Kde sa dá žiť jednoduchší život na Slovensku?
Ahojte,
neviem, ci spravne naformulujem to, co sa chcem spytat, ale pokusim sa 🙂 S manzelom uz dlhsie zvazujeme taky "jednoduchsi", skromnejsi zivot. Oboch nas fascinuje aj myslienka komunitneho byvania, ale zaclenit sa do uz dlhsie fungujucej komunity nie je jednoduche a ani najst viacero rodin s podobnymi hodnotami, ktore by zdielalo tuto viziu. Preto sme zacali skor uvazovat nad zivotom niekde na "pololazoch", teda aj v prirode, pestovat a chovat, na druhej strane, aby deti nemali zase skolku/skolu prilis daleko, lebo nie som si ista, ci by som zvladala homeschooling s viacerymi detmi. Kedze sme obaja cely zivot prezili na zapade SR, resp. juhozapade, taha nas to viac do hor, kopcov, dalej od roviny. Lenze nepozname nikoho, kto by nam vedel poradit, kam sa popozerat po takom byvani - ci stred SR alebo Orava alebo uplne inde. Boli by sme vdacni za tipy aj na konkretne dediny, miesta. Co sa tyka prace, manzel pracuje z domu, cize by to mohla byt aj oblast, kde zrovna nie je tolko pracovnych pozicii , on potrebuje jedine pripojenie k internetu. Ja sa este x rokov do prace nedostanem, mozno max na polovicny uvazok, ale tiez skor zvazujem pracu z domu doobeda, kym by deti boli prec z domu. Cize skor je pre nas dolezite to skolstvo a zdravotnictvo. Nechceme ist uplne na samotku, skor niekam, kde by aspon v blizkosti zili tiez mlade rodiny, ze by sme vedeli vytvorit fajn vztahy aj my dospeli aj nase deti. Ja som ako dieta vyrastala so sestrou a x brstrancami a sesternicami. Nase deti toto nemaju a az moc nas uz valcuje tato doba. Radsej by sme zili skromnejsi, ale "plnsi" zivot, lebo takto nam toho strasne vela uchadza :(
Ak by ste vedeli poradit, budem vdacna 🙂
@autorka ahoj, na Lovinke je taká komunita, tiež tam pracujú z domu (plus sa tam dajú organizovať semináre, pobyty, jogové retreaty, čo kto chce) ale hlavne čo som chcela, teraz tam rozpredávajú jednotlivé domčeky, hľadajú k sebe rovnako hodnotových ľudí. Len s tým školstvom a zdravotníctvom neviem ako to je, ale všade mimo BA kraja je to bieda. My bývame v okresnom meste a musíme chodiť do krajského mesta “ak dačo” lebo u nás nie je ani nemocnica ani pohotovosť, iba poliklinika. Skús pozrieť a popýtať sa prípadne osobne na https://lovinka.sk/
Napriklad konkretne Nova Bystrica-Vychylovka. Priroda, samota, ale aj skola skolka tam je.
Ako prva ma napadla Myjava alebo Čičmany,len neviem ako je to na lazoch s internetom.V TN okrese poznam Melcice-Lieskove, cast Dolina,tam je aj pozemok na predaj alebo Chocholna-Velčice,cast Kykula.No neviem ci tam budu nejake deti 🤔
Hriňová je tam nádherne, sú tam akoby pololazy a kebyže mi to práca dovolí, hneď sme tam
Moja znama takto vsetko zamechala vo velkom meste a isli do okolia Krupiny, z tych istych dovodov a su velmi spokojni.
Okolie Brezna, napr obec Michalova, aj starsie domy, vela prirody, kopce, ale nie zase velhory, super skolka, relativne nizke ceny cca 30T, blizko Nizkych Tatier. Ste vytani.
@evamarek77 ale oni sa uz snazia byt moderny, uz to neni taka dedinka ako kedysi ale mestecko. Ale starosta je tam perfektny. Ta vychylovka je predsalen viac taka komunitna.
@wild.horses môžem sa spýtať v akej? 🙂
Ahoj my byyvame v dedinke na strednom Slovensku, tu už len končia cesty,žiadna prejazdov a dedina. Je tu do 500 obyvateľov. Žijeme na kraji dediny,susedov máme,ale nie priamych,vpodstate sme na samote,krásne lúky aj kopce v strazovskych. Som sa sem vydala. Máme 2000 m, za nami už len lesy a lúky,pod nami dedina,sme na kopci,mám zajačikov,záhradku a stromky a ovocné kríky. Len v takýchto dedinkách je problém so školkami a školami, krátko otvorené, doktor 15 min autom, v dedine Coop. Možno skúsiť pozrieť väčšie dediny s lazmi, ale aj z tých lazov býva komplikované dochádzanie kvôli zlým cestám.
@missdiva ahoj, nestihnem asi uplne odpisat vsetkym, len pre objasnenie - ja som dala do nazvu "jednoduchsi" v uvodzovkach presne z tohto dovodu, admin to zmenil...viem, ze to nie je jednoduchsi zivot, myslela som jednoduchsi v inom zmysle: skromnejsi, menej technologii a pod.
A je problem zalozit si profil na fb a zistit co potrebujes? Nezaberie ti to ani viac casu ani viac dat ako profil na mk a na rozdiel od tohoto fora tam skor najdes co potrebujes. Ale inak drzim palce tiez by som to rada skusila len viem ze pre moju dceru 7r by bola absolutna tyrania pozerat sa na zarezanu sliepku resp zistit odkial mame maso na taniery. Aj teraz ked chovame na dedine tak max 1-2macky ma problem s tym preco ini ludia chovaju zvierata na maso....
My sme raz zablúdili do dedinky Dobroč, Dolná bzova a okolie. Deti nám zaspali v aute tak sme sa povozili po okolí... To miesto mi učarovalo , naozaj polosamota, lazy, neskutočne nádherné miesto. Neviem ako je tam s dopravou ale boli tam niekde aj autobusové zastávky, niekde nie .. skús to pozrieť na nete. Je to na juhu. Chcela by som tam ísť v lete zase, len tak na celý deň, poprechádzať sa. Cítila som sa tam naozaj neskutočne dobre, čarovné miesto
Ja ti dedinu/obec neviem poradiť, keďže celý život žijem pri BA a hlavné mesto navštevujem často, ani nečítam komentáre ale úplne chápem čo tým myslíš. Verím že si sa tu stretla s nepochopením, resp. sa aj v živote stretneš, keďže je to iné, túžiš po iných veciach ako väčšina, naplnený život pre teba znamená niečo iné ako materializmus, dovolenky. Ja to neodcudzujem je to pekné sú to iné/ krajšie hodnoty, no rátaj aj s tým, že je to drina a toto je veľký krok ktorý len tak nevezmeš spať, resp. vrátiť sa môžeš na západ ale bude to náročné aj pre deti. Ja ti držím palce aby ste našli to šťastie ktoré hľadáte 🙂
Určite niekde smer Orava, Kysuce...to je taký zapadákov mimo civilizácie, samé hory dookola. Všade inde na SR je buď nížina, mestá, v Tatrách kopec turistov a na východe cigáni a chudoba. Keby som sa rozhodla pre takýto život, určite by som smerovala skôr na sever.
Ak chcete chovať niečo, odporučím skor samoty, polosamoty.. Lebo aj na dedinach s tym uz je problém. Urcitr nie ziadne frekventované zname turistické dedinky. Najst si okraj hocijakej dedinu, kde uz sa neplánuje dalsia vystavba (ppd horou atd) napr. So skolou, do 10-20km väčšie mesto... A hľadať ☺️
My takto fungujeme v podstate popri praci, ake sme vo frekventovanej dedine je to na nervy. Plus vystavba, stale nivi obyvatelia ... Mestski ludia zle znasaju uz aj sliepku/kohuta ☺️ k tomu stavaju okolo zvierat bizarne aj nebezpečné prihody (podla toho ake zviera) a to riesit nic pre mna, ja z chovu nadsena nie som, treba na to v prvom rade vela miesta, ale doma teda ptebuehaju diskusio-hadky, ak chce zverinec a farmárcit, tak nech sa presťahujeme 😂nuz bez efektu zatial
Tiež odporúčam Novú Baňu, Banskú Štiavnicu, Zlaté Moravce.... držala by som sa blízko diaľnice, aby bolo rýchle spojenie so svetom. V Štiavnici je perfektný výber škôl, od škôlky až po stredné školy. Len tam sú dosť vysoké ceny. Nová Baňa je nádherná, aj keď to z diaľnice tak nevyzerá, krásne pozemky s výhľadmi. Nešla by som viac na východ ani na sever. Sever kvôli podnebiu nie, ak chcete pestovať, oceníte dlhšie obdobie tepla. Ja som bývala v Nových Zámkoch, paradajku som doslova strcila do zeme a rástla. Teraz zijem v Poprade a koľko driny to dá dopestovať niečo, aj ked sa tomu darí, nestihne to dozrieť, lebo je skoro zima... preč odtiaľto. Východ nie kvôli väčšiemu množstvu neprispôsobivých občanov. To môže byť na samote aj nebezpečné.
My tiež chceme ísť touto cestou, avšak kvôli financiám zvolíme asi okres Nové Zámky a nebude to samota, ale dedina s veľkým pozemkom 🤷
@evamarek77 to urcite. Podla mna treba aj na toto pozerat, aky je starosta. Starobystricky je naozaj napomocny ludom. Tu v Hubovej je tiez super starosta. Este ma napada Radostka, ale to musis uz mat skor auto. Tie autobusy tam su predsalen bieda, ale tam je to tiez medzi horami a dalo by sa tam toto. A ani od ziliny to nieje tak daleko. Kysuce smer Turzovka alebo Svrcinovec urcite nie, kvoli zapcham pravidelnym, to tam je hrozne. Predsalen na Bystrice je to jednoduchsie vies najst obkluky, ked pomyslime aj na lekarov a neodkladnu zdravotnu starostlivost.
Kamaráti bývajú na lazoch nad Detvou, je to mestská časť Detvy, volá sa to Skliarovo, je to ako 10 minút do centra mesta, kde je viacero škôl. No aj napriek tomu sú to lazy. Pár domov po kope, o kilometer nižšie ďalších pár domov, prostredie úplne nádherné v každom ročnom období. Majú niekoľko hektárov lúk, na ktorých pasú kravy a kozy. Nad nimi sú už lesy. Ak by ste chceli, môžem vám dať na nich kontakt, ak by ste sa chceli niečo spýtať.
My sme tam na Podpoľaní rok hľadali pozemok, tiež dnes chceli podobne žiť, no nepodarilo sa nám zohnať ten pravý. Ale je veľa ľudí, ktorým sa to podarilo.
Veľmi vám držím palce, nech je vyjde podľa vašich predstáv ♥️
Pri Brezne je časť Rohozná, taký pololaz, domy sú okolo cesty a potom tak po kopcekoch v okolí. Do Br je to okolo 10- 15minút. Celkom pekne to vyzerá, ale žiť by som tak asi nechcela. 🙂
A deti máte aké veľké?
Osobne ti odporucim Oravu. Tak nadherna priroda podla mna nie je nikde. Ale ci je najdolezitejsie, mentalita ludi je uzasna, tam je kazdy s kazdym sused, pozicias salku muky, vratia ti dve a buchty napecene. Je to miesto kde som vyrastla. Nic sa tam nezmenilo. Mna tahalo vzdy aspon mat chalupu niekde na Malom Borovom. Ak ste veriaci aj tu by ste mali taketo zazemie

Podla mna to co pises v prispevku je protichodne.
Ludia, ktori si zvolia takyto sposob zivota idu na samotku a verim, ze to moze byt fajn, je kopu takych miest v okoli Zvolena alebo Ruzomberku. No nie je to rozhodne jednoduchy zivot ale tazky lebo si vsetko musis vypestovat, chovat, rubat drevo, chranit dom a zvierata pred divou zverou atd. Velkou vyhodou su kvalitne produkty, sebestacnost a cerstvy vzduch.
Ak chces komunitne byvanie a susedov v okoli, urcite to bude turisticke miesto alebo jednoducho uplne klasicka dedina... nic take kde by mali ludia obrie pozemky pod lesom a vlastne farmy a je tam kopu susedov s detmi, ktory sa chcu stretavat neexistuje (casto tam idu tito ludia za kludom a sukromim), mozno chatova oblast ale tam ludia nikdy nechovaju vacsinou len obcas chodievaju vypnut a chcu mat svoj klud, cize realne komunitne byvanie a samotka sa vylucuju.