Je normálne, že nemám talent na nič?
Nie som v ničom dobrá, nevynikám v hudbe, športe ani v ničom. V škole ani v práci som tiež nikdy nevynikala. Je normálne, keď človek nemá talent, dar na niečo?
Rozoberaju sa tu klasicke talenty ako malovanaie ci futbal, ale pozrime sa kolko ludi v tychto profesiach pracuje- minimum.
Tvojim talentom moze byt cokolvek skryte ( napr
pecenie domacich kolacov) alebo nieco z tzv. soft skills. Mozno si velmi trpezliva alebo vies vyborne pocuvat druhych, mozno mas organizacne schopnosti alebo si vecne optimisticka a posobis na druhych upokojujuco. Aj to su talenty. Nemusis ich vyuzivat v praci, ktora ta zivi, ale napriek tomu mozes mat skvely talent. Alebo najdes profesiu, kde aj tento druh talentu vyuzijes (ked vies pocuvat ludi, pojde ti psychologia alebo nieco alternativne)...
@777januska777 akoze vas komentar ma dostal. Ja to citim uplne rovnako. Tiez som tym jeden cas trpela. Neviem ani len tancovat a to ked ma tahaju som ochotna proste nebadane ujst ale sa stola drzat. Chvilami ma prepadavaju take myslienky naco som tu
Mozno je to mozne ze niekto nema na nic talent. Ale to nevadi. Uplne staci ak bude na niecom roky pracovat, trenovat a aj bez talentu - s tvrdou pracou a odhodlanim nakoniec dosiahne vynikajuce vysledky.
@777januska777 krasne si to napisala.
Takze si objavila talent svoj - motivacia, podporovanie druhych.🌞
@autor máš talentu ale budú buď špeciálne, v populácii málo sa vyskytujuce(ako ja čo čom si myslela že som divná a nik mi nerozumie) alebo sú talenty ešte nepomenovane a neodhalene. To je dosť hrubé sito, že talent na šport, hudbu a iné...to má asi malo ľudí.
Odporučila by som ti urobiť si Gallup test. Je spoplatnený, celosvetovo uznávaný a robí sa ja v personalistike. V podstate ti vyjdú oblasti ktoré sú tí vlastne, ktoré budeš poznať, teda aj svoje talenty. Potrebuješ na to kouča aby ti výsledok ,,preložil,, aby si to lepšie pochopila a osvietilo ťa. Na Sk sú traja.
Skús ísť cez https://zksm.sk/ako-sme-spoznali-svoj-potencial/
Mne veľmi pomohol zistit kto som, ako reagujem a prečo. Čoho mám viacej a čoho menej, prečo niečo nedokážem čo iní ľavou zadnou a niečo mi ide hneď. Som sebavedomejšia lebo viem kto som.
Niekto musí aj tým talentovaným tlieskat 😁
Ja vôbec neviem tancovať ale že vôbec. Som zvedavá ako budem tancovať keď pôjdem niekde kde to bude treba......
@salije no aj pre mňa to bolo veľmi ťažké. Ono človek sa vždy cely život tak nejako porovnáva a keď vidí, že nie je to nic úžasné a výnimočné, ze niekedy sa trápime s vecami co iným idú tak ľahko, tak je tam také to sklamanie. Keď sú ľudia úspešnejší, šikovnejší a krajší, tak aj tie slová útechy, ze no ved aj ty isto niečo máš časom znejú smutnejšie.
Myslím si, ze keď som prijala svoju priemernosť a prestala som samu seba pokladať za nejaku výnimočnú osobnosť, tak som sa prestala trápiť a začala som sa viac tešiť na to ak sa napríklad na niekoho usmejem ci mu pomôžem, lebo si vždy pomyslím, ze možno ten clovek teraz pride do prace a dokáže niečo úžasné, možno aj on niekomu pomôže (ako vo filme Posli ti dalej). Ano ten človek si nebude možno ani pamätať, že som bola mila alebo som sa na neho usmiala a zabudne na mňa, ale ten pocit tam zostane (teda vždy si to hovorim) a urobila som to ja. Ano mohol by to urobiť niekto iný, ale vravím si, ze som to bola ja. Neviem možno je to zvláštne a čudné ale dala som svojmu životu zmysel, lebo svet okolo nás je plný náhod a zvláštnych situácii a práve tie situácie nas dovedú často k úžasným veciam a preto verím, že aj vďaka môjmu málu sa môže svet posúvať. Lebo pre niečo tu predsa musím byť, aj keby som mala byt iba čisto geneticky materiál, stále je to predsa časť mňa, moja stopa.
@777januska777 krásne napísané,našla som sa v tom. Klobúk dolu,tento tvoj príspevok si zaslúži ohromný potlesk 👏👏👏👏👏👏👏
@tatiana149 kazdy vie tancovat. To, ze druhi si myslia, ze to nevie, je ich problem. Kazdy citi hudbu inak, kazdy vidi svet inak, v tom je to caro. Ako v casti priatelov, kde phoebe behala a vyzerala smiesne. No a co, ze to inym pripadalo smiesne? Ju to tesilo a robila to tak, ako to citila. Ani ja si nemyslim, ze viem "organizovane" tancovat, ale ked pocujem hlasnu hudbu, moje vnutorne jašenie hned ide von, proste ruky hore, boky vlnia a len citim a davam telom von, ako to citim. Keby ludia nad niektorymi vecami tak nepremyslali zbytocne , boli by moznk aj stastnejsi.
noa dakto musi aj v korporatoch robiť 🙈
@777januska777 mam pocit ze to je ako cez kopirak ako somnou. Aspon pomozem kde sa da. Tesi ma ked druhym robim radost. Dakujem za pekne slova
@mandarinka555 suhlasim s @ullala , aj ja som uz podla tvojich slov, "stara baba" a volakedy nemali rodicia cas vozit deti na kruzky, ako je to teraz. Neviem, mozno vo väcsich mestach, ale na dedinach alebo kdesi na kopaniciach taketo moznosti neboli. Nas bolo v triede 30 a na kruzok chodili 2 dievcata a to aj len z toho dôvodu, ze ich mama robila v meste a cakala ich pri autobuse. Ano, poobede v druzine boli akesi rucne prace. A tot vjso.
Dnes su uplne ine moznosti. A volakedy, ak aj dieta chcelo robit sport alebo kruzok, najskôr bolo treba na dedine vykydat hnoj, nakrmit statok, upratat riady a az potom sa mohlo ist za konickami.
@777januska777 nadherne slova. Tesat do kamena. Na furt. Aby ludia boli spokojni s tym, aki su a co maju 😍❤
@salije a kto kontroluje napr na plese alebo oldieske alebo kdekolvek ci ides do rytmu? A co koho do toho? Ty ides do rytmu - svojho a ostatni nech riesia svoj. Tancovanie mimo rytmu este nikoho nikdy nezabilo 😃 mne keby niekto povie v najvacsej radosti ako sa vrtim ze som mimo rytmu, zasmejem sa a mam to u prdele. Je mi to srdecne jedno 😃
@777januska777 to si krásne napísala
V tom aj ja vidim zmysel svojho života 🙂
@gab
@maminkalubka
@romanadam1626 no a človek sa hneď červená 😀 ale je úžasné koľko ľudí sa v mojom príspevku našlo. Koľko z nás žijeme také skryté životy a veríme, že naša malá pomoc bude mať zmysel a dokáže dotvárať krásu sveta a posúvať ľudstvo dopredu. Je ti taka nádherná mravenčia práca.
Presne myslienky ako ja. A nemam ani ziadne konicky a to je najhorsie. Chcem nieco robit, vediet, icit sa, zdokonalovat, ale neviem sa odrazit..
@johankaivanka no veď toto!
To co sté tu písali je určite veľmi rozumné a chcem si z toho niečo vziať ale keď si pomyslí že mať nejaký ten talentik napríklad vedieť hrať rôzne piesne na klavíri a keď je človeku na nič tak si len tak sadnúť za klavír a hrať si... Proste nejaký "hmotný" talent, no ja som ani tým notam nedokázala pochopiť....
A niekedy je fajn nemať talent na nič konkrétne🙂 Ja som napr. taký multipotenciál, neviem sa špecializovať v jednej oblasti, keď sa niečomu začnem venovať,hneď sledujem ďalšie veci čo s tým súvisia a zväčšujem svoj záber. Neprehlbujem ho. Tiež ma to kedysi trápilo, že nič neviem špičkovo. Ale na druhej strane chápem súvislosti, ľahko sa prehupnem z jednej oblasti do druhej, to tiež nie je na zahodenie. Každý máme niečo.
Milá autorka... netreba sa brať tak vazne. Celý život aktívne vrcholovo - pretekársky športujem, od 5 rokov do teraz (mam 34), prešla som si troma športmi, okrem toho stále sa zúčastňujem aj bežeckých pretekov, mam za sebou veľmi veľa pekných výsledkov, aj vitazstiev ktoré potesili, ale zodpovedne môžem vyhlásiť, že talent nemám 😃 ani na jeden z tých športov v ktorých pretekam, proste geneticky fond, pľúcna kapacita, vo2 max a podobne, proste keď sa porovnam s lepšími alebo so svetom, proste nie som talent. A to som bola aj v reprezentácii. Robím sport, lebo ma to baví. Baví ma posúvať svoje vlastné limity, zlepšovať sa a dávno som prestala riešiť, či mám na to, alebo na to nemám. Okrem toho neviem ani spievať, ani tancovať, nevynikám ani v práci, ale baví ma a robím ju zodpovedne. 🙂 Nie je to dovod, byt nešťastní. Dolezite je uvedomit si, ze my priemerni sme tu na to, aby ti talentovani mohli vyniknúť. Môj muž je profesionálny športovec,.podľa mňa je mega talentovaní vo viacerých oblastiach ale on sám o sebe tvrdí že v porovnaní s inými vôbec, že je to vydržte atď... takže je to veľmi o uhle pohľadu a keď aj porovnáme talentovaných a talentovanych tiež je to veľký rozdiel. A aj ti talentovani sa bez toho aby makali na sebe nikam nedostanú.
Keď sa pozriem na moju skoro dvojrocnu dcéru tak mam pocit, že je oveľa oveľa tak o 100% šikovnejšia ako ja, je multifunkčná jak tlačiareň, pohybovo nadaná, kreslí veľmi pekne, spieva, ale to vôbec neznamená ze z nej niečo výnimočné aj bude. Človeka to musí aj baviť, a musí na sebe makať.
A strašne som rada, že @777januska777 napísala svoj príspevok, lebo to ako keby som moju maminu počula. Ta je presne ta "nesikovna", priemerna, stredné dieťa z 5 deti, ktoré nikdy nedostavalo veľa pozornosti, ale tak s láskou sa stará o všetkých a o všetko, a aj svoju profesiu nasla v starani sa o choré detičky a proste takých ľudí ľudstvo potrebuje možno viac ako tých talentovanych!
@autorka ale hranie na klavíri nie je, že len tak si sadnem a hrám 😀 Aj talentovaný človek sa to musí naučiť a učenie na klavíri je strašná nudná drina. Ty nevidíš koľko hodín práce je za tým.
Milá autorka, na klavír sa naučíš hrať aj podľa youtubu 🤪. Ja som sa tak naučila pár skladieb. Sú tam kadejaké tutoriály, presne ti ukazuje, kde máš položiť prsty. Skladby sú zjednodušené. Ja som si vybrala pár takých, ktoré sa mi páčia a naučila sa. Môj 12 ročný syn hrá na klavír niekoľko rokov a vždy keď hrám a opýtam sa ho, že či dobre, tak povie “pekne maminka” 🤣🤣🤣. Ale to som ho naučila, lebo stále mi niečo pindal, tak som mu vysvetlila, že ja sa na klavír neučím xy rokov a že neviem to čo on, ale ma to proste baví a chcem si čo-to zahrať, tak sa chlapec trošku priučil empatii - hádam sa mu to raz v živote zíjde. Na strednej som sa sama naučila hrať na gitare, ale nejako som to nerozvíjala, takže doteraz viem len nejaká základy, ako pesničku zahrám, ale nič zložité. Kamoš, ktorý sa na gitaru učil tiež neskôr je dnes učiteľ gitary a profi hudobník, ale on tomu obetoval všetko a venoval tomu o 200% viac času ako ja. Talent je jedna vec, ale bez práce ti je talent úplne na nič. A presne ako píšu baby vyššie, svet stojí na neviditeľných ľuďoch, ktorý každý deň žijú svoje “priemerné” životy.
@yoxinka vieš čo, ja mám pocit, že autorka nemá záujem niečo sa učiť, ona chce proste len talent a nič nerobiť, ale takto to nefunguje

Mozno mas talent napiect najlepsie makove buchty.
Alebo talent zapliest najkrajsi vrkoc na svete.
Alebo talent na vymyslanie a pozorovanie tvarov oblakov.
Mozno mas talent vychovat poslusne psy.
Mozno mas talent vecer vyupratovat kuchynu a nenechat v drese riady.
Proste talenty su najroznejsieho druhy a v tomto zmysle, ak by si potrebovala mat o sebe menej pochyb, urcite nieco o sebe najdes - cinnost, pri ktorej vytvras donekonecna bez prikazu - to je tvoj talent 🙂