Lekárske omyly. Pridajte svoje skúsenosti
ahojte..zakladam tuto temu pre vsetkych,kt.chcu napisat svoje skusenosti s omylmi lekarov.Ucelom nie je "kydat" na nasich lekarov,pretoze sa najdu aj taki,ktorym na pacientoch zalezi velmi a naozaj chcu pomoct.no bohuzial su aj taki,ktory si svoju robotu doslova odflaknu a nam nezostava nic len cumet ako bulhar do kukurice pri kazdom mavnuti rukov ako su vase problemy nepodstatne.Ak mate zlost,alebo len potrebu "vyzalovat sa" ako to u nas funguje,napiste do lamparne 🙄 ..Zacnem povzbudzujucou informaciou pre tuziace maminky,ktorym diagnostikovali NEPRIECHODNOST VAJCOVODOV a teda su odkazane iba na umele oplodnenie..Alebo lepsie povedane-zacnem lekarskym omylom,ktory ma stastny koniec 😵 ..pred 3 rokmi /zhruba/ mi na zaklade MR podbruska kde boli znamky endometriozy bola navrhnuta laparoskopia mojim gynekologom koli potvrdeniu a naslednej liecbe..odoslal ma teda do nemoc.kde mi dali termin,na moje prekvapenie vsak trvali na tom,ze do papierov ako dovod napisu sterilitu a teda skontroluju priechodnost..po laparoskopii mi prisli oznamit,ze mam uplne nepriechodne vajcovody a teda to je dovod na to,ze nikdy neoteh.inak ako umelym opl...na pol prebrata z narkozy sa pytam,ako je to s tou endometriozou /este pred LSP som ich na to upozornila naco naozaj tam som-nie podla toho co je v papieroch..ale bola som rada,ze idu skontorlovat aj to/..no doktor zostal na mna pozerat a mikol plecami,ze musi pozriet do papierov..zjavne to vobec neskontrolovali,pretoze do konca hospit.som sa nedozvedela jasnu odpoved..priorita zostala skontrolovat priechodnost..3 roky sme neriesili s manzelom to,ze sa nam nedari..pretoze sme vedeli preco.na umele sme zatial nesli vzhladom na to,ze robi mimo slovenska a teda sme to odkladali..na velkonocny pondelok som bola akutne hospitaliz.koli velkej cyste na vajecniku,kde mi urobili lapar.,odstranili ju a pri tej prilezitosti ze skontroluju priechodnost /v inej nemocnici / ..po zobudeni som sa dozvedele,ze nechapu kto mi povedal ze mam nepriech.vajc.,pretoze to skusali 2 sposobmi -nejake tekutiny..no prechadzalo to uplne hladko a krasne,cize urcite neni pravda,ze mam vacovody nepriechodne..moj gynek.pozeral na vysledky asi 5 min.bez slova a povedal,ze za svoju dlhorocnu prax este nezazil,ze raz zlepene ,uplne nepriechodne vajcovody sa "same" spriechodnia..takze problem ze nemame babo je niekde inde a my sme stratili zlou diagnozou 3 roky..je to dlhy clanok,koho to vylaka,nech radsej necita,mam skusenosti vyse hlavy,takze sem mam co dohadzovat..a budem rada ak sa pridate 😵
janulka tento tvoj pribeh poznam ,takze moj nazor ti nemusim nejak rozpisovat.. z mojej strany je to len dalsi pohlad na lekarov tohto tipu,nechcem byt vulgarna .ale keby mozem nezdrzim sa.tiez mi je luto,ze takto v diskusii asi nie je pristupne menovite uvadzat konkretnych lekarov ,asi by to bolo verejne ohovaranie co sa mi zda ze je trestne.. ale to aj tak v tejto teme nie je podstatne.podstatne je to,ze je vela pribehov,ktore sa "ututlaju" a nic sa neriesi.co sa tyka omylov,niekto by povedal,ze aj lekar je len clovek.ok,ale taktiez je len clovek ako sme my-pacienti a teda sa nema povysovat a tvarit ako panbozko hlavne ked nepomoze ani za mak..naozaj poznam len 3 lekarov,ktori ma milo prekvapili.spravali sa ako obycajni smrtelnici,mali priatelske a mile jednanie a hlavne chut pomoct.to je potom aj ta dovera k lekarovi ina,komunikacia,vsetko..bohuzial to su tie vynimky
lekari asi maju pravo vsetko, ja to tak vidim. a svoju chybu si ani nevedia priznat...a co poviete nato, ked na umrtny list sa napise ina diagnoza na ktoru pacient naozaj zomrel? tiez osobna skusenost 🙄
tak s tymto mam skusenost aj ja,ale nie osobnu..v nemocnici so mnou lezala pacientka,kt.mala choru pecen..pamatam si doktorku,kt.jej na vizite oznamila,ze ma Wilsonovu chorobu a ze nechape ako jej na to neprisiel uz davno lekar podla krvnych testov musel patrat co sa deje uz dlhu dobu..predsa ked nepije /je to mniska/ ...takto jej oznamili iba to,ze ju caka transplantacia pecene.tato pacientka mi rozpravala,ako zomrel aj jej brat ako mlady clovek a napisali ze zomrel,lebo bol alkoholil a odisla mu pecen..no toto je dedicne ochorenie,ktore musel mat aj on.pretoze ona vravela,ze nepil vobec..takze tazke ochorenie a alkoholizmus co na tom..beztak je uz tam..mozno mavnutie rukou /niekoho /,len podstata unika..
sofi to poznam, si mi to spominala. lenze to je iny pripad ako som mala na mysli. to co som mala na mysli ja, je to, ze bola jasna diagnoza, aj je to napisane vo vsetkych papieroch, lekarskych a prepustacich spravach ibaze na umrtny list sa napisalo uplne nieco ine, banalita, na ktoru sa neumiera..chapes? to si ako mozu dovolit sfalsovat ?
co??a to preco akoze ?lebo je jedno co tam je,cize sa to moze len tak odflaknut ?akoze tomu mrtvemu je aj tak jedno ci ako ? 🙄
no skoda reci. nejdem to tu rozpyplavat 😠 ale ako vidno, mozne je vsetko
Ahojte ak mozem pridam sa,najprv trocha od temy,ked som vas citala, citila som sa ako na horskej drahe,ako som tak citala s utajenym dychom a vyplestenymi ocami a potom som sa smiala ako to dobre dopadlo,fuuuha no tazko popisat moje pocity 😔
Nas caka tiez operacia,srdiecka,cakame na nu uz 18 mesiacov 😔
Tak nasa skusenost:mala bola trocha nachladnuta a preto som nesla k doktorke,nemala ani horucku,teplota jej len stupla tesne nad 37.
vecer sa to vsak zhorsilo a tak som volala na detsku pohotovost,ze mala stracne chrci a ze ma aj horucku, bala som sa pretoze sa mi nedarilo odsavat jej sopliky,ono jej to stekalo vsetko na priedusky 🙄
Doktorka na detskej pohotovosti mi povedala,ze mam ist do nemocky,alebo dojst k nim,nakolko pri prieduskach nemusi byt horucka vysoka,ale to zahlienenie je nebezpecne aby zapal nesadol na plucka ci srdce ☹ to ma vylakalo este viac..nakolko sme nemali auto a mala bola total spotena a bola riadna kosa a necas vonku,chcela som aby mi poslali lekara kt. ju prezrie, a skonstatuje ci je to na nemocnicu,konieckoncov tak ako chodi lekar k dospelim z pohotovosti,ale vraj detska pohotovost neexistuje 😖
..ze si mam zavolat 112 a nech nas dojde pozret doktor od nich 😕
tak som volala 112 a po dobrych 10 minutach vyzvedania dispecerky,aku ma mala poistovnu,kde byvame a preco sa z detskej pohotovosti odvolavaju na nich som ju upozornila,ale slusne,ze by mohla riesit zdravotny stav mojej dcery,nakolko sa o nu bojim 🙄
tak nam nakoniec poslali sanitku a doktor hned od prichodu nas spucoval,ze si z nich robim taxi sluzbu 😖 a vraj som bola v telefone drza,to za to,ze som nechcela riesit pohotovost kontra 112,ale zdravotny stav mojej malej 😕 😖
Na prijme ma cakala dalsia nabrusena doktorka,ktora presviedcala sanitarov,ze si nas prevoz maju nechat preplatit mnou,lebo,ze som ich zneuzila,teda ich sluzby 🙄
Nakoniec som vsak sanitarov ukecala,ze som hysterka, 1.rodicka a ze som sa bala o malu a preto som ich volala.. 😉
Konecna diagnoza: laryngitida,zapal priedusiek,nasadene atb,brala nakoniec tyzden, a inhalovali sme,teraz uz aspon budem vediet, 1. pomoc ako malej pomoct,ze treba inhalovat a naparovat a zvlhcovat..
Nakoniec si malu oblubili a dokonca aj doktorka,kt. nam chcela nacapat pokutu 😖 😉
Moje hlllboke zamyslenie pozostava len v tom,co znamena zneuzitie zdravotnickej sluzby,azda ma moja dcera mensi narok na zdravotnicke sluzby,ako ti opilci a fetaci ku kt. chodia pravidelne,ved pozeravam 112ku a vidim ze 3/4 pripadov je len o opilcoch kt. najdu niekde na ulici,azda su prednejsi ako nase deti??? 😢
no,dobra dylema sasulec ..ja to tiez sem tam pozeram a niekedy sa zamyslim nad tym,aky je ten system uzasny,celkom obdivujem tych zachranarov a tak..no ked citam tvoj prispevok,spomeniem si aj na to ako ma popri pozerani casti 112 napadlo,ze do telky daju len chvalu a obrazok ako to skvelo funguje ,len asi by neukazali realitu z domacnosti..lebo realne zduteho akoby na cely svet nahnevaneho zachranara plneho odfajcov som zazila aj na vlastne oci..ked prisli za mamou koli porazke..prisli o 40 min.,ale do papieru napisali 10 min. hm...v prvom rade riesili to,ze som neupratala maleho jorkšira,ktory bol oplaseny a ani nemukol..no vtedy som bola este mily a hubu drziaci paciešnt a nedovolila som si ziadny svoj nazor radsej..teraz by pochodili urcite inak s celou ich zdutostou a neochotou..akoby clovek chcel tak vela ked prosi o pomoc..len aj v telke je vidno,ze to tak neni vzdy..a nechcem si mysliet,ze "pred kamerou treba nahodit usmev a plnou parou vpred -pacient caka! "
Noo asi tak nejak Sofi..
ale oni ti chlapici ani neboli nejaky ze drzi,alen trochu ufrflani,alebo skor premudrali,potrebovali ,, ma poucit,, ako to oni nazvali,ze nabuduce mam ist s dietatom spotenym a chrciacim kludne taxikom,sa nic nedeje,ved co ak by potreboval nahodou daky opilec odviezt do nemocky,teraz ked ani zachytky niesu,no kdozeby ho odviezol? 😖
teda aby som to upresnuila,tak poucenie bolo, ze mam ist nabuduce taxikom,to ostatne bola len taka moja myslienka dna 😔
ano,ja som to pochopila..a teda dufam,ze aj ty 🙂)))) a nabuduce laskavo neotravuj s takou blbostou .-)))))))) jáááj,pomoooc 😝 😠
noo uz nebudem 😔 😅
sa musim pučiť 😀 😅 ..jaj baby,idem si dat kafe nech nezaspim a popremyslam,s cim by som vas pobavila najblizsie /myslim dalsia skusenost/ ...lebo uz ako slnko vyjde uz tu tak casto nebudem..som sa rozhodla,ze popri praci v zahradke si budem spievat /šalena ja bulááá/ a potom pojdem na tie lesne plody nech mam zdravsi zivot 😅 😅
Tak jednu pericku pridam aj ja.
Mala som 12 rokov a ako dost energicke dieta, ani neviem dovod, ale zacala ma boliet noha - pri päte. Sli sme k lekarke, ta ma poslala na rtg. Lekar ma poslal domov, vraj to nic nie je, treba to (citujem): "Rozchodit." Tak som dva tyzdne s bolavou nohou behala, ale potom mi to neprechadzalo, tak sme sli k inemu a ten na rtg videl dvojitu zlomeninu... Ako som s tym dokazala chodit a behat nechapem 😀 😀 Potom som mala 6tyzdnov sadru + 2tyzdne dlahu 😀
pekne natalie 😀 aka si sikulka takto behat s dvojitou zlomeninou..nemal este nahodou komentare,ze mas nizky prah bolesti ? 😅
tak ja som mala od malicka problem so slepym crevom - vzdy zachrankou do spitala a v noci po vlastnych domov lebo to nie je take akutne a nic netreba nasilu operovat. naplno mi to prepuklo okolo 18ky - dlhodobo ma bolelo brucho, hnacky atd. hrozne som schudla lebo som sa uz bala aj nieco zjest, prinajlepsom som skoncila na gynekologii v nemocke odkial ma po tyzdni pozorovania prepustili. ale bolesti sa stupnovali a vdaka jednemu milemu lekarovi som sa konecne dostala na chirurgiu /tesne pred dovolenkou z ktorej samozrejme nic nebolo/. mala som zapaleny slepak, cele brucho, zaludok atd. proste vsetko co sa dalo, lekari ma strasne sprdli ze co som si to tak dlho pestovala a hned ma supli na operacku. no este ze mi to neprasklo. otrasne.
a kamarat mal to iste, isiel na pohotovost a lekar mu povedal ze sa asi napil na ceresne a ma to ist domov vylezat, no jemu chudakovi ten slepak praskol a daval sa dokopy vyse mesiaca.
s tymi slepakmi ste mi pripomenuli - moja sesternica, ked mala 4 roky, dostala zapal slepaku. stazovala sa, ze ju boli brusko, prijali ju do nemocky s podozrenim na slepak, lenze tam si nejaka velmi inteligentna lekarka zmyslela, ze 4rocne vydesene dieta v silnych bolestiach bude vysetrovat sama, a malej nerozumela - namiesto "brusko" pocula "usko" - ved take male dieta hovori este skomolene, hlavne ked do toho place a je bez mamy... nahucala teda na jej mamu, ze preco si vymyslaju o bruchu ked mala hovori o uchu, pricom ju vobec netrapilo ze mala jej presne ukazovala kde ju to boli! poslali ich na usne, tam zistili ze nic, a cely cas nikto nechcel jej mame verit, ze dievcatko boli brucho a nie ucho. nakoniec ich poslali domov, ze vraj jej nic nie je. Oni teda sadli do auta a sli domov, ale cestou im doslo ze to fakt treba riesit, tak sli do najblizsej inej nemocnice, kym tam prisli, dievcatku slepak praskol, upadla do bezvedomia a len-len ze ju zachranili.
a sanitky radsej ani nekomentujem - kamarat si zlomil nohu a ked volali sanitku, tak mu povedali ze v celom okrese je iba jedna a ta prave rozvaza dochodcov domov z vysetreni, tak on ma cakat so zlomenou nohou, ze o take 4 hodiny ak sa medzitym nic ine nestane, za nim pridu. a este mu vrelo odporucili si zavolat taxik alebo zohnat niekoho na odvoz, lebo tu zlomeninu treba osetrit co najskor!
quika..neviem si ani predstaviť ten strach tých rodičov, keď sa to tej tvojej malej sesternici tak zhoršilo a upadla do bezvedomia..To je hrôza len čítať a nie si to ešte aj predstaviť.. ☹ ☹ ☹ ☹ ☹
quika tiez huste 😠 ,ale to by som naozaj nenechala len tak ☹ 🙄
natalie ty si mi pripomenula zazitok mojho brata s tou nohou. tiez ho noha bolela nad clenkom a ked prisiel k ortopedovi ked mal cca 13 rokov, tak ho chcel poslat domov. ze nech si nevymysla, bla bla bla. a po zosnimkovani nohy prisli na to, ze ma kostnu cystu.... dalej to uz nekomentujem.
Andy tak to bol huuurkovy doktor asi 😕
Nic s doktormi... len dnes umieram po troche viac spanku. Ale paradajkova polievka mi padla dobre. Dcera uz vyliala chudakovi psovi tretiu misku s vodou. V tychto horucavach ho nemozem nechat bez, tak len dolievam a utieram. Prevratila maly smetiak s recyklovatelnymi vecami a jej to prvivrzlo ruky a synovi co tam stal, vypadla z toho flasa na nohu. Obaja rucali ako keby to bolo naposledy... Styri haldy pradla, a od rana uz zase treba umyt dlazky... ale inak sme fajn. Uz nech je ta tehotenska nevolnost prec, to mi najviac odobera energiu na vsedne dni.
Dik lamparen, uz mi je lepsie.
Ozivujem zas po dlhom case tuto temu a a tiez dufam,ze sa mi ulavi v nasej lamparni 😝 ...tak co nove ?Pred rokom som bola v Blave s tym,ze patraju co mi je,prisli akurat na 13 lozisk na mozgu a po lumbalnej punkcii co mi nepotvrdila sklerozu multiplex ma poslali domov s tym,ze je dost mozne,ze s odstupom casu sa to potvrdi ☹ ..dalsi tip bol "velmi vzacny syndrom,alebo teda ochorenie,napr.taka fabryho choroba na testovanie ktorej cakam uz 6mesiacov,bo su to nejake cudne testovacie sety,na ktore treba cakat /povodne mesiac,dva/.No doteraz...jar sa niesla v duchu uvedomenia si mojho manzela koho si to chudacik pred 2 rokmi len zobral a tak som sa tesne pred letom odstahovala s tym,ze ma na "lepsiu" a asi mesiac som rozvedena a on mimoriadne stastny ako ma sancu najst si "lepsiu,zdravu"..ale ja nic..len cakam pokojne na testy a popritom sa spolieham,ze ma netrafi slak skor ako pridu.
pisala som s kamosom z irska,ma tam kamosku a chcel presne vediet ake mam priznaky,bo ta kamoska ma presne to iste..na chlp.a co jej tam diagnostikovali ?sklerozu multiplex.Len zevraj som na tom uz ovela horsie,kedze nemam liecbu..potesi..ved lebo rok sa nic nedeje,nic sa neriesi a ako prisla jesen,uz nemozem normalne chodit co ma donutilo ozvat sa lekarovi do blavy..mimo toho som na nete nasla jednu kocku co ma SM a ta odpadavala ze ako je mozne,ze sa neliecim..baby to maju diagnostikovane aj ked maju 1-2 priznaky a to co opisujem ja je na 100% SM ...zevraj ak nebudem tlacit na lekarov,moze sa stat,ze sa raz zobudim a uz sa nepostavim..vyborne..tak ako to dopadlo s lekarom v BA ?Cakam na jeho zavolanie na termin hospitalizacie..uz vyse 2 tyzdne..jááááj,draha moja lamparen,toto je uz do nebe volajiiici 😠 ...no le nic ,nevzdavam to..usmev je dobry liek dievcata,tak zelam pekny den a smelo do boja..len dufam,ze nam nezostane usmev len taky "nepricetny" ...ako mne uz len z toho,ze si zas musim sprijemnit obdobie pred vianocami,bo inak to nejde cely rok..
ked to tak citam, sa mi zda moj problem malicherny.....ani skor nejde o omyl, ale o chrapunstvo najvyssieho zrna. Lekar mi na folikulometrii povedal, ze neda ruky do ohna za to, ze nemam polycysticke vajecniky( cize sanca otehotniet prirodzene je takmer nula), napriek tomu ma este tri mesiace tahal dva az trikrat do tyzdna na folikulometriu, aj ked vedel, ze zbytocne. Ale kazde jedno vysetrenie v trvani cca 30 sekund ma stalo 5 eur a styri mesiace stratené
Mila @sofinka30 ,asi nehladate niekoho kto vas bude lutovat,ale aj tak mi prislo luto,ze vas manzel nechal v tom samu,ved vy za to nemozete..
Drazkam palcek,ste silna a nou zostante.. 🙂
Nechcete skusit niekoho ineho,trebars aj v inom mete,kedze tento lekar asi nieje na svojom mieste opravnene 😕
Draha sasulec,dakujem za palcek 🙂 a urcite nepotrebujem lutovat..tak z casu na cas sa tu vykecam a je mi hned lepsie na dusi :-P ..no tak ako to pokracuje ?nakoniec som si sama vybavila tel.navstevu u 1 uzasnej doktorky na Kramaroch a ta prisla aj na veci,o ktorych som jej nic nepovedala bo som nestihla vsetko ..poslala ma na MR miechy a s vysledkom ku nej.pytala som sa jej ci podla jej nazoru to moze byt ta skleroza ,alebo nie..povedala "moze to byt hocico,ale som si ista ze je to v mieche" ..takze na ziadanky na MR som od neja cakala asi mesiac,no ale nehnevam sa hlavne ze sa to pohlo vobec niekam a ma toho vela bo je kapacita na slovensku..a MR mi dali termin az na 24.febr.co ma dovtedy asi vykoti..bo posledne dni je to vazne zle a tak-kedze je po sviatkoch obvolala som genetiku-na vysl.bez ktorych sa nepohnem dalej cakam od febr.min.roka-este su neni..mam cakat.Volala som do nitry,co testy na fabryho chorobu -na tie cakam od aprila min.roku--dozvedela som sa,ze je problem na slovensku so setami na testovanioe a teda sa to uz netestuje na slovensku-do prahy ma nema kto poslat a vlastne rok sa nic nedialo..bo sa "caka na testy" ...nakoniec som zavolala na MR a privetivym hlaskom som im zdoraznila,nech mi najdu skorsi termin skor nez vytrcim brka ! tak cakam na telefonat deti..a aky je verdikt ?toto podavam na urad na dohlad nad zdravotnou starostlivostou..NIKTO SO MNOU NECHCE MAT NIC SPOLOCNE,U VSETKYCH TO MA RIESIT INY LEKAR,KYDAJU JEDEN NA DRUHEHO PREDOMNOU A NIKTO..VOBEC NIKTO NIC NEROBI..IBA TERAZ TA LEKARKA CO JU AKO JEDINU PO 8 ROKOCH ODKEDY ZACALI 1.PRIZNAKY NAPADLO ZE MI MA POZRIET MIECHU..VDAKA BOHU ! a Vam dievcata prajem stastny novy rok.a hlavne zdravie,bo ked neni to,nemame nic.mozno nadej a potrebny optimizmus..no to treba.inak by sme vyzerali ako padavky..len vsetko ma svoje hranice.. 🙂
@sofinka30 no tak dufam,ze tento rok bude pre vas v znameni vyriesenia zdravotnych tazkosti .. zavidim vam uprimne tu odhodlanost,aj ja by som mala podstpit nejake vysetrenia a nejak sa mi do toho nechce,ale dali ste mi odhodlanost a vyberem sa uz konecne k dokimu😉
Vsetko dobre do Noveho roka..😉
sasulec dakujem 🙂 ..odhodlana som,len si este pockam na tu magneticku a potom sa "PODAKUJEM" konkretnym osobam-lekarom za ich "zaujem pomoct" a pokial sa pride na to co bolo zjavne uz davno,pojdem aj do telky mne je jedno..ja som v rokoch,kedy mam chodit do prace,mam si uzivat zivot,vylety,rodit deti,usmievat sa ako slnko ..a nie toto..aj keby mam nejake ochorenie,nie som prva ani jedina a kazdy mame nieco..clovek sa zmieri.ale nezmierim sa len tak s tym,ze kazdy den trpim,pomaly neviem chodit,bicuju ma nenormalne bolesti cez ktore neviem ani rozpravat a nikto nic...len vyhovorky jeden na druheho ..a mozno keby mam davno liecbu,nemuselo to zajst takto daleko..ano,dufam,ze tento rok sa uz veci pohnu a niekto mi pomoze..sama som zvedava na verdikt..budem vas informovat..pekny dnik zelam 😎
mam pikosku-"nahanala som " MRI termin,bo sa citim zle..normalne sa stal zazrak a niečo vyslo ako som potrebovala,takze ma zavolali na MRI skor o mesiac..dnes volam do blavy uz 3 den po sebe ci uz konecne ma pani dokt.vysledky v rukach a teda dohodnut co termin navstevy a tak..no chcela som jej povedat ,ze prosim cim skor bo neviem chodit uz,nohy mam ako v lade a strpnute nonstop..akoze sa nieco deje..pani dokt.vsak hladala moje vysledky,ze ich niekde zalozila...zrusilo sa spojenie,volam tam zas asi 7 krat a nic..na 8. mi to zvihla sestr.chacha che che ze pani dokt.to stale hlada...volam neskor,pani dokt.odisla,vypyta si kopiu nech jej poslu z nitry bo to stratila a ja sa mam ozvat o 2 tyzdne,lebo ma dovolenku..ale uz mam toho celkom dost..vy ?

jaj a aby som toeste upresnila, co nam operovali, tak zobrali nam cele hrube crevo pri tej prvej operacii. a ako ho vyrezavali zo vsetkych organov, ono to naozaj bola hrozna bolest po operacii. museli nam davat opium a morfium, ktore skoro vobec nezaberali. ja by som toto iste dopriala zazit aj tomu lekarovi a s chutou by som sa mu potom pri tych bolestiach vysmiala do tvare, ze to tak predsa nemoze boliet