Mám starosti o dcérinu budúcnosť.
Prajem všetkým krásny a úspešný Nový rok 2020 🙂
Mrzí ma, že sem prispievam depresívnou diskusiou hneď v Novom roku. Mám dve deti- dcéru (čoskoro 29) a syna (26). Deti nikdy neboli na učenie, syn mal problémy so sústredením, teda má iba výučný list ako maliar/natierač, ale darí sa mu, pracuje ako živnostník. Dcéra má strednú školu s maturitou, Obchodná akadémia. Keďže jej učenie nešlo, vysoká škola nepripadala v úvahu. Hneď po maturite sa zamestnala, pracovala vo výrobe, ale práce striedala, nikde sa jej nepáčilo, nikde dlho nevydržala. V 20ke prišla s tým, že odchádza do zahraničia, že u nás na Slovensku pracovať nechce, že si chce zarobiť peniaze na bývanie. Samozrejme som ju podporila, keďže s tými platmi to u nás nie je žiadna výhra. Odišla do Írska, pracovala v hoteli, neskôr v domove dôchodcov. Bola tam 5 rokov, potom ju to tam omrzelo, prestalo baviť a vrátila sa domov na Slovensko. Čakala som, že si kúpi nejaký pekný byt, nájde si tu prácu. Miesto toho si kúpila chatku, pravda, prerobila si ju, zrekonštruovala, ale nechápem čo ju to napadlo bývať v chatke, tam sa predsa chodí rekreovať alebo na víkendy, ale bývať? Manžel ani ja jej krok nechápeme, ale teda dobre, kúpila si ju za svoje zarobené peniaze, nepožičiavala si na ňu. Viac ma mrzí, kam sa jej život uberá. Čakala by som, že si nájde prácu, za tie roky v zahraničí sa jazyky naučila, nemala by mať problém nájsť si prácu aj u nás na Slovensku. No ona chodieva do zahraničia za prácou. Na Slovensku nepracuje. Cez leto bola v Dubaji ako animátorka, v septembri pracovala na akejsi farme v Škótsku. Cez sviatky je doma. V januári odchádza ani neviem kam. Potom sa vráti na mesiac-dva, je doma, oddychuje a potom zase ide niekam preč. Nechápem tento jej kočovný život, je toto normálne, veď bude mať 29 rokov, čakala by som, že prevezme zodpovednosť za svoj život a bude chcieť niečo viac ako pendlovať medzi krajinami a robiť práce, ktoré zvládne aj človek so základnou školu a akýchkoľvek predošlých skúseností. Učenie jej nešlo, ale je šikovná, pracovitá, verím, že prácu by si určite našla aj doma. Neviem ako dlho chce takto žiť, čo bude robiť v 40-ke, 50-ke? Aký bude mať dôchodok? Mala by rozmýšľať do budúcnost, keď sa s ňou o tom rozprávam, keď sa jej snažím dohovoriť, len ma odbije, aby som ju rešpektovala. Čo jej na to povedať? Zbytočne sa potom pohádame.
Ako by ste reagovali, riešili by ste to? Viem, že je to jej život, ale ako matka sa, myslím, právom obávam o jej budúcnosť.
Vieš moja, keby aj ma veľa žien taký názor..Tak ako čo ma byt? Zivis nejaké také ženy? Nie..Tak im to môže byť suma fuk u prdele
Ano, lebo v usa nie je rodicovsk@ a naklady nie su v usa lacne. Doma ostat si dovolia zamoznejsi, tak ako na sk (pokial ste o tom este nevedeli...). A nie, deti mam uz skolopovinne a rozmyslame nad stvrtym prirastkom, ak uz vas to tak zaujima.... A sklamem vas, v moslimskych krajinach tiez nie je normalne, ze zeny doma sedia. Zvacsa pracuju na ciastocne uvazky.
@lenocka12345 ja som v 17 už bývala s prvým vážnym partnerom, chodila som denne na VŠ, brigádovala, starala sa o domácnosť, tak neviem, ale o 26 ročného MUŽA, ktorý býva s rodičmi by som záujem nemala, a teda už vôbec nie o “svokru”, ktorá musí mať všetkých pod svojou kontrolou.
@vevesh A to sa doma nemusíte? Nebojíte sa, že zakrniete? Ste asi mladá inak to neviem pochopiť.
@vevesh kvalifikáciu mám , kurzy mám , tam mám naozaj veľa peňazí nastrkaných .... ale pracujem v školstve , rada by som tam aj ostala, teda o to náročnejšie :(
Toto je nabeton troll,...
Opravujem *to sa doma nenudite?
Preco vas trapi, co povedia druhi ludia? Vasa dcera si ma organizovat zivot podla vasich znamych, ci susedov? A preco si myslite, ze nie je pracovita. Ona vam vycita aky zivot zijete vy?
a ty sa nebojis, ze zakrnies vo vyrobe? alebo tam mas moznost nejakeho sebarozvoja?
@airaw Skôr človek zakrnie doma, keď nič nerobí. Ja som v práci, s ľuďmi a áno, mám možnosť postúpiť. Byť doma s deťmi keď už nemusím?
Nie, makala som ako fretka od 15tich, sama som si zaplatila vs na sk a staze v zahranici, takisto zahranicne studia. Sama som si zaplatila auta, podnajmy, ked som odisla z domu. Teraz sa venujem svojim hobby, vela citam, ucim sa s detmi, organizujem im kruzky, chodim na rozne kurzy (jazykove, uctovnicke atd.- rada sa vzdelavam v comkolvek), ovladam na materinskej urovni 4 jazyky a aktivne hovorim dalsimi troma, ucim sa stvrty. A popritom sa staram o navstevy (kulturne rozdiely). Byt doma neznamena, ze utriem prach z lava do prava. Ale uzivam si to, ze mi dal muz moznost uplatnit sa aj inac, ako od rana do vecera stat za pasom. Ale ak to bude potrebne, za ten pas sa postavit pojdem....
Ale ja ten názor poznám, keďže som žena v domácnosti.. takych mentalne slabších ľudí, čo druhých súdia a vždy majú zarucenu pravdu o živote poznám bohužiaľ viac.. lenže žiadna sa za ten svoj "jediný a správny" názor bit donemlatom a zadarmo nebude.. aj keď samozrejme, možné je všetko aj to, že ste skutočná žena a ja ďakujem Bohu, že moja mama bola taká aká bola a nebola ako vy..
@lenocka12345 mozno nejak sa osamostatnit- tiez narocne, ale mozno by to stalo za uvahu....
@vevesh Koľko máte rokov?
Milá pani autorka, vy ste priam prototypom malomeštiactva 🙂 Zamyslieť by ste sa mali hlavne nad sebou a svojím prístupom k životu, nie nad dcérou. Vravíte že Vaša rodina si o dcére myslí, že je póvl, prečo ju nebránite? No a čo že nemá VŠ? Môžete predsa o nej povedať veľa iných pekných vecí - že je scestovaná, že pracovala v Dubaji, ide do Nórska, že si sama kúpila chatu...V čom sú tie Vaše netere o toľko lepšie akože?
A keď už tak veľmi chcete riešiť budúcnosť svojich detí, zamyslieť by ste sa mali aj nad synom - nie, nie je OK že 26 ročný muž žije s rodičmi, ja sama by som si s takým nikdy nezačala.
@vevesh boze!!! Ale si par rokov doma! Co tam po tom, co vsetko vies a zvladla si doteraz!!! Mas 21 dni dovolenky, to ti ma stacit na toto vsetko. Ty lemra. (Ironia, ak by to nebolo citit)
@vevesh riešila som to minulý rok , ak si vezmem jednu izbu v Ba , s cudzími ľuďmi , neprežijem s mojim platom , bohužiaľ , kalkulačka nepustí
ale beriem to tak , že ak príde partner , tak toto bude úplne , že jednoduché keď na to budeme dvaja 🙂))))
Prečítala som si ešte nejaké tvoje hovadiny čo si tu popísala...Je mi z teba na grc.Si strašná matka.A som rada, že keď som už na SK bola zúfalá a šla som do výroby (2 dni mi stačili) ajtak by som nemohla robiť na 3 zmeny keď som nemala spoje....Vlastná matka mi povedala, že som nenormálna a, že ma tam ani nepustí.A podporovala ma a hľadali sme prácu spolu.
A vieš prečo? Pretože som nebývala v meste a ponuky som musela odmietať lebo by som nemala ísť ako do práce a zpráce.A nie ponuky do výroby...ale skvelé ponuky pre mňa.
Požičala som si peniaze aby som mohla mať slušnú prácu.Aby som nejakú mala.Pretože v našom okolí treba maďarčinu aj do tesca.Inú možnosť ako presťahovať sa som nemala.A mala som šťastie, že mi mal kto požičať.
Makala som aj v zahraničí len aby som nesedela doma!!! Predierala som sa.Skončila v nemocnici z vyčerpanosti.A tiež som tresla na SK s otrokárskou robotou.A vieš čo? Moja matka mi zatlieskala lebo vlastné decko videla na infúziách.
Nemám VŠ a nemuklárčim ani v obchode ako predavačka ani v dajakej posratej výrobe na SK.
Ale nemám momentálne na hypotéku, nemôžem si dovoliť mať dieťa dokonca momentálne žijeme s mužom oddelene aby sme ušetrili a neplatili podnájom a hypotéku niekomu inému.Takže na to aby som žila na SK som si odoprela dosť vecí.Ale som vďačná, že si ma v práci vážia ako človeka.Nezarobím tisíce ale všetko sa dá nejako zvládnuť.A pokračujem vo vzdelávaní a budem mať 2 práce.
Aby sme si mohli kúpiť byt.
To, že má dcéra nehnuteľnosť je super.
Takže tvoja ,,lenivá dcéra,, len nechce trieť biedu.Ty ani nevieš ako sa ona naderie.
Trvalo mi 2 roky kým som našla stabilnú prácu.Tiež som robila všade tade kde sa dalo.A vieš čo? Teraz sme sa dozvedeli, že nevieme čo bude s prácou.A neviem čo bude o rok či si nebudem hľadať druhú.Či nás všetkých nevyhodia a nezavrú naše pracovisko.Takže to čo je pre mňa stabilné dnes už o rok nemusí existovať.
Takže ak si si takýto život vysnívala pre svoju dcéru.Tak ti gratulujem.Ani tu človek nemá stabilitu.Dnes robotu máš...zajtra mať nemusíš.
A ver mi, že som si prešla aj cez predavačku , robila som na logistike v zahraničí, v sklade, vo fastfoode a vyštudované mám počítačové programy a čo teraz? Zistila som, že by ma to nebavilo robiť pre niekoho a znechutiť si niečo čo mám rada a robím to ako hobby.Ajtak by ma nezobrali lebo škola a prax sú 2 rozdielne veci.
A nemáš poňatia čo je to za drinu.Robiť aj od 3 rána do poobedia.Boli to ťažko vydreté krvavé peniaze.Doslova krvavé lebo sa mi mäso lúpalo z nôh.
Náražam na tie akože brígady.Robila som aj na zmluvu v zahraničí.
Ty robíš vo výrobe...To je nejaká výhra?
Mala som jednu známosť kde ma celá rodina presviedčala nech idem do výroby veď je tam super.Ešte som študovala...a vedela som, že chcem niečo iné nie robiť vo výrobe kde ti stačí ZŠ.
Veľmi rýchlo som pochopila, že nie som hlúpa.
Nikdy som nedala na reči iných.A som za to rada.
Nikto ma dnes nebuzeruje za normu.Nemusím stáť 12stky jak otrok na nohách.A môžem sa aj najesť kedy chcem.
Moja mama tiež robila v 19 predavačku...dnes robí v oblasti účtovníctva.
Niekto sa chce posúvať a niekomu vyhovuje muklovať vo výrobe na 3 zmeny.
Ja sa nespolieham už na nikoho a na nič.Dnes nič nie je isté.
A nie nesedela som na úrade práce a nepoberala som dávky.
Zijem tiez sposobom zivota, ktory je v niecom menej typicky a tiez to niektori clenovia (ci skor clenky) rodiny tazsie nesu. Lenze - jedna mi povedala jasne, vecne a konkretne, coho sa boji a preco a skor mi poukazala na urcite mozne problemh a povzbudila ma zit co najlepsie. Druha ma ohovarala, kritizovala za chrbtom a nevie sa presniest cez to, ze robim veci inac, nez je jej predstava. Hadajte, aky mam vztah s jednou a aky s druhou? A mimochodom, cim viac na mna ta druha tlacila, tym viac som mala tendenciu robit sj po svojom a dokazat jej, ze mam svoj vlastny sposob.
Ja vas chapem, ze sa bojite, ale to je zbytocne. Nemate sancu ovplyvnit vsetko, co sa teoreticky moze stat. To nad tym radsej nerozmyslajte ;) A respektujte dceru aka je. Ano, mozno mate pravdu a padne "na hubu" - ale je to jej xivot, dajte jej pravo na nu padnut a potom sa pozbierat a ist dalej. Niekedy ma takato skusenost vacsi zmysel nez vsetky reci. A mozno nikdy nepadne a prezije zivot tak, ako jej bude vyhovovat...
Jedine, na co mate realny dosah je vas vztah. Nic ine. Tak si ho nepokazte
Chápem vaše obavy...nemyslíte že sa dcéra bojí niečo doštudovať...možno si neverí,keď jej to nešlo v škole predtým...myslím že vôbec nemusí byť spokojná aký život žije,ale ako píšete bez vyššej školy nemá na to žiť tu akoby chcela,tak čo vám povie?? Samozrejme že je takto šťastná...aj ja by som klamala..
Co ty stale riesis jej dochodok v 29rokoch?? Doxhodok sa aj tak pocita z platov poslednych rokov a na to ma este cas, ma len 29!! Ma cas,esre si svoje stihne odpracovat ..okrem toho,ci vobec dochodky budu..mozno si skor sama nasetri co ty vies..
Ona peniaze rozhajdakala?? Ved na rozdiel od brata ma strechu nad hlavou a je samostatna... a mozno prave tvoj pristup a večne reci ju donutili nebyt doma a ist proti prudu.
Inak malonedy sa na mk stane ze sa vsetci zhodnu. Vacsinou sa jedni drzia strane jednej, dalsi druhej, potom sa rozhadaju medzi sebou. :D Ale tu sa 100% zhodlo v tom ze si svojim postojon mimo a dcera v poriadku. To teda o niecom svedci a mala by si svoj postoj konecne prehodnotit
@zuzkaz91 Môj chlap má VŠ Moji známi majú VŠ moji kolegovia majú VŠ...
VŠ nie je patent na dobrý život.Dnes už nie.
Dnes je to len zdrap pokiaľ človek nie je lekár,právnik atď, atď.
A tí čo VŠ nemajú nemusia byť hneď odpad.Aj ľudia s VŠ robia v obchode, výrobe atď...
A aj bez VŠ sa dá žiť spokojne aj na SK.Poznám veľa takých ľudí.
ooo, ďalší predsudok si hodila do pľacu: žena v domácnosti je lenivá žena. Skutočne som ešte nestretla ženu s toľkými predsudkami, aké si predviedla ty tu.
@halienka Pokiaľ už nemá malé deti, nie je dôvod ostávať doma. To Vám nie je hlúpe voči manželovi?
@katrin21 Milá pani, na to, aby ste dosiahli na aspoň minimálny dôchodok musíte mať odpracovaných 30 rokov! Inak zostanete na staré kolená o žobráckej holi.
Prečo by to malo byť hlúpe, on zarába peniaze, ona sa stará o domácnosť a deti. Práca podelená fifty fifty. Takto sa bežne na slovensku stáva, že žena aj pracuje, potom doma ťahá druhú šichtu, chlap zďaleka tak nie, a žena je za pár rokov zničená, frustrovaná, rozvod na spadnutie. Mne príde omnoho spravodlivejší model, že chlap zarába a žena sa stará o domácnosť a deti. Samozrejme ak sa žena na to cíti, alebo sú už deti staršie, alebo majú malý byt a má rýchlo popratané, a teda chce, tak môže ísť do práce, na kratší úväzok alebo taký ako sa cíti, ale nie že aby to bola povinnosť už od maličkých detí ísť fárať ako chlap na 8,5 hodinovky a potom doma odpadávať od únavy. To vymyslel nejaký blb za socíku a doteraz to tu trvá pretože chlapi majú tak malé platy, že mnohé ženy proste musia do tej práce a tie ktoré by aj nemuseli idú, lebo tu presne je to choré presvedčenie, že budú ma ohovárať, tak musím. Potom tu čítam každú tretiu diskusiu ako to ženy nezvádajú, aké sú vyčerpané, chlap im nepomáha, vzťah v troskách, lebo ich nechápe že sú zničené a nevládzu a je všetko na nich. Určite je to lepšie v mnohých západných krajinách, kde síce je materská kratšia, ale chlapi majú také platy + štát dáva väčšie prídavky na deti, že tie ženy si môžu dovoliť ostať ešte doma alebo pracovať len na polovičný úväzok, aby to všetko normálne zvládali a nebol ich život len permanentná naháňačka a stres.
Problémom je, že tu sa nedoceňuje práca ženy v domácnosti, to je akože nič, niečo čo sa robí zadarmo a nemá hodnotu. Hodnotu má len to z čoho idú prachy, inak nič. Samé ženy sa podceňujeme a berieme to ako nič, lenže ono nás to dohoní, lebo niekto to spraviť musí a deň ženy má rovnako 24 hodín ako deň muža. Netvrdím, že žena nemá vôbec pracovať a len stáť doma u plotny, ale určite mi nepríde normálne, že má pracovať tak isto ako chlap, dokonca na smeny, ešte má spravidla za to aj menší plat, no chlap to už spravidla tak samozrejme neberie, že jej doma pomôže tiež s polovicou práce. Malo by to byť dobrovoľné a na uvážení ženy koľko zvládne a chce pracovať a nie nejaká povinnosť od určitého veku dieťaťa a na taký istý čas ako chlap. Celý systém je tu zle postavený a ešte aj to že sú na to naviazané PN-ky a dôchodky u žien je choré, ale to by ste museli vedieť aj trošku slobodnejšie premýšľať aby ste to pochopili a nie len ako vám v detstve nalinajkovali a vy sa z toho bojíte vybočiť čo len myšlienkami nieto skutkom.
@halienka Pani a ktorá žena na Slovensku si môže dovoliť byť v domácnosti? Takmer žiadna, jeden plat dnes už nestačí. Mám susedu, ma 35 rokov, 4 deti od troch rôznych mužov, nie je romka, ale deti si narobila len aby do práce nemusela. A nikdy, nikde nerobila. Toto mám obdivovať, lenivosť? Nepopieram, že starostlivosť o deti a domácnosť je namáhavá a nedocenená, ja som dala deti do škôlky a musela som ísť pracovať inak by sme neprežili. A veru nepoznám nikoho, žiadnu ženu, ktorá by bola len doma a nechala financie na mužovi, veď ten muž sa musí cítiť zneužívaný, partneri sa musia spolupodieľať na financovaní domácnosti.

@vevesh Podajte si ruku s mojou dcérou. Prajem pekný večer, nemá zmysel viac pokračovať.