Mám depky z toho, že si neviem nájsť prácu
Zdá sa mi, ako by som žila v začarovanom kruhu, z ktorého už nie je cesta von. Začnem od začiatku. Už 10 rokov nemám prácu, žijem na východe, kde keď nemáte známeho do práce vás nik nevezme (a ja znameho nemam), 2x sa mi podarilo zamestnať vo firmach kde nikto nechce robiť a ludia odtiaľ utekaju. Lenže mna v skusebnej dobe aj z takej prace vyhodili, lebo nie som dosť dravá a rýchla. Doma sa skušam učiť aprogramovanie, ale aj to je na nič, firmy chcu mladých dravých profikov. A mne uz prihára pomaly 40tka. Zacinam si uvedomovať, ze o starú ženu už ani pes nestekne. Dieťa ma 8 r. a je ťažké ho opustiť a odísť za prácou vonku, aj ked na úrade práce v jednom kuse stále buzerujú: Kedy už odídete pracovať do zahraničia, je tam cez milión voľných miest?
Tiež sa mi nepáči kritika že nerobí,veľa žien závidí keď sa muž vie postarať a žena sa nemusí roztrhať,predsa muž chodí do roboty,od ženy sa očakáva chodiť do roboty,učiť deti,variť,pratat.Ked muž vie zabezpečiť rodinu,prečo nemôže žena robiť ten zvyšok?? Závisť závisť
@dkethe Mala som pocit, ze autorka zalozila disksiu preto, ze pracovat na jednej strane chce, na druhej ma aj nejake vyhovorky, je z toho v depke.
Cize v takom pripade je dobre vziat akukolvek pracu, aj vo Freshi alebo kdekolvek inde.
Ak by to bolo tak, ze manzel jej "umoznil" byt doma a ona je z toho stastna a je spokojna, tak by sem asi nepisala.
@zuzkaz91 Ono .. môj chlap zarába pekne, ja som na RD. Chlap chce aj s nami ísť do Ruska aktuálne. Plat taký že by som robiť nemusela a bolo by o výdavky postarané bezproblémov. Povedal, že šak potom nemusíš ani ísť do roboty .. no ale neviem, na začiatku asi fajn ..len nechcela by som o pár rokov mať depresie z toho ako autorka príspevku a keby som aj chceli si nájsť robotu bola by som odmietaná už len z princípu že som roky rokúce doma.. :/
@zuzkaz91 Neviem kto ma taketo ocakavania. Ja ocakavam, ze ja chodim do prace, manzel chodi do prace, takze obaja sa starame o domacnost, varime, perieme, upratujeme - obaja rovnakym dielom.
A ako som pisala, keby bola autorka spokojna so situaciou, tak nepise to co napisala v uvodnom prispevku. Cize jej nemame co zavidiet.
A aby nevznikali nejake mylne domnienky - ak by manzel zarobil tak, ze ja by som pracovat vobec nemusela a vyzili by sme a udrzali si zivotny standard, tak by som ostala doma, prebrala starostlivost o domacnost a o deti a vytvarala doma "pohodu a rodinne zazemie" 🙂
@zuzkaz91 ta ne? Alebo rada nech ide opatrovat do rakuska.... pokial muz vie zabezpecit rodinu, zena ma priestor na hladanie vhodnej prace - a to je uzasne. Nie nehodne! Co narobi ze je v horsom okrese. Ved to sa neda, aby kazdy migroval.
No, hlavne hladaj dievca - ono sa nieco fajn najde. Robit budes este 25rokov, nie si na konci cesty :D
@dkethe ženy závidia, že jej manžel umožnil byt dlhé roky doma? Nepostrehla som, zeby niekde v úvode vôbec nejakeho manžela spomínala a ani teraz neuvádza, že manžel je z toho nadšený. Z jej príspevku som tiež nepostrehla radosť z toho, že je doma, vyzerá to tak, že doma až tak dobrovoľne nie je. Ale to už tak býva, keď niekto vyjadri nejaký kriticky názor tak určite závidí. A čo ako? Tu depku? Neschopnosť uplatnit sa? Neschopnosť prispieť do rodinného rozpočtu? Život v hladovej doline? No od závisti asi puknem.
@fokuska jasne ze je z toho smutna - ved syn pride doraz do veku ze zbadat mamu vo dverach znamena najhorsiu vec v zivote :D ale pochybjem ze je z toho tak smutna aby ju tu zeny vyhanali za rakuskymi seniormi ci do freshu... ja budem mat tiez velky problem najst robotu po md, hoc mam super vs z CR, nie som ajtak ani ekonom, preto ju aj chapem. Akurat mna muz uzivit nebude vediet :D
@dkethe Ja som mala z toho uvodneho prispevku dojem, ze jej tato situacia nevyhovuje - ze nie je doma dobrovolne, ale ze proste 10 rokov nie je schopna najst si pracu a uz ma z toho depky.
Cele to posobilo tak, ze velmi sa lutujem, velmi chcem pracovat, ale nijak raz sa neda. preto tu zeny ponukaju rozne (mozno pre niekoho az extremne) moznosti.
Keby napisala, ze je takto relativne spokojna, robit ani nemusi, len sa sama chce realizovat, lebo citi, ze jej nieco chyba - tak to by urcite dostala aj ine rady.
@misinka0611 a to život je len práca? Nie,sú aj iné veci ako práca ,deti,varenie....ja sa rozvijam tak že mnohí ľudia sa tým živia,ale ja to robím pre seba len,vlastne uspokojenie,hocikedy mi nestačí 24hod.denne.Teraz som zas tehu tak mám pauzu ale po pôrode to bude všetko nabité,mám kopu svoje ciele a na prácu pár rokov určite času nebude.A ľudia závidia že nemusím stuchnut dieťa do jaslí a robiť za minimalku.
mozem sa spytat z coho zijete tych 10rokov??? stale spominate len seba a syna....
nečítala som všetky príspevky ale 10 rokov sa mi zdá veľmi dlhá doba. Myslím, že si sa kľudne mohla presťahovať aj do väčšieho mesta a syn by si zvykol. Ja mám cez 40 a predpokladám, že o pár rokov (možno3-4) si budem mueisť hľadať novú prácu. Firma bude asi končiť. Ale nehádžem sa do starého vreca. Mám zatiaľ niečo v zálohe čo by som chcela. Určite to bude ťažké (aj keď bývam asi v lepšej lokalite ako ty) ale budem musieť so sebou niečo spraviť lebo nemôžem si dovoliť byť dlhšie doma než je poberanie podpory. Ak mi nevíde môj plán tak to bude dokladanie tovaru, reštiky, hocičo len aby som zarobila. Ale ak by som v tomto veku bola už 10 rokov nezamestnaná, tak určite nebývam v takej lokalite. Veľa ľudí sa sťahovalo kvôli práci a zvládli to, tak ty určite.
A mimochodom, vôbec nie som pomalá, stará ani nejako inak hendikepovaná len kvôli tomu že mám vek cez 40. Ak si toto o sebe myslíš tak možno vysielaš aj také negatívne signály, pôsobíš tak na ľudí a už to ide. A tiež poznám VŠ vzdelaných ľudí ktorí pracujú za pásom, lebo nič iné nezohnali. Účty sa platiť musia. Držím palce.
@fokuska oki, ja som si to tak nevylozila. Pokial je vylozene v depke a chyba jej uplatnenie, mas pravdu, tak si moze najst cokolvek aj za maly plat. Ja by som v takomto pripade isla stikat listky do kina ♡ alebo ako tu niektore pisu, ak to financne ide da sa riesit aj dobrovolnictvo, malo vynosne hobby a pod... ale uznaj ze radit hned stahovanie alebo opatrovanie je mimo :/
@sisaka Nikdy som nestala o pohodlny zivot, a aj ked muz nechce aby som pracovala(mam sa starat len o rodinu ako moslimka 😀)lebo nás v pohode uživí , lenže neplatí mi dôchodkové, zdravotné. Malý začína byť konečne samostatný a ja sa túžim už tiež osamostatnit, a plniť si sen, ze nedozijem zvysok zivota len pri sporaku ako pes, ktorý čáka kedy jeho pán pískne.
@dkethe mna by muž uživil v pohode, ale predstava, že sa doma valam celé dni a on maká v robote sa mi celkom bridí. Ešte keď sú doma malé deti nepoviem, ale dcéra je už mimo domu, syn 10 rokov - ten je väčšinu dňa v škole a behať s handrou cely deň a vyvarat, aby som sa cítila aspoň trosku užitočná, by ma prestalo rýchlo baviť. A potom sa po 10 rokoch zmení situácia, muž menej zarobí, alebo sa mu nedajbože niečo stane a budeme v keli, lebo o “sikulku” čo bola 10 rokov doma sa žiaden zamestnavatel nepobije...
@zuzkaz91 Takže Inými slovami pracuješ aj ty, proste niečo robíš ako píšeš rozvíjaš sa .. lenže autorka nepracuje, nerozvíja sa, je v depresiách, súčasný stav/život jej nevyhovuje, má pocit že už je stará a namiesto nej prichádzajú mladší. Tam nie je proste čo závidieť.
Žasnem s akou ľahkosťou tu radia sa odsťahovať,alebo ísť do zahraničia.Kde pôjde do podnájmu a s čoho ho bude platiť,a muža nechá doma? Bude rozvod? Bude robiť len na výdavky?No comment
@zuzkaz91 už sa budem opakovať, až do konca 3. strany nič nepísala o manželovi a ani o jeho práci. My sme odišli do zahraničia cela rodina no a? Lepšie ako sedieť v diere a nariekať, že nemáme robotu alebo malo zarobíme, nikde nie napisane, že tam kde sa narodíme musíme aj zomrieť. Keby hneď na začiatku napísala, manžel dobre zarába, sťahovať sa nechceme, tak jej tu nikto nepíše, že ma odísť do Rakúska ....
@isaia nemat pracu zopar mesiacov, alebo kvoli zavaznym zdravotnym problemom je uplne pochopitelne. Ale nemat pracu 10 rokov, a z dvoch ta uz vyhodili kvoli nedostatocnej dravosti.Tam mi uz nieco smrdi.
Myslim,ze sisaka to v tejto teme vystihla, aj co sa tyka odpovedi pre asiu83.
Zaujimave ze najviac sa biju do hrude vysokolskolaci z banickej,z Paneuropy,Bezpecnostneho mnzmt, Katolickej, socialnej prace a podobnych s.aciek. Toto ma uz ani neprekvapuje ,presne tito ludia natrcaju ruky a chcu vysoke platy a hned najvyssie fleky vo firme.
Ale aby si to dorabalo nejake rekvalifikacne kurzy,ucilo sa jazyk, zacinalo niekde hoci od nizsieho miesta a vyrpacovalo sa samo to nie.Treba nariekat,vyhovarat sa a 10r sediet na prdeli. A prepac za uprimnost,ale to ING je vlastne akokeby si ani nemala titul.Po prve skola ti da len teoriu,zvysok je na tebe, sisaka do dobre vysvetlila o tej schopnosti a neschopnosti v praxi, a po druhe byt 10r bex praxe je ako nemat ziadnu skolu.
Ak chces robit vo vyskume,tam treba mat prax, nonstop sa vzdelavat aby si bola na spicke.Celkovo neviem ake mas na Slovensku moznosti, co sa tyka vyskumu. A nehovorim o jazyku,levo vyskumnici na top urovni musia vediet po anglicky aj odzadu. Dufam,ze tu anglictinu mas aspon na spickovej urovni.10r si bola doma, mala si casu dost aby si sa naucila jazyk poriadne. A nie jeden ale dva!
Asi fakt skus tie Michalovce, nie je to daleko z HE, je tam snad viac firiem s technickym zameranim... mozno nie tvoj uplne odbor (ale po 10 rokoch by si sa musela zapracovat uz aj vo svojom odbore), ale daco by sa snad naslo, ak by sa im zisiel mozno niekoho na spracovanie agendy okolo vyroby alebo tak. Alebo pozistovat firmy v Strazskom, Vranove... za pokus a zaslanie zivotopisu nic nedas ...
Nahodou, je chvalyhodne, ak chcu ludia ostat vo svojom kraji. Do Bratislavy sa cela krajina nezmesti (ze tu navyse miestni potom ryzuju na cenach nehnutelnosti a pod. je dalsia vec)

@dkethe Tak názor muža nepoznáme 🙂