icon

Je toto dôvod na udanie doktora - primára pôrodnice?

miskacharly
17. apr 2015

presne pred dvoma mesiacmi som rodila v Komárne.ale este pred porodom som chodila do porodnice na kontroly a ctg.prvy porod(pred rokom a pol) bol cisarsky takze ked som sa isla objednat na druhy, tak som sa primara/doktora pytala ci je nejaka moznost, ze by som rodila prirodzene.povedal, ze samozrejme ze mozem.pytala som sa na rizika a povedal, ze: ,,rizika su aj pri normalnom a cisarskom porode.stat sa moze nieco aj pri jednom aj pri druhom" a este povedal ze ked bude hlavicka dobre fixovana, co zevraj bola tak neni problem rodit spontanne.tak sme sa dohodli, ze ked bude hlavicka dobre fixovana, tak bude spont.porod.o tyzden som isla na dalsiu kontrolu ale zastupovala druha doktorka.ona aj iny doktori sa mi cudovali, ze chcem rodit prirodzene, ze je to velke riziko aj ked som pocula vsetky rizika a podpisala papier.papier som podpisala a o rizikach mi primar/doktro nehovoril nic.ziadne.tak som sa pytala tej doktorky a hovorila,ze pri tlaceni na brucho sa mi moze roztrhnut jazva a vykrvacam a dieta zomrie co je dost pravdepodobne.a ze hlavicka vobec nie je fixovana, ze ju ani nenahmata.tak som suhlasila po tom co som si to vypocula zo sekciou.uz pri sekcii na stole(nebola som uspana) sa ma zas pytali ci som chcela rodit prirodzene,povedala som, ze ano a oni, ze: ,,tak to by ste 100% neprezili,jazvu mate taku tenku, ze sa vam len len neroztrhla" ...chcela by som sa stazovat nanho, ze chcel normalne nehat zomriet.keby vtedy nezastupovala ta doktorka, tak neviem co by bolo...
teraz o doktorke:
po porode som krvacala 4dni.potom vobec potom par kvapiek za cely den.mama sa isla pytat za mojou doktorkou a odkazala mi ze mam byt rada.ziadne take, ze nech pridem, ze ma vysetri,ale ze co sa stazujem.po 6.tyzdnoch som bola za nou a pytala som sa ci nemozem mat nejaky zapal ze nieze ma budu musiet zase operovat.ona ze: ,,to potrebujete?budte rada, ze nekrvacate" mala som menstruaciu,ale tiez som nekrvacala ceky den,aj to vedela.ked mi skoncila, teraz po dvoch tyzdnoch zase krvacam,ale tiez nie cely den.a medzi tym mi tiez vytekala trosku akopy krv,hlien,..aj to vedela,ale nevysetri ma.pojdem k druhej doktorke a ked mi povie, ze nie som zahojena alebo mam nejaky zapal alebo nieco, tak ju udam za zanedbanie starostlivosti.len peniaze pyta aj za to, za co sa vobec nema platit.napr.testy na cukrovku(4e), prvy ultrazvuk(6e).ale nemam blocky.
ako postupovat a su toto dôvody?dakujem

ichbinich
17. apr 2015

@miskacharly
Uz neplati pravidlo, ze raz cisarsky, vzdy cisarsky. ALE to zalezi od lekara. Niektori tlacia na cisarsky, niektori dovolia aj prirodzeny porod. Ale v prvom rade je treba zvazit konkretnu pacientku. Takze na dialku ti nebudeme nic vediet povedat, ci by bol prirodzeny porod mozny v tvojom pripade.
Ja som podpisala papier, ze sa POKUSIM o prirozdeny porod, ak do vtedy nebudu kontraindikacie. S tym, ze som vedela, aj moja lekarka, ze moze byt z toho aj cisarsky. Nakoniec bolo vsetko v poriadku, dcera sa narodila prirodzene. Ale ja som rodila po vyse troch rokoch po cisarskom.
Kratke krvacanie: ja som po cisarskom tiez kravacala relativne malo, lebo ma dobre vycistili. Asi tyzden silno, potom tyzden slabsie, potom vytok. Ziadnych 6 tyzdnov. Po normalnom porode som ale tiez krvacala podobne, mozno potom 2 tyzdne slabsie. Nepamatam si presne.
Opakovane krvacanie s prestavkami ale urcite nie je v poriadku.
Nie je aj na SK povinna prehladka po sestonedeli, teda po tych asi 6 tyzdnoch po porode? Lebo najneskor vtedy by si mala ist na kontrolu.
Ak nie si spokojna s tvojou lekarkou, tak ju zmen.
Ale urcite chod na kontrolu.
Ohladom udania, v tom sa vobec nevyznam. A navyse, bez vysetrenia a vysledkov sa nic neda. Ze ta odmietla vysetrit, to uz mozno hej, ale zase, mame volnu volbu lekarov, takze ked ta nezoberie jedna, pojdes k druhej.
CHapem, ze si velmi nahnevana. Ale najprv chod k (inemu) lekarovi, a povedz mu o tom divnom krvacani. Potom budes vediet viac.

bonaqa2013
17. apr 2015

@miskacharly podľa mňa to na sťažnosť ani nie je. Primár sa môže ohradiť že on to nahmatal pri vyšetrení tak , on vyhodnotil momentálny stav, nie je mu možné nič dokázať. A zomrieť by ťa určite nenechali. lekári sa vždy kryjú. môžu povedať, že vtedy bola situácia taká, situácia sa môže veĺmi rýchlo zmeniť. Všetko je ťažko dokazateĺné. A nič sa nestalo - našťastie, tak to by Úrad pre dohľad..... ani poriadne nevyšetroval.
Tiež som po každom pôrode krvácala niekoľko dní, ale nikdy nie celých 6 týždňov. A na kontroly som po pôrodoch ani nechodila....

miskacharly
autor
17. apr 2015

@ichbinich prirodzeny nebol mozny,lebo som uz vyssie pisala, ze na stole pocas operacie mi hovorili, ze mam taku tenku jazvu,ze pri normalnom porode by sa mi na 100% roztrhla a umrela ja aj dieta.primar aj moja doktorka mi hovorili,ze hlavicka je nizko a vobec nebola.a ani ja som ju necitila,lebo pri prvom som citila dole tlaky a nevedela som uz ani chodit pomaly.

miskacharly
autor
17. apr 2015

@bonaqa2013 aj by som sa na to vykaslal keby neslo o moj a malej zivot.ale prave preto ma to stve, ze islo.

janickacrazy
17. apr 2015

@miskacharly Chápem, že si naštvaná, ale na Slovensku veľmi ťažko z tohto niečo vysúdiš. Ved sa v podstate nič nestalo, našťastie pre teba samozrejme. Lekári vždy držia spolu a jeden druhého kryjú. Do karty napíšu jedno a skutočnosť može byť úplne iná, ale nedokážeš im to nijako. Mne napr. do karty napísali, že číra plodová voda a pritom bola úplne zakalená a ešte sa o tom spolu bavili pri mojom porode, počula som to. Ale papier znesie veľa. Ak ťa doktorka nechce vyšetriť, chod k inej a máš vybavené. Ja som tiež krvácala všelijako, týžden veľmi veľa, potom už pomenej, podľa mna je to dosť individuálne u každej ženy.

horana
17. apr 2015

Mozno ti to o tenkej jazve povedali prehnane, preto, aby si sa viac uvolnila do cisaraku, akoze v style aj tak nebolo na vyber. Len ako psychicku vzpruhu. Mozno tenka aj bola, ale nie az tak, a tymto vyhlasenim si chceli zabezpecit aby si nepochybovala, a viac sa oddala celemu procesu, uvolnila, netusiac ze z dlhodobejsieho hldiska vyvolaju u teba uplne opacny efekt. Ktovie ake boli ich motivy, mozno si chceli prave pozichrtovat svoj postup, aby ta ani nenapadlo stazovat sa praveze na nich!
Btw riziko by bolo len pri tlaceni na brucho, a preco by mali vlastne tlacit na brucho? To je uplne zastarala technika, ktora sa v starej skole nad_uzivala, aj ked nebolo treba a doteraz ju niektore akoze kadre radi pouzivaju aj ked je nebezpecna sama o sebe! Keby vsetko islo OK, nebol by dovod tlacit na brucho a keby neslo je x inych sposobov ako riesit.

Platby na vselico sa vyberaju, je dobre si zhodnotit dopredu a ist ked tak inde. Potom uz plakat nepomoze, ani sa stazovat. Ja som neplatila za tieto veci nic.

Ked Dr. nechce vysetrovat najdi si inu. Ked nemas co robit, kludne sa s povodnou sud, aj ked naco taka strata casu a energie, ked Dr. nevyhovuje, zmenim a je.

miskacharly
autor
17. apr 2015

@horana nehovorili to preto, aby som sa uvolnila,lebo to bolo uz pri siti pred koncom operacie.aj som pocula ako sa tam rozpravaju medzi sebou, ze to mam hrozne.celu jazvu, zrasty, atd.a trvalo to viac ako hodinu kym mi to dali vsetko doporiadku.

bosoriak
17. apr 2015

@miskacharly No ja ti neviem. Povedat, ze na 100% by si umrela ty aj dieta je na moj vkus trochu silne. Ako to mozu vediet? Jediny sposob, ako to dokazat, je nechat ta rodit prirodzene a uvidiet, co sa stane.

"aj ked som pocula vsetky rizika a podpisala papier.papier som podpisala a o rizikach mi primar/doktro nehovoril nic" - podpisala si papier, kde boli rizika alebo nie? Ak ano (a pravdepodobne ano), bola tam nejaka formulacia ako "poucena o rizikach". On doktor mal pravdu, stat sa moze nieco aj pri cisarskom, aj pri prirodzenom. Ci je to na udanie, neviem. Skor nie ako ano. Nemas absolutne ako dokazat, ze lekar ti o rizikach nepovedal nic.

Co sa kratkeho krvacania tyka, po sestonedeli je povinna prehliadka a kontrolne vysetrenie. Ak ti ho neurobila, chod k inej lekarke. Ak vsak od nej nemas pisomne, ze ta odmietla vysetrit, tak nepochodis.

miskacharly
autor
17. apr 2015

@bosoriak podpisala som papier na ktorom ziadne rizika neboli.a umrela by som ked sa mi este pocas tehotenstva zacala trhat jazva takze som ju mala uz tenku.pri kontrakciach sa maternica napina A stahuje, takze by sa jazva na milion percent roztrhla a to nemusim byt ani odbornik kedze som ju uz mala natrhnutu.a ked mi to povedali aj doktorky.
ja som zalozila temu ci je dovod udat doktora a neprisla som sem riesit ci by som umrela alebo nie...

trgypadl
17. apr 2015

@miskacharly realne by si to mohla podat na urad,ak by si rodila spontanne,a ak by doslo k rupture jazvy a naslednemu krvacaniu...
co pises je len hypoteza,co by bolo ak by bolo...

trgypadl
17. apr 2015

@miskacharly a ak by aj doslo k tejto komplikacii,kde beries istotu.ze by si zomrela???

molka
17. apr 2015

@miskacharly pri prasknutí maternice len málokedy žena a dieťa umrie, takmer vždy sa ich podarí zachrániť. Nehovorím, že je to sranda, ale tvrdiť, že by si na 100% zomrela, je trochu pritiahnuté za vlasy.
Myslím si, že lekár nemá šancu pred pôrodom poznať, v akom stave je jazva. Na sone sa to dá určiť len približne, zvyčajne sa to ukáže až pri cisárskom, keď lekár vidí jazvu priamo.

sue
17. apr 2015

@miskacharly nie je dôvod.

evitka83
17. apr 2015

Vsetko je len hypoteticke a slovo proti slovu, realne to nemas ako dokazat. Muselo by sa nieco stat. Tak to zial funguje. Zbytocna strata energie, casu a nervov.

kittyjuliette
17. apr 2015

Vies,ono je to na dlhe lakte a podla mojho skromneho nazoru by to uzavreli ako tvrdenie proti tvrdeniu,kedze podla vsetkeho nemas ziadne dokazy.A co myslis,kto by isiel svedcot v tvoj prospech?Lekari sa navzajom podrzia a ty nakoniec zaplatis pravnika aj sud,nehovoriac o strate casu.Je strasne,ze sa taketo veci deju a uprimne sa sama bojim,ako dopadnem,ale na tvojom mieste by som sa tesila z deticiek a toho,ze vsetko dobre dopadlo

bosoriak
17. apr 2015

@miskacharly Nemusis hned utocit. Pytala si sa, ci je to dovod na udanie lekara. Pisem, ze nie je, pretoze nemas ako dokazat, ze pochybil. Rovnako ako tvoja lekarka - ak nemas ako dokazat, ze ta odmietla vysetrit, nepochodis so ziadnym udanim. Ber kartu a chod k nejakej, ktora svojich pacientov berie vazne.
Drzim palce.

kaja30
17. apr 2015

Já som prvého rodila cisárskym a ďalších dvoch normálne a žijeme 😉

kaja30
17. apr 2015

Mne sa drobec narodil s rášťepom chrbtice pričom som chodila na poradne tak ako mi kázal. Do 9 mesiaca mi tvrdil že je všetko OK. Po príchode do pôrodnice - den pred termínom, mi povedali že babo je male nevyvinuté a zastavili pôrod. Drobec sa však pýtal von . Nechali ma tak od pol noci do obeda kedy prišiel nový lekár. Po kontrole dal okamžite pripraviť na sekciu. Malý sa narodil s rášťepom chrbta70% z celého! Chceli sme môjho gynoša udať že prečo mi to nepovedal. Ked sme sa pítali na Kramároch kam bol z nášho mesta okamžite prevezený a bojovali tam o jeho život či to moj gynoš mohol vidieť ultrazvukom povedali že hej nakoľko bol taký veľky ten ráštep, no zároven povedali že doktor proti doktorovi nepôjde!!! Čiže sme to vzdali. No to bolo pred 12. rokmi ale aj tak. Tebe sa v podstate nestalo nič a ste zdravé čiže buď vďačná a s týmto by si na súde nedosiahla nič kedže všetko dopadlo nakoniec super