icon

Má triedenie odpadu skutočne zmysel?

6. apr 2025

Ahojte triedim plasty umývam ich zálohové fľaše vraciam ich papier kartón.. Sklo dávam do komunálneho odpadu nakoľko tu nie je poblizku kontajner na sklo. Takisto jedlo netriedim osobitne. Kôš vynášam denne. No pre tie plasty a kartóny mam na balkóne smetisko. Nedá sa toho nijak zredukovať všetko je balené v plaste. Sme v domácnosti 3ja ale plastov ako po 10 tich,, jogurty mäso zelenina šampóny hocičo sa nájde vždy každý obal od keksa cukríkov., ja neviem ma to vôbec zmysel? Viacero ludi mi hovorilo ze oni keď idú po odpad aj tak všetko hodia spolu. Ako to reálne funguje? Kde sa otočím všade plasty. Každý obal od cestoviny od ryze a ze sa toho nazbiera. Navyše poplatky za odpad idú každým rokom hore človek aj straca motiváciu robiť to a ešte za to platiť také peniaze. Ďakujem

mandzula
6. apr 2025

@gov ty budes z tych, co vedia len somrat a namiesto hladania sposobu, ako sa nieco da, vypichovat, preco sa neda. Zvladli sme separovat v mikro izbe na intraku, kde sme boli tri, nieto este v byte.

jana_eyre_2
6. apr 2025

@adri266 tak to som nevedela ani ja... 🫤

anos18
6. apr 2025

@gov ale veď teraz mám napríklad tri fľaše doma, tak idem a vyhodím ich do skla. Tiež to nemám kde držať v byte, ale veď zbehnem a idem vyniesť. Aspoň spravím niečo pre seba, keď pôjdem po schodoch. Treba to brať pozitívne. Ja tiež nemám veľký byt, doma neviem separovať, iba malý plastový sáčok mám na skrinke pred dverami, kde dávam plasty. A ostatné ako sa vyprodukuje, hned berieme von, veď to je pri bytovke. Je to len o prekonaní pohodlnosti

mandzula
6. apr 2025

@anos18 clovek ma pocit, ze su tu ludia o barliach, na vozicku, ked nie su schopni vyniest odpad. Raz to vezmem ja, potom muz, dcera, ziadne plne 100-litrove vrecia zapratavajuce byt.

anos18
6. apr 2025

@mandzula presne tak. Iné je, moja mama, ktorá má barle, separuje v byte,ale býva vo vedľajšom vchode, aj tak ju idem pozrieť každý deň, tak mi to dá potriedene, a hneď jej to beriem. A kým vladala viac, aj s tými barlami išla a nosila si vytriedené smeti. Ma 84 a separuje, čo nevie, spýta sa, kde to má dať.

gov
Odpoveď bola odstránená
mandzula
6. apr 2025

@gov tak sa na to nepozeraj len cez prachy, ale cez to, ze stale vela odpadu konci na skladkach - namiesto toho, aby sa nejako zhodnocoval ci likvidoval tak, aby zbytocne nezaberal plochu ci neznecistoval podzemne vody.

zuzana1997
6. apr 2025

@gov tak ako môžu malé deti povytahovat odpad z jedneho koša môžu aj z piatich

gov
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
6. apr 2025

@mirage lebo ide o spinavy papier, akekolvek papiere spinvae od cohokolvek, biologickeho alebo aj potravin = idu do komunalu. mas to aj na popisoch, co do papiera ide a co nie.

simca06022011
6. apr 2025

@gov staci to cestou do prace rano vyhodit a nezbierat tyzden :D a nebudu mat co roztahoavt, totiz triedenim nam komunal klesol na ledva dve vrecka za tyzdne.. tak tolko kk tomu objemu smeti v domacnosti. Ak niekto je lemravy (nemyslim v zlom.. ale proste niekho to ani nenapadne) proste to urobit a nikde kvasi podla komentarov tu aj tyzden komunal v kuchyniach, tak neviem 🙂)

mirage
6. apr 2025

@simca06022011 hm, my aj krabice od pizze, od liekov, vsetok papier. Inak na tam papieri od caju nie je nicovate nic. To len tak pre seba si hovorim, nepolemizujem s tebou.

simca06022011
6. apr 2025

@mirage tak krabice od liekov su ian vec, aj krabcie od cajov su ok, ale usoplene vreckovky.. no uznaj :D do zberu by si to neodniesla? vsak?

https://www.odpady-portal.sk/Dokument/104526/co...

julish
6. apr 2025

@huxy Ehm, problemom nie je maly byt, vidim. kos na triedeny odpad sa vmesti aj na internatnu izbu

tejana
6. apr 2025

@gov oni si nadelia tak či tak.. bez ohľadu na to, že či pán xyz separuje alebo nie.. či si myslíš, že s tým niečo zmenis, keď neseparujes z tohto dôvodu... ?

tairyx
6. apr 2025

Triedila som dlho, kým som raz nevidela na vlastné oči, ako prišlo auto a papier, sklo aj plasty nabralo všetko dokopy.. odvtedy v tom nevidím zmysel.. triedila som aj kuchynský odpad ale tie červíky ma dostali, čo lozili po celom poklope, čiže ani to. Aj ma to mrzí, ale nevidím v tom za takýchto podmienok zmysel.🤷‍♀️

hankab
6. apr 2025

@kukuk29 ani u nas, iba papier. Tak sme si dali 1 extra vrece do kanclu na plasty a kolegyna to nosi domov do triedeneho odpadu. 2-3 mensie vrecia tyzdenne. Je to hanba, ze firma v r.2025 nevie zabezpecit taku zakladnu vec.

karolinakr_ba
7. apr 2025

@hopatko ani nejde o pecivo, ved to je samozrejmost. No aj tam mozes dat viacero druhov (bez plnky) do jedneho a netreba na kazdu zemlicku pomaly zvlast sacok. Nevravim ze ja si nikdy domov ziadne neberiem.. ide vyslovene o to ked niekto vsetko dava zvlast do sackov..

huxy
7. apr 2025

@julish porovnávať internátnu izbu s bytom? V byte žiješ, máš tam norrmálny nábytok, zariadenie zabezpečené, aby si tam mohla žiť, a mala všetky potrebné veci, ktoré niekam musíš dať...

aaao
7. apr 2025

Ano triedim, mam v chodbe tasku kde hadzem vsetko dokopy a ked idem z domu zoberiem tasku a pri smetiakoch vytriedim. Pred panelakom mame aj komposter na bioodpad. Ale taky odpad aj so zvyskami jedla zbieram aj so susedou do uzatvaratelneho kybla a potom to muz odvezie ku svokre pre sliepky.

simsalabim
7. apr 2025

@karolinakr_ba vies co? Ja si niekedy beriem kopec sackov na pecivo a to kvoli tomu, aby na mna nebliakala pokladna - beriem rozne druhy a to by samoobsluzna v jednom sacku nezvladla.

julish
7. apr 2025

@simsalabim no a ja presne kvolii tomu istemu do samoobsluznej nechodim

simsalabim
7. apr 2025

@julish ale niekyedy proste ina pokladna nefunguje 🤷‍♀️ A inokedy nemienim s 5 vecami cakat za niekolkymi plnymi vozikmi… ale inak sa snazim spravat ekologicky, hoci nam v RD to dost stazuju nizkou frekvenciou vyvozu.

jana_eyre_2
7. apr 2025

@karolinakr_ba inak ja keď si sáčok beriem, (snažím sa čo najmenej, lenže nie vždy to ide) vždy ich odkladám a používam pre psov 💩 😅

mimirka32
7. apr 2025

Tiez si beriem viac sackov, ked kupujem viac druhov peciva. Ale nevyhodim ich po prvom pouziti, balim si do nich vsetko mozne, az kym nie su spinave alebo roztrhnute

karolinakr_ba
7. apr 2025

@simsalabim ano, toto je pravda, tomu rozumiem, pri samoobsluznej pokladni to nejde.. Hadam ale vsetci rozumieme ako som to myslela. Na 1 cesnak napriklad naozaj nie je potrebny sacok..

sidicek
7. apr 2025

Triedim všetko, s bioodpadom chodi syn, s triedenym muž 🙂

dankakuc
7. apr 2025

my v paneláku triedime všetko aj bio, nie je to problém, Mám kôš na všetko možné a potom to pri kontajneroch roztriedime. Na bio mám samostatnú nádobu. Nevidím v tom problém a ani nás to nejako nezaťažuje. Deti si od začiatku zvykli a robia to už automaticky. Komunálny odpad klesol tak na 1 kôš za týždeň.

evansova
7. apr 2025

Triedim a vytriedene vozim na zberny dvor. Kontajnery na jednotlive druhy odpadu mi mesto nedodalo, hoci vsetkym v okoli ano. Preco? Lebo moja firma ma rovnaku adresu ako nas byt (na prizemi firma, na pischodi byvame). Ked som sa sla informovat preco ma obisli, odpoved znela ze podnikam a mam si nadoby kupit. Uplne uzasne - podnikatel=dojna krava. A tak cca raz za mesiac ide odpad na zberny dvor nasou dodavkou.
Asi by som mala tiedenie vzdat, ale svedomie nedovoli.

anouschka5
7. apr 2025

Áno triedim všetko a minimalizujem nákup potravín v plastoch