icon

Kde by ste odišli žiť, keby ste zvažovali odchod zo Slovenska?

25. aug 2022

Kam by ste odisli zit ,keby ste zvazovali odchod z tejto krajiny.... ?
Lebo Slovensko nema dlhu buducnost ...smutna realita.
Ja mam 2 prace ,muz tiez a ledva vyzijeme..poplatime účty ..neminame zbytocne nebehame kade tade snazim sa doma varit a neusetrime nic...to setrim kde sa da

Strana
z4
viestta
26. aug 2022

@mimi16 ak majú dve minimálny a este nejaké stovecky navyše z brigád, majú tak 2 tisícky mesačne. Toľko nemá ani každá rodina s deťmi a matkou na rodičaku a využijú. Nevyskakuju, ale využijú. Ak s tým nevyjdu dvaja dospelí, tak niekde je chyba. A nie v štáte ani v EÚ.

nini1978
26. aug 2022

@viestta presne tak ,koľko ľudí na Slovensku by od šťastia plakalo s takým príjmom!
+Bez detí okrem ineho

vevapeto
26. aug 2022

Halooooo autorka, čo sme onemeli z odpovedí???

viestta
26. aug 2022

@vevapeto už sa neozve. Nikto ju nepolutoval ako ocakavala

vevapeto
26. aug 2022

@viestta škoda, už sa tu rozprávkovú sumu asi nedozviem 😏

nika_17
26. aug 2022

Uruguaj

katkami123
26. aug 2022

Z Anglicka som sa po 2,5 roku vrátila na Sk práve preto, lebo som sa chcela usadiť. Mne to pre rodinu príde tak veľmi toxicke prostredie, hlavne Londyn. Hlavne si uvedom, ze v zahraničí sú ďaleko vyssie ceny podnajmov ako na sk (ak nežijete v BA) tiež transport do prace atď.

To je myslenie mnohých, ktorí nevyskúšali zahraničie, každý si myslí, ze tam peniaze rastu na strome. Navyše ako cudzinci, pokým nemáte zahraničnú vš a medzinárodné certifikáty, budete aj tam robiť len podradné prace za minimálne mzdy.

Ďalej som si skúsila pracovať pori vs v Švajčiarsku, kde sú take sumy, až sa ti oči prekrútia (aj platy, ale tam všetko toľko stojí, 3x viac ako tu) a v Nemecku, kde som po odratani nákladov nevidela veľký rozdiel s Nemeckom.

nufanek
26. aug 2022

Len zo zaujímavosti som si prečítala túto diskusiu a nebudem sa čudovať, keď sa autorka už neozve. Opäť sa potvrdilo, že zabíjať čas na tomto fóre sa neoplatí. Nehnevajte sa na mňa, ale niektoré ste premúdrelé ako husi a to ste sa ani nevyjadrili k otázke autorky. 🙋

katkami123
26. aug 2022

@nufanek
Napísalo tu kopu ľudí s reálnymi skúsenosťami zo zahraničia. V každej krajine je iná kultúra, ktorej sa treba prispôsobiť, treba vedieť jazyk, aj vedieť ako odpovedať na pohovoroch, lebo tie za nich nik neabsolvuje a bohužiaľ či budú tam žiť za minimálnu alebo tu 🤷🏻‍♀️. V zahraničí sa dá rýchlejšie vypracovať, ale tiež pre to treba niečo urobiť, prihlásiť sa na kurz, zaplatiť si ho, absolvovať a vedieť o čom je reč, ale to je možné už aj tu. Pre mna to bolo práve o to viac psychicky na začiatku náročné, lebo iná je stredoškolská angličtina a iné, keď na teba prehovorí Angličan alebo nemčina a Nemec a ísť vybavovať po úradoch, lebo všade pýtali číslo účtu, atď., zahlásiť sa tam, inak si na čierno…
A zase vo veľkých mestách sú rôzne gagngy a no-go zóny, kde je zas paradoxne ubytko najlacnejšie.

nufanek
26. aug 2022

@katkami123 nemám na mysli tých, ktorí odpovedali k veci. 🙂

slovakboy
26. aug 2022

Všade sa žije draho. Ak chce byt človek stredná pracujúca trieda danej krajiny, tak je to pre každého ťažké. Alebo lepšie povedané nie ľahké a nie lacné. Musí makať a obracať sa. Či Nemec v Nemecku alebo Slovak na Slovensku a Rus v Rusku. Len ten level životnej úrovne tej strednej triedy je v každej krajine iný. Slovensko rozhodne nie je chudobná krajina a stačí mi. Vadí mi len prístup úradov politikov korupcia. Mám nádej v mladej generácie. Sú lepší múdrejší a milší, ako sme my.

zemiakovysalat
26. aug 2022

@vevapeto klesla aktivita na stranke, daju sem j.bnutu otazku a pripnu na prvu stranku nech sa buria uživatelky mk

chovancova27
Autor odpoveď zmazal
slovakboy
26. aug 2022

@zemiakovysalat nevadí. Nám sa to páči. Lepšie ako Facebook a hoaxy.

chovancova27
26. aug 2022

Ja som za mlada manžela lanárila, nech odídeme do Austrálie. škoda že som ho vtedy neprehovorila. Potom sme si povedali, že by sme sa dokázali presťahovať na ostrov Reunion, keď sme z neho odchádzali po 16tich dnoch dovolenky. stále teplo, nádherní usmiati ľudia. aj čašníčku by som tam kľudne robila, hocičo. No žijeme na SK, máme svoj dom, síce s hypotékou, ale je náš, máme s manželom prácu v automotive, obaja sme bez VŠ a zarobíme veľmi dobre. V Austrálii nikto nevlastní dom , iba najbohatší ľudia napr. ostatní platia celý život nájom a nemajú vlastné bývanie. v zásade sme spokojní, pokiaľ nepočúvam rádio je mi fajn🙂 možno by sa vám hodilo sa niekde profesne posunúť, možno si spraviť maturitu, nadstavbu, naučiť sa cudzí jazyk a hneď sú možnosti dobrej práce otvorené. ja sa učím od ZŠ 2 jazyky, mám 40 a týždenne si platím kurz AJ, stále. my hľadáme už druhý mesiac osobu na nákup a nemôžme nikoho schopného nájsť. pritom ani prax netreba, len aby bol ten človek spoľahlivý. Ver tomu, my na Slovensku sa máme ako prasce v žite. Máš kde bývať, máš čo jesť, deti ti chodia do školy, ak na sebe zapracuješ, môžeš si nájsť dobre platenú prácu. Nikde na Teba nikto nečaká s otvorenou náručou. ak sa nevieš zariadiť na SK, ťažko sa zaradíš v cudzine... možno tam zarobíš viac, ale aj viac minieš.

nini1978
26. aug 2022

@nufanek ja som tiež neodpovedala "k veci', ale žijem polovicu života v zahraničí a teda čítať o Slovensku tak ako písala autorka,mňa osobne dosť zarazilo.
Tak nebudem tu vypisovať moje životné skúsenosti zo zahraničia, aj preto,ako som spomenula vyššie,pre mňa je to téma vymyslena',konkrétny človek za tým nie je...
Ty urazas ľudí a nemusíš,nechápem tvoje slová "premudrele husi" - co akože mali komu dokazat

senta_sofia
26. aug 2022

Zatial nas ziadna krajina nepresvedcila o tom, ze sa budeme mat po financnej stranke lepsie ako tu a taktiez je tu este stale relativne bezpecne.

zafir01
26. aug 2022

@nika_17 manželov ujo tam žil... Koli slobodnrjsiemu životu. Dokonca aj na Slovensku je chlapík, ktory vybavuje ľuďom za poplatok " nový život" v Paraguaji. Teda, že človek je tam mimo systém....

liv1
26. aug 2022

@zafir01 pozname 😁

pragmaticka
27. aug 2022

Ak ste bez deti a párik, určite by som išla do tirolska na sezónne práce do gastronómie!!! Počas študentských časov som tak chodila, mam nato krásne spomienky. Majú brutálny deficit pracovnej sily. Poskytujú ubytko. Pracuješ síce 6dni v týždni po 8 hodin(čašník, chyžná, kuchár, umyvac riadu, masér atď) ale ma to výhodu :tie prachy nemáš ani kde minút. Momentálne co som zachytila, ponúkajú casnikom 1900 v čistom, chyzne 1600, stým ze máš ubytko a stravu zabezpečené!! Často takto berú aj páriky do jedného hotela.
Momentálne som tu na dovolenke, sami slovak, Maďar. Riadna komunita tu je.

Recovej babiery sa báť nemusíte. Ta slovnenka co nás obsluhuje ledva habka. Muž jej musí všetko 3x opakovať, kým pochopí co chceme. Kým si teda nevšimla ze som Slovenka.

zozo4
27. aug 2022

Tak záleží aj napriek tomu že máte 4 práce ako sú zaplatené.Pretoze je rozdiel mať prácu stálu a popritom niečo kde si možno zarobia za mesiac nejaké drobné 150-200 eur alebo 2 práce kde si zarobia dokopy 1500 na jedneho .Tak potom možno robíte naozaj niečo zle.Ale otázka bola že kam by sme šli tak záleží veľa od toho aké priority máš v živote.Ci máte deti,alebo ste slobodný atď atď..veľa od toho záleží..alebo ti stačí málo na to aby ste mali hlavne strechu nad hlavou.Ja osobné keby mi deti už odrastli a šli by svojou cestou tak by ma lákalo Chorvátsko ,ale Vela by záležalo od tých pracovných možností.

alexmianina
5. okt 2022

Svedsko alebo Rakusko

maty112
7. okt 2022

ja osobne by som sla bud dole na "madare" alebo na vychod do ruska alebo niekde na skandinaviu...

Strana
z4