Mala by byť voda v reštaurácii zadarmo?
Videla som, ako sa ľudia hádajú o tom, či by mala byť voda v podniku k objednávke zadarmo? Či už ak si dám jedlo alebo kávu. Niekde v zahraničí dostanem vodu automaticky zadarmo, tu si za pohár čistej vody pýtajú aj dobré pálky. Čo si o tom myslíte?
@gab1sol no tak za mňa čistá voda je proste réžia. Keby si ruky umyješ dvoma deci naviac je to úplne to isté. Toalety a čistá voda je základ absolútne všade sú k dispozícii. Či ideš k nechtarke má wc a naleje ti vodu, či do banky, či do reštaurácie kamkoľvek... A vždy to tak bolo. A kaviarne a reštaurácie na vode nekrachovali. Toto je novodobý výmysel ako sa nabaliť už aj na vode. Ale končím s touto témou asi lebo ma to vytáča. Plaťťe si kľudne za čistú vodu k jedlu naďalej ak vám to pripadá úplne v poriadku. Ja do takých prevádzok naďalej chodiť nebudem a vybavené. Dúfam že tento rozmar nepríde aj k nám. Ale ani v naozaj vychytených BA reštauráciách som to nevidela tak neviem kde sa s tým stretávate
@nin12345 Presne. A najlepšie keď to niekde riešime tak povedia že všade to tak účtujú. No nie všade. V jednom meste poznám 2 a v druhom 3 reštiky čo to robia. Takže ani ja tam nechodím. Ešte keď si vypýtam veľkú sodu ku káve tak nič nepoviem, ale za čistú vodu z kohútika platiť odmietam.
@didush27 Áno, ale vo forme trebárs kohútika na stene pred reštauráciou.
Na podávaní vody v gastre je cena "suroviny" zanedbateľná, to čo robí náklady je všetok ten servis okolo (vrátane ušlej tržby za drahšie nápoje, ako už bolo spomenuté vyššie).
Prirovnal by som to k ťažbe dreva v kanadskej či sibírskej tajge - samotná surovina (právo na ťažbu) je de facto skoro zdarma, ale už nie to, ako ju vyťažiť, spracovať a previezť.
@hefo to nie je pravda. Keď si objednám kávu s vodou, tak mi donesú tú istú kávu, s tým istým pohárom vody, len väčším. Čašníčka spraví ten istý počet krokov. Akurát že 1dcl dajú zadarmo a za 3dcl pýtajú 60 centov. To nie je služba navyše.
Na jednej strane by to mohlo byt super.... ALE
Voda skutocne nie je zadarmo a neviem kde okrem kavy ti vodu zadarmo daju (aj to max 1dcl vody ku kave). Kde v zahranici ti ju daju zadarmo? Hmlisto si pamatam ze v Grecku sme dostali pred asi 20 rokmi vodu a pohare ked sme si objednali kolu. V chorvatsku sme dokonca platili 7E za 7dcl vody z flase (bez bubliniek) a kedze sme boli smadny, tak to len moje deti mali spotrebu 14 e za 2 flase vody - fakt nezartujem... to mi pride zlodejina.
Na druhej strane vies kolko ludi by sedelo v restike pri pohari vody hodiny? To sa fakt neda....
@katkaseiner kde v zahraničí dajú zadarmo? V USA a v Kanade. Automaticky, hneď ako sa človek usadí a bez vypýtania.
Na podávaní vody v gastre je cena "suroviny" zanedbateľná, to čo robí náklady je všetok ten servis okolo (vrátane ušlej tržby za drahšie nápoje, ako už bolo spomenuté vyššie).
Prirovnal by som to k ťažbe dreva v kanadskej či sibírskej tajge - samotná surovina (právo na ťažbu) je de facto skoro zdarma, ale už nie to, ako ju vyťažiť, spracovať a previezť.
@hefo súhlasím.. ale pri ich maržách je táto cena vody zanedbateľná..
ALE! Cena práce na Slovensku je vysoká (odvodová zaťaženosť..)
Tu skôr ide o ten servis naviac... Obyčajná voda na stole by mala byť automaticky podávaná, len by voda grátis znížila objednávku na iné pitie
Suhlasim, aby si za to pytali. Svojim sposobom je na pouzitie toho pohara taky isty naklad, ako na pohar malinovky.
Musi sa pouzit, umyt, mozno dat do susicky (ako rychlo ho potrebuju spat v obehu), ... to vsetko mina energie.
A voda nie je zadarmo. Aj ked tecie z kohutika.
Akurat teda by som neuctovala, co za malinovky atd, kedze tam sa plati aj za obsah, ktory nakupujem od dodavatela (kde su dalsie naklady, ako preprava, ...). Tam sa da vyssia cena pochopit.
@gab1sol ale ved odpovedame katke kde v zahranici je voda zadarmo, to nie je hrdenie sa nieco ze aha tu mame vodu zadarmo.
@jablkovastrudla a ja som reagovala na konkrétny komentár, nie na Katku, či na aký komentár.
@hefo to nie je pravda. Keď si objednám kávu s vodou, tak mi donesú tú istú kávu, s tým istým pohárom vody, len väčším. Čašníčka spraví ten istý počet krokov. Akurát že 1dcl dajú zadarmo a za 3dcl pýtajú 60 centov. To nie je služba navyše.
@sisamisaaa verim, ze tu vodu maju zapocitanu v cene kavy. A ak kavu bez vody daju za tu istu cenu (lebo vodu odmietnes), len im stupne o par centov marza za kavu.
Ale na vonok mas pocit, ze voda je zadarmo.
Ako tu píšu baby z Írska, tiež som sa ešte nikdy nestretla, žeby ľudia sedeli pri vode a vôbec si neobjednali jedlo. U nás sa teda ľudia chodia do reštaurácií najesť, nie sa “zadarmo” napiť vody.
Úplne žasnem, že niekto je schopný obhájovať platenie vody z vodovodu. 🤦♀️
Mali by sme si uvedomit, ze aj ked Slovensko je jedna z krajin, co doslova sedi na obrovskych zasobach cistej (sladkej) vody a pouzivame ju (aspon v starsich stavbach) este aj na splachovanie a pranie, nie je zadarmo.
Hoci mame pocit, ze jej je vsade dost a pytat si peniaze za pohar vody je kradez.
Je to len nas interny pocit rozmaznancov, co po storocia generacii nikdy nedostatok vody nezazili (skor opak - povodne).
@anonym_autor ja by som do reštaurácie či kaviarne v ktorej mi zaúčtovali pomimo objednávky aj vodu viac nevstúpila. Chodím často a zatiaľ sa mi toto chvalabohu nikdy nestalo. Je to nonsens. Podľa logiky dievčat tu že vodu nemajú zadarmo a niekto musí umyť pohár by mali uložiť stopky aj na vodovodny kohútik v toalete a merať množstvo spláchnutí a pri odchode by to malo byť zákazníkovi účtované. Voda predsa nie je zadarmo a záchod tiež niekto musí čistiť ako ten pohár. Pozerám že ľudia sa nechajú tvarovať a vystavovať akémukoľvek nezmyslu. Nabudúce si zaplaťte aj za servítku naviac
@nin12345 tak nam daj pls tipy kde chodis do restauracii kde je voda zdarma
@sulavikova ani by som nepovedala. A talian si skasne coperto v sume od 2,5 po 4e este len dojdes...
@guiseppinka coperto je za obsluhu už od 1,00 na osobu. Záleží od reštiky, kľudne aj 3,00 za kvalitný servis: stôl, poháre, látkové “podbradíčky” etc. Na vodu sa samozrejme čašník nielen jazykovozdatných pýta. Káva na stojáka s vodou na pumpe je bez coperta. 🙃A to by si slováci coperto účtovali🥰oproti IT bez ponúknutej vody.
@sisamisaaa verim, ze tu vodu maju zapocitanu v cene kavy. A ak kavu bez vody daju za tu istu cenu (lebo vodu odmietnes), len im stupne o par centov marza za kavu.
Ale na vonok mas pocit, ze voda je zadarmo.
@moonlight1210 Je to tak, ale aj nie je. Lebo ak káva stojí 2,20€ a voda 60 centov, tak pochybujem že by dali kávu za za 1,60 bez tej vody. A ak káva s malou vodou stojí 2,20€ a kýva s veľkou vodou 2,80€, tak to je riadny rozdiel. A ak niekde stojí káva 2,80€ tak ani na tú nebudem chodiť lebo je to prestrelené. Či už s vodou alebo bez nej.
A čo ak si donesiem vlastnú fľašku a pôjdem si nabrať vodu na záchod?
@natalka13 toto nebola otázka na mňa ale všade. Možno v Bratislave je to inak ale v iných mestách bežne tak 2-3 reštiky účtujú a tvrdia že všade účtujú pričom chodím po reštikách bežne a neúčtujú nikde. A aj tam kde účtovali tak to už rušia lebo prišli o podstatnú časť stálych zákazníkov ktorí tam nechávali pekné peniaze a šli inde.
Ja nechápem čomu nerozumiete. Platíte hlavne za SLUŽBY. Za to, že podnik platí nájom za priestory, za to, že sedíte pri prestretom stole, že k vam príde čašníčka, že vam tu vodu nachystá, že po vás niekto umyje pohár. Kto tvrdí, že by mala byť voda zadarmo má nulový prehľad o ekonomike a financiách.
Mozme viesť diskusiu o tom, aká cena za tú vodu je adekvátna a čo je pre koho ok, ale akonáhle si tam sadneš tak to jednoducho nemôže byť zadarmo.
Aj k tej káve či jedlu je zadarmo len naoko, náklady sa započítajú, ale súhlasím že to rozhodne pôsobí lepšie a aj mňa naštve, keď mi ku káve nedonesú vodu
@natalka13 ak si zo stredného SK a pomôže ti to kľudne ti dám do správy názov mesta v ktorom bývam a tu kdekoľvek pôjdeš nezaplatíš za vodu. Myslím že nie je reštaurácia v ktorej by som tu nebola a za vodu som zatiaľ neplatila.
Mali by sme si uvedomit, ze aj ked Slovensko je jedna z krajin, co doslova sedi na obrovskych zasobach cistej (sladkej) vody a pouzivame ju (aspon v starsich stavbach) este aj na splachovanie a pranie, nie je zadarmo.
Hoci mame pocit, ze jej je vsade dost a pytat si peniaze za pohar vody je kradez.
Je to len nas interny pocit rozmaznancov, co po storocia generacii nikdy nedostatok vody nezazili (skor opak - povodne).
@moonlight1210 splietaš úplne od veci. Tá voda nie je kradnutá, ani ju nikto nevylieva len tak pre zábavu.
Za tú vodu sa platí - či už zaplatí za ňu reštaurácia, alebo je automaticky par centov prirátanych ku každému jedlu, čiže de facto aj tak platí zakaznik, alebo ju priamo naúčtujú zákazníkovi už v spomínaných premrštenych cenách.
@gab1sol inak nechapem preco by Mal niekto sediet v restauracii dlhsie kvoli dzbanu vody zadarmo. V Irsku je voda z kohutika v restauraciach zadarmo a.za 20 rokov som tam nevidela nikoho vysedavat nad poharom vody.
Tu aj v kaviarnach je dispozicii pul s niekolkymi dzbanmi vody a poharmi, ak je zakaznik smadny, tak sa zadarmo napije vody. Zatial tu podniky na tom nekrachuju
@carolynka máš pravdu a ani tu tak nikto nevysedava pri vode. Skôr pri káve alebo podobne. Ja som robila vo viacerých gastrach a toto som nikdy nevidela. Že by tam niekto sedel na vode. A tu paranoidne ženy píšu že Slováci majú inú mentalitu že budú sedieť na vode lebo je zadarmo. Však to je smiešne. Všade je voda zadarmo aj v nákupných centrách. Pri zmýšľaní týchto žien by odtiaľ mali odchádzať ľudia s plnými napustenymi bandaskami vody lebo je zadarmo... Och a hlavne aj tak to nie je zadarmo. V cene jedla je réžia prevádzky do ktorej spadá aj čistá voda. V Írsku by sa asi pozerali na nich ako na bláznov keby im zauctuju smiešny pohár vody
@carolynka máš pravdu a ani tu tak nikto nevysedava pri vode. Skôr pri káve alebo podobne. Ja som robila vo viacerých gastrach a toto som nikdy nevidela. Že by tam niekto sedel na vode. A tu paranoidne ženy píšu že Slováci majú inú mentalitu že budú sedieť na vode lebo je zadarmo. Však to je smiešne. Všade je voda zadarmo aj v nákupných centrách. Pri zmýšľaní týchto žien by odtiaľ mali odchádzať ľudia s plnými napustenymi bandaskami vody lebo je zadarmo... Och a hlavne aj tak to nie je zadarmo. V cene jedla je réžia prevádzky do ktorej spadá aj čistá voda. V Írsku by sa asi pozerali na nich ako na bláznov keby im zauctuju smiešny pohár vody
@nin12345 ked bude voda vo vacsom mnozstve zadarmo, neobjednaju si ine napoje. tak to bolo myslene.
a ano, v menuckovych restauraciach je OK mat to k dispozicii zadarmo.
v takych tych slusnejsich restauraciach je proste v poriadku nemat to gratios na stole, ludia maju predsa moznost objednat si vodu v skle - ako je to slusne
@nin12345 ked bude voda vo vacsom mnozstve zadarmo, neobjednaju si ine napoje. tak to bolo myslene.
v takych tych slusnejsich restauraciach je proste v poriadku nemat to gratios na stole, ludia maju predsa moznost objednat si vodu v skle - ako je to slusne
@nyusika toto nemá so slušnosťou nič spoločné, slušná reštaurácia má za jedlo naúčtované dostatok aby im to pokrylo pohár vody a nemuselo ti na bločku svietiť 2,50 za čistú vodu. Ja by som toto správanie práveže očakávala v úplných pajzloch. Nejdem sa s tebou už asi dohadovať každá to vnímame inak ale vravím no v žiadnych ani tych najdrahšich restauraciach mi vodu neúčtovali. Keby ja tá reštaurácia moja pod zem by som sa prepadla. Ochvilku začnú účtovať za to že keď si vypýtaš servítku tak predsa čašníčka ti ju musela priniesť a má taku istú hodnotu ako ten pohár vody tak nech sa páči 2,50 no.
@natalka13 ty nám zas môžeš dať tipy kde sa za tú vodu platí aby sme sa takym podnikom mohli vyhnúť. Pomôžeme si navzájom
@nin12345 kocky tu pisu ze nikde neplatia tak som zvedava kde a kolko je tych restauracii. ja som za ze liter tocky v restike by mal byt zdarma, ale zaujima na kde zdarma je
@natalka13 toto nebola otázka na mňa ale všade. Možno v Bratislave je to inak ale v iných mestách bežne tak 2-3 reštiky účtujú a tvrdia že všade účtujú pričom chodím po reštikách bežne a neúčtujú nikde. A aj tam kde účtovali tak to už rušia lebo prišli o podstatnú časť stálych zákazníkov ktorí tam nechávali pekné peniaze a šli inde.
@sisamisaaa ved snad vies nazvy restauracii kam chodis tak nezahmlievaj a pls pis
@nyusika tu je aj v Michelin restauraciach zadarmo, aj v inych dobrych restauraciach je dzban s vodou automatika hned po prichode. a ano, je Pravda ze vela ludi si uz napoj neobjedna, ak dostanu vodu zadarmo. Ja napriklad vobec nepijem alkohol ani sladke napoje, takze mne staci voda z kohutika a nikto tu s tym nema problem. Ked nechame za veceru 70eur, ta cena dzbanu vody je zanedbatelna. Ale akonsom uz pisala, aj v kaviarnach ked si das Len salku caju, voda zadarmo je uplne bezne dostupna.
@nyusika toto nemá so slušnosťou nič spoločné, slušná reštaurácia má za jedlo naúčtované dostatok aby im to pokrylo pohár vody a nemuselo ti na bločku svietiť 2,50 za čistú vodu. Ja by som toto správanie práveže očakávala v úplných pajzloch. Nejdem sa s tebou už asi dohadovať každá to vnímame inak ale vravím no v žiadnych ani tych najdrahšich restauraciach mi vodu neúčtovali. Keby ja tá reštaurácia moja pod zem by som sa prepadla. Ochvilku začnú účtovať za to že keď si vypýtaš servítku tak predsa čašníčka ti ju musela priniesť a má taku istú hodnotu ako ten pohár vody tak nech sa páči 2,50 no.
@nin12345 pozri, ja si nevypytam v slusnej resaturacii do pohara vodu - pokial to nie je pre dieta, co nic ine nepije....alebo nepotrebujem rychlo zapit tabl;etku 😀
pre psov nam automaticky prinesu vodu do misky a neuctuju.
proste si k jedlu objednam perlivu/neperlivu vodu.
vybavene.
nenapadlo by mi pytat si vodu z vodovodu. mna nie - teba mozno ano.
a neriesim, co je a co nie je OK
@nyusika tu je aj v Michelin restauraciach zadarmo, aj v inych dobrych restauraciach je dzban s vodou automatika hned po prichode. a ano, je Pravda ze vela ludi si uz napoj neobjedna, ak dostanu vodu zadarmo. Ja napriklad vobec nepijem alkohol ani sladke napoje, takze mne staci voda z kohutika a nikto tu s tym nema problem. Ked nechame za veceru 70eur, ta cena dzbanu vody je zanedbatelna. Ale akonsom uz pisala, aj v kaviarnach ked si das Len salku caju, voda zadarmo je uplne bezne dostupna.
@carolynka neriesim cenu vecere.
pisem o inom - o komentar vyssie je to vysvetlene.
v nazoaj slusnych restauraciach nechas za veceru pre dvoch viac, nez sedemdesiat eur a fakt si nechcem predstavit, ze mi tam v nejakom dzbane postavia na stol vodu z tocky.
@nin12345 pozri, ja si nevypytam v slusnej resaturacii do pohara vodu - pokial to nie je pre dieta, co nic ine nepije....alebo nepotrebujem rychlo zapit tabl;etku 😀
pre psov nam automaticky prinesu vodu do misky a neuctuju.
proste si k jedlu objednam perlivu/neperlivu vodu.
vybavene.
nenapadlo by mi pytat si vodu z vodovodu. mna nie - teba mozno ano.
a neriesim, co je a co nie je OK
@nyusika no veľa ľudí pije proste len čistú vodu a nie minerálne vody z hľadiska zdravia, tebe by to nenapadlo iným áno. Máš dosť paničkovské maniere ale tak to je tvoja vec
@carolynka neriesim cenu vecere.
pisem o inom - o komentar vyssie je to vysvetlene.
v nazoaj slusnych restauraciach nechas za veceru pre dvoch viac, nez sedemdesiat eur a fakt si nechcem predstavit, ze mi tam v nejakom dzbane postavia na stol vodu z tocky.
@nyusika voda z točky trapas. Čistá voda je pre socky ona pije minerálku🤣

Pri cene cca 3,50 € za kubík (1000 litrov) by mohli dávať čistú vodu gratis