Je hanba v dnešnej dobre nemať auto?
Ahojte, mám 34 rokov bývam sama, ale jednoducho auto nepotrebujem. Prácu mám pešo 10minut, ak sa mi nechce idem mhd 2 zastávky. Cez víkend by som tiež auto nevyužila, keď idem do mesta tak vacsinou ma drink taxikom. Ale stalo sa mi už 2x že som sa stretávala randila s fajn chlapom a keď sa dozvedel že nemám auto tak ako keby ten záujem stratil…. To je fakt dnes také dôležité ak nemám rodinu a viem sa sama premiestniť nevidim sama osobne v tom nejaký veľký problém. Aký názor máte na to vy?
@procrastique akurat, ze hodnota auta uz den po kupe klesa a pri nehnutelnosti stupa.
@mandzula ja nič iné netvrdím. :D
@lenkasarka napríklad moja sestra síce nemá auto a teda akože ušetrila, ale zároveň si kúpila nehnuteľnosť s extra dobrou lokalitou, aby to auto nepotrebovala a teda si priplatila cca 100 000-200 000 za tento "luxus" a za toto " šetrenie" 😀
@procrastique aj my byvame v centre mesta, ale svoj zivot zijeme defacto na par uliciach dookola - krátkodobo na 2 roky sme sa prestahovali mimo centra, kde sme museli ovela skor vstávat do skoly a do práce, v zápchach stáli kazdy den na ceste do práce a spät - takze každý den sme minuli 2 hodiny casu cestovaním a cca 350-400 eur benzin mesacne na to. takze ta cena mi za to stoji, kedze mi setri cas. deti maju skol cca 3 minuty pesi, vsetky kruzky a aktivity do 15 minut pesi...a to myslim vsetky na ake by sa aj chceli prihlasit...
@procrastique aj my byvame v centre mesta, ale svoj zivot zijeme defacto na par uliciach dookola - krátkodobo na 2 roky sme sa prestahovali mimo centra, kde sme museli ovela skor vstávat do skoly a do práce, v zápchach stáli kazdy den na ceste do práce a spät - takze každý den sme minuli 2 hodiny casu cestovaním a cca 350-400 eur benzin mesacne na to. takze ta cena mi za to stoji, kedze mi setri cas. deti maju skol cca 3 minuty pesi, vsetky kruzky a aktivity do 15 minut pesi...a to myslim vsetky na ake by sa aj chceli prihlasit...
@oriesocek rovnaká situácia aj u sestry :D
Ja som bývalý aktívný vodič, 20 rokov denne za volantom. Kým sme bývali v satelite pri BA tak sme povinne museli mať 2 autá a sedeli sme aj hodinu a pol v zápche, ráno aj poobede. Po rozvode som sa vrátila do BA a mala som také malé autíčko aby som v BA zaparkovala. Ale tiež zápchy, v práci kde robím som musela platiť 80 e za parkovanie na mesiac, poobede som hľadala parkovanie pri byte, koľko krát mi ho niekto šuchol, no des. Minulý rok som mala menšiu nehodu a kým mi opravovali auto som začala chodiť autobusom, ukázalo mi to iný svet, MHD totiž má svoje pruhy a nečaká v zápche (aspoň moja), začala som čítať, počúvať podkásty, učíť sa angličtinu, bez stresu... keď auto opravili rovno som ho predala, kúpila som si ročnú električenku a už rok chodím busom. Áno chce to občas logistiku, napr. pri väčších nákupoch ale nakoľko ti už prinesú domov skoro všetko tak to nie je také tragické a syn má školu vedľa paneláka takže chodí peši cca 2 min do a zo školy. Mne to síce trvá cca 40 min do práce ale v kľude. Byt máme v časti kde je úplná občianská vybavenosť a všetko po ruke. Dokonca k rodine chodím vlakom a je to lepšie ako keď som sa 4 hodiny trmácala po diaľniciach a cestách. Chcela som si kúpiť nejaké "posúvatko" ale moja firma sa sťahuje do Eurovei a tam teda už auto vôbec nie. No a to hlavné neskutočne ma to finančne odbremenilo, počítam, že cca 200 - 250 e mesačne, plus žiadne prezúvanie, servis, poistka, parkovanie atď. Takže nie nie je hanba nemať auto, ja keď ho budem potrebovať kúpim si ho, zatiaľ si užívam pohodu pri knižke 🙂
@lenkasarka urobila som si ho z dlhej chvíle na materskej v 2019 mama stále hovorila ze mi ho bude treba. Žili sme v malom meste všade trebalo chodiť peši keďže mhd nič a keď sa išlo do obchodu tiež to trebalo nosiť z väčšej vzdialenosti. Nešlo mi to nebavilo ma to ale zahryzla som sa ze vydržím a dokončím. Sama som nešla nikdy odkedy som ho urobila. Len raz s mamou asi v 2021 na skúšku ale už som nevedela ani naštartovať kým odniesla košík naspäť do obchodu auto sa pohlo a nevedela som čo mám robiť 🫣🙈 žiadny vzťah k autám nemám. Sprevádzali ma hnačky nadmerné potenie stres a zbytočne nervy a zúfalstvo. Bola by som nezodpovedna keby som sadla za volant.
@sszuzu8 moja zlata to je mile ♥️
@lenkasarka napríklad moja sestra síce nemá auto a teda akože ušetrila, ale zároveň si kúpila nehnuteľnosť s extra dobrou lokalitou, aby to auto nepotrebovala a teda si priplatila cca 100 000-200 000 za tento "luxus" a za toto " šetrenie" 😀
@procrastique spravila velmi dobre. Cena nehnuteľnosti stále rastie,kým cena autá ktoré len vyjde zo salónu okamžite stráca cenu. Cením tvoju sestru. Moja dcéra spravila cca pred rokom vodicak a teda nechci vedieť koľko ma stojí mesačne tankovanie,jazdí takmer každý deň 50 km do školy. Ale je to moje vedome rozhodnutie. Chcem aby jazdila chcem aby naberala skúsenosti na veľkom aute,kým bude mat svoje.
@procrastique spravila velmi dobre. Cena nehnuteľnosti stále rastie,kým cena autá ktoré len vyjde zo salónu okamžite stráca cenu. Cením tvoju sestru. Moja dcéra spravila cca pred rokom vodicak a teda nechci vedieť koľko ma stojí mesačne tankovanie,jazdí takmer každý deň 50 km do školy. Ale je to moje vedome rozhodnutie. Chcem aby jazdila chcem aby naberala skúsenosti na veľkom aute,kým bude mat svoje.
@lenkasarka Hej, cena rastie a porastie ešte pár rokov, kým nebude v EU vojna :D Potom ako krysa pofrčí autobusom kdesi na západ na letisko :D ale to je už iná vec :D
Práve vôbec to neni hanba. Tu kde žijem, má málokto auto, lebo v meste neni kde zaparkovať a sieť verejnej dopravy tak hustá, že autom z bodu A do bodu B to trvá 4 krát dlhšie ako metrom
Inak dámy ja vám tak trochu ticho závidím,že nepotrebujete auto. Normálne som si predstavila tu sumu na mojom učte na konci roka,ktorú by som ušetrila.
@lenkasarka presne toto som si aj ja pomyslela 😃
Ja mám skoro 40 a vodičák ani nemám. Máme auto ktoré sme kúpili asi pred 7 rokmi, do vtedy sme fungovali bez auta a úplne v pohode. Sme v meste takže máme dobré spoje. Auto využívame len na výlety a teraz manžel na ňom musí aj do práce. Donedávna sme mali prácu obaja pár min pešky, takže auto celý týždeň iba stálo na parkovisku. A teda auto stojí nehorázne peniaze, keď si zrátam koľko to je ročne tak mi je až blbo ale je pravda že na tie výlety je to super, sú proste miesta kde sa inak ani nedostaneš. Takže zvažujem že aj ja si spravím vodičák pre istotu.
Ak ho nepotrebuješ v pohode ....ja ho potrebujem denno denne a aj muž tak máme dve, niekedy som ho nepotrebovala tiež
Autorka prikláňam sa k názorom že tvoji "napadnici" mali zlú skúsenosť s devami čo si z nich urobili taxikárov.
Alebo je ešte možnosť že si natrafila na zlatokopov čo hľadajú zabezpečenu ženu čo sa o nich bude starať aspoň tak dobre ako ich mamička. Keďže nemáš auto a z chlastacky z kamošmi ich teda neodvezies si von z hry 😂
ja nemám ani vodičák a vôbec si preto nepripadám menejcenne, nakoľko ho nemám z vlastného rozhodnutia 😉 bývam v krajskom meste, kde sa potrebujem dostať, tam sa dostanem 🙂
zijem v meste kde chodi celkom dost mhd, idem do prace busom, do obchodu peso, takze mam aj pohyb, nemusim riesit v noci kde a ako zaparkujem, nehovoriac o financnej stranke.
aj ked na druhej strane autom je to pohodlnejsie.
Ze randila si s fajn chlapom, no az taky fajn nebol, ked riesil auto. A nie je to hanba.
Ja som si prvé auto kúpila až minulý rok. Mala som skoro 37. Nikdy mi nechýbalo, všade som sa vedela dostať a to teda velmi vela cestujem. Ale až keď ho mam viem posudit ten rozdiel. Hlavne na zdraví. Keď som nemala auto, každý druhý mesiac som mala nejakú virozu, chrípku, sople... kovid každý rok povinne. Občas aj 2x.
Odkedy mám auto, nebola som chorá ani raz. Jediné čo trpí je peňaženka. 😅
Ale ak niekto o teba stratí záujem lebo nemáš auto, tak dobre, že si sa ho zbavila.
Tiež nechodím autom a to mám prácu hodinu autobusom, nenávidím šoférovanie a dobrovoľne za volant nesadnem, nemám na to bunky. Manžel tiež nejazdí aj keď si je vedomý že bude musieť keď bude dieťa. Na jednu stranu je to žrút času a je to viac obmedzujúce ale zasa lacnejšie a ja ten čas v buse beriem ako relax, takže za mňa to hanba nie je.
vodičák mám, auto nemám, aj keď na neho financie by aj boli, ale v BA je fungujúca MHD, skôr sa niekde ňou dostanem, akoby som mala riešiť kadiaľ ísť a kde parkovať
Nie len že to nie je hanba, je to rozumné rozhodnutie a ak to mužov naozaj odradilo tak určite neboli až tak fajn 🙂
Tak ak to nadejnym partnerom pride divne ...su oni divni a hladaj dalej.
Praveze je to pozitivne, ze clovek co nepotrebuje auto resp. by potreboval, ale len zriedka, nezivi zbytocne auto
Nečítala som komentáre,ale nie je to hanba. My napríklad nemáme tv ani rádio. A nehanbíme sa. Nepotrebujeme to.
Ak ty auto nepotrebuješ, alebo aj keby si potrebovala ale nemôžeš si dovoliť, druhí to nemajú čo riešiť.
Ja mám 31 a tiež nemám auto. To by mi bolo iba na oštaru. Stane sa, že potrebujem, ale vždy sa dá zariadiť aj inak.
Ja som si prvé auto kúpila až minulý rok. Mala som skoro 37. Nikdy mi nechýbalo, všade som sa vedela dostať a to teda velmi vela cestujem. Ale až keď ho mam viem posudit ten rozdiel. Hlavne na zdraví. Keď som nemala auto, každý druhý mesiac som mala nejakú virozu, chrípku, sople... kovid každý rok povinne. Občas aj 2x.
Odkedy mám auto, nebola som chorá ani raz. Jediné čo trpí je peňaženka. 😅
Ale ak niekto o teba stratí záujem lebo nemáš auto, tak dobre, že si sa ho zbavila.
@tomiholjubavi tá choroba bude skôr zlou imunitou a slabými génmi 😂 ja chodím všade busom alebo vlakom a chorá som tak raz za 5 rokov
U ženy to až tak nevadi, ale u chlapa je to pre mna aj vecou statusu a mne chlap na bicykli nepride ani mužný, ani atraktívny. Samozrejme, že aj môj muž má bicykel a chodi sa s detmi aj bicyklovat, ale má aj vyse 200 koňový 6 valec a keby má volal na rande si zabicyklovat, tak by veru nepochodil😀 pre mna je auto sloboda, nepijem alkohol, takze taxíky nevyužívam, chcem sa prepravovať 100x za deň odkiaľ chcem kam chcem.
@tomiholjubavi tá choroba bude skôr zlou imunitou a slabými génmi 😂 ja chodím všade busom alebo vlakom a chorá som tak raz za 5 rokov
@trisha_r čo ja viem, slabé gény... 😅 Pre mňa sú len dve miesta, kde zaručene ochoriem - mestská doprava a posilovňa. Proste, miesto kde sa potí veľa ľudí vo vydýchaných priestoroch nie je dobré pre môj imunitný systém. 😢
Ale nech je to ako chce, odkedy som zakúsila pohodlie auta, do prepotených trolejbusov sa nevraciam. 😀
Toto je fake. Trol. Chalan ma u zeny uplne u predele auto. Ide o uplne o ine veci.
Nie nie je to hanba že nemáš auto keď ho nepotrebuješ.
Ja mám vodičák aj jazdím od 20tky a neviem si predstaviť život bez auta.Byvame v dedine všetko tu mám blízko.No príklad prší sadnem si do auta a zanesiem deti do škôlky školy autom.Alebo idem do mesta na veľký nákup tiež autom.Alebo lekári ako zubárka logopedicka a pod tiež idem autom.Je to rýchlejšie a šetrí mi to čas.Lebo len nasadnem a idem.Takisto keď ideme k rodine na návštevu alebo babka potrebuje niečo vybaviť zaniesť k lekárovi,nasadnem a idem.Nemusim čakať na spoje.
A že auto je žrút peňazí nemusí to tak byť.Mesacne platím do 100 eur benzín a to je všetko.Olej a filtre sa menia raz ročne.A pneu prezuvame doma.Opravy auta málokedy že sa niečo pokazí, skôr platím STK každé dva roky.A to mám auto ročník 2001

@procrastique akurat, ze hodnota auta uz den po kupe klesa a pri nehnutelnosti stupa.