icon

Majiteľka bytu zapríčinila smrť mačky

2. feb 2023

Dobrý deň, chcem sa spýtať ako mame riešiť túto situáciu. Bývame v prenajatom byte od jednej pani ktorá nám povolila zvieratká. Mame 2 mačičky ktoré sú od narodenia iba v byte takže nie sú zvyknuté chodiť von. Skúšali sme ich aj von ale keďže bývame v ulici kde je častá premávka áut je to pre micky stres a ťahajú sa skôr dnu. Micky sú plaché voči iným ľuďom ktorý prídu k nám na návštevu.
Majiteľka bytu nás upozornila ze bude chodiť na nánatkove kontroli s čím sme problém nemali ale požiadali sme ju aby nám to ohlásila keďže micky pri kontakte s cudzími sa vyplasia a hrozí riziko ze vybehnú na ulicu. Majiteľka s tým súhlasila.
No a práve včera poobede prišla na namatkovu návštevu keď sme neboli doma. Otvorila si byt náhradnim kľúčom a keďže micky jú nepoznali splasili sa a vybehli von na ulicu. Bohužiaľ došlo ku kolízii kedy auto zrazilo obe. Jedna uhynula na mieste a druha ušla a zranena. Som neskonale nahnevaná a frustrovana lebo to bol pre nás sok keď sme ju našli len tak pohodenu vedľa cesty aby nezavadzala. Nedokážete si predstaviť aký sok sme z toho mali a hlavne nás synček ktorý ju zbadal ako prvý. Majiteľke som okamžite volala a ta sa mi priznala ze jej ušli keď otvorila dvere.
Môžeme žiadať odškodné alebo ako ju môžeme potrestať pretože ako mam syncekovi vysvetliť,že kvôli nej sme prišli o mačičky ktoré ozaj s nikým nemali problém a boli ako členovia rodiny? Stále hľadáme druhú mačičku ale zrejme tiež niekde zomrela v bolestiach. Placeme celá rodina pretože to neboli obyčajne mačičky. Ďakujem a prosím blbé komentáre si nechajte pre seba

mircalla
2. feb 2023

Tu nejde vobec len o cenu maciek ale aj psychicku ujmu. Ja teda beriem zviera ako clena rodiny, hoci ziadne nemame, ale proste to nie ze sorry rozbila som vazu.
Nepytala si sa jej ako si dovolila prist bez ohlasenia? Co to ma znamenat? Ved to je chore, rychlo odtial prec

andreatytler
2. feb 2023

Ako viete ze ta druha macka je zranena? Podla opisu je zrejme ze ste neboli svedkami toho ako macky zrazilo auto. Niekto vam o tom povedal?
Chod obehat vsetkych veterinarov a vsetky utulky v meste. Je mozne ze tu zranenu macku niekto nasiel a doniesol do utulku alebo k veterinarovi. Tej mrtvej uz nepomozes, ale tu druhu este mozes dostat spat.

autor
2. feb 2023

Videli ju susedia. Lebo ona zozaciatku nič ale keď syn vystúpil z auta spustil rev a my sme s mm nevedeli čo sa stalo a až potom sme našli Amare (macicka) na kraji cesty pohodenu ako kus odpadu. Nikomu to neprajem zažiť hystericky plač 8rocneho dieťaťa. Muž s ním okamžite nasadol do auta a odviezol k mame a ja som nasla zamknute dvere a nechápala som ako je možné že Amare ušla. Na schodoch som stretla susedu a ta mi potvrdila,že majiteľku videla vchadzat do nášho bytu.
Keby to boli obyčajne macky tak by to tak nebolelo ale Amare a Zairo boli plemenne macky s rodokmeňom a mali sme ich na budúcu chovnu stanicu ktorú sme len nedávno začali vybavovať. Hodnota tých maciek bola 3000 jedna a boli zo zahraničia. Keď som zistila ze aj kocúr zmizol volala som hneď majiteľke a až po 10 minútach povedala co sa ozaj stalo. Muž na ňu nakrical a chce to riešiť cez políciu ale to nás asi vysmeju

andreatytler
2. feb 2023

$3000?? , no tak to urcite za pravnikom. Neviem ako funguje policia na Slovnensku ale skoda $3000 je uz pekna palka. Ja by som veru na tu policiu isla. Aspon to ohlasit. Mozno budu kontaktovat majitelku bytu aby mali vypoded od nej. Aspon tam budu mat o nej zaznam. Je mozne ze nespokojnych najomnikov ako vy je vela, len ked nikto nic nepovie, tak si ona robi co chce.

liv1
2. feb 2023

Mate zmluvu na ten najom? A ja by som to riesila cez policiu/pravnika. Ale az vtedy, keby mi nechcela dat tolko financii kolko by som povazovala za vhodne. Ale psychicka ujma je nevycislitelna.

autor
2. feb 2023

Muž sa s ňou pohádal lebo my žiadame finan. Iba za macky. Keby som mala rátať aj dopravu atď. tak by sme tam mohli bývať aj 10 rokov zadarmo

bessie12
2. feb 2023

urcite to rieste. Tato suma za macky nie je mala. Napiste pravnikovi ako mate postupovat. Drzim palce

andreatytler
2. feb 2023

Aku dopravu? Myslis co hladat tu druhu macku?
Hlavne ta psychicka ujma aj ked je to tazke vycislit, urcite sa da dostat kompenzacia.

lintu
2. feb 2023

Vedela, čo za mačky doma máte?

mircalla
2. feb 2023

@lintu Ano, ved to napisala, treba trochu snahy precitat si to

autor
2. feb 2023

@andreatytler tie macky sa na Slovensku nevyskytujú sú veľmi vzacne

autor
2. feb 2023

@lintu vedela ze mame macky ale nevedela aká je ich hodnota

mircalla
2. feb 2023

@andreatytler Veru, treba obvolat utulky, nalepit oznam atd
Majitelka tam nemala co robit plsu vedela ze su tam macky a absolutne nedavala pozor
Mne sa takto stratil pes, kym ho docasne strazili susedia

bessie12
2. feb 2023

@mircalla a nasla si ho nakoniec alebo sa vratil domov ?

andreatytler
2. feb 2023

Aha.. no tak to ano.

autor
2. feb 2023

@bessie12 nie kocúra sme už nenasli

bessie12
2. feb 2023

ano, to som citala. Je mi velmi luto co sa vam stalo. Majitelka nedodrzala dohodu. Silno vam drzim päste, aby ste to vyriesili. Nam kedysi niekto ukradol psa nemeckeho ovciaka. Jeho matka bola policajnym psom. Uz sme ho nikdy nenasli ☹

nenne9
3. feb 2023

@zorkahorka ????????to vazne?????neviem si predstavit ze by niekto sposobil smrt mojim zvieratam a ja by som u neho byvala a vysmiata mu edte platila za byt:( nemohla by som sa uz na takeho cloveka pozriet:(

ivec16
3. feb 2023

ja tiez prenajimam byt ale nikdy by som si nedovolila vojst do bytu ked tam najomnik nie je a neohlasena… :( za mna si tak ci tak hladajte ine byvanie… to co robi majitelka je narusanie sukromia…

77daniela77
3. feb 2023

Ake macky to boli?Na zaciatku si nepisala ze su vzacne,co je teda dost podstatne a podla ceny ktoru si uviedla je ten depozit(aj keby bol prenajimatelkin) malo......hmmmm.......🤔

oliolijanka
3. feb 2023

A je to realna tema? Je niekto taky, ze ma macku v hodnote 3000e a byva s dietatom v prenajme, kde ich chodi majitelka bytu namatkovo kontrolovat?
Taka situacia nenastava casto, ak vobec a preto ti na mk asi nikto nebude vediet poradit.
Boli ste poisteni, alebo majitelka bytu?

panelacikova
3. feb 2023

autorka, prosím, dáš nám tu fotku mačiek? ja som teda ešte nevidela tak vzácnu mačku, čo je to za rasu, rada by som videla fotku, predpokladám, že ak boli takí miláčikovia rodiny, určite nájdeš x fotiek, ďakujem 🙂

a ešte k nájmu. ak tam máš tak nehorázne vzácne "veci", je jedno čo konkrétne, mala si to mať ošetrené v zmluve nejakým spôsobom.

ak ju videli susedia, že si odomyká byt a vchádza dnu, máte svedkov minimálne na to, že tam proste vošla bez vášho vedomia. či to uhráte aj s mačkami, je otázne. takže môžeš ísť za nejakým právnikom a poradiť sa, čo s tým. a na základe jeho rady (a zrejme aj zmluvy) budeš konať ďalej.

teším sa vopred na foto mačičiek.

simca06022011
3. feb 2023

Ako neviem ako sa toto právnicky rieši, ale nenechala by som to tak. Proste nie. Nasla iné bývanie a od nej žiadala odškodné. Je to bezcitna bezcharakterna brzda. Jednak mala dat vedieť, že ide ale aj keď ušli mala hneď volať.
Mne je zle už len z tých nahodnych kontrol, ktoré sa tvária ze sú ok. Podľa mňa ale nie sú. Aby mi niekto v priestoroch, kde si za užívanie platím, kde mam svoje veci, chodil hocikedy v mojej neprítomnosti. Tak to je pre mňa úplne cez. Popravde jeden úchylny nájomca mi to robil, o 2m som mu vrátila kľúč. Ale nikde inde som to nezažila, a to sme malú prenajaté aj obchodné veľké priestory, kancelárie, sklady okrem bytov. Keby niečo zmizlo tak čo? A toto je tiež taky prípad, ze to zapríčinilo tragédiu.

simca06022011
3. feb 2023

Inak zaujímavé že vybehli von obe a za momnet ako otvorila alebo ako... keď bolo takéto vyplasene zo všetkých, asi by bolo lepšie.keby byvali zavreté v niektorej miestnosti keď nie ste doma. Ale to je už jedno, ale keď viem ze mam svacnutu domácu, a takéto vzácne niečo.doma, čo sa bojí každého, tak by som to asi nejak zabezpečovala. Ja mam psa, ktorý zduchne, ked sa dá a je strážený riadne aj keď nie som doma :D

danielinaa
3. feb 2023

Takže 3000 eur. Okamžite na súd,nech pekne krásne zacvaka. Hodnota maciek, plus psychická ujma US trovy konania, plus zviera uz nie je vec. Vyjde ju to aspoň na 5000 eur. Zaslúži si. Urcite to nenechaj tak

77daniela77
3. feb 2023

Myslim ze autorka pisala ze jedna macka za 3000€,teda 6000€ spolu.....kupili to ludia co ziju v podnajme!Tiez sa mi nepozdava ze by utekali z bytu rovno na ulicu,ved tam je domova brana a ta sa vsade vzdy zatvara.....myslim si,ze toto je vymyslene😎......ak sa mylim,tak uved rasu maciek a fotku,lebo hned medzi prvymi info by som zdoraznila ze to nie su obycajne macky a s depozitom vobec nic nevyriesis,je tvoj a urcite nie je 6000€🤔

lenjaona
3. feb 2023

Chapem sú mačky ktoré stoja viac ale ak máš od nich riadne papiere, doklad o kúpe atd ries to s políciou normálne
Len zo zvedavosti prečo bývaš v podnájme keď si mala tak drahé mačky?

trema
3. feb 2023

Samozrejme ze je to na policiu, majitelka sa dopustila trestneho cinu a vam z bytu zmizlo 6000 v podobe maciek.. toto nenechajte len tak

zorkahorka
3. feb 2023

@nenne9 neviem, v akej je situacii. Ak je problem s najmom, kde pojde?
Okrem toho, neurobila to naschval, nechcela ich cielene zabiť
Ale teraz dodatocne citam, ze mali riadne vysoku hodnotu... uf 😲 to je uz trochu ina kava 😲

annm81
3. feb 2023

Ja neviem, tie, čo máte potrebu v každej téme prísť napísať, že je vymyslená, ste inak v poriadku? Či vám len absolútne chýba fantázia, aby ste si vedeli predstaviť čokoľvek iné, ako to, čo poznáte z vlastného života? Áno, mačka môže stáť aj takú sumu. A prečo autorka býva v podnájme? Treba zapojiť tú fantáziu a napadne vás hneď niekoľko možností. Možno dokončujú vlastný dom. Možno sú v meste, kde sa nechcú usadiť natrvalo. Možno je po rozvode, alebo si jednoducho ešte na byt nenašetrila (to sa s chovnou stanicou nevylučuje).

Autorka, ak išlo o tak drahé mačky, situácia je zásadne iná. Rozhodne to nenechaj tak. Majiteľku oboznám s tým, aká škoda ti vznikla a navrhni jej, či sa chce dohodnúť (cena mačiek+nemajetková, citová ujma), alebo to budete riešiť s právnikom. Najlepšie a najrýchlejšie by bolo dohodnúť sa, ale ak sa tak nestane, polícia sa týmto bude zaoberať. Majiteľke pohroz, že za porušenie domovej slobody jej reálne hrozí až dvojročné väzenie, ak sa do toho zamieša aj polícia.