icon

Ktoré náboženstvo je to pravé?

ivivaiveta
1. apr 2015

Dnes som taka rozbehnuta...dokoncila som bakalarsku temu "Manzelstvo v islamskom pravnom systeme"...po prestudovani vsetkej moznej dostupnej liteatury som zistila, ze aj oni, aj zidia, aj my krestania (monoteisticky)vyznavame jedneho Boha..len my, tri nabozenstva, ostatne to maju inak.....tak ktorého Boha potom?..toho istého?..a preco sa nenavidime, ked Boh je len jeden...a este nieco..mna nasi pokrstili, tak som krestanka, nedali mi na vyber..do kostola nechodim, lebo mi je zle, ked idem okolo a stoja tam zlodeji,klebetnici, zli rodicia, ktori sa tam prisli co?vyspovedat z hriechov a zivot ide dalej?...ja stale nechapem, ci je horsi ten, co do kostola nechodi a zije slusny zivot...ci zid,krestan,moslim, alebo ten, kto robi zle, ale si ide potom pre "odpustok"., ci ako sa to vola....

trisssha
22. jún 2016

aj inde je to tak ale hned ako sa rozhodnes inak tak prestavas byt toho sucastou. keby boh chcel dal by nam len jednu cirkev ale ked viem ze zvysok sveta zije podla niecoho ineho tak mi ponukol ze sa mozem zaujimat aj o ine nabozenstva tak preco to nevyuzit. a hned ako sa mi zapaci nieco z ineho nabozenstva co popiera zakladne stanoviska krestanov tak uz ma neberu medzi seba lebo sa nedohodneme. to co viem o jezisovi z biblie ma inspiruje velmi a takto mi to staci vediet a potrebujem k tomu este vediet aj nieco o zivote ostatnych ludi (nekrestanov) -tym viac ked ich sem boh posiela stale viac sem medzi nas. nevidim nic zle na tom ze to takto beriem ale cirkev by ma asi nepochvalila..

terezka1947
22. jún 2016

@trisssha nerozumiem..preco povie,co je spravne a nespravne?aspon priklad mi povedz....lebo stale je to o desatoru...to je zaklad...nema co ine byt spravne a nespravne...
a naozaj,uprimne by ma zaujimalo,co akoze nejaky cirkveny predstavitel povie,ze je spravne a tak to ma byt,nie je to v desatore a vsetci sa toho akoze drzia...lebo zaujimal by ma pohlad "z druhej" strany

terezka1947
22. jún 2016

@trisssha osobne si myslim,ze by ta cirkev nemala preco "nepochvalit"....lebo vzdy je lepsie hladat ako byt vlazny a vydobkavajuci krestan 😀
a ani si nemylsim,ze by ta krestania pre tvoj pohlad medzi seba nebrali...ze mas mozno iny pohlad?no a?nemusim sa ta preto stranit,ci hej? 😉

adsumus
22. jún 2016

@trisssha ja s tebou suhlasím, že niektorí predstavitel cirkvi može tu a tam niekedy aj nesprávne navigovať svojich veriacich. ale nato máme aj náboženske texty a môžeme sa obracať na vyššie autority ako je náš pán farár a pýtať sa, čo nám napríklad v kostole nesedí, ak niečo, ja sa napríklad neviem stotožniť s katolickou cirkvou v postoji k homosexuálom a páčilo by sa mi ak by sa katolícki knazi mohli ženiť, meneje by sa nadávalo na farárov, že maju nemanželske deti a menje by sa tam vyskytovali pedofili a služby božie viesť aj ženy, mne tam ten ženský prvok jednoducho chýba a všeobecná akceptácia každeho ludskeho stvorenia a správania s ku každemu rovnako, len podla jeho činov, či koná dobro alebo nie a nie podla toho, či je rozvedený, vezme si príslušníka inej cirkvi alebo je homosexuál, teraz ked sa ohliadneme do minulosti, tak KC sobášila aj deti a zmenilo sa to, tak nádej pre mna zostáva, ale viem, že minimálne drvivej väčšine katolíkov by sa moj postoj nepáčil, takže som v relaxe a v podstate to neriešim, do kostola len na velke sviatky, moju vieru to ale neovplyvnuje, ale ja som aj tak introvertka, nepotrebujem moc zdielať veci s inými. ale energia dokáže ludí zaviesť do ešte večšieho chaosu, lebo čo to je? ako si kto vysvetlí.

trisssha
22. jún 2016

@terezka1947 napriklad taka zasadna vec ze ja mam jezisa strasne rada, velmi sa mi paci jeho ucenie, asi bol naozaj az taky mudry ze vedel robit aj zazraky ale aj tak to bol pre mna len clovek. povedal ze je bozi syn ale povedal aj ze vsetci sme bozie deti. poznam krestanov co by sa za toto so mnou uz odmietli dalej bavit. (ale nie je to tak len s krestanmi). ja by som potrebovala jedno miesto bez zbytocnych nabozenskych symbolov kde by som nasla farara, imama, budhistickeho mnicha a este nejakych dalsich a ked by mi nestacilo vysvetlenie jedneho isla by som sa porozpravat s druhym.. 🙂 @adsumus ja som inak tiez strasna introvertka, doteraz som sa tomuto venovala len sama pre seba ale nejako mi to prislo pri tej zmazanej teme ze som sem zacala pisat. a uz sa par dni chystam ze sem uz nebudem pisat a budem si radsej sama citat ale nejako ma to sem stale taha ze si precitam co pisete 🙂 🙂 🙂

adsumus
22. jún 2016

@trisssha v každom nábožku máš ortodoxných, až do fanatizmu, to si ja odmýšľam, rozmuní ludia sa vedia dohodnúť bez napádania, ja sa zas rada učím a spoznávam veci, hlavne ked mi niečo nesedí, tak som ešte zvedavejšia. a potom su veci, ktoré nemám v sebe uzavreté, napríklad, či bol ježiš boží syn alebo iba prorok, aj ked ja verím že ano, ako viťaz nad diablom, ten je v kresťanstve tiež osobný. ale ako dovod na odmietanie iného človeka, ak by sme mali nezhodu by som to nebrala, myslím, že to je v tomto prípade aj tak jedno, aj ked možno sa mýlim.

adsumus
22. jún 2016

@trisssha mne sa páči toto video

https://www.youtube.com/watch?v=-6FfTxwTX34

všetci sme deti Božie.

adsumus
22. jún 2016

aj ked niektorí su asi deti elektriny, ale kludne ako to kto cíti

sisaka
22. jún 2016

@adsumus ak si dobre pamatam bavili sme sa o sireni lasky a pozitivnej energie, ocividne ti to nedokazem vysvetlit, ze ked k niekomu vysielam pozitivnu energiu (dala som ti priklad zo zdrojom tepla) nemoze prijmac tejto energie ju pocitovat ako negativnu jednoducho to nejde. Zial, nie som schopna ti to vysvetlit, chyba je vo vysielaci, alebo v prijmaci, ocividne nie sme naladene na rovnakej vlnovej dlzke.

Slovo karma tiez ocividne nechapes, rozhodne neplati, to slovenske, co si tu kdesi pisala "karma je zdarma" karma praveze nie je zdarma, mas to, co si si "zasluzila", tvoje skutky neostanu nepovsimnute, ked to mam velmi polopatisticky napisat.

adsumus
22. jún 2016

@sisaka tam další problém vidím s karmou, že napríklad dieťatku sa stane niečo zlé, kto je na vine? to nie je fer tato karma. vymenu energie by som nechala na pokoji, hlavne ked o tom nikto nič poriadne nevie.

jaron
22. jún 2016

zaujímavé video (aj) o energiách s názvom Psychotronika. Je to osobná skúsenosť jedného človeka. Trochu dlhé, ale naozaj veľmi zaujímavé.

https://www.youtube.com/watch?v=bWNwlUBUVmE
sisaka
22. jún 2016

@adsumus karma je fer. Kto je na vine, ked sa dietatu stane nieco zle? A to mam ja ako vediet? Nikde a nikdy som sa nepasovala do roly jasnovidca.

adsumus
22. jún 2016

@sisaka ale ono neurobilo nič zlé, takže čo sa mu vrátilo?

adsumus
22. jún 2016

@jaron aj toto je pekné, chlapík vykladá o nebezpečenstvách hnutia new age.

https://www.youtube.com/watch?v=uV6TqeFfvkc
trisssha
22. jún 2016

@jaron dosla som v tom videu len po tade ako sa ten jeho kamarat fotil na kresle a na fotkach nebol a dalej sa to uz bojim pozerat. na skole som sa zacala venovat aj kniham o takychto veciach a potom som v noci nemohla spavat lebo sa mi snivalo ze sa prepadam do postele alebo chodim po byte a neviem zapnut svetlo. tak som si povedala ze dost a nechcem vediet vsetko. idem teraz radsej s detmi vonku aby som na to zabudla 🙂

jaron
22. jún 2016

@trisssha rozumiem, ale nemusíš sa toho báť, pretože ono to v skutočnosti nie je o propagácií tých vecí a skončí to dobre 🙂

trisssha
22. jún 2016

@jaron ja sa fakt bojim ale som zvedava ak to skonci dobre. prezradis? 🙂

adsumus
22. jún 2016

@trisssha už to, že o tom rozpráva, znamená, že to skončilo dobre.

jaron
22. jún 2016

@trisssha on pomaly opisuje svoje skúsenosti ako stále viac a viac schopnosti vďaka záhadnej "energii" získaval, prichádzal však akýsi zvrat, keď jeho osobný život šiel dole vodou a dokonca i zdravie, akoby ho to vyčerpávalo. Kládol si zaujímavé otázky napr., ako mu môže dať nejaká nehmotná energia presné informácie napr. o nejakých cenách na burze, či čo to bolo a pod. (to by bolo treba naozaj vidieť). Jednoducho nie iba nejaké abstraktné pocity, ale presné, konkrétne informácie, čísla a pod.
Je to síce dlhý príbeh, ale dosť vzrušujúci (občas aj vtipný), my sme to pozerali až na 3x. Aj to je tak tuším rozdelené. Nakoniec sa z toho dostal a zanechal tieto schopnosti.

trisssha
22. jún 2016

@jaron dakujem za doplnenie. dufala som ze sa to tak sknoci ale aj tak si to nepozriem lebo uz som raz bola na ceste k tomu aby som sa z takychto veci zblaznila tak si davam pozor.. verim ze to moze fungovat, aj tomu ze samani sa vedia dostat do stavu ked vedia veci ktore bezne nevidime ale chcem radsej zit normalne tak sa vratim radsej k mojim knizkam co mam teraz rozcitane.. som dost zvedava ale toto je uz asi ta hranica za ktoru nejdem. 🙂

jaron
22. jún 2016

@trisssha Samozrejme nemusíš ho pozerať, ak by si sa mala cítiť zle. Ten príbeh je skôr o tom, aby si za tú hranicu nešla, ale to píšem len pre vysvetlenie, pokojne ho nechaj tak.

0silvia0
22. jún 2016

@adsumus poväčšine kto verí na karmu, tak verí aj na minulé životy. A keď sa dieťaťku stane niečo zlé, je to vraj následok jeho činov v jednom z minulých životov. Ako toto funguje si môžeš pútavo prečítať napr. v knihe od Marcela Vaneka: Sedm životu http://www.martinus.sk/?uItem=88554 Knihu som čítala v čase svojho hľadania sa...

adsumus
23. jún 2016

@0silvia0 ja som si čítala BHAGAVADGÍTU (spev vznešeného), ktorá býva označovana za bibliu hinduizmu, kde je celá teoria prevtelovania popísaná, lenže akosi mne sa to nepáči, hlavne hned na začiatku, kde Kršna povoluje Ardžunovi zabíjať ludí, pretože sa znovuzrodia. A teda nikto nemôže naozaj zomrieť, takže hurá hopla možeme zabíjať, inak koncepcia mimo dobro a zlo, nie je neznáma ani západnemu mysleniu a vychádzali z nej aj niektorí nacistickí pohlavári v nemecku. Píšem o tom, lebo neviem kolko ludí z tých, čo veria v karmu a energie si prečítalo aj povodny text, z ktorého europa vyraba len slaby odvar, rozrpávky, ktoré sa dobre a lahko čítaju. http://www.gaaba.cz/BHAGAVADGITA.pdf

trisssha
23. jún 2016

@adsumus ja som to citala uz davno ale pamatam si z toho ze tam nemalo ist o povolenie zabijat ale skor o rozdelenie na kasty. ze ak sa niekto narodil ako vojak tak si musi plnit svoju ulohu ak mu je aj luto zabijat.

0silvia0
23. jún 2016

@adsumus to som nečítala, ale nejako sa mi to nezdá, vysvetlenie, ktoré podala @trisssha mi pripadá oveľa logickejšie ako to tvoje o povolení zabíjať...

adsumus
23. jún 2016

@0silvia0 Druhý spev, cesta vedenia, od bodu 9.

sisaka
23. jún 2016

@adsumus ako inak, zase si uplne vedla. Najsvatejsie texty hinduizmu su Vedas (Knihy poznania) to sme sa ucili uz na gymanziu pred vyse 20 rokmi.
Tvoje ponatia a vyklady svatych textov su len tvojimi a mozes si ich vykladat samozrejme ako len chces, akurat tvoje zavery su v rozpore s hinduizmom. Keby si ho "studovala" tak natrafis na AHIMSA - co znamena nezranit. Hinduisti vychadzaju z toho, ze vo vsetkom je "bozska" duchovna (tebou neuznavana) energia, ze vsetci sme jedno. Ublizovanim druhym, ublizujeme vlastne sebe samym. Nasledky takehoto cinu su samozrejme karmicke. Hinduisti, ktori sa tym riadia neublizuju druhym na fyzickej urovni, vratane zvierat (to znamena, ze su vegetariani) a ani na mentalnej urovni.

adsumus
23. jún 2016

@sisaka nemyslím si, že som uplne vedla,ja som neuvádzala ake su najsvetejšie knihy hinduizmu, ale že bhagavadgíta je považovna za bibliu hinduizmu, kde sa Kršna jasne vyjadruje, že Akaša môže zabíjať, dokonca musí, pretože duch je nesmrtelný a smrt ludskeho tela teda nič neznamená, zatial čo vedy predstavuju najstarší indický filozofický system, učenie o kastách, kde za nedodžiavanie rituálov kastovných, ideš na nižšiu uroven, na mravčeka, či červíčka a preto sa nesmie nič zašliapnúť, lebo to môže byť prababička, ked sa vydala za človeka z inej kasty, či len možno mrkla očkom, alebo aj viac. ale ako sa červíček povýši v dalšom živote na človeka, si zas neviem predstaviť, pekne si hryzká trávičku a nerobí kraviny? a teraz travička je tiež prestupená duchom, ta sa môže likvidovať, to su veľmi zaujímave veci.

adsumus
23. jún 2016

OPRAVA myslela som Ardžunu, nie Akašu.

sisaka
23. jún 2016

@adsumus uz si si niekedy v zivote priznala omyl , asi nie. Kludne si hud to svoje