Kde sa dá žiť jednoduchší život na Slovensku?
Ahojte,
neviem, ci spravne naformulujem to, co sa chcem spytat, ale pokusim sa 🙂 S manzelom uz dlhsie zvazujeme taky "jednoduchsi", skromnejsi zivot. Oboch nas fascinuje aj myslienka komunitneho byvania, ale zaclenit sa do uz dlhsie fungujucej komunity nie je jednoduche a ani najst viacero rodin s podobnymi hodnotami, ktore by zdielalo tuto viziu. Preto sme zacali skor uvazovat nad zivotom niekde na "pololazoch", teda aj v prirode, pestovat a chovat, na druhej strane, aby deti nemali zase skolku/skolu prilis daleko, lebo nie som si ista, ci by som zvladala homeschooling s viacerymi detmi. Kedze sme obaja cely zivot prezili na zapade SR, resp. juhozapade, taha nas to viac do hor, kopcov, dalej od roviny. Lenze nepozname nikoho, kto by nam vedel poradit, kam sa popozerat po takom byvani - ci stred SR alebo Orava alebo uplne inde. Boli by sme vdacni za tipy aj na konkretne dediny, miesta. Co sa tyka prace, manzel pracuje z domu, cize by to mohla byt aj oblast, kde zrovna nie je tolko pracovnych pozicii , on potrebuje jedine pripojenie k internetu. Ja sa este x rokov do prace nedostanem, mozno max na polovicny uvazok, ale tiez skor zvazujem pracu z domu doobeda, kym by deti boli prec z domu. Cize skor je pre nas dolezite to skolstvo a zdravotnictvo. Nechceme ist uplne na samotku, skor niekam, kde by aspon v blizkosti zili tiez mlade rodiny, ze by sme vedeli vytvorit fajn vztahy aj my dospeli aj nase deti. Ja som ako dieta vyrastala so sestrou a x brstrancami a sesternicami. Nase deti toto nemaju a az moc nas uz valcuje tato doba. Radsej by sme zili skromnejsi, ale "plnsi" zivot, lebo takto nam toho strasne vela uchadza :(
Ak by ste vedeli poradit, budem vdacna 🙂
u nas v okoli je zajezova. maju co viem aj vlastnu skolu.
https://zajezka.sk/
@vreckovka2 jej, dakujem za prispevok...ja som dieta mesta, a este k tomu hlavneho cize asi som na tom podobne a aj biedne, lebo nemam momentalne schopnosti, ktore taky zivot vyzaduje, ale velku volu naucit sa, co bude treba...ak sa mozem spytat, odkial kam ste odisli? Aspon okres, resp. aka velka zmena to bola?
@vreckovka2 ano, toto presne aj my hladame...sme hodne spolocenski, cize uplna samota by nebola pre nas...a podla ciho ste zvolili stredne Slovensko, resp. za cim ste isli? Ma tam trebars manzel/partner korene? Nasa cela rodina, znami i priatelia byvaju len na zapadnom Slovensku, takze by sme isli uplne do neznama
Napis pokojne sukromnu spravu 🙂
Ahoj muranska planina je taka teda konkretne Tisovec vela výletov v podstate mesto je tam aj skola byty domy su tam velmi lacne a v podstate tam nic neni ale zas je tam aj skola aj vsetko potrebné.. a príroda je tam neskutočná 🙂
moj byvaly spoluziak sa na nieco podobne dal, postavili si jurtu, byvaju v nej s 3 malymi detmi… prakticky v lese… https://instagram.com/statok_u_ferkovcov?utm_me...
👍 mne sa veľmi páči v tomto smere oblasť medzi Zvolenom a Krupinou, napr. Okolie Senohradu. Je ešte zabudnutá, pozemky lacné, samoty, lazy, aj dediny. Keby som si vedela predstaviť, ako by sme si zabezpečili hlavný príjem, lebo nie sme úplne farmárske tipy, hneď by som išla ;)
Podla mna su ldia dolezitejsi ako miesto. Lebo si mozete najst nadhernu polosamotu ako z rozpravky ale miestni ludia vam pri kazduckej prilezitosti daju najavo ze tam nepatrite. To je zial mentalita vela ludi co ziju generacie na lazoch a samotach alebo malych zabudnutych dedinach. Pristahovalci to maju tazke a je to velka loteria ze na akych ludi natrafite.
A kedze pises ze ta k tomu laka este aj komunitny zivot, tak by som urcite skor isla do tej Zajezovej alebo niecoho pododne umelo vytvoreneho... hoc aj do zahranicia.
Ja by som sla zit do okolia Banskej Stiavnice. A tiez Hrinovke lazy su tak nadherne ze to cloveka za srdce chyta, ale myslim ze ludia su tam dost svojrazni a zloziti. Na strednom slovensku je toho neurekom. Nizke Tatry, Polana, Stiavnce a Kremnicke vrch, Vtacnik, Krupinska planina. Vsade je kopec malych dediniek alebo samot s nedalekym mesteckom.
Ahoj, úplne ťa chápem.ja som tiež takto zmyslajuca a plánujeme tiež niečo takéto,my ale máme šťastie, že takúto chalupu na lazoch má priateľov otec.je tam pár domov,pod horou, obrovský pozemok.do najbližšej dediny cca 2 km,do ďalšej kde je škola aj škôlka asi 4km, čo nás ale netrápi, lebo syn má už 12 rokov a chystáme sa tam až keď dokončí školskú dochádzku.do okresného mesta to je odtiaľ asi 12km,proste všetko poruke a pritom mimo všetkého.mne idú posledné roky ľudia dosť na nervy, takže už sa teším na lazy😍
Nevsimaj si rypalky co sem chodia denne z nudy a druhym pisu co preco naco to pises riesis musia sa vo vsetkom rypat..no a moj tip je Zajezova je to za Zvolenom tam taka komunita je avsak neviem ako je to tam s internetom. A je tam okrem tohto viacero dediniek v okoli Krupiny ci Detvy su take lazy. Moj tip je zobrat sa a ist na vylet autom a prejst nejaku cast vacsiu cez tieto dedinky vidiet na vlastne oci ako to tam je a mozno prave tak najdete to prave pre vas 🙂 je vela takych miest nie su ani zname a su carovne. Mna takto uchvatila napr dedinka pri Donovaloch vola sa Bully. Nahodne sme tam zabludili ale velmi sa mi tam pacilo. Ti ludia tam mi prisli ze ziju este mozno taky ten tradicny zivot ako kedysi na dedinach ze sa stretavaju poznaju sa tam vsetci pomahaju si atd. Takisto aj Orava tam to moze byt tiez fajn. Vela stastia prajem 🙂
Drzim palce,nech najdete co hľadáte. My sa takto stahujeme z PO na gemer. Nemame tam nikoho. Len sme tm našli pozemok, ktory nas veľmi oslovil. Uz staviame domcek. Spoznali sme aj super ludi, ktori sice nie su naši susedia, ale v meste, do ktoreho to mame 15 minut autom je komunitna skolka, pomaly ako deti rastu, uz sa riesi ja skola... Ja mam z toho velku radost, ze sme nabrali odvahu to kupit. Samozrejme to ma svoje nevyhody, ale ja to miesto milujem uplne 🥰 sme tam polosamota, takze nejakých susedov mame. Da sa aj dostat pesi na autobus, takze aj bez auta sa obmedzene da. No uplny ideal 😀
Ahoj naši kamoši takto žijú, odsťahovali sa z mesta z podobných dôvodov ako vy. Zvolili blízke okolie novej Bane, je to relatívne blízko mesta, kde deti chodia do škôl, nie ďaleko je Tajch, bývajú v krásnej prírode v ekologickom dome. Skôr tam naokolo žijú normálni ľudia, nie nejaký alternatívni. Pozerali aj zajezovu ale to im prišlo už trochu "sektárske".
Skus pozriet fb skupinu Domáca výroba, permakultúra...., tam su ludia presne vasej krvnej skupiny a casto davaju do pozornosti lokality a pozemky, respektive odstupuju statky. Krasna myslienka, drzim palce!
@behulka teraz v aprili odchadzame 🙂 a do zimy musíme aspon provizorne zobitnit dom, lebo sa uz odmietam presuvat hore dole 😀
My sa lanujeme sťahovať do Pienin, odkiaľ pochádzam. 🙂 podobné prostredie je aj v okolí Banskej Bystrice.
Na Orave je to viac menej katolícke, takže tam je to skôr vhodné ak ste rovnaký typ.
skus sa skor poobzerat na strednom Slovensku, napriklad dediny okolo Novej Bane, Banskej Stiavnice, ci Kremnice su malebne, netahala by som sa dalej na sever, ci vychod, ale to asi preto, ze mi je srdcu blizsie stredne Slovensko
@autorka
Pre vysvetlenie - pytala som sa nie pre rypanie, ale preto, aby som navnimala aj iny pohlad, kedze ja som tvor zvedavy, tvorivy, a som rada, ked mozem navnimat, ako ludia veci beru, lebo tak ako ich ja berem - to je len moje subjektivne vnimanie.
A pytala som sa aj preto, lebo napr. my taky zivot ciastocne praktizujeme, aj ked zijeme v BA. Proste sme si stanovili nase priority, neporovnavame sa s inymi ludmi, nenahaname sa, fungujeme na principoch minimalizmu. Spolocny rodinny cas, vylety, turistika, sport su pre nas prioritou, nepotrebujeme nikomu nic dokazovat, ukazovat sa, v nicom predbiehat. Telku nemame, ked nieco si chceme pozriet, mame na to router, co je asi tak 1x do mesiaca - naposledy som pozerala Jozefa Maka 😀 Radi pocuvame zaujimave podcasty. Celkovo sa snazime nezaplnat nasu mysel a zivot miliardou informacii a aktivit + stranenie sa od toxickych ludi a toxickeho spravania sa.
Ak to mozem tak zhrnut - vnutorny pokoj je pre nas podstatna hodnota a tak si zariadujeme a riesime aj zivot a vobec nemusime "zapadnu", aj napriek tomu mame skvelych priatelov a dovolim si povedat, ze aj teraz aj v BA su ludia, ktori to maju nastavene inak.
To sa nedá dopredu odhadnúť, aké vzťahy s okolitými ľudmi budú v novom bydlisku, ale ja by som zo západného Slovenska nešla na stredné alebo východné, je tam menej príležitosti aj pracovných, aj pre deti. Mne by sa páčilo bývať v meste Nitra alebo Zlaté Moravce, niekde v okrajovej časti alebo v blízkych dedinách, tam by mohol mať aj záhradu, aj blízko školy a zdr.zariadenia. A sú tam aj možnosti chodiť na turistiku a pod.
Orava určite nie, ak chceš pokoj a málo ľudí. Veď len na Hornej Orave napr. sú veľké obce, viac ako 5000 obyvateľov. To potom si postaviť dom niekde na poli medzi týmito obcami.

@estrella5 si zlata,vdaka 🙂 ono mne je aj lepsie riesit to tu, anonymne s cudzimi, lebo u rodiny a hlavne u rodicov pochopenie nenajdeme...