icon

Je pohodlnosť mladých problémom alebo len zmena doby?

9. apr 2025

Nezda sa vam, ze mladi tak nejak spohodlneli? Mam okolo seba dost ludi, ktori davaju prednost cestovaniu, pred nejakou normalnejsou pracou. Nechcu sediet v kancelarii, manualna praca je pre nich sproste slovo, radsej cestuju po svete, maximalne najdu nejake brigady.
Viem si to predstavit v mladom veku alebo po skole, ked sa este hladaju a chcu skusit nove a nieco zazit, ale coraz viac je takychto ludi uz vo veku, ked by mali premyslat inak. Su to ludia 35+. Sama rada cestujem, ale na druhej strane je treba nieco budovat, mysliet na buducnost. Nedavno sa vratila jedna znama zo Spanielska, pracuje tam na sezonu v hoteli. Ma skoro 40 rokov. Vlastne sa zda, ze len tak preziva. Potom mam dalsiu znamu 35 rocnu, je na Bali, plat ma taky, aky by mala aj tu.
Je mi jasne, ze kadzy mame svoju predstavu o zivote, ale z coho budu tito vecni cestovatelia raz zit, ked budu stari? A kde budu byvat, ked si za zivota nekupili nehnutelnost?
Nemyslim to nijak utocne, zaujima ma to.

autor
9. apr 2025

@deedol Asi tak trochu zavidim, neviem. Tiez by som chcela viac zazitkov, cestovania, ale praca mi to nedovoli. Zaroven ma brzdi strach urobit zmenu, lebo co bude potom, co dochodok a tak.

autor
9. apr 2025

@kavasmliekom Preco mi to staci. Nie som nejak extra karierny typ.

cafelatte
9. apr 2025

A máš deti? Rodinu?

autor
9. apr 2025

@natalka13 Bezne to je, ale ak sa raz vratia a nebudu mat dochodok tak z coho budu platit najom? Ja som taka, ze vsetko chcem mat osetrene.

kaca222
9. apr 2025

Jasné, zamestnávateľ čo chce mať pod sebou niekoho pracovne “spoľahlivého” v zmysle, že bude robiť čo ja chcem, bude robiť aj keď ho to nebaví, skôr siahne po niekom s tvojím životopisom 😃 to bez urážky, ale je to tak.
Kto hľadá ľudí schopných do života, čo sa vedia obracať, prichádzajú s vlastnými nápadmi, použiteľných do dnešného sveta radšej siahne po niekom, kto bol v zahraničí a popri práci chyžnej čo to pocestoval

miskakyska
9. apr 2025

.. podľa odpovedí a zmýšľania neverím, že si asistentka v advokátskej kancelárii... tam sa od roboty nepretrhnes a plat myslím nemáš na zahodenie

kaca222
9. apr 2025

@petulda333 nič nie je stratené ☺️ dôležité je si to uvedomiť

autor
9. apr 2025

@miskakyska Verit nemusis, to uz nie je moj problem. Plat mam celkom fajn, prace viac nez dost.

deedol
9. apr 2025

tak bud urobis zmenu a do toho zahranicia pojdes, alebo prijmes fakt, ze si povaha, ktora je radsej doma, ide na istotu, ma vsetko osetrene. podstatne je si to uvedomit, pracovat s tym pocitom, nezavidiet druhym a riesit svoj zivot tak, aby si bola spokojna a (idealne) nic nelutovala. a neriesit druhych, lebo ti s tym vlastne nic nemaju.

autor
9. apr 2025

@kaca222 Ja by som sa teda na miesto kde som teraz nedostala bez skusenosti a praxe. Pocas skoly som mala staze, to mi dost pomohlo. My sme nedavno hladali niekoho k nam a ako som pisala, prisli nam nejake cv a sef ich hadzal bez milosti do kosa.

cafelatte
9. apr 2025

Už tým ze sú v zahraničí sú flexibilní, neboja sa výziev a vedia jazyky.. benefitom môže byť že robia v krajine, kde síce zarobia malo ale sú tam lacné životné náklady co môže znamenať že si žijú lepšie ako slovak s platom 2000 tis.pri výdavkoch 1800 a denne mimo domu 10 hodín. Ďalším benefitom môže byť slnečná krajina, teplé podnebie, čistejší vzduch, zdravé potraviny..kamarát sa takto presťahoval do Mexika, bol na dovolenke a vravel ze lepších srdečne jich ľudí nezažil nikde a ma precestovany celý svet ..žije život bez stresu

jablkovastrudla
9. apr 2025

@cafelatte prave si odpisala vsetko co my tu nemame to 🤣 ( zijem v Irsku) ale teda ludia su tu velmi mili 😁

petulda333
9. apr 2025

@kaca222 ano ano,pracujem na tom,ale mladsej by mi to slo lahsie 😁

natalka13
9. apr 2025

ake podradne pozicie? taky vlekar za zimu zarobi viac ako ty, kludne si moze odvadzat odvody mimo sr a mat zabezpeceny dochodok vyssi ako budes mat v tomto ficolande ty.

ciernysokol
9. apr 2025

Treba ich nechat, nech robia, co chcu a nestarat sa. Tak ako sa ty stale zabezpecujes do buducnosti(ktora vobec nemusi byt podla tvojich predstav), tak oni nedokazu sediet 8 hod v kancelarii a raz za rok niekam ist. Kebyze nemusim, ani ja nesedim. Jasne, ze je to otrocina, zivot uteka. Nechcem sediet do 70tky a potom znicena umriem. Akurat je chyba, ze tebe vycitaju tvoj zivotny styl a ty sa cudujes im. Niekto nema rad stereotyp, kazdy den to iste. Mozno deti ani nechcu.

cafelatte
9. apr 2025

@jablkovastrudla jasne ze vsade v Európe sú náklady vyššie ako na Sk, skôr som myslela krajiny mimo EÚ..exotickejsie

jablkovastrudla
9. apr 2025

@cafelatte ja som myslela skor krajsie pocasie 😞

natalka13
9. apr 2025

@cafelatte vsade nie

alenka58
9. apr 2025

práveže mne sa mladí zdajú veľmi chytrí, čo v okolí poznám tak majú rodinu pracujú viac HO alebo v AT, cestujú aj s deťmi, vidím že sa im darí, aj v práci čo sledujem mladých tak šikovní, ale nenechajú si skákať po hlave

bielasovicka
9. apr 2025

Autorka, máš pravdu, úplne ta chápem. Ja som tiež nikdy nechápala takýchto ľudí. Tiež myslím dopredu ze co bude na dôchodku. A v dnešnej situácii co sa deje na Slovensku, ešte viac.

tairyx
9. apr 2025

čítala som reakcie len na prvej strane, podľa mňa si ľudia čoraz viac uvedomujú, že budúcnosť je neistá, preto si chcú užiť pekné veci, kým sú silní, zdraví. Nechcú svoj život premrhať robotou od svitu do mrku s vidinou príjemnej staroby, pretože tá taká príjemná pravdepodobne nebude (choroby, úbytok síl), ak vôbec nejaká bude.

777januska777
9. apr 2025

No do koša sa nehadzu len takéto cvcka, hádžu sa tam cvcka žien po materskej, hádžu sa tam cvcka, keď si starší človek hľadá prácu atd. Doba sa veľmi rýchlo mení, fakt netušíme co bude za pár rokov a ako sa za tie roky svet zmení. Mladi inak rozmýšľajú a časom sa musia aj zamestnávatelia tomu trendu prispôsobiť. A tí čo sú dnes mladi budú budovať svet, úplne inak ako ho budovali nasi rodicia. Ty musíš byť spokojná a ak nie si spokojná teraz, mala by si niečo skúsiť zmeniť.

personality
9. apr 2025

Z tohto cítiť, že aj ty by si najradšej šla a že im vlastne závidis. Odvahu, bezstarostnosť. Máš také starecké názory. Kedysi sa takto žilo, myslieť na budúcnosť a odkladať každú korunu na bývanie, a horšie časy. Sama nemas žiadnu oslnivú kariéru a nevies sa zbaviť ani “čo povedia ľudia”…

autor
9. apr 2025

@personality Ja som ani nikde netvrdila, ze mam oslnivu karieru, nie som karierny typ. A mas pravdu, prilis mi zalezi na nazoroch ludi, bolo mi to vlkane odmalicka, tazko sa od toho oslobodzuje.

cafelatte
9. apr 2025

@jablkovastrudla ked chcem lepšie počasie, nesťahujem sa do irska😀

jablkovastrudla
9. apr 2025

@cafelatte pred rokmi som sem prisla iba na dovolenku 😁 a teraz, o 2 ks deti viac mi je uz tazko menit. Aj ked na Bali by som si to celkom vedela predstavit 😍

cafelatte
9. apr 2025

@jablkovastrudla hmm veru na Bali..a v Irsku to ako vyzerá s pracovnými návykmi, tiež sa robi 5 dni v týždni 8-9 hodín?

sisaka
9. apr 2025

Autorka - podľa mňa, by ťa taký život rýchlo prestal baviť. Na to treba určití typ ľudí, ktorí nerozmýšľajú nad tým, čo bude zajtra. A tiež si myslím, že všetkého sa raz preješ, aj neustáleho cestovania, či vylihovania na pláži, hľadania novej prace, ubytovania… môžu prísť chronické ochorenia, úrazy… a bude po cestovani aj sezónnej práci a potom už bude “sranda” si v nejakej 50ke hľadať nejakú serióznu prácu.
Ak ťa to veľmi láka nedá sa ti vybaviť neplatené voľno na pól roka-rok? Uvidela by si, čo taký život obnáša a či by sa ti páčil.

kittykat22
9. apr 2025

no neviem ako super sa maju ludia ktori maju rodiny a deti, hypoteku na 40 rokov, HPP a 4 tyzdne dovolenky do roka. Nakoniec vypadaju strhane, znicene, trpia obezitou - ale hlavne ze je dosiahnuta meta deti, rodina, HPP a mizerny dochodok. Konecna stanica je hadanie sa deti o majetky a po rozdeleni sa spolu nebavia - lebo jeden nabral viac nez druhy.
No to je fakt ziariva predstava "úspechu".

kittykat22
9. apr 2025

Inak cim dalej, tym viac pochybujem o pravde ktorou sme boli krmene ako deti - ze treba rychlo rodinu, pracu a vsetko ako ma byt aby to vsetko fungovalo. Pravda je, ze hlavne zeny na to celkom doplacaju - robia v praci, robia doma a robia okolo deti - a cela tato idea ako sa budeme mat fantasticky bola trochu scestna.

cafelatte
9. apr 2025

@kittykat22 problém vidím v tom, že sa neskoro zakladaju rodiny, je rozdiel mať v 40 tke 20 ročné deti vyletené z hniezda, ako mali naše matky, alebo škôlkarov a celý kolotoč práca, nakup, varenie, domácnosť a malé deti...a energiu 40 tníčky, čo je už uplne niečo iné.