icon

Ktoré náboženstvo je to pravé?

ivivaiveta
1. apr 2015

Dnes som taka rozbehnuta...dokoncila som bakalarsku temu "Manzelstvo v islamskom pravnom systeme"...po prestudovani vsetkej moznej dostupnej liteatury som zistila, ze aj oni, aj zidia, aj my krestania (monoteisticky)vyznavame jedneho Boha..len my, tri nabozenstva, ostatne to maju inak.....tak ktorého Boha potom?..toho istého?..a preco sa nenavidime, ked Boh je len jeden...a este nieco..mna nasi pokrstili, tak som krestanka, nedali mi na vyber..do kostola nechodim, lebo mi je zle, ked idem okolo a stoja tam zlodeji,klebetnici, zli rodicia, ktori sa tam prisli co?vyspovedat z hriechov a zivot ide dalej?...ja stale nechapem, ci je horsi ten, co do kostola nechodi a zije slusny zivot...ci zid,krestan,moslim, alebo ten, kto robi zle, ale si ide potom pre "odpustok"., ci ako sa to vola....

adsumus
20. jún 2016

@zuzitko74 netreba si myliť vnucovanie a slušnu žiadosť, a ano každy má svoj sposob diskusie, ale nejaké pravidla by mali platiť, napríklad ked niečo citujem tak na to upozorním, že citujem a uvediem zdroj, to nie je žiadna nadštandardná požiadavka, ale obyčajná slušnosť a ohladuplnosť.

horana1
20. jún 2016

@adsumus Ja som sa aj cudovala ze si prave ty zacala s taoizmom, suc krestanka. Vacsinou katolici to mamaju radi, lebo im to presne ako hovoris pripada (z dnesneho pohladu a z pohladu skatuliek ktore vznikli omnoho neskor a na pomenovanie inych veci) minimalne zcasti ezotericke ci okultne. V Europskej tradicii pritom pomenuvaju nieco z mojho pohladu ineho.
Toizmus nie je jednotny prud uz od zaciatku, a vobec cinska tradicia ako taka nikdy nebola taka uzkoprska ze by kastovala tak ako ty, nicmenej vo vacsine, ak nie vo vsektych to mas strajchute pojmami ako energia a praca s nou. Liecitelske a cvicebne praktiky totiz boli v taoizme pritomne od pociatku a beznou sucastou zivota mnichov. Ved uz len sam pojdem tao ma siroky mozny termin prekladov a okrem slova cesta to moze byt aj vesmirna sila/energia, kozmicky princip... Tazko najdes nejakych takych "pravych, od toho cistych" (ako to asi vnimas), ktori by naplnili tvoju predstavu o com to ma "spravne" byt.
A keby si si aj povyberala a umelo povytrhavala ze toto ano a toto nie, aj tak, bud si teda krestanka-katolicka, alebo koketujes s taoizmom, alebo obhajujes muslimov a islam, alebo si teda "z kazdeho rozka troska" co tu vytykas paradoxne inym 🙂 Ked niekto pozoruje tvoje kriteria tiez mu pripadaju ako macko-pes ale ja to neberiem v zlom, nakolko dnes je doba syntezy, informacny boom k tomu priamo vyzyva. Len keby si inym nekritizovala to, co sama robis.

Vidim napr. ze mas silne predpojatie pre ten konkrtny pojem energia (ake krasne evidentne dopredu od teba bolo to chystanie, nech uz o nej nieco poviem, cokolvek aby si vitazsolavne mohla zmiest zo stolu, normalne sa mi paci, take mile destke to je 🙂 ), ale to vobec nevadi, ked ho dokazes vnimat cez iny aspekt, iny koncept.
Trochu je mi luto, ze okrem vytykania ze "to nie je v sulade s taoizmom" vlastne nechces diskutovat ako to chapes konkretne, s vynimkou jedneho prispevku v uvode, kde si cosi predostrela, a odvtedy uz take tie dalsie interakcie nechces, vyhybas sa im (matersky princip atd, vzdy to zahovoris). Diskusia o tom ci niekto 1z10razov zabudne uviest zdroj, ktory je ti aj tak nanic, je podla mna nie az tak podstatna. Na tom to nestoji a teba to nikam neposunie, diskusia na tom nestoji a nepada, je to nieco ako prilisne sustredenie sa na upravu zosita namiesto hodnotenia fakticky veci v nom napisanych. Ale tak ano, su diskuteri, ktori na tom ulietavaju, viac na forme nez obsahu.

adsumus
20. jún 2016

@horana1 no ako krajšiu ukážku predpojatej osoby ako ty si hádam ani neviem predstaviť, v každom jednom takmer tvojom príspevku, hodnotenia mojej osoby, pritom si na omyle, ale držíš sa toho ako kliešť, neviem prečo. Energie su pojem, ktorý pre mna v náboženstve neznamená nič a všetko, takže bludy, pýtala som sa teba konretne ake energie myslíš, pretože su rozne, nedoznala som sa. Možno reiki, liečenie rukami, možno nejake tantricke praktiky, netuším, možno duchov, naozaj neviem, čakry. Co sa týka toho prekladu, ktorý si dala, že čerpá z matky akejsi ovocie, tak v anglickom preklade je že nasleduje cestu tao, nieže čerpá ovocie z matky, to mi dojde netaoisticke, to som už vysvetlovala, asi si si nevšimla. a z každeho roška troška tiež nie som, ale mám vedomosti aj o iných nabožkách a zaujímam sa, od malička. To ale neznamená, že som synkretická, nie som, ja sa držím učenia ježiša krista, s tým suvisi aj moj postoj k utečencom, homosexuálom, romom, všetci sme deti božie a na každom jednom je, či bude žiť s ježišom alebo s niečím iným, to je každeho vec, jeho vlastna cesta.

adsumus
20. jún 2016

@horana1 odkaz mi nie je na nič, mna zaujíma, či su to tvoje myšlienky a ak nie z akej stránky čerpáš svoje informácie, tato bola ťažko okultná, to je dosť vyrazne doležitá informácia pre mna. teda aspon v diskusii o naboženstve.

horana1
20. jún 2016

@adsumus Energia je zivotna sila, nie je to vsak ziadne synonymum pre reiky ani duchovia ani nic z toho co spominas. V cinskej tradicii, aj taoizmu, sa s nou pracuje ako s cchi.
Taoizmus je hlavne filozofia, kedze nema osobu Boha, nemoze byt nabozenstvo.
Ziadne ovocie z matky, linkla som ti tam desiatky anj prekladov, vacsina tam ma matku, aj som ti citovala, zato ze si sa upla na jeden, za to uz nemozem. Cely Tao te ting fici na materskoti principu a materskost tao je zdoraznena na mnohych miestach. Teba to desi a zaroven sa vyhalsujes za znalkynu, hmm. Ked sa ti zda hento (link) okultne, tak potom je cely taoizmus, resp. potom asi tak upolne nevies o com vsetkom je a ako sa historicky prejavoval.
Ale mozno to tak potrebujes mat,aby si to dokazal prijat.

adsumus
20. jún 2016

@horana1 ten link sa mi nezdá okultný, ten link je okultný a ja tie informácie tak beriem, vytvorene človek, ktorý sa zaujíma o okultizmus http://sacmystery.tripod.com/uvod.htm

adsumus
20. jún 2016

@horana1 a nikdy som sa za znalkynu nevyhlásila, zasa tu oblbuješ. pardon manipuluješ.

trisssha
20. jún 2016

@adsumus precitala som si bibliu co mame doma, to mi zatial staci. niektore veci kazdy inak pochopi, preto som sa od jarona a silvie dozvedela nieco nove lebo obeti baranka som nepripisovala az taky velky vyznam..

adsumus
20. jún 2016

@horana1 a ešte k povodnej veci, čo znamená energia pre teba s apýtam, nie v taoizme alebo v čínskej filozofii.

trisssha
20. jún 2016

@adsumus jasne ze si treba vyberat radsej odborne knihy a zdroje ale mne ide v diskusiach skor o to aby sme sa tu spolu bavili o tom co kto ako pochopil a co z toho je pre koho dolezite..

horana1
20. jún 2016

@adsumus Opakujem po sty krat: zivotna sila, prejav toho ze sme na zive. Haloooo, toto uz malo byt ono! 🙂
btw to iste co podla fyziky: Energia je fyzikalna velicina, ktora popisuje schopnost hmoty (latky alebo pola) konat pracu. Energia je slovo vytvorene fyzikmi v polovici devatenasteho storocia z greckeho energeia (vola, sila ci schopnost k cinom).

terezka1947
20. jún 2016

@trisssha samotna Bibia na pochopenie krestanstva nestavci.....preto ti jaron a silvia vela veci objasnili a bibliu treba chapat a aj vysvetlovat si vela veci v kontexte s dobou....preto mnohe veci,napr.aj postavenie zeny ci muza v sucastnosti nemozno chapat napr.iba podla SZ

pre mna je krestanstvo velmi pekne a zmysluplne nabozenstvo,je velmi jednoduche=staci mat rad....a pritom velmi tazke=pretoze staci mat IBA rad(velmi zjednodusene napisane)

presla som si kadecim,skoncila som pri Abdrushinovi....a neviem,ale stale ma prave krestanstvo najviac tahalo
a aj keby clovek bol od malicka,az po starobu stale len krestanom,aj tak by musel a najma,mal by sa neustale v tomto nabozenstve vzdelavat a rast....ani viera v jedno nabozenstvo nemoze byt rovnaka ked ma dieta 6r.,co 15,ci dospely clovek .....rastie clovek,musi rast aj viera=dozrievat...clovek sa musi pytat,klast si otazky,"rozpravat sa s Bohom....cloveka menia zivotne situacie,menia aj jeho otazky...niekedy mozno vycitky(v slabej chvilke) na Boha

niekedy si myslim,ze niekedy mladi ludia hladaju nieco ine nie z dovodu hladu po vedomostiach,ale skor z pocit,ze sa musi lisit..musia byt IN a preto zavrhuju to,co maju okolo seba...a idu za niecim,co ich kulture a mozno ani mentalite nie je blizke
ale .....asi aj to hladanie je lepsie ako nechat svoj duchovny zivot zakrpatievat....alebo este horsie ,ked je clovek taky nemastny,neslany....aj z toho by si zobral,aj z toho...a casto si zivot zlahcuje tym,ze si hlada "nabozenstvo" na ospravedlnenie svojho zivota
podla mna je tazsie byt veriacim,skutocne sa snaziacim veriacim..... kazde rano mozno zacinat nanovo
a kazdy vecer zaspavat s tym,ze som mohol urobit vela veci aj mozno inak....
osobne si myslim,ze byt krestanom=katolikom je velke dobrodruzstvo...
nie je to o starych babkach v kostole....alebo?hmm...kto vie...mozno si niekedy treba uvedomit....ze prave tie "stare" babky asi pre nieco cely zivot do toho kostola chodili....a nemusela to byt iba podvedoma samozrejmost,rutina....

hmm...na vela veci prideme asi az po smrti....ale ....kto si moze dovolit iba tak "necinne" cakat dovtedy 😉

adsumus
20. jún 2016

@horana1 ty píšeš, že priamo vnímaš energeticke polia, ako to priamo vnímaš, farby,teplo, čo su to za polia, maju ludia rovnake tie polia, s akým náboženstvom suvisia tie polia, či so žiadnym, máš taký dar, toto ma zaujíma, tie energeticke polia, ale zaujíma nič viac ja ta nechcem ani dodrbkať ani nič, mna to len zaujíma, to je všetko, nehladaj nič navyše.

trisssha
20. jún 2016

@terezka1947 ja sa zaujimam o nabozenstva cisto kvoli hladu po vedomostiach a jedno nabozenstvo mi na vysvetlenie vsetkeho co ma zaujima nestaci. moja 80-rocna babka chodi do kostola uz len preto lebo tam podla nej treba chodit a ja idem namiesto do kostola radsej sem aby som sa dozvedela co si ostatni myslia o tom co sa v knihach pise 🙂

horana1
20. jún 2016

@adsumus Vnimam ich v istej miere, ano, ako kazdy clovek, viac ci menej ich manifestacie pocituje. Ich prejavy su rozne, ako ti tu uz popisovali aj ine dievacata, uz len obycajne sympatie/antipatie k niekomu. Alebo iste napatie ci tonus. Moze byt aj teplo ale nemusi. Nesuvisi to so ziadnym nabozenstvom. Nicmenej ked napr. cvicim jogu alebo mnohe ine moznosti, zvysi sa citlivost voci nim tym stylom ze si ich clovek zacne byt viac vedomy. Napr. ich tokov v tele. To su uplne normalne veci, ked vsak vidim istu mieru predpojatosti s ktoru to beries, ako nejake okultne alebo neviem ake veci musim sa len usmiat, nakolko je to uplne nepochopenie o co ide. Su to bezne veci, prejavy zivota. Ja totiz mam dojem ze ti aj o tom pisem, ale ty akoby si to nevidela, prehliadala a preto mi potom napises take ze "nevies o tom nic a blabla" - na com sa hned vidi, ako moc to mas spojene s ezoterikou a vobec nejakymi pochybnimi praktikami.

terezka1947
20. jún 2016

@trisssha ved to je super....aj ja sem chodievam a rada citam pohlady inych....kazdy zaujimavy prispevok,ci postreh moze cloveka obohatit a aj nuti niekedy premyslat....a my sa musime nutit rozmyslat a prehodnocovat...iba tak rastieme a dozrievame

terezka1947
20. jún 2016

@trisssha ale este dopisem...mne prave chyba aj nejaky duchovny naboj,nejake najake nabitie sa v kostole....neviem ti to vysvetlit...skratka,ja potrebujem akoby sa najest toho "prijimania"...
v zivote som si toho odzila dost tazkeho a mne to pomaha znasat vsetko to tazke...
ja neviem tak pekne pisat,preto to,co vo vnutri citim neviem presne "vypisat"....ale je tu dost ludi,co su mi vo vyjadreniach blizky
a naopak,aj ludia,kt. "hladaju" sa mi pacia....
nerozumiem iba ludom,kt.si povedia,ze uz maju vo vsetko jasno(aj ja mam,som katolicka,ale som na ceste byt lepsou,takze nie som este ani zdaleka dokonala)
a nerozumiem ludom,takym vydobavacom=kt.si veci vyberaju a prisposobuju sebe=z kat.prostredia...som katolik,ale neverim v toto a nepaci s ami toto,too a hento je prilis vazne brane,atd,atd-----tak bud vsetko alebo nic
neda sa byt vlaznym clovekom...takym ani,ani

paci sa mi jedna veta=neviem od koho presne je a budem ju prafrazovat=cirkev nie je hotelom dokonalych,ale nemocnicou hriesnikov....

vela sil pri hladani a duchovnom raste nam prajem 😉

trisssha
20. jún 2016

@terezka1947 jezisove ucenie o laske je uplne uzasne, nikde inde som to nenasla tak pekne napisane ako v biblii. len s tym odpustanim hriechov sa nejako neviem stotoznit... preto asi zostanem "vlazna" co uz so mnou ☹ ale citim sa takto dobre lebo to co som nenasla v biblii som napriklad nasla v buddhizme a az takto je to pre mna kompletne.. ale som za to ze kazdy sa ma venovat tomu co je jeho srdcu blizke cestou aku si sam vyberie, takze prajem aj tebe vela pozitivnej energie pri hladani 🙂

trisssha
20. jún 2016

@horana1 prave si ma inspirovala k tomu ze idem skusit doma cvicit jogu. chodila som chvilu na kurz ale s ostatnymi ludmi v jednej miestnosti to nebolo ono, navyse som mala v hlave este myslienky z roboty.. uvidim ci sa bude dat lepsie sustredit doma lebo tu mam zase deti a ked spia tak mam kopec inych veci co chcem vtedy stihnut..

terezka1947
20. jún 2016

@trisssha a v com sa nevies stotoznit s odpustanim hriechov?

trisssha
20. jún 2016

@terezka1947 ze podla mna to s tym odpustanim hriechov nie je take jednoduche ze ich moze niekto prevziat na seba alebo ze by zrazu zmizli ked sa vyspovedam..

terezka1947
20. jún 2016

@trisssha ...no...oni ani nezmiznu vyspovedanim sa....teda...hriechy sa spovedou a UPRIMNYM vyznanim poriesia....ale tresty nie...kazdy si musime znasat nasledky....
ono to nestaci len prist,nieco naucene odrapotat,vyjst a "mat poriesene"
ak Boh je milujuci otec a dieta sa nim pride a povie naozaj uprimne a s lutostou= oci prepac....bol som hlupy,urobil som chybu....prepaci?neprepaci?
no aj rodic svojmu dietatu prepaci,kde este Boh,kt.je daleko nad laskou,ludskou laskou rodica k dietatu

ale ...co sme si nadrobili,musime aj pozbierat...
inak,ani sa ti necudujem,ze ti to nie je blizke...ale vela ludi to tak chape=bohuzial,ze pridem,poviem,idem dalej...ved co,opat pridem a bude to ok...

drzim palce,nech najdes,co hladas

simik14
20. jún 2016

@trisssha dobrou spravou pre teba moze byt ze tvoje hriechy su pribite na krizi su ti odpustene ... musis proste Bohu vyznat ake konkretne hriechy mas ze zlyhavas a poprosit Ho o silu bojovat ... Boh nam dava milost a musime si uvedomit ze by bola skoda zomriet pre hriech ked mame udelenu milost ... treba ju vediet prijat ... odpustit tym ktori nam ublizuju a poprisit o odpustenie tym ktorym sme my ublizili ... ved ako mozemme milovat Boha ak nemilujeme Jeho stvorenstvo svojich bliznych ... potrebujeme odpustat aby nam mohlo byt odpustene ... Boh je.nemenny On od nas necaka vykon ale chce vidiet snahu a uprimnu lutiost a pokanie cize zmenu myslenia v tom ze sa budeme vyhybat vyznanemu hriechu

trisssha
20. jún 2016

@simik14 ja si praveze myslim ze boh od nas ocakava aj nejaky vykon aby sme sa pohli dalej a vidim to tak ze hriechy nam budu odpustene az ked si 100% uvedomime co sme urobili a ze uz to nechceme robit a dovtedy s tym nikto nepohne. a tym co nam ublizili treba odpustat ale ak im chceme aj pomoct tak to nestaci. paci sa mi k tomu podobenstvo o nemilosrdnom sluhovi ze jemu boli dlhy odpustene ale to nepochopil tak mu to nakoniec ani nepomohlo. boh je aj spravodlivy nielen laskavy, aj na to treba mysliet. a este sa mi velmi paci jedno ine podobenstvo o sluhoch ktorym pan pozical peniaze a ked sa vratil tak nepochvalil toho ktory mu vratil rovnako ale toho co mu vratil viac. tam vidim to ze od nas boh chce aby sme boli aj trosku aktivnejsi..

terezka1947
20. jún 2016

@trisssha ano...ale asi problem je v chapani Boha
lebo ho vlastne ani pochopit nevieme a nemozeme
je laska...laska,kt.nas lubi aj my nelubime jeho....je spravodlivy,ale je milosrdny....keby bol iba spravodlivy,neviem....pozri,prirovnaj si to tak ludsky k rodicovi a dietatu=odpustis 1000x....a lubis ho,aj ked je niekedy na teba zle...atd...atd,sklame ta...ale ty stale cakas,ze sa zmeni...a ked sa zmeni....nebudes mu uz vycitat,co bolo....budes sa tesit s nim...jasne,veci,kt.clovek urobi zle,atd...to si musi poriesit,ale deti svoje lubime...
neda sa to lahko vysvetlit
aspon ja to teda neviem
skor mozno je to tak,ze Boh caka....on caka na nas...na nasu aktivitu...on klope na nase srdce,na nas "zivot"....a je na nas ako odpovieme a ci odpovieme....
to musi byt fakt uzasne laska...a ja musim priznat,ze si casto sama neviem ani predstavit toto "laskave" cakanie....
je taky obraz,kde Jezis klope na dvere a nie je na nich klucka....pretoze klucka je na druhej strane,na nasej
mozno aj ta tuzba po duchovne,po vzdelavani sa,po hladani je take "klopanie".....
a budem sa opakovat....je super,ze clovek chce napredovat....neda sa byt necinny...bud rastieme v duchovnom zivote(a nie len v duchovnom) alebo klesame....da sa stagnovat?....hmmm...neviem...mozno nejako da....ale asi ta stagnacia nie je dobra v nicom...
ja ked citam taketo a podobne temy,tiez si kladiem vselijake otazky a musim priznat,ze si casto uvedomim ako som este nedokonala....
takze,podla mna....Boh caka s otvorenou narucou....a je na nas,co urobime
ale casto k nemu chodime taaaaak dookola,okooooolo,nie priamo...vselijako s amotame.....a to vidim sama na sebe
teraz pisem ako nejaky fanatik=a ja sama fanatizmus a take nejake divne odusevnenie nemam rada....ale vdim,ze aj dnesne zapojenie sa do tejto temy so mnou "nieco robi"....a musim sa zamysliet sama nad sebou

adsumus
20. jún 2016

@horana1 tu je pani napríklad, ktorá vníma energeticke polia a pracuje s nimi a je v spojení s hnutím New Age, takže asi take niečo si mala namysli, lebo teplo a sympatie ja za energeticke polia nepovažujem, ale ked si myslela energetickými poliami teplo a sympatie, tak ok.

https://en.wikipedia.org/wiki/Barbara_Brennan

adsumus
20. jún 2016

@trisssha ak chceš s ludmi diskutovať o kresťanstve, musíš v prvom rade vedieť, či su krestania alebo nie, inak nevieš aký pohlad prezentuju, rovnako predpokladám, že je natom aj islam, ak sa budeš baviť s nejakou islamistickou sektou, dozvieš sa uplne ine info ako ked sa budeš rozprávať s imámom v kanade alebo usa, ale rozdiely a zhody si zatial našla, ako je to s odpuštaním hriechov v islame? a zaujímalo by ma ako sa v islam stavia k diablovi, ako rieši islam boj dobra so zlom.

trisssha
20. jún 2016

@adsumus pochopila som ze teraz som sa bavila s krestanmi co chodia do kostola ale inak mi je to viac menej jedno, zaujima ma nazor od kohokolvek co ma k teme co povedat. nechystam sa o svojich zisteniach napisat knihu ale riesim si to len tak pre seba a hladam tu dobre argumenty a je mi jedno ci od krestana alebo niekoho zo sekty. na baranka v islame sa opytam aj doma ked sa to bude hodit (vcera bol futbal), nepotrebujem to vediet hned.. a o islame by som sa chcela aj ja dozvediet viac, o tomto nabozenstve viem toho asi najmenej, moj muz az tak nezije islamom, tiez mi to nepovie.. bola by som rada keby sa tu zapojil do diskusie aj niekto z moslimskych kruhov aby nam dal odpovede na to co ta zaujima lebo aj mna to zaujima.

horana1
20. jún 2016

@adsumus Ako ti to neda kludu. 😉 Tuto schopnost ma pomerne vela ludi, len nie kazdy to vidi ako zrakovy vnem, omnoho castejsie to ludia len citia, a mozno prave vtedy si to tak ani nenazvu, skratka to beru ako sucast vnimania.
V minulosti bola bezna vec ze to ludia videli, preto aj umelci kreslili svatcom aureoly, nakolko ludia to takto normalne videli, nebol to len symbol. V Indii kreslili svojim vyznamnym mudrcom cele aury. Preco v rozpravkach je okolo zleho akoby cierny tien, tiez pre toto. Ale aj to bol uz len odklon. Este dlho predtym ludia videli aj duchovne bytosti, skriatkov, elementarne bytosti prirody, ci bozstva ako zhmotnene energie a principy.
Postupne sa tato schopnost zacala stracat, co suvisi s vyvojom vnimania ludskeho rodu ako takeho. Uz to nie je potreba. Teraz je cas, kedy sa vyvija logicky rozum a usudok, samostatne myslenie, je to dobre. Vsetko ma svoj cas. V istych etapach sa nieco rozvija, ine je potlacene alebo skryte. Da sa povedat ze pre tuto dobu vobec to nie je treba.
Jej vyskytovanie su take pripady, je bud tym ze clovek je na istej vysi, ale nemusi to byt pravidlo, moze byt velmi vyspely clovek a nema to, niekto to ma "len tak" a nerozumie tomu a s urovnou to nesuvisi, nevie si s tym poradit. Alebo to moze niekto mat trvalo ci docasne po uraze, ako nasledok oslabenia, choroby ci dusevnej choroby, nakolko je to prave na hranici toho bezneho vnimania.
A ze niekto kto to ma, nasiel utocisko u New Age este nic nedokazuje, urcite tam niektori zakotvili, uz len preto ze vacsinova spolocnost ich vysmiala (co je este ten lepsi pripad, ked ich uz neupalujeme a neprehlasujeme za diablov alebo darov od diabla), a tam zrejme prijali. Potom je plno podvodnikov, ktori sa na to len hraju. Skratka cele spektrum.
Najviac takychto ludi ale zije uplne bezne a nechvali sa tym. Ziju uplne norlmalny zivot, niekedy to moze malo pomoct, casto aj skomplikovat, kedze je to vacsinou sucast vacsej citlivosti, ktora v tomto tvrdom svete je skor na skodu. Nie je nic podstatne ani pre vztah k Bohu ani to nepomoze duchovnemu vyvoju. Asi tak.

sisaka
20. jún 2016

@adsumus uz mi fakt neda, prosim ta, prestan sa robit blba, je to iritujuce, ked sa silou mocou snazis "nepochopit", co ti ten druhy pise, ja by som to uz vzdala, vysvetlovat nieco cloveku, ktory nechce vediet a len hlada zadrapky.
Clovek denne stretava a zaziva rozne druhy energie, snazis sa to vytesnit len preto, ze pri slove energia pocujes okultizmus?
uz som ti tu dala priklad, ze citime energiu druhych ludi, napriklad ked sa k nam priblizuju, citime energiu zvierat, rastlin. Denne si doplname energiu potravou, ale mozeme si ju dobit aj odcerpanim energie druheho cloveka, dobit sa energiou prirody ...
Uz si bola niekedy pri mori? Citila si tu energiu mora? Vrat sa v case a spomen si na fyziku, tam sme sa o energiach ucili dost. Chces popriet energeticke pole, ktore sa nachadza okolo zivych organizmov? Chces spochybnit silu (energiu) myslienky, modlitby? Ak ano, spochybnujes tym aj fyziku, biologiu a dokonca aj svoje nabozenstvo.