Je trestné nechať si nájdenú hotovosť?
Ahojte chcem sa spytat ak som našla na zemi 100€ v blízkosti obchodu je to trestne ak si ich ponecham?
Mam iný pohľad. Možno tá 100 vypadla dôchodkyni, mladej matke či komukoľvek komu bude chýbať.
U nás potom do skupiny zvyknú napísať našlo sa to a to odovzdal som má predajni vedúcej.
Možno podľa kamery by zistili, že ten komu vypadlo tam chodí často a poznajú ho.
Osobne by som si nenechala čo mi nepatrí.
Z obyčajného ľudského hľadiska by som sa snažila urobiť maximum, aby sa vrátilo majiteľovi.
V tomto prípade nechala u vedúcej predajne a dala hlášku do miestnej skupiny.
@janage chapem co tym myslis ale najst majitela je takmer nemozne. Zabery z kamier si ani zamestnanci nepozru. A trafit sumu ktora sa nasla je lahke. ja som nasla raz 15€ na zemi. Dala som ich utulku. Ja to radsej takto riesim ak neviem zistit majitela. Dam na dobru vec
@petulda333 určite SBS pozrieť záznam môže. (Ano nevieme aky typ obchodu to bol ci mal sbs) a stále je šanca, že hlavne v menšom obchode lokálnom človeka spoznajú. Pozrieť záznam môžu myslim aj poverene osoby, zverejniť nie.
Nic, nakolko to nema identitu ako karta, mne sa toto stalo, bolo to 20 eur, 15 minut som behala po parkingu a pytala sa, nikto nic. Tak co s tym.
Trestne? Ale prosim ta. V tomto state? Kde si este aj v obchode mozes beztrestne nakradnut za 700e? Kto by to riesil??? Ked ich zanesies na policiu,co myslis,ze s tym spravia? Nechaju si ich. Snad nie su podpisane,aby sa vedelo koho su. To nie je penazenka s dokladmi,podla ktorych sa da k majitelovi dopatrat.
Ja by som si ich nechala, je ine ked najdes penazenku
sami mudrlanti co by si ich nenechali 🤦♀️ jasne, jasne… odniesli by ste ich na policiu kde by si ich nechal policajt co ma sluzbu ci ako? kebyze stratim 100€ ma ani nenapadne hladat ich na policii.. zbytocna strata casu.
Pripomina mi to jeden vtip, “ nasiel som na zemi 5€ tak som rozmyslal co by asi urobil Jezis, a tak som ich premenil na vino “ 😂
Mne by svedomie nedovolilo si nechať, resp minúť na seba. Stalo sa mi to 2x.
Raz na autobusovej stanici, zaniesla som k okienku, kde sa dobíjajú karty a povedala som aj sbskarovi, že ak niekto hľadal, dala som tam.
Druhýkrát pani nechala v bankomate, zabudla zobrať hotovosť. Čakali sme asi 15 minút pri tom bankomate, neprišla, tak sme šli normálne do banky, povedali sme, v ktorom bankomate a o ktorej hodine to bolo. Podpísali sme tuším nejaké prehlásenie a hotovo.
@bebebi Ale prosím Vás :D my sme sa tento rok naťahovali s policajtami, lebo mame ukradli bicykel. Oznámila krádež, policajti sa zasmiali že volá dnes už piata a bolo vybavené. Sama vypýtala zábery z kamier, sama našla toho chlapa, zavolala naňho políciu, vzali ho, priznal sa. Že bicykel strelil ešte v ten deň niekomu za 20€. Dali mu nejakú smiešnu pokutu (pár korún, ani nie 100€) matke povedali že náhrada škody nebude, lebo oni to nemajú reálne od neho ako vymáhať a chlapík išiel veselo na slobodu, kradnúť ďalšie bicykle. Riešili sme suseda na záhrade, lebo nám roky kradne a poškodzuje majetok. Policajti povedali že to sú iba také susedské dohadovačky a máme si to vyriešiť medzi sebou.
Nikto nebude autorku riešiť za to, že našla peniaze... Ani keby ich rovno ukradla, tak ju očividne nebudú riešiť... policajti lapia na riti, sosajú štát a nebudú sa unúvať za takéto voľačo.
Ženy, ja som asi 5 rokov dozadu našla 10 eur. Vzala som ich a hneď z práce poslala 10 eur na jednu zbierku. V ten deň som si na pošte kúpila los a vyhrala som 50. Tak som si vravela že asi to tak malo byť. 🙂
Ja som raz našla na zemi v parku 100€, ale keď som ich chytila do ruky, tak som zistila, ze sú falošné. Bolo to tesne potom ako na svk prišlo euro. Obzrela som sa po okolí a na lavičke obďaleč sedeli takí Rómovia, ale takí ako z Ukrajiny alebo rumunskí....a tak po mne pozerali, že čo s tými peniazmi urobím, asi si mysleli, ze pôjdem rovno niekde do obchodu a či mi ich v ňom zoberú. Asi skúšali.....
No vzala som ich, roztrhala a hodila do koša v parku. Proste už na dotyk bolo cítiť, že úplne zlý papier to bol....falzifikát
Môj muž našiel 100,-€, odovzdal na neďalekej policajnej stanici a hovoril, že naňho pozerali ako na d*bila, či to mysli vazne, ze odovzdava peniaze co nasiel, dali mu podpisat nejaky papier a isiel domov. Povedal, ze uz nic co najde nepojde nahlasit, odvtedy uz nic nenasiel 😁
@jarusmischo a oni papier roztrhali a pekne si ich rozdelili 😂🫣...
@ptvw Tiež som mu to povedala 😁, ale tiež sa obával kamier ...
Stala sa mi taka vec asi 3 roky dozadu v tescu ze som si sla vybrat do bankomatu peniaze a tam 400€😬 mna zalial pot ze toto co, zobrala som si ich a sla som do auta, presla som dve ulice a potom si tak hovorim co som to ja za cloveka😄 tak som sa do toho tesca vratila, sla som na tie informacie pri samoobsluznych pokladniach, lebo tie su blizko toho bankomatu. A teda ze ci tu niekto nebol ze hlada peniaze. A pani mi vravi ze ano ano ta babka co tam stoji cela nestastna ze nechala v bankomate 400€. Mna oblial pot druhy krat, sla som za nou ze pani tuto su vase peniaze nasla som ich v bankomate( to ze som si ich chcela najprv nechat som sa radsej nepriznala😄) Babka cela stastna ze to je cely jej dochodok a ja tiez lebo kebyze mam takto okradnut dochodkynu tak cele zle. Ale na chodniku pri novinovom stanku som ako decko nasla 1000 korun a tie som si nechala🤦🏽♀️😂
@hendikep tak ja ako sa poznám by som to policou neriešila, kedze ano verim, zeby si ich strcili do vrecka, najskôr by som čakala ci sa niekto ozve na fb a potom by som to dala na nejakú zbierku pre niekoho, kto peniaze fakt reálne potrebuje. Ako sa vraví, nerob druhým co nechceš aby robili tebe a ak ja chcem aby ľudia ak niečo stratím mi tie veci vrátili, tak aj ja urobím maximum preto, aby som vrátila veci.
Ja by som si ich nechala, nie je to taká veľká suma. Ale keby som sa dozvedela že ich niekto stratil tak by som vrátila.
@777januska777 nasla som ako dieta vela veci, aj penazi, bankomatovu kartu, penazenku , mobil … vsetko som vratila ak sa dalo okrem cistej hotovosti .. proste ked som nasla 20sk tak by ma ani nenapadlo ich vratit, ako komu a kde? takisto keby ich stratim a to nie preto ze som chamtiva ale ako vypatras cloveka ked nestratil naramok s menom ale peniaze ktore ma vo vrecku kazdy. Ano za tych cias neboli mestske skupiny kde sa na take veci ludia dotazuju, ak by bola moznost cakala by som ci ich niekto bude hladat, ale nosit ich na policiu aby si ich nechal policajt je proste blbost podla mna .. :D inak ked som bola dieta nasla som na svahu obalku s hotovostou, nejakych 620sk a moj ocko to odniesol do bufetu… podla mna to uz nikto nikdy nehladal a bufetar mal tringelt :D
Keby si našla peňaženku s hotovosťou, to je iné, no 100 eurovky vyzerajú všetky rovnako, nie je na nich predsa meno. Ja by som ju vzala a sledovala na FB, či nebude príspevok o nejakej strate peňazí. Ak áno, rada by som ich vrátila, ak nie, nechala by som si ich, môžeš napríklad aj urobiť dobrý skutok a nakúpiť granulky pre útulok
ja vždy vratim vždy všetko, mne nikto nikdy nič, tak ked su diskusie o karme, vždy si len pomyslím svoje, ale peniaze na zemi sa nedaju vypatrať
Bože dievčatá tie co píšete ze by ste s tým šli na políciu. Tam si o vás akurát pomyslia ze aké ste naivne a rozdelia si v kolegom fifty fifty 😀.
@gerrwie_girl
prepáč...robím na polícii a nerozdeľujeme si nájdené peniaze fifty fifty.
hej dám sa vyhodiť kvôli 20€.
2x som nasiel v bankomate peniaze. Vzdy som ich siel odniest na pobocku banky. 1x nevedeli co s nimi, 2x mala tetuska presny postup. Som sa jej pytal, ze ako to vratia, ze iba ak sa prihlasi ten, co ich tam nechal. Mali presne bankomat, cas, sumu, ale ze oni nevedia a ani nesmu pre GDPR vediet kto tam vyberal. Takze to daju na nejaky ucet najdenych penazi a ak sa prihlasi ten co zabudol, tak mu ich vratia. Naposledy to bolo pred nejakymi dvoma rokmi, neviem ci sa nieco odvtedy zmenilo a ako to maju rozne banky ...
@mondolina tiež sa mi nepáči,že všetko, všetkých hodia do jedného vreca. Vždy je to o povahe každého. Či ten čo nájde, či ten čo to rieši,či ten čo sa mu to vráti.
@mondolina A majiteľ sa nájde v takom prípade keď niekto vrati peniaze?
@gerrwie_girl
keď sa nájdu peniaze v bankomate tak sa vracajú banke, keď " na ulici" tak sa spolu s úradným záznamom posielajú na okres.
@bebebi bez povolenia oprávnenej osoby a ta tu chýba....na bankovke nieje napísaná adresa....

Veď ich vráť. Do obehu.