icon

Malý psík do bytu vhodný k deťom?

jankanelka
23. jún 2019

Ahojte,
mate v byte psika? Uvazujeme o nejakom malickom, co podrastie minimum a je vhodny pre deti. Dajte,prosim, typy (aj foto) akeho vybrat a rady, na co si pri vybere dat pozor, aka rasa je vhodna, co vsetko (okrem vencenia,kupania,ockovania, stravy,...) zahrna starostlivost o psika? Je lepsi psik ci fenka? Preco? Kolko vas tak v priemere psik stoji mesacne? Dakujem.

mimiqa
24. jún 2019

@hettinka berem

simca06022011
24. jún 2019

@lucia245 no to je diskutabilné, zomrela nám takmer 18 ročná (!) Viszla a 15 ročný westik, obaja cca 4 roky dozadu, obaja s PP.. A ani jeden zdravotný problém za celý čas nemali ak nerátam úraz od iného psa 🥴... Záleží na psíkovi, starostlivosti, prevencii a jasne plemene, sú také čo majú predispozíciu k nejakemu ochoreniu bohužiaľ a nediozivaju sa ani dlhého veku 😔, to dá ale dá všetko naštudovať vopred... To čo sa teraz robí, že pes je naučený na teplo, ešte aj venčiť sa ide poobliekany, nemá byť v zime von, pohodlicko, malo pohybu, niekto aj nepretržitý prísun stravy zabezpečí je podľa mňa presne to čo robí psovi zle. Nedá sa paušalizovať. Mali sme susedu, ktorej počas cca 6 rokov čo som vedľa nej byvala zomreli 3!! Psíky ... A to ich mala postupne od šteniatka! Proste nulová starostlivosť, deti ich mali miesto hračiek...

syslik81
24. jún 2019

pozri psy co neplznu inak sa nedovysavas chlpov - kratkosrsteho by som nechcela ani za svet lol .. pudel je vseobecne vhodne plemeno do bytu .. ja mam spica a nieje sice hlucna ako sa o nich vravi ale plzne jak slak a je to mala rozmaznana mrska a malu sice repektuje ale ignoruje ... este su vhodne oriesky-byvaju rozumnejsie ... hlavne kazdeho psa treba vychovavat .. je to ako dalsie dieta-potrebuje mat pana ak ho rozmaznas prerasrie ti cez hlavu a tie mini psy tiez niesu zrovna vhodne k detom-lahko sa zaslapuju su upistane a nedozivaju sa vela kedze su poprekrizovane ... ak uz chces cistokrvneho tak poriadne si prever chovatela aby si nenaletela mnozitelom ..ale na sk su nadherne steniatka v utulkoch

lenulkalp
24. jún 2019

Ahoj my máme king charles španiel fenku a je zlata. Miluje deti, je hráva akeď ležím a teraz čakáme diwtatko, tak mi dá vždy na bruško hlavičku. Naučila sa rýchlo hygienickým návykom. A hlavne, je tichucka a málokedy brese.

nanulik
24. jún 2019

My mame buldocka, vybrali sme ho hlavne preto ze toto plemeno je zname svojou lenivostou. Dlhe prechadzky nevyzaduje. Ale vie sa aj so synom blaznit. Len treba ratat s tym ze buldockovia chrapu, chrochtaju, prdia a celkovo su to prasiatka. Ale inak je to láska

florianabotosova
24. jún 2019

@jankanelka ahoj ja mam tiež francúzskeho buldocka aj keď ešte nemám svoje babo ale krstný syn ho ma rad hrajú sa spolu a pes ho ma tiež rad, je finančne trochu náročnejší ale berieme ho ako člena rodiny, veľa spi a je taky maznoš

montemotherone
24. jún 2019

@jania023 čivavy určite nie. To sú k deťom dosť ostré psíky

@jankanelka ak hovoríme o plemene ktoré "dobre akceptuje deti" (pretože starať sa oň musíš ty, alebo partner. Nie je to hračka ale živý tvor 😉 tak si určite nekupuj preboha jorkšíra, čivavu a podobné módne trendy (ja mám jorkšíra, viem o čom hovorím). Terier vo všeobecnosti je dosť uštekaný a nervózny psík. Je veľmi odvážny a skočí aj do veľkého psa tak, že ho niekedy neudrží ani dospelák, nie ešte dieťa. Skôr by som uvažovala nad pudlíkom napríklad. Ice viac starostlivosti o srsť, ale má hravú a veselú povahu. Ak nemáte skúsenosti so psom, radšej by som začala tým, že budete chodiť niekde do útulku, pomáhať venčiť psíkov, starať sa o ne... Alebo ponúknite že sa niekomu o malého psíka postaráte počas dovolenky. Fakt to nie je zábavka na pár dní. Pes je člen rodiny. Musíte a ním rátať keď sa rozhodnete ísť na dovolenku, na svadbu, či cestovať jednoducho niekde na pár dní... Čo bude vtedy s ním. Potrebuje pozornosť, neustále. Na začiatku veľa starostlivosti a výchovu. Je to ako u človeka. Ak niečo zanedbáte už sa to nedá napraviť a pokazí sa. Získa zlé návyky. Požičajte si nejaké knihy o výcviku, o povahe toho-ktorého plemena, tam uvidíte čo všetko taká starostlivosť obnáša. Na webe nájdeš kopec stránok o starostlivosti o psa. Od veterinárnej pravidelnej prevencie, cez výživu, ale aj zdravotné komplikácie ktoré budete musieť riešiť. Určite sa do toho nehrňte bez dôkladnej prípravy. Pes v rodine je úžasná vec. Tí ktorí to žijú vedia. Ale je to hlavne zodpovednosť za živého tvora. Aha, ja sedím teraz na wecku a ten náš je tu ako také deco. Všade za "maminkou". Kde sa pohnem 😁

tanula222
24. jún 2019

My máme 8 rokov yorshira a je super. Rýchlo sa naučil ale on väčšinu dna prespi a to je super ze neplzne narozdiel od civavy. Inak mame psa a krásne sa naučil od večera vydrží do rána a doma neznackuje nič. Svokrovci majú civavu a otras. Plzne všade čura a to ma 3 roky kľudne aj vyserinka. Uhryzla už niekoľko ľudí no ja by som ho hneď vyhodila z domu navyše syn má alergiu a tie chlpy sú všade ešte aj do posteli chodí ten pes a aj tam čura. No ale to závisí aj od povahy psíka a ako bol naučený. Ale keby nás York už nebol ďalšieho si do domu už nekúpime.

fergiea
Autor odpoveď zmazal
fergiea
24. jún 2019

Ked tu tam čítam niektore komentare, musim sa aj ja pripojit 🙈 my mame fenku yorksira, sice v byte bola len svoj prvy polrok zivota a potom prezila sťahovanie sa do domu, uz bude mat na jesen 5 rokov. Neplzne, je pritulna, vdacna, poslucha. Vydavky nemam zratane, ale vyssie to uz spomenuli viaceri. Haranie - 2x do roka, ale cas tak rychlo leti, ze ani neviem ako a prejde to. Nasa nosi haracie nohavicky a teda po dome ani kvapka krvi. Vie sa pekne pýtať von cikat a ked nahodou ideme na tristvrte dna mimo domu, pekne vydrzi, ten cas co nie sme doma spinka. Ked ideme mimo domu na 2 a viac dni, co sa u nas stane raz rocne, jasne ze vybavujeme "strazenie", kedze mame 3 hafanov a nejaku hydinu. Co sa tyka povahy, kazdy psik, fenka, akakolvek rasa ma svoju povahu, ako aj my ludia. Nasa Nelča je flegmaticka, pritulna, taky maly plysak na mojkanie, nic ju nerozhodi, dokaze cele dni prelezat v pelechu alebo na gauci, alebo vonku na terase. Zalezi aj od vychovy od mala. Nasa je napriklad zvyknuta stekat, ohlásiť, ked sa niekto priblizi k nasmu domu. Kedze byvame v dome, nevadi nam to a este mame 2 havkacov velksch vonku. Ak by sme vsak byvali v byte, zrovna toto stekanie by vhodne nebolo. Ludi ma velmi rada, vlastne kohokolvek, kto ju pohladka 😂 nas maly ma 3 roky a v zivote do nho neskocila a ten teda vie skusat jej nervy. Za mna psik do bytu ano, ked si ho vychovate, dobre sa postarate a budete ho lubit, budete mat za to vdacneho stastneho psika ako dalsieho clena rodiny 🙂

mbazar
Autor odpoveď zmazal
anega79
24. jún 2019

Ja mam cavaliera /fenku uz 8 rokov. Dcera mala jeden rok ked sme ju kupili, medzitym pribudol aj syn... aj skrecok. Na dovolenky chodime, vacsinou ide znamym, na dlhsi cas chodi svokre. Menzes nemam ani pocit ze by nejako spinila, sem tam par kvapiek krvi, ale zeby mi spinila byt mi nepride. Ona je kludna, vacsinou spi cely den, steka iba ked je blizko bytu. Naklady su do 30-40 eur mesacne na jedlo.

mapota
24. jún 2019

Treba si uvedomit, ze psik je prinasa pre jeho majitelov aj zdravotne rizika, napriklad take skrkavky a hlisty....odcervi sa sice, no parazity vo forme vajicok potom v prostredi kde zije ostavaju velmi dlho, tazko s alikviduju, len vysavat a umyvat, ziadna chemia nepomoze..noa skrkavky su hnus. K malemu dietatu co nevie dodrziavat hygienu vobec neodporucam. Pokial dietatko stale olyzuje prsty, chodi po zemi kde aj psik si sucha zadocik...Psika sme mali len vonku. Ked sa aj odcervy a ide zase von, ovonia vykali druhych psov a znovu ich vdychne a je to jeden kolotoc. Co sa tyka vernosti, je uplne jedno ci pes si fenka, aj psik je verny, zavisi ako sa majitel k nemu sprava. Z utulku by som odporucila si zobrat psika len ak ste skuseni chovatel, pretoze etieto zvieratka maju s ludmi zle skusenosti a potom Vas moze prekvapit, ked psik zareaguje na druheho cloveka alebo zviera tak ako by ste necakali. Z vlastnenej skusenosti viem, ze sa neda verit ludom v utulku ked tvrdia, ze psik, ktori ma na sebe rany, ma tie rany z ulice. Rany mal od inych psov, pretoze bol pouzivany na boj. No a potom aj tak zareagoval na druheho a majitela poranil a ostali mu nasledky. Takze s utulkom velmi opatrne.

dadka_bb
25. jún 2019

Nekupujte si psa.

sintra
25. jún 2019

@evica01 trosku prehanas. Bejvavalo. Teraz mas siroku siet psich hotelov, kde ti psika bez pronlemov vezmu v case nepritomnosti. Nie je to urcite tak, ze budes 15 rokov prikovana k domu.

ozzik123
25. jún 2019

@jankanelka Ahoj, poviem ti tak ze psik do bytu je vhodny akurat tak pre dochodcov. Ti maju cas a mozu sa mu venovat. Pri detoch si len pekne zavaris. Ano je to krasne mat psika ale aj zodpovednost. Je to ako dalsie male dieta. Ked aj idete prec a nemas niekoho kto by ho vencil, budete mat len starost. Mali sme Cavaliera v byte a on mal chudak problem vydrzat len kym sme z roboty prisli.

simca06022011
25. jún 2019

@sintra siet moze byt siroka, ale nie vsade su dostatocne zodpovedny. Ja mam napriklad vystavneho. kto vie, mozno raz chovneho psa, v kontaktoch mam ludi, co vyslovene neodporucaju psov do hotela, nakolko nemusi sa ten pes vratit z tade, miesto toho mam 1 overeneho cez milion ludi, ktoremu psa mozem zverit... plus je hotel a hotel... niekde psov vencia, cvicia, venuju sa im, pohladkaju, vedia ako na nich... inde ich zavru to volieri a pes tam bude kym sa nevratime sam. Ja sa bojim dat psa niekomu len tak,je to clen rodiny. Aj dieta ked mam s niekym nechat tak si to naskor preverim 🙂

simca06022011
25. jún 2019

@sintra ja veim asi prehanam 😂 ked ja sa o toho svojho dunca bojim aj ked idem do prace :DDD

vanilka83
25. jún 2019

@jankanelka urcite nie jacka russela! Toho mame my je to velmi zivy psik vela pozornosti potrebuje tazko sa da vycvicit je velmi pojaseny je krasny malicky ale teda dabel ked je uz starsia ma 6 rokov tak uz skrotla trochu ale stale je to tazka povaha a ked bola stena to bol horor stale vyskakovala na nas aj na kazdeho je velmi ziarliva na kazdeho ineho psa potrebuje byt vela vonku. Nenarocny psik je do bytu podla mna len oriesok alebo civava potom zlaty retvier ale to je vacsi psik uz. Este vela mavaju toho mini buldocka ale to strasne slinta a hlavne to je stale chore. Urcite si pred tym nastudujte povahu psika my sme si nepozreli a teda boli sme velmi nemilo prekvapeni s tym jackom russelom. Aj ked ju samozrejme lubime a je to uz clen rodiny a s nasim 2 roc. Synom ma stale tazkosti strasne ziarli nan a na druhu stranu sa ho strasne boji... Ked maly bucha krici beha stale je schovana v kupelni v tme ale to sa asi moc ovplyvniť neda.

cistykvietok
25. jún 2019

@jankanelka Ahoj. 🙂 Baby vyššie napísali skvelé argumenty, na základe ktorých sa isto rozhodnete. 🙂 Ak dáte predsa psíkovi zelenú, veľmi prosím za psíkov z útulkov, aby ste si vybrali práve tam. Útulky sú plné krásnych, múdrych a oddaných psíkov, ktorí budú úžasným členom vašej rodiny. ;)

lucyluv
25. jún 2019

@vanilka83 ani čivava nie je nenáročná, možno fena, ale náš pes by bol celé hodiny vonku. A nemá rád ani deti, celkovo nikoho okrem nas pôvodnych obyvateľov nemá rád. A plus sa tiež všetkého boji. Pre neho je ideal, aby celý deň sme boli všetci doma a po vonku chodiť veľa, ale len po jeho chodnickoch, všetkého ostatného sa boji. Tiež ťažká povaha, moja chyba, ze som ho kúpila mladá sprosta. A plus samé zdravotné problémy má, pravidelne niekoľkokrat týždenne ho treba odvodnovat, aby neumrel na srdce. Takže vtedy ešte viac cika ako bezne. Ja proste neodporúčam žiadneho psa uz :D

cistykvietok
25. jún 2019

Pri výbere psíka z útulku veľmi odporúčam skvelé rady z tohto videa, začiatok cca 3:50 minúta. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=uLGkbSSa9Zk
evica01
25. jún 2019

@sintra ano, tiez si myslim, ze pes sa kupuje preto aby sa mohol dat odlozit.
Vyborny pristup.
V psom hoteli sa aj mozu zblaznit tie psy od smutku. Ked raz pes nema povahu kolotociara tak po troch dnoch prestane zrat. O peniazoch za hotel ani navravim.
Ano presne tak, bez problemov ho zoberu.
Dobre pises. Suhlasim.

sintra
25. jún 2019

@evica01 este to viacej zdramatizuj, toto je malo :D
Mam momentalne psicu z utulku, je na mna velmi naviazana, doslova na mne visi. Nasla som pre nu hotel, kde je o nu perfektne postarane,majitel veterinar, takze ak sa vyskytne nejaky problem, vie hned zakrocit, cely den je tam v spolocnosti inych psov, vo vybehu, ma kopec pohybu. Bola tam uz cca 8 krat. Ked ju tam davam, vrti chvostom, absolutne sa nevzprieca, nevidim na nej ziaden strach, je v pohode. Treba najst dobre zariadenie a ide to. Su aj psy, ktore trpia separacnou uzkostou ako ty popisujes, ale vobec to nemusi byt pravidlom a da sa s tym pracovat.
Nechapem, naco tu strasis ludi dopredu.

cistykvietok
25. jún 2019

@sintra Tiež si myslím, že keď je pes socializovaný s inými psami, teší sa na psích kamošov. ;) Tiež potrebuje tráviť čas aj bez človeka a pohrať sa so psami. 🙂 Je to zasa iný druh hry ako s človekom.

simca06022011
25. jún 2019

@mapota ale kdeze... :D boze moj... ved ten psik nekaka v byte :D pravidelne odcervenie prave tomuto predchadza, preto sa aj odcervuju psy celoplostne. Utulok mava aj steniatka, taketo drobce, nezvyknu mavat tieto negativne skusenosti...

sintra
25. jún 2019

@cistykvietok Kto chce, hlada sposoby, kto nie, hlada dovody. Ja som psickar telom aj dusou, ale nie som psov otrok, aby mi on diktoval, ako budem zit. A presne ako pises, psy potrebuju aj spolocnost inych psov, spolocnu hru, nie vsetky jeho potreby mu vie zabezpecit clovek.

evica01
25. jún 2019

@sintra pouc ma este. Som sprosta. Nemam psa. Treba ludi upozornovat (strasit) ked uz je neskoro.
Co bude robit zakladatelka temy potom ked zisti, ze ma psa, ktory neznesie ine prostredie, inych ludi, psi hotel... atd.
V chove je novacik. Myslis, ze ma cas pri malych detoch vychovavat psa? Do dvoch rokov jej pojde na nervy.
Povedz, ze nie.
Mne sa paci myslienka mat zadne vratka - psi hotel. Ale presne taky ako ty popisujes. Nie taky kde daju psa do koterca a tam je tyzden.
Prip. mu da veterinat nieco na utlmenie. Vsak ano.
Dobre pises, ze to nemusi byt pravidlom, ze pes trpi separacnou uzkostou. Ale moze.
Ty mas psa bez sep uzkosti. Pises zo svojich skusenosti.
Pochop ale, ze nie kazdy pes je ako tvoj.

sintra
25. jún 2019

@evica01 vsak ked bude mat takeho psa, zariadi sa podla toho. Netreba strasit zbytocne. Hotelov, kde by psov zatvarali do kotcov na cely den je kolko? Ani taky nepoznam, to si uz dnes malokto skusi dovolit. Hotel nie je utulok. Ak nechce vyuzit hotel, moze byt aj moznost ochotnych znamych, rodiny. My nevieme, ake ma moznosti.

kikuska555
25. jún 2019

@sintra podla mna je to jedno aky hotel, ak sa jedna o byt uz nikdy viac by som psa nevzala a este ak aj detim proste nie. Ak chces ist niekam ani decko neodlozis niekam na 2-3 dni lebo tam nemoze ist. A ak skutocne psa beries ako clena rodiny tak velmi sa musis tomu prisposobit a teda stavas sa otrokom.