Ktorý život by ste si vybrali?

31. mar 2023

Ahojte. Zaujímalo by ma, ak by ste mali možnosť, ktorý život by ste si vybrali. Prosím pred názorom si prečítajte celý príspevok aj keď je dlhý.

1. Chodili by ste do práce, ráno rýchlo s dieťaťom do školy, do práce, odmakali by ste si 8 hodín a potom rýchlo pre dieťa do školy, na krúžky, na nákup. Keď prídete domov je cca 16:00-17:00. Doma popratať venovať sa dieťaťu, venovať sa psovi, poliať záhradu a pod. Dieťa chodí spať okolo 19:30. Popri práci máte svoje vlastné mini podnikanie, ktoré zarába každý rok inak. V rozmedzí od 1800€ do 4000€ ročne. Musíte sa mu venovať v období od júna do septembra. Niekedy menej hodín niekedy viac.

Muž chodí do práce ráno okolo 5:00-6:00, domov prichádza okolo 17:00-18:00, po ťažšej fyzickej práci. Pracuje od pondelka do soboty, niekedy aj nedele. Niekedy má soboty voľné. Domov chodí unavený ale takisto doma porobí čo treba.

2. V druhej verzii ste doma. Venujete sa svojmu mini podnikaniu tak ako v prípade možnosti č. 1.
Váš muž zarába okolo 5000€ mesačne. Máte neobmedzený prístup k financiám, k hotovosti, kartu k bankovému účtu máte vy. Ráno v kľude riešite školu, nákupy. Doobeda si doma popracete a upracete čo treba, navaríte na 2 dni. Viete sa v kľude venovať domácnosti aj vášmu podnikaniu. Nemáte pocit menejcennosti lebo sa viete angažovať. Máte čas aj na svoje koníčky. Pre dieťa viete chodiť do školy skôr a pred krúžkami má doma dosť času na domáce úlohy a odpočinok. Dieťa aj muž chodia domov do čistého a kľudného prostredia. Nie sú obskakovaní, takisto doma porobia nejaké veci, ak treba. Nie sú to lenivci.
Ak je dieťa choré netreba riešiť, kto s ním bude doma. Ak je víkend niečo spoločne porobíte na dvore ak treba inak trávite čas spolu na výletoch poprípade idete na návštevy k rodine, alebo len oddychujete. Cez týždeň doma všetko stíhate takže víkend viete venovať rodine, prípadne aj váš muž má čas na svoje koníčky.

2

andrea_82
31. mar 2023

to je čo za otázka? Kto by si dobrovoľne vybral variant č. 1? Myslíš, že ak by sme mali na výber, tak by sme chceli robiť od nevidím do nevidím a nič nestíhať?

koniarova
31. mar 2023

@andrea_82 👍👍👍

luccija
31. mar 2023

Ten muž zmení prácu?
Či v čom je zmena okrem toho, že žena prestane chodiť do prace na TPP píšeš to nezrozumiteľne.
Iba masochista by si vybral 1.Treba rozbehnúť podnikanie tak, aby viac vynášalo a nemusela si chodiť do práce, keď sa dá...

mimikarol
31. mar 2023

Ani by som nemusela rozmýšľať. Samozrejme že možnosť c.2

kleopatra114
31. mar 2023

V 2. Je muž na týždňovej v zahraničí ?

buberova
31. mar 2023

Tiež samozrejme možnosť 2

mikadooo
31. mar 2023

Ježiši to hrooooozne ťažká otázka 🤔 budem nad tým večer v posteli premýšľať, či čierny život alebo ružový na obláčiku šťastia a spokojnosti... Musím sa fakt hlboko zamyslieť.

29simona29
31. mar 2023

Jednoznacne variant číslo 2, veľmi podobný život aj zijem- akurát že financujeme všetko spolu, robila som všetko pre to - počas celej MD a RD a roky pred tým, aby som nemusela žiť život podľa variantu číslo 1. Podarilo sa nad očakávania, odporúčam všetkými 10🤩

mikadooo
31. mar 2023

Ináč mne sa na tom páči to podfarbenie - varianta 1 - všetci sú unavení, žena lieta ako špinavá handra. Padajú na hubu. Varianta 2 - všetko sa stíha, všetci sú spokojní a usmievajú sa od rána do večera.

olimuc
31. mar 2023

Je to o nastavení, v 2 variante máš x faktorov, ktoré môžu tvoj pekný zivot ukončiť - muž zomre, nájde si milenku, stratí prácu, koho je dom/ byt…tvoje podnikanie musíš rozvinúť tak, aby si vedela sama existovať. Niekto kto maká fyzicky od pondelka do soboty a ty chodíš na TPP 8h asi nebude ten istý ako muž co zarába 5000 … celá otazka nedáva z tohto pohľadu zmysel, pretože TPP by si inac mohla zredukovať na 4-5 h a mat strednú cestu..

syslik81
31. mar 2023

druha moznost znie lepsie,ale.... otazka je ci by som bola taka sebecka a nechala takmer vsetky financie na muzovi a on by chodil z prace narocnej zodraty jak kon a ty heeerecka s nalakovanymi nechtikmi na teraske cely den popijas kavicku .... a tiez otazne do buducnosti-nebudes mat prax , ziaden extra slavny dochodok a tvoj muz to vzda posle ta do prdele a radsej si najde skromnejsiu zenu

witchlucia
31. mar 2023

Ja žijem variant číslo 2 ale muž rozhodne nezarába 5000 takže to nieje také ružové. Stále sa cítim menejcenná lebo si keď robím z domu a zarábam môj zárobok je úmerný tomu koľko pracujem a nedostávam fixný plat ako v klasickej práci. Čiže aj tak nemám čas na domácnosť lebo robím alebo zarábam menej lebo sa venujem domácnosti. Samozrejme všetci čakajú že bude upratané navarené, veď som doma, ale nikto nevidí že keď vecer dieťa zaspí musím pokračovať v práci lebo doobeda som varila. V tomto ohľade je jednoduchši variant 1 a rovnomerné delenie práce medzi partnermi.

mikadooo
31. mar 2023

@witchlucia konečne triezvy pohľad na vec. Ináč by som aj rada videla toho muža, ktorý sa preklopí z manuálnej práce na šichty do 5000cového platu lusknutím prsta 🤭.

autor
31. mar 2023

Celá otázka je kvôli tomu, že často vidím diskusie kde sa odsudzujú ženy, ktoré sú v domácnosti. Ženy ich odsudzujú a vidia ich ako ženy, ktoré sedia na teraske a kávičkujú ako to bolo napísané v jednom komentári. Vidia scenáre, že to muža omrzí a nájde si skromnejšiu ženu. Ale ak je to na dohode ich dvoch? Muž navrhne, že sa postará finančne a žena sa postará o domácnosť a dieťa. Každý člen rodiny je spokojení. Nie sú hádky lebo každý člen rodiny je v kľude. Žena má takisto vzdelanie, má prax, má vlastné úspory. A jej pondikanie takisto vyzerá dobre v životopise, vôbec nemá v životopise dieru. Celý rodinný život funguje skoro bez chýb. Predsa sa nájdu ženy, ktoré toto odsudzujú. Veď tie ženy nesedia doma na riti, nevysedávajú s kamoškami na kávičkách.

deginko
31. mar 2023

Pre mňa by bol ideál voľba číslo 2,ale s tým,že by som pracovala na polovičný úväzok.Keby som mala byť iba nonstop doma,aj keď by som si riešila svoj biznis,tak by ma to po čase urcite omrzelo.Takze ja by som volila 2 ,ale miesto biznisu prácu napr od 8-12.00 a čas na všetko tým pádom

autor
31. mar 2023

@mikadooo stavia a zatepluje domy, má svoju partiu živnostníkov ale takisto maká s nimi. Má dni kedy sa skoro celý deň nezastaví. Pracuje ak keď je vonku 35°C aj keď -5°C.

majka99999
31. mar 2023

Ja by som rozmyslala nad viacerymi detmi a variantom 2, ak teda podnikanie a starostlivost o domacnost by ma naplnali, ale starat sa len o 1 dieta by mi prislo malo. 😁 Ale mna domacnost nebavi, nebavila ma ani na materskej, jasne, uvarila som a upratala, ale do konca zivota len toto robit? Asi nie. Plus, manzelstva sa rozvadzaju. Plus zalezi od povahy manzela, ako by to bral, keby si kvoli podnikaniu nestihala veci doma. Ci by nemal blbe reci, niektori muzi si myslia, ze byt doma je lezanie a sledovanie TV.

Mna osobne naplna skor moznost 1, ale s tym, ze doma som 90 % casu a uvazok je 7 hodin, co je super, lebo sa nemusim hnat a starsi piatak nema druzinu, cize chodi domov o jednej alebo o druhej. Este sa necitim na to, nechat 10-rocneho sameho, ze by si oddychol a 3x do tyzdna isiel na trening sam z domu (aj ked busom chodi sam). Ked takto usetrim 1,5 hodiny cestovania, resp. hodinu a cenu za ranny taxik, hned sa mozem po praci venovat uloham a skusaniu. Horsie je to s domacnostou, urcite by tu mohlo byt viac upratane. Muz mal obcas pripomienky, ze som doma, ale teraz, ked idem raz za 2 tyzdne do prace a pridem vecer, tak co vidim? Hrnceky od kakaa na stole, ako ich deti nechali, ani dlazka nie cista. Tak uz nefrfle. 😂 Ale snazim sa aspon riady odpratat a navarit pravidelne, na donaskach sa neda zit. Na polovicny uvazok by bolo asi idealne riesenie pre mna.

mikadooo
31. mar 2023

Ja netvrdím, že nemaká 😁. Ak si myslíš, že tvoj život č.2 bude vyzerať tak ako si to popísala, choď do toho. Ja som skôr realistka a vidím to viac na @witchlucia 😉. Nič nie je čierne ani biele. Vyskúšala som si byť ženou v domácnosti a zistila som, že ma to ubíja. Neodsudzujem však ženy, ktoré to napĺňa a cítia sa v tejto životnej roli dobre. Za mňa to skúste, keď nevyskúšaš, nevieš. Ak muž zatepľuje, stále sa môže vrátiť do fixnej roboty. Ak sa ti zunuje život doma, alebo zistíš, že to nie je až také ružové, tiež sa stále môžeš vrátiť do roboty 🤷. PS ak zarobí 5000 na živnosť, nie je to to isté ako 5000e plat.

beronsche
31. mar 2023

Preco riesis, co si ine zeny myslia, co odsudzuju?
Ak si ty spokojna a tvoj muz tiez, nemas co riesit.
Zi si svoj zivot a kasli na nazory anonymnych osob... 🙂

mamelka
31. mar 2023

Keď vyskrtneme financie...
Žila som číslo jeden, vstavala s 4:30, potom po skole som vstavala 4:50, z domu isla p 6:30, prisla o 19te

momentálne zijeme ,,život č.2,, a zatiaľ nám vyhovuje, manžel príde o 18-19tej, ja uvarené,upratané, nakúpené o deti postarané.
Osobne nam vyhovuje život č.2 no ty máš možnosť si niečo privyrobiť a aj sa venovať deťom co máš veľké plus.

autor
31. mar 2023

@majka99999 aj keby som mala taký deň, že sa mi celý deň nechce nič robiť a bol by doma bordel jak po výbuchu tak by nefrflal. Dal by mi pusu, povedal by mi, že ma ľúbi a aby som na to kašlala. Povedal by že aj ja potrebujem dni kedy celý deň leňoším. Všetci potrebujeme také dni. Vie veľmi dobre, že nestíham iba ak mám deň blbec alebo lietačky.
Viacej detí sme chceli avšak sa nezadarilo. Po dvoch rokoch behačiek po lekároch sme to vzdali a povedali si, že to príde v tej správny čas. Zaobstarali sme si aktívnejšieho psa, ona je moje druhé dieťa, ktorému takisto treba venovať veľa času.

autor
31. mar 2023

@beronsche zvedavosť. Bola som zvedavá na názory, lebo často vidím ako ženy odsudzujú ostatné, a pritom kedy mohli takisto by si vybrali tú možnosť č.2

moonlight1210
31. mar 2023

Vo variante c.2 zijem z mojho podnikania, alebo z muzovho uctu? Nejak je tam naznacene, ze vsetko pohodlie je vdaka muzovi a jeho prijmu.

To moze byt vec, co zene raz zlomi vaz. A z hojnosti padne rovnou ciarou na dno. (Poznam 2 take pripady. V jednom nova manzelka, v druhom tragicka nahla smrt manzela.).

Ak by ma nezivilo podnikanie tak, ze aj bez muza v pohodke prezijem a stale mam cas na vsetko a som v klude doma, tak ok.

Ak nie, tak ani jednu variantu.

mamelka
31. mar 2023

Ale prečo riešiš co si druhý myslí? Aj keby si na tej blbej terase sedela, reči robia ti co su za tebou. Aj mne uz bolo povedané, že som na materskej a pi.. robím ďalší, že len sedím na terase a telefón mam v ruke😂🤦‍♀️ (Mimochodom vtedy ten čas som rucne užila 8celeniek a 4 ciapky) ľudia vidia to co chcu.

autor
31. mar 2023

@mikadooo takto žijem už druhým rokom. Hľadám si prácu na 4 hodiny ale zatiaľ v okolí nášho mesta neboli žiadne možnosti.

mikadooo
31. mar 2023

Tak potom, ako si opísala variant č.2, ti to evidentne tak vyhovuje. Ok, som rada, že si spokojná. Keď sa ti ešte podarí nájsť tú 4h prácu (ak ju teda chceš mať a nepíšeš to preto, aby ťa tu neodsudzovali, že "nič nerobíš"), tak to bude úplne super. 👍. Mne je jedno kto robí a kto nerobí, hlavne mám rada spokojných a vyrovnaných ľudí, ktorí si v podstate svoj životný štýl nemajú potrebu nejak extra obhajovať 🤷. Moja známa je doma už dva roky, nezamestnaná, lebo si nevie nájsť vhodnú prácu. Tiež z toho nerobím tragédiu, majú to tak podelené, že ona rieši deti a domácnosť a muž keď potrebuje byť v robote tak je dlhšie, keď nie tak nie. Oni dvaja sú spokojní.

autor
31. mar 2023

Ak by sa nedajbože niečo mužovi stalo. Mám také vzdelanie a prax aby som si vedela nájsť prácu. Dom, v ktorom žijeme je na mojom mene. Nemáme žiadne úvery.

matabb73
31. mar 2023

Ja by som nedokázala byť len doma, potrebujem chodiť medzi ľudí. A čo by mi najviac vadilo, je finančná závislosť na chlapovi. Mne toto vadilo aj počas materskej. Mám rada ten pocit, že som ne nezávislá. Pri dnešnej rozvodovosti je to aj veľké riziko. Žena má byť schopná uživiť sa sama, lebo nevieš čo sa môže v budúcnosti stať. Môžete sa rozviesť, manžel môže umrieť alebo mať ťažký úraz. Denne tu čítam príbehy žien, ktoré by chceli odísť od partnera, ale nemôžu kvôli financiám. Alebo ich chlap opustí a žena nemá z čoho žiť. Na chodení do práce nevidím nič zlé. Nemusíš byť uštvatá. Teraz je taký divný zvyk predbiehať sa v tom koľko krúžkov deti majú. Moje deti mali vždy len jeden blízko školy, aby som ich nemusela rozvážať. Vždy sa to dá zariadiť aj takto.

witchlucia
31. mar 2023

Toto mi vravel aj môj muž že sa nemusím pretrhnúť ale reálne tých dní kedy sa nestíha a je bordel je dosť, nie pre to že by som lenosila. Nejde ani tak o mužské poznámky ale dovolilo by ti tvoje svedomie po niekoľkých dňoch kedy si domácnosť nestíhala oddychovať keď vidíš plný drez, nieje kde navariť a aj minulý týždne si obed zachránila donáškou? Vo mne to vyvoláva pocit zlyhania keď sa to opakuje. Ak máš dieťa v škôlke a cez deň si sama určite to bude iné, ja mám teraz 6 mesačného a jednoducho sa nedá urobiť dobrú prácu, venovať sa bábätku a postarať sa o domácnosť zároveň. Budem vďačná ak sem niekto napíše skúsenosť ako tieto tri povolania (rodič, pracovník, upratovačka) skĺbili. Je možné že mám iba zlý časový manažment, netvrdím že je to zle nastavenie, ale na aj svoje nevýhody. Ten pocit že všetci čakajú že budeš na všetkých miestach lebo si doma, k lekárke vždy a len ty lebo si doma, nakúpiť vždy len ty lebo "máš čas"

daniela2202
31. mar 2023

Ťažké zamyslenie.... sama dobre vieš, čo chceš.... iba si nám to chcela napísať