icon

Je náš život naozaj predurčený?

3. aug 2024

Myslíte, že je náš život predurčený? Že všetko, čo sa stane, je vopred dané? Máme alebo nemáme slobodnú vôľu?

Strana
z4
oskvarka
5. aug 2024

@dominikamacakova no ved ja netvrdim ze nas mindset neovplivnuje nas zivot len mozno nemas slobodnu volu ovplivnovat ten mindset len iluziu toho ze to robis;)
Ale ako vravim sama neviem ci je to pravda len sa mi ta teoria determinizmu paci preto ze na nej vsetko sedi ;) je to ako matematicky model.. preto nad nou rada spekulujem

dominikamacakova
5. aug 2024

@oskvarka jasné, takže vlastne ja neovplyvňujem aké knihy čítam, či chodím do školy, s kým sa stretávam, čo robím každý deň. Súhlasím jedine a tým, že nám podvedome podsúvajú reklamy a ovplyvňujú nás médiá,ale to sú iba psychologické triky, žiadna nadprirodzená sila

zltalienka
5. aug 2024

@oskvarka
@dominikamacakova ak by som "verila" tej teórií determinizmu, tak by som odteraz ani prstom nehla...keď je môj osud daný, tak nech sa stane ako sa má stať a nech sa "osud" postará aby sa tak stalo. Nevidela by som žiadny dôvod na akúkoľvek činnosť..
Ibaže sa obávam, že zanedlho by som bola bez práce, bez rodiny, bez bývania, bez jedla niekde ako žobrák....
Alebo ešte lepšie, išla by som si užívať koľko sa len dá, tak ako naši "spoluobčania", za 2 dni miniem celú výplatu a potom nech sa deje "môj osud" keď je vopred napísaný a nemám šancu ho zmeniť.
Neviem si predstaviť "žiť" túto teóriu.

lenkakravcova
5. aug 2024

@ckocka ja by som ti to kľudne ponechala, len no keď to tak nebude, tak to tak nebude. 😀 Ja to neovplyvnim. Ani ty.

lenkakravcova
5. aug 2024

@oskvarka to, že niekto pozná budúcnosť, neznamená, že je pevne daná.
Niektoré situácie body v nej môžu byť pevne dané (dajme tomu narodenie, smrť, stretnutie sa s niekým..) ale 99% ostatných rozhodnutí je našich. To že Boh má prístup do budúcnosti a minulosti zároveň, neznamená že nemáme slobodnú vôľu. Máme. Len niekto nad nami má prístup k tým informáciám čo si v budúcnosti vyberieme. Neriadi to, ale vie to.

oskvarka
5. aug 2024

@dominikamacakova ano podla teorie determinizmu to v podstate neovplivnuijes ty ale ovplivnuje sa to same.. nieco ako keby prebiehala masivna komplexna chemicka reakcia mezdy vsetkymi atomami ktore su na zemi a on a sa nejako proste stale v kazdej sekunde deje... ;) ..a jasne ze tie reklami su super marketingovi tah... presne na tom to dobre vidno ako fakt kazda myslienka nieco ovplivni.. to je tiez desive,.. preto nepozeram ziadne reklami teda na 99 percent ked sa da..a dokonca ani spravy :D lebo to je dalsie v poradi

oskvarka
5. aug 2024

@zltalienka takze by nastala reakcia .. aj necinnost je vlastne cinnost je jedno ci si necinna alebo robis cokolvek ine je to reakcia ako kazda ina.. ak by si naozaj nehla ani prstom tak by si to tak mala spravit nieje na tom nic zvlastne a prave preto je to mylna predstava ze by ta teoria determinizmu mala navadzat k pasivite .. ale uplne chapem ze moze ovplivnovat neprijemne nasu iluziu sebavnimania a sebahodnoty a tym sposobovat depresiu ;)

zltalienka
5. aug 2024

@oskvarka čiže chceš povedať, že ak sa teraz rozhodnem neučesať a nenajesť, a že to už nikdy neurobím...že toto je vlastne "môj osud"? Umrieť neučesaná a od hladu?

tinqua
5. aug 2024

Zbytočne sa tu ľudia vadia...na viere je krásne to, že každý môže zájsť až tam, pokiaľ mu je to pohodlné. Viera nie je limitovaná a hovorím vo všeobecnosti, ci už je to Boh a všetky jeho ekvivalenty naprieč náboženstvami, osud, mimozemšťania, plochá zem...každá z týchto tém neznesie pohľad z blízka, lebo už za prvou zákrutou sa zráža s logikou a tu sa drolí a vzniká priestor na vlastnú interpretáciu, viď ortodox, čo všetko chápe doslovne z opačnej strany agnostik čo nepopiera, ale neuverí kým neuvidí a pod.. Úžasné je to, že každý môže mať pravdu, menej úžasné je, že do toho vstupuje hnev a potreba modelovať svoje okolie podľa seba. Za mňa kľudne každý nech verí aj na červeného trpaslíka, keď mu to prináša pokoj a šťastie. Aj tak sa to všetci dozvieme až nakoniec.

oskvarka
5. aug 2024

@zltalienka ak to naozaj urobis tak to tak naozaj malo byt.. logicke ak je buducnost len jedna ;) .. mozes to nazvat osud.. ak sa ti to slovo paci

oskvarka
5. aug 2024

@tinqua pekne napisane az na tu plochu zem ...to je za mna uz moc proti vede.. su veci ktore dokazat neviem.. ze nemame dusu.. ze nemame slobodnu volu alebo ze neexistuje Boh.. tym padom v to mozem verit ale to ze zem je gulata a nie plocha je vedekcy fakt ;) .. to uz by nas inak museli klamat zmysli .. neviem ci su schopne az takej iluzie 🙂

zltalienka
5. aug 2024

@oskvarka ak je budúcnosť len jedna.... nuž ja tomu neverím...

dominikamacakova
5. aug 2024

@zltalienka áno presne, veď som písala, že poďme si ľahnúť na gauč a uvidíme čo sa stane 😀

tinqua
5. aug 2024

@oskvarka o tom hovorím, skús vasnivemu plochozemcovi nieco vysvetliť...tam kde končí logika zacina presvedcenie a to moze byt nekonečné

jumama
5. aug 2024

@slovakboy Ja by som povedala taky "bachraty priklad" o tom, ako sa slobodne vieme rozhodovat: Napriklad povaha narcis - to je rigidny, nemenny clovek. Kazde jeho rozhodnutie ovplyvnuje jeho narcisticka povaha a on nedokaze vybrat si nieco ine volou, lebo tomu nerozumie, nepozna to, nema zaujuem sa vzdelavat v psychologii, citi sa vynimocny, citi ze na vsetko, co ocakava ci pozaduje od okolia ma narok.

Teda nakolko je vo svojom rozhodnuti slobodny? Jeho rozhodovania riadi jeho povaha.

Porozumiet sa tomu da vtedy, ked naozaj chapes co je to narcizmus, ako tento clovek naozaj nema empatiu a aj ked nie zamerne, ale predsa mnohym ludom v jeho okoli skodi. Su extremy tyranych zien, ktore su aj bite, to je psychopaticke, sadisticke, ale su aj pripady, ked okolie ma narcisa za super cloveka, pretoze vie okolo seba ten obraz uzasnosti vybudovat a pritom zena (a aj deti) s nim vo vztahu zaziva peklo, pretoze ju neustale porovnava, ponizuje, citovo zanedbava... z podstaty svojej povahy - on si mysli, ze to co kona je v poriadku, pretoze skutocne nerozumie co je to empaticky pristup, on skutocne ostatnych ludi okolo seba vnima ako menejcennych a nedokonalych, on vnima ludi ako predmety, ktore ked dosluzia ucelu, tak ich vymeni za iny predmet...

Na tom narcisovi je to take pre mna najvypuklejsie a najlepsie ukazatelne, ako velmi nas temeprament spolu s vychovou rozhodnu o tom, aki cely zivot budeme a je to len velmi velmi tazko zmenitelne. V podstate si ale myslim, ze to plati vseobecne, vypukle je to vzdy u tych co boli viac traumatizovani, pretoze u nich su vseliake tie traumaticke priputania, ktore im brania konat inak, hoci vacsinou vedia, co by mali robit aby boli stastnejsi. Zmena je pre nich tazka.

Ja som nepovedala, ze by som s tym nazorom do hlbky suhlasila, ze by som to nejako viacej mala preskumane, ale skutocne mi to prislo ako zaujimave. Mozno pretoz, ze som vela tych traumatickych veci zazila a vidim, ako velmi tazko sa mi zije tak ako by som si vysnivala. Nedokazala som ovplyvnit svojou volou svoje okolie, naviazanie na to okolie, cosi v cloveku, akesi puto ho viaze k minulosti a ak by siel za svojim snom, to puto, ta tazoba v nom sa obcas stale pripomenie ...

Vznik zivota nahodny, a potom uz je to akoby dane okolnostami, nastartovana trajektoria. Neznamena to, ze sa nemozem slobodne rozhodnut, co urobim, ale akoby ten pocet moznosti, co vidim/mam je obmedzeny tym startom... A to aky ten start bude nedokazeme ovplyvnit.

oskvarka
5. aug 2024

@zltalienka rozumiem sama netvrdim ze tomu 100 verim .. len je to zaujimava teoria ale tiez ju nemam celu preskumanu.. ;)

jennky13
5. aug 2024

@jumama najdolezitejsia sloboda je sloboda od sameho seba . Nerobim to , co nechcem, ale to co chcem.

slovakboy
5. aug 2024

@jumama Tak téma slobodného rozhodnutia a slobody je už filozofická téma. Otázka tu bola, či je náš život, autorka asi chcela povedať, či je náš osud predurčený. A to sa zhodneme, že nie je. Ale máš pravdu, že slobodní často krát nie sme. Je to aj uhol pohľadu. To je práve tá filozofia ten uhol pohľadu. Narcista, dúfam, že takého nemáš v rodine, to je diagnóza. Ty máš nejaké traumy, ktoré ťa držia, to mi je ľúto. Ja si myslím, že pocit šťastia a aj slobody je otázka rozhodnutia. Aj väzeň vo väzení vie za určitých okolností byť slobodnejší ako lekár na nočnej stavajúci doma nový dom. To sú také krásne predstavy, alebo naivné predstavy, že byť šťastný aj vo väzení. Je to minimum takých ľudí, ale sú. Niektorí sa to cvičia a dá sa to nacvičiť. Ten pocit šťastia a slobody. Budhistickí mnísi vraj sú v tom dobrí. Ale my sme obyčajní ľudia. Je to na dlho a nechcem tu otvárať novú diskusiu, momentálne sa až taký šťastný a slobodný necítim, nemal by som čím prispieť. No čisto teoreticky viem, že sú ľudia, čo to prakticky praktizujú.

stanislavicenka
5. aug 2024

@jumama ty si uviedla taky priklad, ktory sa da aplikovat na kazdeho. To si mozeme povedat vsetci, ze nemame slobodnu volu, lebo sme pevne viazani urcitymi normami, ci vzorcami spravania. A pokial nespravime krok vpred, ze chceme "vidiet za obzor", vzdy ta vola, podla teba, bude neslobodna. O tomto mozeme polemizovat donekonecna🤷

ivana11155
5. aug 2024

Mame slobodnu volu, stale mas moznost minimalne A a B a rozhodujes sa, ktorou cestou pojdes.

any_soj
5. aug 2024

@stanislavicenka ale to tiez krestanstvo nehovori. Zlo nikdy nie je Bozia vola. Mozno niektori jednotlivci si to tak hovoria, aby lahsie prijali. Ano, najdu sa medzi krestanmi ludia, co na vsetko povedia "Boh to tak chcel" ale je to blbost, nema to oporu v Biblii, prave naopak, a ani v katolickom uceni, nic take tam nie je. Naopak, aj napriklad nedavno som bola na duchovnej obnove, taka vikendovka s prednaskami a casom na modlitbu - Bozia vola, bludisko alebo cesta - presne aj tam zdoraznovali, ze je uplne mimo krestanstva povedat na nieco zle (cojaviem znasilnenie) Boh to tak chcel. Aj nam ked po porpde mrtvej dcery niekto v dobrej viere povedal, ze Boh to tak chcel - vysvetlovala som, ze Boh to tak nechcel, on jej zivot nevzal, naopak, daroval jej ho 9 mesiacov s nami a vecnost k tomu. Je uplne mimo krestanstva mysliet si, ze vsetko, co sa deje, je Bozia vola, ze vsetko on chce, ze vsetko sa deje ako sa ma a podobne. Teraz sme boli na Campfeste, a tam na omsi mala dcerka behala, viackrat sme jej hovorili, nech nepobehuje, a spadla, smyklo sa jej na trave a pytala sa ma, ze preco spadla - a ja ze lebo si sa smykla... Viem si zivo predstavit, ze niekto by odpovedal nieco v style "lebo ta Boh potrestal, ze tu behas". A presne z takych ludovych a vychovnych uletov vznika kadejake nepochopenie o com vlastne krestanstvo je.

stanislavicenka
5. aug 2024

@any_soj to nikde netvrdim.

oskvarka
5. aug 2024

@slovakboy hmm konečne zaujímavá proti teória 😉

ysseba
5. aug 2024

Podľa mňa - áno, život máme predurčený. Čo sa ti má stať sa stane. Teda také podstatné veci. A zároveň máš slobodnú vôľu, ale nakoniec sa to vykryštalizuje tak, ako to "máš zapísané vo hviezdach"

slovakboy
6. aug 2024

@ysseba Predurčený život by sme mali, ak by nám ho niekto riadil. Ale my si ho riadime svojou vôľou. Matematická náhoda ho riadi. Aj iní ľudia nám ho riadia. A možno aj Boh nám ho riadi. Ale bábky na špagátiku niekoho? Rešpektujem však tvoj názor a nevyvraciam ti ho. Nemám na to dôkaz, že nik neriadi náhodu. Viera, že náš život je predurčený je pochopiteľná. Čosi ľudské v tom je. Mne sa páči aj myšlienka, ktorú povedala Gumpova mama Forrestovi: Život je ako bonboniéra, nikdy nevieš čo ochutnáš. A neskôr Forrest dodáva na konci filmu otázku: Či nás len vetrík niekam unáša, alebo ho riadime aj my. Ja by som povedal, že je to mix. Aj aj .

ysseba
6. aug 2024

@slovakboy nehovorim, ze sme niekoho babky na špagatiku, to vobec.

slovakboy
6. aug 2024

@lenkakravcova Súhlasím s tebou, že Boh môže vedieť čo sa stane. Fyzika nám jasne hovorí, že veci sa vo vesmíre nedejú súčasne aj keď sú z nášho pohľadu súčasné. Okamih teraz sa pre nás deje teraz ale pre inú galaxiu v budúcnosti, alebo v minulosti. Podľad toho, ktorým smerom sa pohybuje. My nemáme možnosť sa o týchto udalostiach dozvedieť. Ale ak je nejaká existencia nad týmto priestoročasom, tak to môže poznať, pretože je mimo našich fyzikálnych zákonov. Môže vedieť čo sa stane, hoci sa to deje náhodne. Ak by sme vybrali z priestoru hmotu, napríklad celú našu slnečnú sústavu by sme nechali zmiznúť do posledného atómu, možno aj fotónu, tak čo tu ostane? Z fyzikálneho hľadiska? Ostane tu priestor a čas. Priestor a čas nie je nič. Je to niečo. Je to entita, fyzikálna entita, ktorá tu pred vznikom vesmíru neexistovala. A priestoročas je možné deformovať. To vieme z teórie relativity špeciálnej aj všeobecnej. A ak takýmto priestoročasom sekneme rovinu od jedného konca až na druhý v určitom okamžiku, tak ten kto ňou seká má možnosť vidieť budúcnosť. Veda nijakú takú bytosť nepozná a nedokázala ju. Ale matematicky je možné, aby existovala a ak by existovala, bola by aj fyzikálne schopná toto urobiť. Preto je niečo na tvojej viere a tej časti, o ktorej tu píšeš niečo, čo síce veda nepozná a netvrdí, že to existuje, ale vie, že by to bolo za určitých okolností možné. Proste dá sa takýto svet predstaviť a mohol by existovať. Netreba to ale porovnávať napríklad s predpoveďou existencie Higgsovho bozónu a poľa. Higgsov bozón vyplynul ako teória z pozorovania a zo známych teórií. A neskôr bol potvrdený aj experimentálne. To isté aj gravitačné vlny, predpokladané sú aj gravitóny, ktoré ešte neboli experimentálne overené. Ale napríklad je teoreticky jasné, že magnetické pole nemá žiadneho nosiča, žiadnu časticu. Zbytočne ju hľadať, lebo je vedecky teoreticky dokázané, že neexistuje. Gravitón nie je dokázaný ani teoreticky ani experimentálne. Ale gravitón nie je ani vylúčený teoreticky by mohol existovať. Prečo to píšem? Aby bola jasná tá úvaha: Lebo Boh nie je dokázaný ani teoreticky ani experimentálne, je dokázaný iba filozoficky. Ale jeho neexistencia sa nedá dokázať tak ako je to pri nosiči magnetického poľa, ktorého neexistencia bola dokázaná. No podobne ako Higgsov bozón predpokladali z poznania hmotnosti, tak Boh sa dá tušiť z poznania sveta. Ale len nevedecky. Proste Boh ak existuje, tak je pre vedcov skrytý ako ihla v kope sena veľkej ako naša Zemeguľa. Som veriaci, pretože tak presne namiešané fyzikálne konštanty a bilióny náhod sú aj teoreticky ťažko predstaviteľné. Ale nechápem tú jeho skrytosť pre vedu. Veriacim je neskrytý, ale vedcom áno. Možno sa hrá, možno je to tým, že podobne ak tento vesmír neumožňuje cestovať do mimulosti, neumožňuje meniť smer času, neumožňuje cestovať rýchlejšie ako 300.000km/s, tak neumožňuje vidieť bytosť, ktorá vidí budúcnosť nášho sveta. A teda to nie je schválne že je skrytý, ale proste nejde to z fyzikálneho hľadiska.

lenkakravcova
6. aug 2024

@slovakboy
Boh je pre nás skrytý, pretože tento život je skúškou. Ak by sme vedeli, nie len verili, skúška by musela byť prísnejšia (aspoň tak to chápem ja - že bytosti ktoré ho poznajú bližšie to majú v tomto ohľade potom ľahšie - v miere poznania ale zároveň i ťažšie - v miere zodpovednosti). Takto je tam ešte určitá miera milosti voči nevedomosti.

Keď sa pozrieš bližšie na definíciu vlastnosti Boha opísaný v Koráne nájdeš napríklad zdôraznenie toho, že my "neobsiahneme z poznania o Ňom nič, jedine s výnimkou toho žeby to On sám chcel"

"Boh, niet boha okrem Neho, večne živého, večne existujúceho. Nezastihne ho driemota ani spánok. Jemu náleží, čo je v nebesiach a čo je na zemi. Ktože by sa u Neho mohol prihovoriť inak než s Jeho povolením. Pozná ich súčasnosť i budúcnosť, ale oni neobsiahnu z Jeho poznania nič, jedine to, čo by On chcel. Jeho Kursy pojíma nebesia a zem a nezaťaží Ho ich ochrana a opatrovanie. A On je ten, nad ktorým vyššieho niet a je preveľký." (2:255)

A tento ďalší verš tiež:
"On je ten prvý a posledný a zjavný a skrytý. On o všetkom vie." (Korán, 57:3)

Nedávno som pozerala toto video, majú celkom zaujímavé spracovanie. Keď chceš, môžeš pozrieť 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=tqDBu5DqH1M
Strana
z4