Kde deti dostanú darčeky od Mikuláša?
Moje doma, u babky a v škôlke a zvyknú dostať aj u prababky.
Dnes ráno mi písala švagriná či budeme dnes doma, že by prišli. Že má niečo pre našich. Ona ma 3. Nejde o to aby som nemala (aj keď je vysoký dátum pred výplatou!) na ďalšie 3 balíky ale o to, že mi to príde ako úplná zbytočnosť! Načo toľko sladkosti a toľko balíčkov?
Príde vám to normálne aby sme si dávali ešte aj neteram a synovcom? Veď oni tiež majú ešte babky dokonca z oboch strán.
No u nás masaker, my rodičia davame, starký, svokrovci, v škole, potom v školskej jedálni ďalšie, od suseda, od tety, od môjho šéfa, na tréningu a určite som ešte zabudla, ale u nás sa zje aj 10 kilo sladkosti za mesiac 😂, na margo švagrinej je to skvelé, ze na to myslí ja by som tiež dala vždy v rodine
@autorka Nie. Tak ako nemuslimovia neslavia len tak ramadán a nedávajú si darčeky na Eid, tak my neslavime Vianoce ani si nedávame na štedrý deň darčeky. Máme len zimne prázdniny. Minulý rok s pizzou 😃
Dostáva vážený balíček sladké slané zdravé nezdravé ovocie hračka atď
Dostáva doma .od starkej .
Od prastarkej .
Krsnej mamy .
Od tety
Škôlke veď to nejde zjesť naraz odložím a postupne to zje balíčky čo dostane tak pretriedim a skontrolujte keďže má alergiu a prípadne vymení že veci ktoré môže ale nedám jej ich naraz ale postupne a ešte sa aj sa mi podeli ako zrodicmi nezje niekdy cele cukrík alebo dobosku apodbne
Doma im robím čo najzdravši balíček, moja mama dala našim taký spoločný balíček - čo kto má rád a môže ( alergie), ten som im dala tiež k topánkam. Od svokry dostanú tiež drobnosť( väčšinou má na mise sladkosti s každý si môže 1 vybrať) a od krstnych ešte maličkosť( tam sme dohodnutý, že skôr ovocie, omaľovanka, kapsička. Ja som to zredukovala čo najviac, pretože ešte dostane dcéra v škôlke, syn v škole a aj obec robí Mikuláša, čiže by toho sladkého bolo veľmi veľa, takto je to 50/50 zdravé nezdravé... A s tým nezdravým im pomôže aj manžel, ja síce zjem sladké, ale len raz za čas.
Aj ja som raz tak ostala zaskočená, keď mi švagriná napísala, že maju deti u nich balíčky a donesu im ich🫣 Za mňa tiež už extrém. Samzrejme ako ty,ani ja som nemala nachystané. Ďalší rok to isté,ale uz som teda aj ja spravila balíky.To iste aj Vianoce. Sekla som to už. Ani nieje problém niečo kúpit ...ale čo kúpiť? Ked tie deti už majú hádam všetko 🫣 som rada, že našim vždy niečo vymyslím. Teraz Mikuláša maju od nás,babky a dedka a druhej babky dedka, minulý rok maly aj z obce + škola, škôlka. Ine by bolo, keby pridu za sprievodu Mikuláša a čerta 😅 s košíkom sladkostí,kde si deti výberu po jednej..po pripade prísť s lizankou a ovocím?
Prave mi pise kamoska, ze jej deti maju mikulasa pre moje, tak ja dnes po robote budem obiehat narychlo obchody a zhanat co do balicka, o peniazoch to je je... nasi maju od nas, od babky, v skolke/skole a moj zamestnavatel tiez pripravil balicky pre deti. A Vianoce to iste, uz mi pride chore, ze susedia len tak kupuju blbosti, ze od Jeziska mojim detom a tym padom musim zhanat aj ja, ide mi o cas a o to, ze co vobec. Ja vediem deti k minimalizmu aj napriek tomu, ze by sme im mohli dopriat vsetko a nechcem mat dom zapratany haraburdami.
@muminka27 a prečo by si musela ? Veď ty im nedaj nič a na 99% už ani oni o rok nedajú tvojim deťom nič . Sama si to robíš . Moje deti nedostávajú , ani nedávajú darčeky nikomu , len aby bolo.
máme starších susedov a viackrát dali mojim deťom na Mikuláša, alebo Vianoce darček, ale pochybujem , že niekedy čakala, že aj oni odo mňa dostanú .
Ja im zas cez rok hocikedy vynesiem smeti , opýtam sa či nepotrebujú niečo z obchodu atď ...
To, že moje deti dostanú 5 balíčkov od Mikuláša ešte neznamená, že to zjedia behom dvoch dní. Zoberiem im to a postupne vyberajú (je to na viditeľnom mieste, vedia, že to majú a sami si vyberú).
Dostanú doma, potom v rámci partie (organizujeme deťom Mikuláša niekoľko rodín spoločne) a v škole len nejaké lízatko 🙂 Sladkosti dostanú ale iba v baličku od toho nášho "partiového" Mikuláša, doma majú v balíčkoch vždy niečo typu vstupenka do jumparku, kina, lasergame atd.
Neskutočne sú deti presýtene. Dostanú všetko... Čo potrebujú,nepotrebujú, chcú, nechcú. Pomaly už ani nevedia čo by ich potešilo,lebo to dostanú skôr ako by to chceli.
Doma, skola/skolka, 2* stari rodicia, krstni, ujo
Deti nemám, ale ja ako mala som dostávala doma, u oboch starých rodičov a väčšinou nosila aj mamina z prace a samozrejme škôlka. Sladkosti som mala ešte do júla 😅 tento rok som si na Mikuláša vypýtala len pomelo, lebo sladkosti nejem 😅
Starí rodičia a od nás, škôlka tiež
Prvý rok som v práci,po materských dovolenkách a rodičakoch .aj tam nám dali pre deti.
Manžel nosí drevené hračky od zahraničného šéfa.krasne puzzle.vlaciky,stavebnice.
Habadej.
So súrodencami z manželovej aj mojej strany sme to zrušili.to je kvantum.
My to nestihneme zjesť do šibačiek, kde je zase kvantum sladkosti, ktoré nám zase vydržia az do Mikulaša 😄
Nekonečný kolotoč
Rodičia, babka, dedko, škola, škôlka, tréning, dokonca aj kamaráti x 4 deti...no a? Pomôžeme im to zjesť my, rodičia 😛
@lenkakravcova ale prosím ťa 🙄, poznám kopec moslimov, čo deťom aj stromček postavia, aj darčeky dajú, lebo jednoducho žijú v krajine s kresťanskými koreňmi a Vianoce k tomu patria.
@sisaka Dokonca moslimská rodina priamo v Egypte oslavuje Vianoce aj Mikuláša. Matka je nemoslimka. To len tu sa dvaja Slováci hrajú na niečo.
Moje decká dostanú len odo mňa, takisto aj vnučka, lebo tu sa to neoslavuje, ale ako dieťa som dostávala nielen od rodičov, ale aj starých rodičov, od inej blízkej rodiny , z otcovej práce… vždy ich bolo kopec a vždy sme sa im potešili, dodnes si viem vybaviť tú vôňu mandarínok, arašidov zmiešanej s vôňou čokolády …Nikdy sme nezjedli všetko naraz, ani rodičia nikdy nehundrali, že sme veľa dostali.
Moja dostala zo skolky, boli sme aj v dedine a pojdeme do mojej prace kde organizuju Mikulasa, ale to je skor kvoli “socializacii” a osmelovani malej. Od nas dostala mikulasa a lentilky, a dostane od babky balicek.
Sladkosti ale beriem, odkladam v spajzi a davam na pridel, nie ako odmenu.
Tiez som povedala babke, ze nech skor sa orientuje na susene ovocie.
U nas sa sladkosti vela nepojde preto mi pride zbytocne aby sme ich zdoma zhrabovali, a tiez dcera ma etapy, teraz jej chutia lentilky, cukriky, pernicky, cokoladky vlastne ani nejedava.
Mne sa to tiež nepáči, ako sa to rozmohlo. Stráca to tú peknú atmosféru.
U nás rovnako. Doma dostanú, v škole, z obce, jedna babka, druhá babka, krstná. Ja som z toho na nervy,keď vidím tie kilá sladkosti, nezdravé, predražene, plne cukru, nechutné. Niečo im vezmem, niečo nechám, ale najradšej by som to zakázala. Úplne sa stratilo to čaro. My sme dostali doma do čižmy a koniec. A naše deti dostanú zásoby na pol roka.
Syn: doma, u mojich rodičov, u svokrovcov, u mojej sestry, v škole, v jedálni školskej, v kostole. Čiže 7 balíkov. A toto je prvý rok čo nedostal od môjho brata, od mužovej sestry. Plus od mojich starých mám oboch dostával len tie už sú staré. Čiže mával aj 9-10 balíkov. Neriešim to, keď ho chcú potesit. Čo to niekomu zakážeme? Aspoň máme zásoby sladkosti a nemusím kupovať.
Ja som rada že nad týmito témami sa nepozastavujem už len ja.. lebo pred pár rokmi namna každý pozeral ako na mimona že svojim deťom nedoprajem ak sa sťažujem na 237 balíček sladkosti, ktoré skončia v krabici a západnú prachom.. je pravda že už neriešim a čím sú starší tým menej ma vytláčajú podobne veci, ale aj tak si myslím že ľudstvo preháňa čím ďalej tým viac a deťom týmto preháňanim robíme medvediu službu...
Dostali doma, v škôlke/skole, od mojich kolegov z prace a este sme boli na Mikulaskom programe a este dostanu od starých rodicov. Akože aj mne to príde veľa, Ale ja tiež rada urobím radost druhym, dostali aj synovci môjho kolegu a sestrine netere dostanu, ked budeme spolu a dostali aj kolegovia, kamosky a učiteľky mojich deti.
A samozrejme dostal aj manzel, sestra a moji rodičia
Tento rok bol ale veľmi pekný Mikuláš ,ze deckam nasnežilo,aj keď u nás je už z toho člapkanica.malo to svoje čaro 🎅❄️🛷🥶
@sisaka super, existuje aj kopa židov ktorí oslavujú Vianoce či iné sviatky? Či iba nuslimom sa to musí nútiť ako niečo správne kultúrne? 😃
Načo ako by som mala sláviť niečo, čo nepovažujem za správne (pretože je to pre mňa oslava niečoho čo nie je pravda - v zmysle že nepovažujem Ježiša za Božieho syna) a zároveň to ani nesedí s dátumom kedy sa to stalo? (Ježiš sa narodil v auguste-septembri v Palestine, keď pastieri pásli vonku stáda a spalo tam vtedy s nimi (podľa Biblie), nie v zime keď tam mrzne a tráva nerasie..). Nepotrebujem oslavovať pohansky slnovrat ako Rimania v časoch osláv keď svoje príbytky zdobili borovicovými vetvami 😃 nie som pohan a ani nejako neuznávam to, že to rímski kresťania prebrali do svojich zvykov v 14-16.storočí..
Darčeky deťom dávame na Eid al Fitr po ramadáne. Myslím že 2x v roku, len aby iní ľudia boli spokojní by nebolo správne riešenie. Už by sa potom deti tak netešili na naše sviatky. A predsa tie naše by mali byť pre naše deti tými výnimočnými. 🙂 Určite chápeš ako to myslím.
Tak snáď im ,,Ježiško" nosí darčeky len domov,lebo v princípe je to to isté...dostanú doma,v škole/škôlke,u deda,u babky,v kostole,od krstného,mojich súrodencov,ale všetci poznáme mieru...áno je toho veľa takto dokopy,ale ja nebudem nikomu zakazovať ani prikazovať,čo im majú dať a či vôbec niečo a nakoniec nezjedia to všetko na posedenie🤷
Tiež dostanú veľa, doma, u starkých, v dedine, v škôlke.Ale ja som rada, mám na celý rok vystavané, moji to nikdy nepojedli naraz, ešte v novembri som dávala posledných vlaňajších čoko Mikulášov do muffinov
@lenkakravcova nikde nepíšem, že máš ísť niekde do kostola osláviť narodenie Ježiša. Vianoce sú súčasťou nielen náboženskej, ale kultúrnej tradície. Žijete na Slovensku, ste Slováci, je to aj vaša kultura, v ktorej žijete, v ktorej ste vyrastali, ktorej ste stále súčasťou, nie ste ani Arabi, ani Peržania, nepochadzate ani zo Severnej Afriky, ani z Indonézie.
Taktiež nikde nepíšem o nútení, tyto moslimovia to robia úplne dobrovoľne, bez akéhokoľvek nútenia. Robia to hlavne pre svoje deti, ktoré vyrastajú v krajine s kresťanskými koreňmi, kde sa Vianoce oslavujú, tak prečo neurobiť niečo pre svoje deti, aby zapadli, aby sa necítili iné. Robia to moslimovia, ktorí nechcú zmeniť našu krajinu na islamský štát, ktorí rešpektujú krajinu, do ktorej sa prisťahovali a neburcuju v deťoch nenávisť voči iným náboženstvám a kultúram. A áno, poznám Židov, ktorí robia Vianoce pre deti, poznám budhistov a aj hinduistov, ktorí majú doma stromčeky a “robia” si Vianoce.
A ešte dodám, áno, ich deti behajú na jar po záhradách a hľadajú na Veľkú noc čokoládové vajíčka.

Áno, mne to normálne príde. Vždy som dávala všetkým deťom v rodine. Rodinou myslím sestry a ich deti. Dávam i synovi môjho synovca. Máme výborne vzťahy.
Dávam i dospelej dcére a ona zasa svojej mladšej sestre a aj mne.
Proste darčeky dávame ľuďom, ktorých máme radi a Mikuláša deťom v rodine, s ktorou sme v pravidelnom kontakte.