icon

Korona ma vytáča

13. okt 2020

Dobrý deň som normálna(teda myslím si že som) matka škôlkara chodím každý deň do práce tak isto manžel až do večera...je teraz jeseň zmena počasia samozrejme sem tam sa stane že človek ochorie,ofukne ho..momentálne mame trochu sopel vodnaty viac menej stojí v dutinách a steká do hrdla a z toho kašle...bohužiaľ nemôžeme si dovoliť byt s každou nádchou na OČR a tato korona ma už maximálne vytaca..v škôlke sa na mna dívajú učiteľky ako keby sme mali AIDS a nechce sami veriť že som jediná ktorá dá trosku prichorene dieťa do škôlky...ako to máte vy?hrozne mi vadí toto odsudzovanie bože nech to už skončí...pekny deň

Strana
z2
cecilia29
13. okt 2020

Neviem, ale niekedy mam z MK pocit, ze niektore mamicky by deti najradšej strcili do internatu od 2. rokov. Navstivili by ich v nedelu, nastylovali , urobili 1000 foto na insta, odovzdali tašku s novými hračkami a adio zas o tyzden.

mogaa
13. okt 2020

Trošku prichorené dieťa" ako píše autorka - do škôlky nepatrí.....

janinah
13. okt 2020

dieťa s nádchou nie je zdravé,/okem alergickej,ale aj alerg,sople sa dajú pekne stlmiť/organizmus je oslabený a ľahko pochytá kdečo z okolia,aj preto sa potom nádcha zvrtne na zápal uška,dutín,priedušiek....ak by matky soplíkové dieťa nechali doma pár dnní,tak väčšiou predídu vážnejšej chorobe....same sebe škodia...ja chápem,že do práce chodiť treba,ale sú aj iné spôsoby,nie vždy musí sa o choré dieťa starať len matka a len na očr....

miskakyska
13. okt 2020

@cecilia29 pocity niekedy klamu 😀 ešte teraz plačem za 22ročnu,ked odchádza na internát ..

jana_eyre_2
13. okt 2020

Mňa zase irituje ze môj syn je NAOZAJ alergik, slzia mu oci, tečie priesvitný soplik celý rok (áno aj potvrdenie mám, aj na liečbe je ale tá príznaky úplne neodstráni, ak ochorie tak je doma) a aj tak ma pokladajú za matku čo kašle na dieťa a vždy si prečítam ako sa matky na alergiu vyhovaraju.. no nevyhovaraju, alergicke prejavy reálne existujú a patrí k nim aj sopel a bohužiaľ aj kašeľ..

deti95060810
13. okt 2020

v tomto sú dobré staré mamy... postrážia deti na pár dní..

majkagu
13. okt 2020

Inokedy by sa to takto neriešilo, ale teraz naozaj treba byť zodpovedný - nemôžeš vedieť, či tvoje dieťa so soplíkom naozaj nemá covid...je kopu ľudí s ľahkým priebehom aj bezpríznakových..chápem, že vám to doma vôbec nemusí nič urobiť, normálne sa vyliečite ako inokedy. Ibaže niekto môže žiť doma so starými rodičmi, môže mať doma človeka s chronickým či onkologickým ochorením, tehotnú ženu atď. atď. A títo by asi fakt nechceli riskovať že hop alebo trop, tak uvidíme, či budem mať ľahký priebeh alebo ma to položí...Viem, každého z nás teraz tie opatrenia obmedzujú, ale majú zmysel, preventívny. Ak by to ľudia pochopili, bolo by menej ľudí na infekčných odd. v nemocniciach momentálne....môj názor 🙂

nikaeli
13. okt 2020

písala som aj do inej diskusie, napíšem to aj sem

dám Vám na to iný pohľad.. pohľad učiteľky.. pracujem s deťmi s MP a s autizmom.. na našej škole teda deti nemusia mať rúška.. soplia, kýchajú, nevedia fúkať nos (ale veď nemajú teplotu, že) - dnešná realita u nás v škole - 12 chýbajúcich učiteľov, vrátane mňa (mám "len" zápal priedušiek, no som už štvrtý deň v posteli).. a doma dve malé deti..

mnohí to majú na háku, vidia len seba a kľudne pošlú dieťa so soplíkom do školy, do škôlky (ráno nadopované liekmi -> ranný filter oklamaný), volám rodičom, mamička nedvihne (nepočula, že volám) alebo nemôže prísť skôr ako o dve hodiny a večer mi ešte aj napísala "urazený" mail, že mu nič nie je.. a na druhý deň rovnaký scenár.. pritom je mamička doma na opatrovateľskom.. hold je to o ľuďoch 😕

držme sa 💕

halci
13. okt 2020

@nikaeli Ludia su otrasni. Ja som sa minule na rodicku dozvedela, ze jedna poberala veselo pandemicku davku (neviem ci OCR alebo co to bolo) a dieta v skolke. Som myslela, ze sa mi sniva, coho su daktori schopni.

pukanec123
13. okt 2020

@jana_eyre_2 my tiež mame alergiu, bohužiaľ celoročnú. Vyriešili sme to tak, že sme dostali od pediatra do škôlky potvrdenie, že ak má priesvitny soplik tak sa jedna o alergickú nádchu. Bohužiaľ ale bolo aj veľa krát take, že aj z alergickej nádchy sa razom stala laryngitida 😏 ale bohužiaľ toto poznám, lebo veľa matiek sa vyhovára na alergie aj keď vvskurocnosti ich dieťa žiadnou netrpí 🤦🏻‍♀️

tosomja
13. okt 2020

@jana_eyre_2 moja dcéra nebýva chorá, ale ak je, tak sa nevie "dokašľať" aj tri mesiace. Doktorka mení lieky, no nič nezaberá, proste len to potrebuje vykašľať , ale už nie je infekčná, aj papier dala, že môže ísť do školy a aj napriek tomu učiteľ povedal, že nech zostane doma, lebo ruší kašľom ostatnych. A ani jej to nie je príjemné, ak dostane záchvat kašľu aj na 15 minút.
No tri mesiace doma byť nemôže. Veď to by robila komisionálne skúšky každý rok. Vždy ju to chytí tak v apríli a do júna kašle.

jana_eyre_2
13. okt 2020

@pukanec123 no veď to potvrdenie od imunoalergologa máme aj my (ako som písala).. ale nebudem to ukazovať každej mame, ktora zazera že moje dieťa má soplik pod nosom.. áno, vpodstate môžeme tiež poďakovať mamám, ktoré sa na alergiu len vyhovárajú, ale mala som potrebu povedať aj B, že nie každá mama sa na alergiu vyhovara..

áno, deti s alergiami sú častejšie choré, lebo už majú oslabenu imunitu neustálym bojom proti alergenom.. u nás to zase sú obštrukcne bronchytidy, zapálené oči a tak.. začiatkom roka mojho.najstarsieho syna takmer vykázali z knižnice lebo kašlal svojim alergickým kaslom s ktorým sme bojovali mesiace.. bol vtedy moc smutny, lebo on za to nemôže že na roztoče mal takmer 100%alergiu (trocha sa mu to asi zlepšilo, lebo berie staloral čo je vlastne taká vakcina proti alergii na roztoče).. jednoducho nedá sa nič zovšeobecniť..

jana_eyre_2
13. okt 2020

@tosomja áno presne takto to majú moje deti.. najstarší a najmladší najhoršia zima - roztoce (od októbra do marca) a dcéra zase opačne na jar - ona je najviac alergická na stromy a trávy.. inak veľmi pomáha ventolin a flixotide, ale tiež dlho trvá kým zaberie tak aby bol vidno efekt... blbe sú tie alergie a kým ich človek nemusí riešiť, tak si mysli že taký alergik maximálne kychne.. ja som až pri deťoch videla aké to je obmedzujúce a otravné a až vtedy som si uvedomila ako alergie okolie vie zľahčovať a zamieňať si s inými vecami..

jaroe
13. okt 2020

Aj.mna už vytáča a to som na materskej a muž má homeoffice, teda problém, kde "upichnut" deti keď sopel alebo zavretá škola, nemusíme riesit. Úprimne mi je ľúto všetkých pracujúcich s menšími deťmi.

evinea
13. okt 2020

viem ako sa zlostila sestra, ked nejake dieta prislo chore do skolky a potom musela aj neter ostat doma, lebo hned kasel, nadcha. A preto keby mne mala je chora, tak ju necham doma, len aby zbytocne nenakazila ine deti. Nebudem robit to, co nechcem aby robili ini.

katulienkax
13. okt 2020

@halci ale na to jej sociálka príde; bude musieť vrátiť a zaplatiť aj zdravotné odvody. Kľudne aj pár mesiacov neskôr oni si to kontrolujú neboj

majusska202
13. okt 2020

Ja by som ešte vodnatý sopeľ tolerovala. Ale kašeľ nie!!! Som matka aj učiteľka. A nepochopím jedno však zoberiem si štvrtok piatok dovolenku a do pondelka celkom slušne viete ustáť dieťaťu supel a myslím si, ze aj kašeľ. Véd teraz je toľko dostupných veci. Ja používam obyčajný difuzer ako náhle vidím sopeľ už ho púšťama o 2 dní sme bez soplov.

mishach
13. okt 2020

Lenže sú aj deti, ktoré len taký sopel nemajú.... Majú slabšiu imunitu a zo "soplika"- ako to niekto nazýva je sopel a kašeľ na minimálne 2 týždne. A čo také matky? Čo majú robiť? Kvôli vášmu sopliku je moje decko 2 týždne kaslavé jak šľak. Môj malý vždy ma kašle takéto. Ešte ani raz to nebolo len o soploch.

leuchtturm
13. okt 2020

ano, tato korona musi kazdeho vytacat. Najhorsie je, ze podaktore decka uz presne vedia, co povedat v skole, aby tam nemuseli tvrdnut.

zabka1124
13. okt 2020

Milé mamičky.Opytajte sa svojich rodičov,či vás nechávali doma s každým soplikom,keď ste boli deti.Teraz až 90per.deti nema imunitu a prečo?Lebo si ju nemá kde vybudovať.Ja som ako dieťa mala sopel od jesene až do konca jari-vlastne až keď som mala 10r.mi potvrdili,že také sopke budem mať až do smrti,že proste akonáhle sa ochladí,sople nastupujú.A áno,mám ich stále a áno,chodím do práce s vreckovkami vo vrecku.Deti mi chodili v Írsku do škôlky aj školy a pokým nemalo dieťa zelený sopel a teplotu,nevracali,hibaj do školy-skolky.By som chcela vidieť ,čo by ste robili,keby vam dieťa vymeska viac ako 21dni do ROKA školu (4.5r už idú do školy)a vás navštívi sociálka (mne sa to nestalo).A by ste vysvetľovali,že malo soplik,tak zostalo dieťa týždeň-dva doma.Teraz sú skoro všetky matky precitlive aj na závan vetra,čo ak...!A teraz ma tu ukamenujte🤣

kittykat22
13. okt 2020

Pokial mas chore dieta a chces ist do prace, tak si zaplat pani ktore ostane doma so synom. Pani na dochodku ktora da synovi pripravene jedlo a teply caj, pusti telku a precita rozpravku. Chore dieta nema co robit v skolke. Ja mam averziu na mamicky ktore daju do skolky chore dieta s tym - ja nemozem byt doma. Tak ale to je tvoj problem. Pretoze ty chces ist sebecky do prace tak zmeties polovicu kolektivu a uciteliek? 😀

cecilia29
13. okt 2020

@zabka1124 no ja som do skolky nechodila vobec. A ani mi to nechybalo. Kazdu chorobu som poctivo musela vylezat. Ziadne ze PN od doktorky a ja napr. beham po ulici. Nasi si dali na.tom zalezat.

ckatka
13. okt 2020

Sopel nie je choroba. Učiteľka v škôlke mi tiež potvrdila ze drvivá väčšina detí má sople vždy keď prejdú z dvora dnu alebo opačne (hlavne pri zmene teploty). Pokiaľ je dieťa inak zdravé, nemá teplotu, kašeľ ani hnačky, či vyrážky, priesvitný sopel nie je v žiadnom prípade dôvod ostať doma a ani na OCR. (Pediater).
Pracovala som chvíľu v severnom Nemecku, navštevovala severské štáty...A teda počasie tam majú drsnejsie...vôbec deti tak nebabusia ako my...otuzuju ich, aj saunuju (áno aj skolkarov)...sople sa neriešia...A prekvapivo...deti sú v pohode a vôbec nie toľko choré.
Maminy ktoré majú často soplave deti a boja sa aby to neprerastlo do choroby...odporúčam olej Air od Doterry difusovat každú noc. Aj dezinfikuje priestor. A ráno dávať med zarobený s olejcekmi ako oregano, tymián, citrón a pod. Prevencia vírusových ochorení...funguje výborne.

halci
13. okt 2020

@nikaeli Mna napriklad celkom stve, ked v satni vidim sopliace a kasliace deti, rodicia maju na haku, jednej mamicke som aj povedala, ze ci nevidi, ze jej dieta kasle a ona ze nie, ono NEKASLE. Akoze, wtf. Strasne mi to bolo neprijemne, pretoze prave vtedy dcerka chodila zo skolky nonstop chora.

ckatka
13. okt 2020

@tosomja dajte spraviť testy na pľúcne chlamydie a mykoplazmy. Pripadne zaočkovať proti pneumokokom. Mne to veľmi pomohlo.

yanni
13. okt 2020

@queen_mary V Nemecku moze aj zasoplene. Aj do jasiel, skolky, skoly. Pokial samozrejme nema ine pridruzene priznaky ako teplota ci hnacka. Dokonca aj teraz pocas corony sa moze ist so soplom.

fiafia
14. okt 2020

Dnes je to sopel a zajtra môže byť riadna choroba. Kým nemá rodič spravený krvný rozbor dieťaťa a stery nemôže tvrdiť s istotou,že to je len soplik. Mňa to vždy vytáča keď počujem len sopel, len kašeľ také dieťa do kolektívu nepatrí a hotovo. Nie všetky deti majú dobrú imunitu a pre niekoho to moze znamenať dvojtýždňovu chorobu.

mamka34
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2