icon

Konečne je po sviatkoch

sisska96
22. apr 2025

Kto sa teší že je už konečne utorok a máme za sebou Veľkú noc a oblievačku ? 😂

Strana
z2
zic
22. apr 2025

Ale vsimol som si, ze tu v BA a okoli uz vymizli tieto pohanske tradicie... takze za mne dobry... Videl som mozno 2 ludi s korbacikmi (decentne na navsteve)... ziadne tlupy ludi... vsetci sa vyvaluju radsej niekde pri mori alebo na chalupe / na zahrade...

janinah
22. apr 2025

Pre mňa to nijake trapne ani hnusne zvyky nie su .Po vyletoch mozeme chodit ako je rok dlhy.Je to tradicia,spomienky na moje detstvo,na rodičov a bez velkonocnych obradov by sa mi to neratalo za sviatok.A ked ma pridu symbolicky poolievať deti z rodiny tak je to mile.Nikto nevystraja,posedime,ponukneme sa dobrotami...

zobaka
22. apr 2025

skoda, ze skoncilo volno, mali sme peknu dovolenku

abbey1
22. apr 2025

@sisska96 Prečo by ma malo tešiť, že končí voľno, keď človek nemá povinnosti, vonku je krásne a môže si človek robiť, čo chce?
Mňa udivuje, keď ľudia niečo robia dobrovoľne a potom sa sťažujú, že musia to či ono a hľadajú výhovorky, prečo to akože musia robiť.
No nemusia. Môžu si jednoducho užiť krásny čas s rodinou.

januska12323
22. apr 2025

@sisska96 vypadnú? A čo tak normálne slušne komunikovať, že prísť môžu ale polievať len symbolicky? Keď ti to teda nevyhovuje lebo neviem či áno alebo nie.

kaca222
22. apr 2025

@sisska96 ako si kto urobí, tak má 🙂 nerozumiem, prečo tie sviatky teda netráviš inak, keď sa tešíš, až skončia.
My sme mali sviatky pekné, boli sme za rodinou, deti v nedeľu hľadali vajíčka na záhrade, v pondelok sme boli na výlete, večer šli pozrieť babky do domovov, skočili k tete na návštevu. Všetci traja s mužom a synom ako rodina, nikoho sme nepolievali a ani na mňa nedopadla ani kvapka vody. Symbolický korbáčik so stužkami so sebou manžel so synom mali. Vadí mi len to, že syn podostával čokolády, ale ja to niekde rozdám.

majlo1234
22. apr 2025

Odkedy mam deti, uzivam si vsetky sviatky nanovo

sisska96
autor
22. apr 2025

@kaca222 nakoľko v rodine nie som sama ;) nie som bezdetná slobodná žena

lily246
22. apr 2025

@sisska96 ale prosím ťa, lebo my všetky sme samé v rodine? Normálne máme manželov, deti. Nechci vedieť koľko chlapov a chlapcov je v našej rodine. Nepadla na mňa kvapka vody, vzťahy máme veľmi dobré a Veľkú noc proste oslavujeme oddychom, cestovaním, pobytom v prírode.
Ty sa len vyhováraš, v skutočnosti sa iba bojíš pretnúť dlhoročné zvyky, hoci sú ti na obtiaž. Vykašľalo sa na ne už minimálne 2/3 žien v našej generácii, tak smelo do toho.

kaca222
22. apr 2025

@sisska96 to s tým nič nemá, ani my nie sme samy. Keby som sama, robila by som iné veci a ani vyšibať by som sa nenechala. Keď má z toho muž so synom radosť, nech ma kľudne vyšibú. Aj ty máš právo povedať nie na oblievanie. Aj ty máš právo povedať nie na prijímanie návštev. Nemusíš všetkých obskakovať a chystať jedlo (to by som btw nikdy nerobila, ani keby k nám chodili šibači). Nie si otrokom domácnosti a sviatkov. Ak chce ísť manžel po rodine s korbáčom a vodou, nech ide. Ty vezmi batoh a choď na výlet, nič ti v tom nebráni, len vlastná hlava.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
xckaretxxx
22. apr 2025

@sisska96 ja sa nemám na čo sťažovať, rodinné stretnutia, oblievacka, super nalada, fajne jedlo, suprove pocasie....užili sme si veľkú noc.

eva8
22. apr 2025

Milujem velkonocny pondelok. Vystrieda sa u nas muzske osadenstvo nasej rodiny, rada pripravujem studene misy, obcerstvenie. Je to take mile a skoro je po vsetkom 🙁 . Dni predtym travime ako kedy, v piatky, ked sme doma, chodim na ekumenicky sprievod, kde okrem zamyslenia a stisenia posteetavam kopec znamych.
Tento rok som vyzdobila byt uz v kvetnu nedelu a odzdobim az buduci vikend. Aspon dlhsie trva nekazdodenna atmosfera. Sviatky su takou tradiciou, ktoru rada uchovavam 🙂

sulavikova
22. apr 2025

@sisska96 pravidelne chodím na sviatky dovolenku, doma ma zvyčajne čaká chlapský neporiadok, žiaľ sú zvyknutí na mamahotel.

sidicek
23. apr 2025

Jedna dospelá žena sa nevie zariadiť, aby bola spokojná a nemusela zakladať diskusie, aké su tie sviatky strašné.

lucia147852
23. apr 2025
@sisska96

@taktotedanie presne tak to obskakovanie, varenie, pečenie. Konečne môžem už robiť svoju robotu
@3petka Presne tak :D Ale sú chutné

@sisska96 ale veď ako si spravis, tak máš. Ak nechceš oblievačku a prezliekanie nikto tá nedonúti. Za mňa by mohli byt ešte aj týždeň. Spravila som si tak, aby to vyhovovalo mne.

eva8
23. apr 2025

Podla mna to autorka napisala trochu nadnesene. Zariadila si vsetko tak, aby boli vsetci spokojni. Ked sa na to pozriem z toho uhla pohladu, aj ja som rada, ze mam "oddych" po sviatkoch, aj ked mam doslova radost pri pripravach 🙂

scorpionflower1
23. apr 2025

@sisska96 ja nemam rada Vianoce ani Velku noc, lebo kazdy ocakava, ze pridem aj s dietatom na navstevu a babky sa ofukuju, lebo som isla spat s malou k jednej a nie k druhej a u jednej som bola viac a u druhej menej, k svagrinej večne ist nemozem, lebo tam je niekto chory a ked nie je cez sviatky chory, tak zarucene ochorie, ked sme tam a my ochorieme od neho. Alebo, ako tuto Velku noc, dcera ochorela den pred tym ako sme mali ist na navstevy a, samozrejme, ze som musela pocuvat, ze "zase je chora???"Proste nie su sviatky, kedy by som nepocuvala akesi fnukanie od niekoho z rodiny, kazdy tlačí na pilu, lebo "vsak sa prist na navstevu patri". Kedysi, ked som bola slobodna som mala Vianoce celkom rada, ale teraz nie. Ja rodinu rada vidim, rada pokecam, ale u nas je vecne nejaky problem, nikdy nic nejde hladko a za kratky cas vsetci chcu, aby sme prisli a toto nedavam a vzdy mam z toho stresy, lebo aj s muzom sme sa uz kvoli tomu pohadali. A co sa tyka oblievacky, nemala som to rada ako dieťa a nemam to rada ani teraz. U nas to vzdy bolo tak, ze chlapi sa opili a podaktori aj totalne na šrot a prisli taki opiti oblievat mna aj sestru, aby im moja mama dala este vypit, bolo to trapne a vzdy som sa schovavala. Urcite nebudem davat niekomu nieco, lebo pride ožraty ako pes mi naliat vodu za krk.
Minule som citala rozhovor s jednou etnologickou, ktora hovorila, ze kyble vody a bitie zien korbacom vobec nepatria medzi tradicie Slovanov ako podaktori zastancovia tohto blbeho zvyku zvyknu prezentovat. Tradicia vyzera inak.

scorpionflower1
23. apr 2025

@sisska96 Ale musim povedat, ze ja celkovo nemam rada oslavy, svadby a pod....

sisska96
autor
23. apr 2025
@scorpionflower1

@sisska96 Ale musim povedat, ze ja celkovo nemam rada oslavy, svadby a pod....

@scorpionflower1 ani ja, na druhý deň som totálna vygumovaná

Strana
z2