icon

Ktoré náboženstvo je to pravé?

ivivaiveta
1. apr 2015

Dnes som taka rozbehnuta...dokoncila som bakalarsku temu "Manzelstvo v islamskom pravnom systeme"...po prestudovani vsetkej moznej dostupnej liteatury som zistila, ze aj oni, aj zidia, aj my krestania (monoteisticky)vyznavame jedneho Boha..len my, tri nabozenstva, ostatne to maju inak.....tak ktorého Boha potom?..toho istého?..a preco sa nenavidime, ked Boh je len jeden...a este nieco..mna nasi pokrstili, tak som krestanka, nedali mi na vyber..do kostola nechodim, lebo mi je zle, ked idem okolo a stoja tam zlodeji,klebetnici, zli rodicia, ktori sa tam prisli co?vyspovedat z hriechov a zivot ide dalej?...ja stale nechapem, ci je horsi ten, co do kostola nechodi a zije slusny zivot...ci zid,krestan,moslim, alebo ten, kto robi zle, ale si ide potom pre "odpustok"., ci ako sa to vola....

adsumus
23. jún 2016

@sisaka ale aký omyl si mám priznať, že bhagavadgita nie je bibliou hinduizmu, to myslíš vážne?

eva8
23. jún 2016

@adsumus bhagavad gítá - kršna, alebo ak sa to píše...má to ďaleko od východných náboženstiev, aj keňď sa v tom nevyznám. Tú knihu mám od ľudí odetých do oranžových plášťov spolu s knihou o reinkarnáciách. Tí mi tvrdili to, čo píšeš, že to je ich základ. Keď som tú druhú knižku začala čítať, v noci sa mi snívali naozaj nočné mory. Nikdy pred ani po som takéto pocity nemala. Aj som na to zabudla, kým to tu neprišlo na reč.
Niekto sa riadi Ježišom, niekto Mohamedom, niekto Kršnom....

eva8
23. jún 2016

vo viki som našla, že je to jedna z najposvetnejších kníh hiduizmu...
ok, hinduizmus je východné náboženstvo

adsumus
23. jún 2016

@eva8 ktoru druhu knižku si začala čítať, ked si mala nočne mory? ja ti zle rozumiem,preto sa pýtam. a čo ti tvrdili tí oranžoví ludkovia, to čo ja?

adsumus
23. jún 2016

@eva8 a mna by zaujímali aj tie nočne mory, ak si pamätáš.

eva8
23. jún 2016

nejaká náuka o reinkarnácii. Čítala som mnoho podobných, začalo to v období "boomu" - Moody a tak, no vždy to bolo v poriadku, no pri tejto (možno vek?) som mala veľmi zlý pocit.
Áno, vraveli, to, čo ty, že BHAGAVADGÍTA je základ. A to som našla teraz vo vikipédii.
Z harikršna (neviem ako sa to píše) boli tí ľudkovia, niekedy majú pochody, už dávno som ich nevidela, ale akosi mi nesadli. Jóga napr. áno, také fajn uvoľnenie tela snáď i duše
nepamätám a nechcem pamätať tie nočné mory.
Človek nočné mory niekedy má, keď sa bojí napr. o zdravie svojich detí a pod., ale toto bolo také doslova "zlé", nepríjemné, bezdôvodné...

adsumus
23. jún 2016

@eva8 čo ja o nich viem, tak su to dosť takí fanatikuš, čo sa dodržiavania pravidiel týka, pre mna horšie ako vezenie, obydlie rozdelené na zony, pravidlá pri používaní vc, jedení, spaní, pre mna uplne neznesitelné. a pritom maju medzi sebou spory o vyslovene hluposti.

"U nás je sexuálny styk len za účelom plodenia detí. Ľudia si myslia, že sexuálna slasť je najväčším pôžitkom. Pre nás je však väčším pôžitkom spievanie modlitieb. Oddanosť Krišnovi nám prináša toľko neustálej blaženosti, že potom sa ľahko vzdávame vecí nižšieho rádu. My sme vlastne najväčší pôžitkári."

Čítajte viac: http://kosice.korzar.sme.sk/c/4482485/staroindi...

eva8
23. jún 2016

@adsumus nebol to strach, strašne nepríjemný pocit, pritomten text v knihe bol obyčajný - skúsenosti lekárov s pacientami, myslím, že aj skúsenosti pacientov - také vcelku obyčajné.

eva8
23. jún 2016

@adsumus myslím si, že "kršnovci " sú sekta, ktorá dehonestuje východné náboženstvá. V tomto sa naozaj nevyznám, len z rozprávania iných

adsumus
23. jún 2016

@eva8 to ja neviem posudiť, ale mne sa už duch bhagavadgíty nepáči. Nepáči sa mi, že robia z ludí otrokov karmy.

eva8
23. jún 2016

chcela som čítať tú Bhágá... zo zvedavosti, ale nezačala kvôli tej druhej knihe. Naozaj nič o tom neviem....

adsumus
23. jún 2016

@eva8 je to elitárske, my osvietení, možeme konať akokolvek, vždy to bude dobre a ostatní budu mravce, lebo nechápu, nechcu chápať, nedokážu chápať a tým pádom nie su doležití, nezaujímaju nas, ako decku sa mi to páčilo (aj ked som tomu plne nerozumela, hlavne následkom takeho myslenia), teraz už ale nie.

eva8
23. jún 2016

no, možno tá kniha bola nabitá zlou energiou - knihy si ukladám pri hlave, lebo čítavam večer alebo ráno a preto ten fakt zlý pocit. Ja verím v energie, aj v prenos energií

eva8
23. jún 2016

@adsumus ešte myslím, že platón prvýkrát vravel o svete tieňov a o reinkarnácií...už si nepamätám.

adsumus
23. jún 2016

@eva8 ak ti možem poradiť prestan tomu veriť, definitívne to odmietni.

eva8
23. jún 2016

@adsumus mne to jednoducho tak vychádza
nemyslím na to, ani sa tomu nevenujem, no ked sa rozprúdila takáto debata...

sisaka
23. jún 2016

@adsumus ano myslim to vazne na uroven biblie (ktora je najsvatejsou knihou krestanov) mozeme davat iba Vedas, ktore su najsvatejsim textom Hinduismu.
citujem: The Vedas, or “Books of Knowledge,” are the foremost sacred texts in Hinduism. These books, written from around 1200 BCE to 100 CE, began with four vedas, or mantras: Rig Veda, Sama Veda, Yajur Veda and Atharva Veda. These expanded over time to include Brahmanas, Aranyakas and Upanishads.
Bhagava Gita je sucastou Mahabharata, pravdepodobne jedna z najdlhsich epickych basni, pochadza z r. 400-300 bc takze textom je casovo mladsi ako Vedas, ktore vznikli este davno pred tymto eposom a i ked je klucovym posvatnym textom hinduistov nie je to ich najsvatejsi, ale kludne sa tu hadajme, co je svate, svatejsie a najsvatejsie, ty to vies urcite lepsie, ako moja najlepsia kamoska, ktora je hinduistka (rodena, nemysli si, ze konvertovana), ta vie asi velke h.... v porovnani s tym, co si ty na rychlo niekde vygooglis.

adsumus
23. jún 2016

@sisaka a čo ked je časovo mladší? myslíš, že tým pádom pre hinduistov neplatí? čo vie tvoja kamoška, ja neviem, moja kamoška ale vie isto viac 😀

sisaka
23. jún 2016

@adsumus citanie s porozumenim ti nic nehovori, to mi je uz dlhsie jasne, tazko s ludmi, ktori nechapu pisanemu textu (alebo nechcu?) debatovat, do tvojej kamosky ma je nic, ak sa snazis spochybnit existenciu tej mojej, tak si tu vygoogli temy, do ktorych som prispievala, uz som ju niekolko krat spominala napriklad aj v suvislosti s vegetarianstvom- podstatne to samozrejme nie je, aj bez jej odpovede mi staci si googlit a najsvatejsi text Hinduizmu vybehne vzdy Vedas, ostatne svate texty, ktorymi sa riadia nasleduju vzdy az po Vedas. Myslim si, ze na to si uz tiez prisla, kedze googlenie ti ide, ale nepriznas, ani za nic, len aby si to tu mohla zivit. Je to az smiesne, snazis sa byt "odbornickou" v oblasti, ktorej absolutne nerozumies, nerozumies jednoduchemu pisanemu textu, nie to este nabozenskemu, ale TY vies najlepsie, cim sa Hinduisti riadia a ako funguju, ako si vysvetluju ich svate texty ..... Bravooo!

adsumus
23. jún 2016

@sisaka no....myslím, že tebe idu utoky miesto diskusie, ale nereprezntuješ dobre svou vieru, teda aspon pre mna, len dokazuješ, že je to na figu, utočne, vysmešné, nepríjemné. ale pardon, to nie je tvoja viera, to je viera tvojej kamošky, ty tu píšeš asi len v jej mene.

sisaka
23. jún 2016

@adsumus problemy s pamatou?, ja nemam ziadnu vieru a ani tu ziadnu nereprezentujem a ani nereprezentujem vieru mojej kamaratky, ale ked niekto pise bludy, tak mi to neda, ale asi je lepsie si klepnut po prstoch ako reagovat na teba

adsumus
23. jún 2016

@sisaka to kamoška, ja viem.

trisssha
23. jún 2016

mne dal tu knihu do ruky tiez nejaky harekrisna pred tescom ale prave vtedy sme sa aj onej ucili na indickych nabozenstvach tak som si ju precitala.. pamatam si ze sa mi tiez najskor nepacila ale skuste si predstavit ze by sa vsade okolo nas bojovalo a mozno by ste tiez museli zabijat keby niekto napriklad ohrozil vase deti.. tak ja by som bola vtedy rada ze by sa nasli vojaci ktori by nas isli chranit a nemala by som im za zle ak by museli pritom aj niekoho zabit.. ta kniha je dost hruba a nepamatam si to uz cele ale len to ze krisna tam ardzunovi vysvetloval ze aby sa tym ze musi niekoho zabit az tak netrapil lebo ti ludia sa aj tak znova narodia.. takze ked sa na to takto pozriem tak pre mna celkom vpohode..

adsumus
24. jún 2016

@trisssha to je ok, že v čase vojny sa zabíja, ale náboženstvo, ktoré toto schvaluje, lebo duch je aj tak večný a nezničitelný je trochu asi zvláštne. V podstate môžeš robiť, čo chceš.

trisssha
24. jún 2016

@adsumus vtedy ked tieto knihy vznikali tak sa ovela viac bojovalo, niektore veci asi celkom nepochopime lebo sa s tym uz tak casto nestretavame.. podla mna ziadne nabozenstvo vyslovene nepovie ze zabijanie je dobre. ide tu o umysel. ardzuna nezabijal preto ze by chcel niekomu ublizit ale preto ze bol vojak a bolo to jeho povolanie a isiel bojovat asi viac s umyslom chranit ako ublizovat takze to myslel dobre aj ked druhemu urobil zle. o tomto sme sa bavili ked sme rozoberali karmu.

adsumus
25. jún 2016

@trisssha nie ardžunacítil to, čo je podstatou kresťanstva, nezabíjať, nebrániť sa násiliu násilím, ale odpoved bola jasna, má zabíjať, lebo duch je nezmičitelný, pre mna manipulácia, chorá ideologia vychovavajuca si vrahov, nie náboženstvo.

trisssha
25. jún 2016

@adsumus povedala som otcovi aby mi tu knihu doniesol ked nabuduce ku nam s mamou pridu, musim si ti precitat cele.. nemam zatial v sebe celkom vyriesene to ze ako sa da laskou zvitazit nad nasilim. ja som tu odzaciatku za kompromisy a riesenia mierovou cestou ale neviem ci sa to vzdy da, stale nad tym rozmyslam.. nechcem tu ist do politickej temy ale neviem preco ale mam viac dobry pocit z toho co sa deje v britanii ze aspon sa nieco deje a aj ta laska musi mat nejake hranice alebo co.. a naspat k nabozenstvu: precitam si najskor tu knihu lebo uz si z toho pamatam len to co som pisala a stale si myslim ze keby ardzuna nebojoval tak by sa nechal zabit a zvitazili by ti co im nevadi zabijat a to nie je riesenie.. chore je len to ak si niekto vyberie z toho len tu jednu cast bez kontextu aby mohol manipulovat.

adsumus
26. jún 2016

@trisssha to práve je ten krok, ktorý nemaju iné náboženstvá a ktoré prináša evanjelium Ježiša Krista, to sa veľmi ťažko chápe, ale je to nesmierne doležité pochopiť, potom človek žije uplne iným životom, to čo sa deje v británii, z čoho máš dobrý pocit? ja mám zlý, nacionalisti, preberaju moc v krajinách, naposledy, ked sa to dialo v europe, nasledovala svetová vojna, kde umierali miliony ludí, takže toto nie je dobra cesta, aspon teda podla mna.

trisssha
26. jún 2016

@adsumus ja som za to aby kazdy kto chce nech rozhoduje o svojej krajine sam aby chranil aj svojich obcanov a s ostatnymi krajinami obojstranne vyhodne dohody.. a ked zisti ze je vyhodnejsie sa s niekym viac spojit tak to urobi (minimalne v oblasti obchodu s tovarom a ochrany pred vojnou).. ale nech je uplna sloboda aj v tomto.. skoda ze tu uz nie je ta zmazana tema aj ked by som tam uz nechcela velmi pisat o nejakych sukromnych veciach ludom co ich nepoznam a do politickej sa mi tiez nechce ale ja si sama pre seba cez tieto nabozenstva riesim vsetky tri temy 🙂 jezisove ucenie o laske sa aj mne velmi paci ale nasla si niekde v biblii odpoved na to ze ako sa spravat k nepriatelovi okrem toho ze mu nastavit aj druhe lice? mozno niektory nepriatel sa nad tym zamysli ale iny si zase povie ze ked aj druhe lice tak ideme dalej.. nenasla som v krestanstve odpoved na to co robit ked laska nestaci na to aby nepriatel pochopil..

adsumus
26. jún 2016

@trisssha pre mna to je taký cyklus, ked niekto niekomu urobí niečo zle a ten druhý hrbr mu to vracia a ten prvý sa potom pomstí, no taka vendeta zla kolem dokola, tam v taliansku sa takýmto sposobom kántrili celé rody, či dokonca aj dediny, preto je doležite nereagovať na zlo zlom, treba si to radšej vydebatiť, alebo nechať tak, viem, že to je pre niekoho nesmierne ťažke urobiť, ale mne to napríklad v živote funguje, samozrejme ak by ma napadol nejaký blázen a chcel zabiť,tak sa bránim, ale v bežnom živote sa do akých krajnosti nejde. a ono to stačí v živote nereagovať na zlo zlom, ale musíš to tak cítiť, neda sa k tomu donutiť.