icon

Kolektívna vina

kittykat22
14. okt 2022

Ahojte, rada by som vedela, ci ste sa s tym niekedy stretli - keby tu boli pedagogicky tak ich vyjadrenie by bolo uplne super. Moj syn chodi do 4 rocnika - velka trieda. 30 deti z toho 10 chlapcov. 6 chlapcov su nezbednici prvej triedy, ktori dokazu cloveka priviest do psychiatrickej ambulancie. Zlostia - nostop zlostia. Nova pani ucitelka zacala ich zlostenie riesit cez kolektivnu vinu. Janko (priklad) hovori cez hodinu vtipy a trieda sa zacne smiat - tak sa pozrie na hodinky a tie sekundy ktore Janko rozpraval vtip a deti sa zasmiali zoberie z prestavky. Adam a Elias zacnu kvakat, tak to k tomu pripocita. Dnes uz mali deti 5 minut z prestavky dole, lebo par deti zlosti a neposlucha. Minule Alex neposluchal a vykrikoval, tak detom povedala, ze budu za trest mat dlhu domacu ulohu z anglictiny - lebo Alex neposluchal. Ja teda pozeram, co je to za pedagogicke vedenie, ze vsetky su trestane za par chlapcov a nepride mi toto spravanie v poriadku. Stretli ste sa s tym niekedy?
Inak ucitelka je mlada, je prvy rok po skole a nema skusenosti a bohuzial je triedna a uci 90% predmetov. Pride mi ze hodiny celkovo nezvlada - ale chapem, ze sa uci. Ale tato kolektivna vina mi pride padnuta na hlavu. Absolutne nevhodne riesenie situacie. Nemate radu?

ailiba
14. okt 2022

@kittykat22 no neviem, nie som na jej mieste a ani by som nechcela byt. Vela ucitelov teraz odchadza, lebo deti su tazko zvladnutelne. Bohuzial, ona nema velmi paky. Co ma robit? Ale ja by som na jej mieste este davala speci trest pre tych, co tam rusia. Nebrat vsetko len kolektivne.

kittykat22
autor
14. okt 2022

@ailiba ale ona si tu pracu vybrala. Pises, ze by si na jej mieste nechcela byt. To chapem - tak si nestudovala ucitelstvo. Ona si to vybrala, hovorila ze ma pre pracu nadsenie a plany a vidi tam velke moznosti. Ale zjavne sa jej predstavy o uceni a prax trosku vymykaju. Ale nie je nutne trestat deti horom dolom. Co je to za pristup? Ked je vyhorena tak sa ma spytat senior ucitelov, riesit rodicov a nie trestat deti.

lilke
14. okt 2022

@kittykat22 mňa si nesklamala 😉 v jeho ponímaní čítam tvoje reakcie, tvoju výchovu. 🤔 Nehovorím, že vás odsudzujem. Chápem vás, tiež to nie je môj súdok. No napriek reakciám mnohých mamin ty sa na to nevieš/nechceš pozrieť z druhej strany, vyberas si chlacholive, potlapkavajuce reakcie.

kittykat22
autor
14. okt 2022

A inak baby uz vidim, ze kedy vas kolega v praci spravil pruser a vy dostali mensiu vyplatu co len o 20 euro jeden, dva, tri krat tak by ste vedeniu isli palit domy. Boli by ste besne zlostou, preco mate nizsi plat, napriklad ze to, ze si kolegyna telefonuje v praci s kamaratkami. Nechapem preco by ste mali byt trestane za to, ze niekto nevie co so sebou alebo nevie kde su hranice. Mozno by sme mali deti viest k tomu, ze su zodpovedne za seba a rodicov ze su zodpovedne za svoje deti - a nie sa tu hromadne niest vinu jeden za druheho. Fakt nechapem vas postoj.

kittykat22
autor
14. okt 2022

@lilke vychovavam dieta velmi dobre. Je prezidentom triedy, nikdy nemal poznamku, chodi na cas a pomaha slabsim detom v uceni. Asi budes prekvapena ale je to najoblubenejsie dieta z triedy. Nikdy si na neho nestazovali - mozno, ze je plachy a mohol by byt viac do sportu. Ale to je tak vsetko. Nikdy nezlosti - narodil sa ako dieta s kludnou a rozvaznou povahou. Kamarati a s tym s kym si rozumie s kym si nerozumie tak ho vnima ako spoluziaka ale nema k nemu zast ani mu nerobi zle. Pretoze podla neho sa svet netoci. Nevidim na svojej vychove nic zle. Mam stastie ze mam super dobre kludne dieta a da sa s nim normalne bavit. Ale u chlapcov je tato vlastnost vynimocna - vidim ze chlapci od kamaratok su zive deti s hlavou plnou nezbednosti. Ale nech je dieta ake je, tak jedno je ine ako druhe. Nikdy vsetci nebudu mat jednotku, nikdy vsetci nebudu posluchat. Ale terorizovat ze niekto nieco nevie, ze sa nejak nesprava nie je normalne.

seepferdchen
Autor odpoveď zmazal
marca12
14. okt 2022

@kittykat22 Ked si s nimi nevedia dat rady rodicia,nezmoze ucitel nic. A aby este ucitel nedostal po papuli,ze co si dovoluje na ich deti nieco hovorit. Tak to dnes v skolach funguje.

seepferdchen
14. okt 2022

@panelacikova spravne, aj lekari su len ludia a su vyborni lekari, aj menej nadani. Treba sa ozvat, ide o zdravie a zivot.

kittykat22
autor
14. okt 2022

@seepferdchen bohuzial ano, je ich 30. Skola je mala, bolo vela spadovych deti, do toho prisli nejake deti z UA a zrazu ich je 30. Chybaju jedno/dve deti zatial. Je len september ... Je to najvacsia trieda v skole :( Podla mna by mala dostat asistentku ale bohuzial ze niesu. Myslim, ze mala dostat mensiu triedu a lahsiu a nie tych nasich satanov.

matabb73
14. okt 2022

@kittykat22 tiež mám takúto skúsenosť z dcérinej školy a som na to alergická. Mali v triede asi troch chlapcov čo neposlúchali a kvôli nim ich triedna nevzala na výlet. Alebo, nachytali dve deti fajčiť a chceli potrestať celú triedu. Voči tomuto sa ohradilo viac rodičov a nakoniec to neurobili, ale kolektívna vina bola na škole uplatnená viac krát. Za mňa je to zlyhanie učiteľov. Majú potrestať len vinníkov, nie všetkých, lebo tým dávajú ostatným najavo, že sa im neoplatí byť príslušní. Ja si toto pamätám ešte z čias socializmu a očakávala by som konečne zmenu.

matkahelka
14. okt 2022

@kittykat22 moja dcera je siestacka a funguje to u nich rovnako. aj ked ma skusenych ucitelov. maju to odobrene riaditelkou, pretoze ine metody na tych "neposlusnych" zial nezaberaju. ono je to krasne povedat, ze ucitelka to ma riesit s rodicmi a rodicia so svojimi detmi, to je teoria. prax je zial taka, ze nie kazde decko sa da ukocirovat a nie kazdy rodic je toho schopny/ochotny. a dnes, ked ucitelka nemoze na decko ani dvihnut hlas, lebo premotivovani rodicia su schopni postarat sa jej o vyhadzov, sa ucitelom ani necudujem, ze ine/schodnejsie riesenia nevedia najst. moja dcera si na to uz trebars zvykla a to je najsikovnejsia ziacka v triede uz siesty rok. ja z toho tragediu nerobim a teda to berie v pohode aj moje dieta.

kittykat22
autor
14. okt 2022

@matkahelka uz zase ides do extremu - ucitelka nemoze ani na dieta zdvihnut hlas. Nie je to pravda - ucitelky normalne hlas zdvihaju a vsetko funguje. Zase z toho nerob scenare ako sa ucitelia pomaly plazia pred detmi. Lebo to nie je pravda.

seepferdchen
Autor odpoveď zmazal
matkahelka
14. okt 2022

@matkahelka ak vies citat s porozumenim, pochopila si. ak nie, zial... ja ti len odporucam nebyt na strane tych premotivovanych rodicov, pretoze o 3 roky pride puberta a skoncis na liekoch.

matkahelka
14. okt 2022

@kittykat22 omylom som ta neoznacila, ale oznacila som seba

nadazdi
14. okt 2022

Ja nechápem ako tu niektoré dokážete porovnávať pracovný kolektív plny dospelých svojprávnych ľudí a triedny kolektív malých deti.. v pracovnom kolektíve je kolektívna zodpovednosť fakt hlúpa, ale existuje, lebo inak by plakali napríklad predavačky, keby mala každá riešiť z vlastnej výplaty svoje manko za 500-600€.. či? Aj to je hlúpe? Že jednej ukradnú v časti alkoholu flašku za 100€ a druhej 2 tribitky? Každá učiteľka ma svoje postupy, ona je sama na pár ,,horších deti” + ich rodičov! Bohužiaľ trpia aj nevinní, ale možno na konci šk. roka sa na Janovom vtipe nezasmeje nikto len Jano a učiteľka si môže v klude robiť ďalej

atasina
14. okt 2022

@slovakboy tak toto bolo cele zle!

sisaka
14. okt 2022

@kittykat22 v prvom rade, by mali ísť študovať učiteľstvo ľudia, ktorí majú k tomu vzťah, majú vzťah k deťom a aj prirodzenú autoritu. Sú deti, ktoré vycítia, že učiteľ si je neistý, nevie zvládať triedu a dovolia si. Ja mám jeden taký exemplár doma, my s ním problém doma nemáme, ale v škole sem-tam vytŕča rožky, ako väčšina chalanov, zvlášť keď je neschopný učiteľ.
Všetci sme chodili do školy, takže dobre vieme, že niektorí učitelia majú prirodzenú autoritu a decká ich rešpektujú a počúvajú, niektorí si nechaju skákať po hlave a niektorí si síce nechcú dať Skakať po hlave, ale nevedia zvládnuť triedu, ziapu po deckách, vymýšľajú takéto debilné kolektívne tresty a strácajú hlavne u detí, ktoré nedokážu len tak držať jazyk za zubami, keď s niečim nesúhlasia, autoritu.
Ako matka dieťaťa, ktoré niekedy rožky vytŕča, určite nie som za kolektívnu vinu, ale si myslím, že najlepšie riešenie je pohovoriť si s rodičmi dieťaťa. U nás to funguje.

slovakboy
14. okt 2022

@atasina áno máš pravdu, to ako to riešila naša učiteľka nebolo vôbec správne. Dosiahla disciplínu za cenu poníženia nespratníkov. Ale nám sa to vtedy páčilo, lebo skutočne to s nimi nešlo po dobrom. Ini ucitelia nás bili tak že teraz by ich za to vyhodili zo školy. Ona bola voči ním pokroková.

refly
14. okt 2022

Precitala som si iba prvu stranu, tak sa ospravedlnujem ak to uz niekto spomenul, ale.....
Ako riesit ziaka, ktory sa nevie zmestit do koze? Ved...tak ako sa to riesilo vzdy? :D Teda, uz som nebola nejaku chvylu v skole, ale ked Janko vyrusoval, tak Janko dostal poznamku. Ak to pokracovalo, tak z toho bolo pokarhanie triednym ucitelom, pokarhanie riaditelom a nakoniec zhorsena znamka zo spravania. Hotovo.
Ved takto sa to riesilo od kedy skolstvo existuje, ci nie? Neviem co sa tu vobec riesi. Alebo je logicke ze ked Janko dostane 5 z pisomky, tak cela trieda fasuje 5 a maju si to medzi sebou vydiskutovat?
Deti sa maju v skole ucit, nie byt zodpovedne za spravanie inych deti.

matkahelka
15. okt 2022

@refly nic v zlom- to, ze si v skole dlho nebola, vidiet na tvojej gramatike. To po prve, po druhe, staci si prestudovat skolsky poriadok, kedy - za akych podmienok sa zhorsuje znamka zo spravania. A po tretie, dnes ma kazde tretie -stvrte dieta problemy so spravanim. Za nasich cias boli tieto deti v osobitnych skolach, dnes su tieto deti integrovane. Staci posudok od psychologa, diagnoza a vsetci rodicia aj ucitelia sa mozu na hlavu postavit a nic neurobia. U nas, v dcerinej triede je toto od 2.roc., uz stvrty rok a hold, neda sa nic robit. Preto radim obrnit sa voci tomuto, respektovat vyucovacie a vychovne praktiky ucitela, pretoze s prichadzajucou pubertou sa to bude len a len zhorsovat.

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2022

Myslim, ze jediny, kto v tej triede dokaze tu situaciu objektivne posudit, je prave ta ucitelka. Ani jedna z nas tam nebola a vieme dobre, aku optiku maju deti. Sk. rok je este len na zaciatku, ucitelka sa to snazi vyriesit a helikopterova mater je hned nespokojna a hned vie, ze ucitelka je neschopna. A samozrejme, jej podobne ju v tom na MK budu podporovat. Pritom, ak je tak velmi nespokojna, tak si mala dohodnut s ucitelkou stretnutie a pytat si vysvetlenie. Ak by sa ucitelka stretnut nechcela (o com pochybujem), tak sa treba stretnut s riaditelom. No, ale tak ovela lahsie je okydavat na MK, pripadne niekde v kaviarni s kamoskou.

domak2
15. okt 2022

@kittykat22 moja takto chodi večne s revom zo školy. (UK)Lebo A/B/C vyrušovať, tak im zrušili hru/prestavku/výlet. Pripadne im niečo naslubuju len aby to mohli za zlé správanie zrušiť. Vždy keď sa mala ozve tak sú vraj team a musia ich brat ako celok. Wtf. Esteze je tak uvedomela, že si to dá vysvetliť a nekasle komplet na vsetko, lebo snaha sa očividne neceni. Ešte sa tým pádom aj odcuzila spolužiakom lebo sa nechce zapájať do vyrusovania a pod.

domak2
15. okt 2022

@nadazdi a ty zase porovnavas hrusky s jablkami. To manko nespôsobili svojim správaním. Verím že ak áno, vtedy sa to rieši individuálne

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2022

@domak2 No, a Tvoja dcera sa smeje na tych, co v triede robia bordel? Lebo tu evidentne ide o to, ze ti chlapci, ktori robia bordel, maju zo zvysku dokonalych divakov. A teda ucitelka sa asi snazi o to, aby si ich ostatni prestali vsimat a teda, aby divadlo utala takymto sposobom.

panelacikova
15. okt 2022

@lilke áno, nazvala som to takýmto slovom jednoznačne z dôvodu, že učiteľka stupňuje tresty na ostatných deťoch, predovšetkým skracuje intervaly a deti sú z nej zrejme už v strese /opis autorky - že deti ju začínajú nenávidieť/, tak áno, v tom prípade je fakt hlúpa. s tými deťmi sa dá pracovať úplne inak než trestať poslušné a vychované deti. za čo? čo si také dieťa odnesie zo školy? asi toto: pre čo ja vlastne poslúcham aj mamu, aj otca, aj učiteľku, keď potom aj tak "trpím"? takže fakt "paráda"...

panelacikova
15. okt 2022

@kittykat22 je október 😉 ale inak súhlas. my máme snáď v každej triede cez 30. niektorí si neuvedomujú, že poniektoré školy aj trochu "škrtia", aby ušetrili na platoch. je to neuveriteľné, ale vraciame sa do počtov pred cca 30 rokmi, kedy však deti sedeli so zatvorenými ústami a založenými rukami. na rozdiel od súčasnosti 😀

panelacikova
15. okt 2022

@matkahelka prosím, nepíš iným o gramatike. fakt. ty nie 🙂

panelacikova
15. okt 2022

@dskjhfdlkdjhl čo je to helikopterova mater?

panelacikova
15. okt 2022

@dskjhfdlkdjhl pozri, u nás ide upozornenie rodičom nielen dieťaťa, ktoré má nevhodné správanie, ale upozornenie aj rodičom detí, ktoré sa mu na tom opakovane (nie raz, dvakrát, ale mnohokrát) smejú a tým ho v tom podporujú. a zabralo to. na začiatku sa rehotali na jednom somárovi 10, teraz sa uchechcú max. 1 až 2-ja a už aj tí prestávajú. takže áno, dá sa riešiť aj individuálne. a až na drobučké chybičky krásy v texte od
@refly v podstate vystihla to, čo som písala už včera. individuálny prístup nielen k nadaným, integrovaným, ale aj do kože sa nezmestiacim deťom. inej cesty niet, inak deti znenávidia učiteľku, školu, ale i disciplínu a pravidlá. pretože učiteľka postavila pravidlá na hlavu...