a najmenej iste su prave tie majetky a peniaze. Tot len moj nazor, aby bolo jasne 😀

ale co je isto dedicne a nekonecne - je ludska hlupost 😅

bodka13
21. máj 2012

@cecil36 ...napísala som to podľa skúseností a poznatkov zo svojho blízkeho okolia 😉
...takých bohatých rodičov,ako sú tvoji si vážim,pretože naučili svoje deti skromnosti a úcte k hodnotám 😉

alenka600
21. máj 2012

@gemini2 Mas pravdu, urcite. VS vobec nezarucuje dobru pracu, poznam ludi, co studuju take hovadiny, ze nech sa potom ani sami nedivia, ze si robotu nenajdu....a tiez su ludia co maju dobru VS a aj tak pracu nenajdu. Vobec sa to neda zovseobecnit. Len ak ma uz mlady clovek aspon v hlave nejaky zaklad, tak je vacsia pravdepodobnost, ze sa mu skor podari postavit na nohy.
Ale aj dobra stredna skola a remeslo vedu k uspechu, nechcem tvrdit, ze len VS je dobra!
Popisala som Ti par prikladov, a kazdy jeden je iny.
Zalezi na tom, co vnimas ako chudobu a co ako bohatstvo. Ci chudoba je az to, ze nemas co jest, alebo chudoba je uz to, ze trebars ja som nemohla ist s rodicmi na dovolenku.
A je bohatstvo az to, ze kupis dietatu byt, alebo je bohatstvo to, ze sice si dieta musi na byt same zarabat, ale napr. vzdy ked ta pride navstivit, tak mu das peknu vysluzku, pozves ho sem tam do restiky, zaplatis dietatu toto a tamto....
No je jasne, ze "chudobni" rodicia asi na byt pre dieta nenasporia, ale moze byt, ze bohati rodicia dietatu nedaju nic a vyhodia ho na ulicu(pripad mojho mm)

cecil36
21. máj 2012

@gemini2 byvam v byte na ktory splacame mensiu hypoteku. Brali sme si s mm od banky iba doplatok, co nam chybalo, ostatne sme si nasetrili. S otcom vychadzam super. A ano, pomaha nam, ale len zavaraninovymi poharmi 😅 , kedze uz je na dochodku a strasne rad sa vrta v zahrade a potom to vsetko zavara 😀 Mama zomrela, ale kym zila mali sme krasny vztah. Oboch si cih nesmierne vazim za to, ako ma vychovali aza to, ze zo mna nespravili snoba 😉

alenka600
21. máj 2012

@gemini2
@margarita No veru, aj o darovane mozes prist. Aj ten pripad som popisala, ze niekto za par rokov splachol miliony dolu vodou na somarinach....

gemini2
autor
21. máj 2012

@cecil36 dakujem, krasne ta vychovali....priam ukazkovo 🙂

anjelicek26
21. máj 2012

@gemini2 - no ja zo sestrou sme od rodicou nevideli ani cent - netrebalo nam to. My s manzelom sme si dom postavili, nejaka hypoteka na tom este je, ale o 7 rokov uz nebude, takze je to fajn. Sestra si kupila z vlastnych penazi vlastny byt(1/3 casch, zvysok na hypo) - vystudovala skvelu skolu vo francuzku, dostala super robotu vo svajciarsku, tolko ako ona nezaraba ani moj manzel a to ma kocka 27 rokov 😉 Lenz ona na to makala cely zivot, vzdy sa ucila, vzdy bola zodpovedna, vzdy sa snazila, nebolo dna, co by som povedala, ze sa ona flakala.. zasluzi si to. Najmladsia sestra byva v byte po rodicoch - rodicia sa odstahovali - tak asi to "vyuzila", ja neviem. Este studuje, jej priatel plati naklady s byto, stravou a podobne. Ale aspon nemaju hypo na krku. My zo sestrou sme sa naroku na ten byt vzdali, takze je len jej. Nech s nim moze disponovat.

Rodicia peniazmi nikdy neoplyvali, ale chodili sme na dovolenky, ako deti sme preliezli cele slovensko a cechy a pravdu - more nam nikdy nechybalo 😉 Mali sme uzasne detstvo a na vyske som si ja privyrabala, sestru vo francuzku podporovali + aj ona si privyrabala, proste makal kazdy, kolko vladal... tak to akosi ma byt..

Ale chudoba dedicna? Skor averzia k praci, flakarenie, chlastanie, hranie na automatoch, zle vzory v rodicoch, ano verim, ze toto je dedicne... pokial by rodicia zili z podpory,cely den doma na gauci tazko presvedcis dieta, ze ma ist za minimalnu mzdu pracovat, ze ano.

cecil36
21. máj 2012

@gemini2 prepac, ale rovnako ako o byt na hypoteku mozes prist aj o ten darovany.- svojou hlupostou. Ked niekto nesplaca hypoteku a ni nekonatktuje banku, byt mu vezmu v exekucii. Ak mas svoj byt (darovany) a neplatis, robis dlhy, gamblujes, zadlzujes sa....atd. rovnako ti na siahne exekutor. A ano, mas pravdu VS nie je zarukou dobre platenej prace, pretoze nie je VS ako VS 😉 Mat socialnu pracu a mat strojarinu je fakt sakra rozdiel 😉 A este nieco, sikovny remeselnik si dokaze zarobit viac ako vystudovany socialny pracovnik ci zdravotna sestra s VS.

gemini2
autor
21. máj 2012

@cecil36 dnes s tou strojarinou preraziv viac 😀 😀

cecil36
21. máj 2012

@gemini2 ved to som napisala, ze so strojarinou prerazi viac, lebo je to narocnejsia skola (teda aspon pre väcsinu nematematikov 😀 ), nie kazdy na nu ma predpoklady. Do prveho rocnika zoberu 500 ludi a konci ich 20 kusov 😀 Kym na socialnej praci je to opacne zoberu 1000 a konci ich 1500 😀 😀 😀

baklik
21. máj 2012

@cecil36 strojarka? 🙂 hlasim sa! 😉
tiez mam kamaratku, ktora vystudovala socialnu pracu - no nechcem sa nikoho dotknut, ale co som videla osnovy, tak ta skola je lahsia ako gympel! skoncila s cervenym diplomom, samozrejme. a vysledok? pracu si v odbore nezohnala a je rada, ze pracuje vo firme svojho manzela, ktory ma elektro servis. a takisto tam pracuje (ako predavacka!) aj jej kamaratka, ktora takisto s cervenym diplomom skoncila socialnu pracu! co dodat... ja som sa sice natrapila na strojarine, v prvaku som myslela, ze tu skolu ani hadam nedam, nakoniec sa to uspesne podarilo a na zaklade toho sa mi podarilo najst dobru pracu s dobrym platom, dovolenku si zaplatim aj 2-krat rocne a este usetrim a vdaka tomu mam aj najvyssiu matersku. a tiez som z "chudobnych" pomerov - rozumej, nikdy sme si nemohli vyskakovat, moji rodicia nie su studovani, ale snazili sa zabezpecit podmienky na studium pre nas a najma moja mama so starkou mi neustale vstepovali, ake je dolezite dobre sa ucit a studovat, aby som sa raz mala lepsie ako oni... a to budem vstepovat aj mojim detom - ze vzdelanie, zdrave ambicie a presadenie sa je zaklad! 😉

tinki
21. máj 2012

@cecil36 Nie ja som to neškatuľkovala, len to bol príklad. že so štartovacím kapitálom, ktorí niekto môže dostať, sa začína ľahšie. Je mi jasné, že nie každý ho dostane. Záver je jasný, záleží od šikovnosti konkrétneho človeka, ako si poradí s tým, čo dostane. Ja nepatrím medzi tých, čo sa sťažujú, že nič nemajú len preto, lebo im rodičia nič nedali.
Poznáme to: "Ako si ustelieš, tak budeš.."

tinki
21. máj 2012

@anjelicek26 Ale zasa sú ľudia, ktorí sú naučení žiť skromne. Celý život drú v jednej robote, lebo na výber iná nie je za 300 eur mesačne a nechodia chlastať ani hrať na automatoch. Tomuto sa hovorí chudoba. A ťažko pôjdu s deťmi na dovolenku po Slovensku, alebo aby im platili vysokú školu. Tu už musia deti zobrať život do vlastných rúk.
tak ako písala @baklik, vzdelanie, zdrave ambicie a presadenie sa

henikav
21. máj 2012

@gemini2 Nie je to pravda, samozrejme ze ked mas vstupny kapital lahsie sa rozbehnes, lenze ludia co dostanu bez prace vsetko nemaju tendencie svoj kapital zvacsovat a snazit sa, ale naopak, uzivat si pohodovy zivot. Je to len na tebe, ak sa budes snazit a budes na sebe makat cely zivot, neuspokojit sa s malom, stale studovat, skusat a pritom treba aj kusok stastia samozrejme, mozes dosiahnut vela, len nezaspat na vavrinoch. Viem o com hovorim 😉

anjelicek26
21. máj 2012

@tinki - pozri ale aj pri VS sa da pracovat, ja som robila od 19-tich, byvala do desiatej vecer v praci, kazdu volnu hodinu, zvysok precestovala, robota, vyska, v noci ucit, lahke to nebolo, ale nebola som rodicom uz pritaz... makala som nejednu sobotu-nedelu.... ono to chce chciet.... vdaka tomu som mala po vyske aspon dobru prax, co som mohla pisat do zivotopisu 😀

andrejkam
21. máj 2012

stále je tu kopec žien,ktoré si svoju budúcnosť a budúcnosť detí zaistili vydajom za finančne zabezpečeného muža .... 🙂 😉

lili_mia
21. máj 2012

@gemini2 ide o to ako sa na to človek pozerá .. ja poznám jeden pár, už rozídení, poznám obidvoch, tak subjektívne posudzujem

ona, žije vo svojej detskej izbe, nezamestnaná, prácu si nevie nájsť, vzala si dievčatko v rámci pestúnskej, dostáva za to peniaze, ale vychádza to iba na to dieťa, pre ňu nie, akurát sociálna dávka .. je matka jej príchodom dieťaťa navýšila nájom za tú izbu, lebo tam bývajú už dve .. za dieťa z decáku platí tak ako za seba, 70eur, plus prispieva na inkaso, stočné, atd aj za dieťa v rovnakom pomere
tá baba si vzala úver, kde sa neposudzujú pomery žiadateľa .. niečo nechala do zásoby, za niečo si na splátky kúpila zariadenie pre dievča ako posteľ, skriňa .. no zrazu nevychádza ani s drobnými splátkami

on, žije so svojím otcom, ktorý byt prepísal na neho s dodatkom o dožití, randiť s ňou začal až po tom ako dievčatko prišlo k nej .. on v detstve prežil, že im vzali byt, museli sa odsťahovať do nejakej ubytovne, ale ako sa dostali k tomu bytu, netuším, ale už je všetko splatené, už je jeho, neplatí ani hypo, akurát lízing na auto

on sa síce chvíľami správa ako držgroš, no dať 15eur na hračku, sa mu zdalo veľa, síce vybral inú, lacnejšiu .. problém v tomto mali oni dvaja, dievčatko sa vraj tešilo darčeku, ale ona ako priateľka mala s tým problém, že nedokáže dopriať .. ťažko povedať .. raz do mesiaca šli do wellnes, všetci traja, on platil ..

obaja sú po 30tke, rozišli sa pre postoj k peniazom .. on po skúsenostiach s deložovaním odmieta nemať na účte zálohu, keby niečo, ona peniaze míňa do doslova posledného centu .. zažila som, bola so s ňou vonku, pozerá do peňaženky, že má ešte 5eur a zajtra by mala dôjsť dávka .. tak išla do obchodu a kúpila zmrzlinu v takej sume ... mne sa to zdá mrhanie, podľa nej vychutnávanie si života, neviem ako jej už vysvetliť, že v zime potrebuje peniaze na lieky, ked sú obe choré, tak bude mať nasporené, jej odpoved je, že úspory jej v hrobe budú na nič

henikav
21. máj 2012

@tinki
v tomto musim s @anjelicek26 suhlasit, aj ja som vyrastla bez otca v chudobnej rodine, na strednej sme stahovali opasky, len aby som ju dokoncila a vysoku som chodila az popri zamestnani, tiez poznam co je praca na plny uvazok, plus brigady po veceroch, uvery a ucenie po nociach, ale ked clovek chce, da sa to

oskvarka
21. máj 2012

no ja neviem ale ked ma niekto vela a ani nevie odkial mu to spadlo tak je to skorej tak ze si nevie vazit a ani nevie setrit takze mu prvotny kapital v podobe rodinneho dedicstva moze byt nic platny... mne tiez nasi nedali nic aj ked sme nezili v biede ratali sme kazdu korunu a oblecenie som nosila po mame a po babke a neubudlo zo mna aj ked ako pubertacka som to az tak uplne v pohode nebrala... rodicia (vlastne stari rodicia nasi by na to nemali) mi zaplatili studium na VS (+ brigady) a velmi si to vazim aj ked dnes ma skolu pomaly kazdy a nezaruci vam hori doly a jasne ze si aj treba vybrat odbor ktory je v p praxi ziadany, nezarabam vela kedze som skoncila v statnej sprave ale nemusim robit vo fabrike za este menej a aj to si vazim .. a kedze som naucena poriadne setrit tak teraz uz co to aj rodicom vratim ked treba a rozhodne som si od dectva polepsila... takze si myslim ze to nieje o tom kde sa narodis.. je to v hlave... a este by som povedala ze trochu aj o stasti (ale tak nemyslim si ze ked sa niekto velmi snazi tak ho stastie obchadza - vid moja spoluziacka zo zakladnej otec alkoholik mama upraovacka vo fabrike na polovicny uvezok - 3 deti... asi preto sme sa stali najlepsimi kamoskami uz od zakladnej... ona vystudovala medicinu v bratislave a teraz robi na sukromnej klinike v amerike a teda ona mala vzdy viac rozumu ako stastia a to doslovne...)

lucula73
21. máj 2012

@gemini2 ahoj,nemusí to tak byť............poznám vo veľmi blízkom okolí rodinku,čo má tri deti,celý svoj život žijú skromne,pracujú obaja,aj keď za malý plat......ale.......všetky tri deti viedli k tomu,aby sa dobre učili,k pobožnosti a skromnosti a dnes?všetky tri majú vysoké školy,čo neviem pochopiť,ako utiahli,sú tie deti samostatné a zakladajú si samostatné rodiny,majú vlastné bývanie...takže dá sa,aj bez pomoci rodičov..... 🙂
Podľa mňa je najdoležitejšie vzdelanie.....máš školu,ľahšie si nájdeš prácu,z toho vyplýva stabilný príjem...atď.... 🙂