Ktoré náboženstvo je to pravé?
Dnes som taka rozbehnuta...dokoncila som bakalarsku temu "Manzelstvo v islamskom pravnom systeme"...po prestudovani vsetkej moznej dostupnej liteatury som zistila, ze aj oni, aj zidia, aj my krestania (monoteisticky)vyznavame jedneho Boha..len my, tri nabozenstva, ostatne to maju inak.....tak ktorého Boha potom?..toho istého?..a preco sa nenavidime, ked Boh je len jeden...a este nieco..mna nasi pokrstili, tak som krestanka, nedali mi na vyber..do kostola nechodim, lebo mi je zle, ked idem okolo a stoja tam zlodeji,klebetnici, zli rodicia, ktori sa tam prisli co?vyspovedat z hriechov a zivot ide dalej?...ja stale nechapem, ci je horsi ten, co do kostola nechodi a zije slusny zivot...ci zid,krestan,moslim, alebo ten, kto robi zle, ale si ide potom pre "odpustok"., ci ako sa to vola....
Ja som zas v Korane nenasla navod na cestu k Bohu ako je to napr. v krestanstve, kde sa na to Jezis vyslovene sustredil, aj tam su aj ine, ale toto tvori gro. Koran mi prijde zbierka dobovych pravidiel, niekedy vyslovene take nimranie sa v nepodstatnostiach ktore uz nemaju na dnesnu dobu zmysel. A potom to hlavne co mu vycitam, vyzvu na sirenie dzihadu, sustavne usilie, co nie je zakazene zbranani a nasilim, ba dokonca je to jeden z legalnych sposobov, to ze ma obsadzovat nove uzemia a sirit na nich pravo sarija, ktore ma byt aj svetske aj duchovne zaroven, nic ine nie je dobre. A potom pohrdanie ako menejcennymi inovercami a uz uplne bezvercami. A zenami. Aj ked casto je to napisane velmi "salamunsky" urcite state tazko inak vykladat, v neposlednom rade preto tazko priamo odsudit iste prejavy, nakolko sa najdu ine verse, s ktorymi je to v sulade. Vela casu som venovala tomu v uz zmazenej teme vztah s moslimom, kde som davala dokazy, linky. Uz do toho 2. krat nezabdrdnem, kto to tam nenasiel, komu sa to paci, je to asi jeho vec.
@horana1 velmi pekne pises, ja nevyznavam ziadnu konkretnu vieru, pre mna je Boh prave ta energia prudiaca okolo nas a v nas. A sloboda cloveka pre mna spociva v tom, ze kazdy z nas si moze vybrat sposob, ako tuto energiu vnimat, prijimat, spracovavat a pustat dalej, ako mu to najviac vyhovuje. Ci uz fyzickym cvicenim, duchovnym, modlidbou, meditaciou.... Uchopit energiu a dokazat ju v sebe spracovat, vydolovat v nas to dobre a snazit sa obohatit ju... Potom mozeme vyzarovat do sveta dobro... Potom mozeme najst v sebe pravu vieru... A ta nepotrebuje ziadne meno, ani kazatela, ani zakony....
@ivivaiveta milá moja toto je ťažká téma,ale áno máš pravdu Boh je len jeden,ale ani kresťan,žid,moslim,jehovista Ti nemôže povedať že ten ich je pravý Boh pretože každé náboženstvo má svojho Boha,ja som si to vyriešila tak že verím že tam hore niečo je ale do kostola nechodím a farárom neverím pretože vodu kážu a víno pijú a odpustky,sú to len dary veriacich tomu ktorému farárovi,ale kde tie peniaze pretože sú to peniaze,idú už sa nikto nedozvie,moslimovia nemajú ženy za nič,žena je pre nich menej ako koza,krava alebo ťava,takže toto náboženstvo nie,vôbec sa mi nepáči a čudujem sa našim dievčatám ktoré prestúpia na túto vieru a zoberú si za manželov moslima a dokonca oni môžu mať viac žien,ženy musia chodiť zahalené a iné veci ktoré sa mi nepáčia,ale je to ich viera mali by sme ju rešpektovať,ale tam u nich doma a nie tu u nás,tu by sa oni mali prispôsobiť nám,našej kultúre,ale to sa im nepáči a preto si moslimský utečenci stále viac dovoľujú,ale myslím si že viera nemusí byť to že chodíš do kostola,na spoveď,kupuješ odpustky atď,viera je o niečom inom poznám veľa ľudí ktorý chodia do kostole a pritom ohovárajú a klamú a myslia si že keď sa ideš vyspovedať a pomodliť bude ti odpustené,ale treba žiť tak aby si o odpustenie prosiť nemusela ........
@horana1 koran 2: 257: "nikoho neslobodno nutit k nabozenstvu.. " koran 5: 50: "...jezisovo evanjelium je spravnym poucenim a svetlom.." koran 5: 53: "keby boh chcel bol by z vas urobil jednu spolocnost. ale boh vas rozdelil do viacerych skupin aby vas skusal. pretekajte sa v konani dobrych skutkov.." ak si tam niekto vsima viac dzihad a postavenie zien tak co uz..
@sirinka takže čo je predmetom tvojej viery(boh, človek, energia (ktorá), celok bytia, karma (akeho náboženstva, budhizmu, hinduizmu, new age)...)a ako sa staráš o svoju vieru v tvojom náboženstve, modlíš sa, medituješ, užívaš niečo a ked ta niekto upozorní, že mu ubližuješ, čo urobíš? medituješ, požiadaš o odpustenie energiu, jeho, zmeniš svoje správanie voči nemu, čo urobíš, mna zaujímaju tieto konkretnosti. to, že si na ceste pre man nie je odpoved, mna zaujíma ako konkretne tvoja viera rieši vzťahy medzi ludmi.
@adsumus predmetom mojej viery je Boh, ktoreho vnimam ako zivotnu energiu vsade okolo nas, ktora nami prestupuje a tym, ako my k nej pristupujeme, co si z nej zoberieme a co jej naopak dame, ju mozeme menit a ovplyvnovat a posuvat dalej. Keby si citala poriadne, uz som pisala, ze nepatrim k ziadnemu nabozenstvu, nevyznavam a neuznavam v otazke viery ziadne svetske pravidla a institucie. Preto si aj myslim, ze neexistuje odpoved na otazku, "ktore nabozenstvo je prave". Kazdy z nas sa moze najst v inom a aj nemusi. Dolezite je to, ako kto naraba s tym, co mu viera ponuka.
Nic konkretne ti pisat nebudem. Uz si urcite pocula, ze cesta je ciel... Ja som na ceste a pokial raz dosiahne ciel, zrejme uz nebudem medzi zivymi 😉
@trisssha Akoze vyberies tri "suladne" verse a podla nich ides hodnotit celu knihu?
Jezisa beru odtial potial, upravili si ho na svoj obraz a ten si kvazi uznavaju, len sice podla nich fajn, ale ani neumrel na krizi ani nevstal z mrtvych, ani nie je Syn Bozi atd.
A ze su si nabozenstva rovne, tak to je potom ina schiza od nich, alebo zastieraci manever?
„A On je ten, jenž vyslal posla Svého se správným vedením a s náboženstvím pravdivým, aby mu dal zvítězit nad každým jiným náboženstvím." (48:28, podobně 61:9). „Rci těm z kočovných Arabů, kteří zůstali vzadu: ,Budete vyzváni k boji proti lidu obdařenému velkou bojovností; a budete proti nim bojovat, leč by přijali islám. Uposlechnete-li, Bůh vám dá odměnu překrásnou, avšak obrátíte-li se zády, potrestá vás trestem bolestným.‘" (48:16)
„Vy, kteří věříte! Bojujte proti těm z nevěřících, kteří jsou poblíže! Nechť ve vás naleznou tvrdost a vězte, že Alláh je na straně bohabojných!“ (súra 9,124).
V Sure 9 Medisnka 129 vers 5
5. A až uplynou posvátné měsíce, pak zabíjejte modloslužebníky, kdekoliv je najdete, zajímejte je, obléhejte je a chystejte proti nim všemožné nástrahy! Jestliže se však kajícně obrátí, budou dodržovat modlitbu a dávat almužnu, nechte je jít cestou jejich, vždyť Bůh je věru odpouštějící, slitovný.
(na zaklade tohto zavrazdili pred mesiacom chudobnych krestanov ktori sa mali vykupit pravidelnym vypalnym ale uz nemali na to vykupovat niekde v Afrike, tak ich popravili. Za tu spravu co sa tu poniektorym velmi nehodila ma na vztahu s arabom blokli. Mala som to vsetko, dokazy...holt.. )
Nebavi sa obhadzovat sa citatmi versov, isty cas som to dokonca aj robila, len aby som ukazala tym co su predvedceni ze je to iba kladne, za co je mohutna propaganda, zial nepravdiva, ze zdaleka nie.
Uz na to nemam naladu. Nedelitelnou sucastou Koranu je ako on sam, potom Sury a Hadisy. Precitat vsetky tri cele, uvidi sa nekozistenstnost, nielen medzi nimi navzajom ale aj vramci kazdeho jednotlivo. Su tam pekne verse, ale ako celok chaoticke, pre mna o pekych par radov nizsie nez Biblia. Ked to vsak niekoho inspiruje...
@sirinka to písala horana, že nepatrí k ničomu, k žiadnemu nabožku a je proti škatulkám. Kresťanský Boh nie je nejaka amorfná energia, ale osobný Boh, energie su niečo mimo kresťanského vnímania Boha a aj toho ako ho vnímam ja. Energie su pre mna nezmysly, červene, zelene, bez farby, farebné, vibrácie, kto čo chce tak to popíše, ale Boh to nie je, aspon pre mna. To už možem veternu, vodnu energiu rovno považovať za Boha, asi podla teba a horany a sisaky. vlastne všetky formy energie su boh, aj kilojouly. 😅 a príde mi smtuné, že tvoja viera, jej naplnenie, znamená, že už nebudeš medzi živými, trochu dosť sektárske.
@adsumus mas ten moj prispevok na tejto strane, nemam dovod si vymyslat.
Ja respektujem tvoju vieru v podobe, v akej ti vyhovuje a chapem, ze mnoho ludom vyhovuje prave verit na zaklade niektoreho nabozenstva, ze v nom hladaju a nachadzaju oporu. Ze citia sudrznost s mnohymi dalsimi veriacimi. aj tak je dolezite to, ako clovek so svojou vierou naraba, napriklad oznacovat vieru ineho cloveka za nezmysel, len preto, ze nie sme schopni vnimat Boha ocami toho druheho nie je prilis pozitivny signal a nie je to prejav respektu, ci ucty.
Som presvdecena, ze nebyt Boha a energie od neho, na zemi nenajdes zive nic. Jedno bez druheho pre mna nedava zmysel. Niekto zivotnu energiu ci silu stvoril a niekto ju neustale udrzuje v pohybe.
Ale vidim, ze uz sa ma opat snazis namotat do nejakej sekty, takze pokial v tom mienis pokracovat, nebudem na teba reagovat.
Nepatri skatulkam, lebo prestupuje vsetkym. Je nad vsetkym/za vsetkym. To je to co ozivuje. Ozivit nevie nik, ani veda to nevie "vyrobit", nechapeme principu toho, len Boh.
Osobny Boh je chyba, ked ho tak berieme, priblizujeme si to tak, ze si ho nalepkujeme svojimi predstavami, je taky aby nam vyhovoval. Kym ale nie sme s nim zajedno, kym nie sme mu podobni dokonalostou, nemozme ho absolutne chapat. Je to uplne mimo bezne ludske ramce. Ked to niekto nepochopil v krestanstve, a zial sa velmi rozsiril obrazok stareho dobrotiveho pana na oblaciku, ktory evokuje kamossky vztah, lepsie uz ozaj ten islamsky zakaz zobrazovania a popisu, akehokolvek.
Bozsku podstatu/iskru vsak mame v sebe vsetci. Aj v Biblii sa pise: "Povedal som: Bohovia ste, všetci ste synovia Najvyššieho". Prave tato energia sposobuje u veriacich/hladajucich ludi tuzbu po Bohu, hmlistu spomienku na povodny stav (U Otca). To sa stane pri druhom zrodeni, tom z Ducha.
pre mna je Boh osobny a mam k nemu aj osobny vztah....ako k otcovi
aj sa ho bojim,aj si ho vazim,aj mam pred nim bazen,aj mu mozem a hovorim vsetko...aj niekedy zanadavam....aj mu poveim,prepac....on nepotrebuje moje prepac...ale ja mu to prepac hovorit potrebujem...
ze moj vztah nie je dokonaly?
tak asi nie je...ale asi ani nikdy nebude,lebo ja dokonala nie som
ale "naco" mi je neosobny Boh....
stvoril ma.....caka ma raz
som jedinecna bytost
takze preco by som mala mat iny ako osobny vztah k Bohu?
Nie je neosobny, ale nad_osobny(vrelost vztahu to nevylucuje). Ked bude len osobny, sotva sa bude lisit od imaginarneho kamosa. 😉
@horana1 mohamed si aj sam priznal ze nieco v korane zle napisal a potom tie verse prepisal. jezisove ucenie sa mi paci asi cele (to co stihol ludom povedat) len sa mi uz nepaci co z neho spravila cirkev a ako ho chapu niektori krestania a aj preto sa nechavam inspirovat este inymi nabozenstvami.
Boh je laska, vyzaruje iba lasku, nemozno mu pripisovat ludske vlastnosti, ktore su v celom spektre od dobre az po zle. Brat vsadepritomneho boha ako osobu sa vzajomne vylucuje. Boh je vsade a vo vsetkom, takze logicky nemoze ist o osobu.
@adsumus tvoje otazky postradaju akukolvek logiku. Akoby, i ked napises,ze cisto teoreticky, mohlo vyzarovane dobro posobit na niekoho opacne, teda ako zlo? Tvoja otazka nema logiku, nielen v duchovnej rovine, ale ani vo fyzickej.
Ked z ohrievaca sala horuce teplo je kazdemu jasne, ze to vsetci citime ako teplo, nie ako mraziaci box s -20 stupnami. A je jedno, ci tam postavis Inuita, ci niekoho z Afriky, mozno sa to jednemu cloveku bude zdat teplejsie, inemu chladnejsie, ale obidvaja budu citit teplo, nie chlad ako z otvorenej mraznicky.
Ked niekto z celeho srdca kona dobro a siri okolo seba lasku a tvoje neznasane slovo "pozitivnu energiu" tak to okolie nebude citit ako nenavist, mozno to niekto bude citit intezivnejsie, mozno niekto menej intenzivne, ale nikto si lasku nezameni s nenavistou.
@sisaka je rozdiel:
- boh je všade, je vo všetkom, alebo dokonca všetko je boh...
a je rozdiel:
- Boh má prístup všade, kde sa mu zachce, má neobmedzenú moc, nič pre neho nie je skryté, môže čo chce, kde chce a kedy chce...
Napr. si nemyslím, že Boh je v mojej chladničke, ale určite mu nie je obsah mojej chladničky neznámy. 🙂
@trisssha bolo by smutné, ak by nám Boh neumožnil vo svojej moci ho nejako relatívne objektívne poznať. To by sme boli stratení odkázaní na naše neisté pocity, dojmy... Veď neprišiel Ježiš okrem iného aj preto? A ak áno, tak nie je v Božej moci nám tu zanechať o tom správy, ktorým môžeme dôverovať?
Ja verím, že Boh má záujem sa dať poznať a postaral sa aj o to, aby to bolo možné. A verím, že Biblia napriek nedokonalej forme, pretože dokonalý Boh použil k jej písaniu nedokonalých ľudí, je kľúčom k Jeho poznaniu a dá sa jej dôverovať.

@stardust ja som sa islamom zacala viac zaoberat az teraz. zatial som sa nedostala na ziadnu stranku kde by islamsky stat verboval svojich privrzencov takze si vsimam na islame viac tie pekne veci a vidim este aj to ze moslimovia viac podla svojich pravidiel naozaj ziju ako krestania podla jezisovho ucenia. nechcem byt uz cele dni na internete a musim si este nieco aj precitat ale ak ta napadne nieco mudre k teme (nemusi to byt vobec nic vysoko intelektualne) rada si precitam.