Máme právo vidieť svoju starú mamu a mamu pred pohrebom?

danka2009
24. okt 2023

Ahojte , chcem sa opýtať zajtra budeme pochovávať starú mamu, ide na kremaciu, keď sme boli včera vybavovať pohreb tak sa nás pýtali, či chceme aby pri obrade mala stará mama otvorenú truhlu, zhodli sme sa na tom že nie, chceme si ju pamätať takú aká bola , lenže dnes prišla zo zahraničia starej mamy najmladšia dcéra, ktorá chcela vidieť pred pohrebom jej matku ( našu starú mamu) ale v pohrebnej službe povedali že jej ju neukážu , lebo zo starej mamy prepáčte ale vytekajú telesné tekutiny keďže bola zaliata vodou a bola z nemocnice z márnice k nám na cintorín do márnice prenesená v patologickom vreci a aj do truhli bude vložená v tom vreci, neviem možno sme len momentálne citlivý a vidíme veci inak ale keď sme starého otca pochovávali a tiež bol zaliaty vodou tak mohol mať počas obratu otvorenú truhlu a nebol v žiadnom vreci , príde mi to veľmi neetické zo strany pohrebnej služby a myslím že máme právo vidieť svoju starú mamu a mamu pred pohrebom , môžete mi povedať prosím na to vás triezvy názor? Dakujem

zmrzlinka2021
24. okt 2023

@danka2009
Je to na vás. Truhla moze byt par minút otvorená a pojde k nej len tenn, kto bude chciet.

krkavcia_mater
24. okt 2023

@danka2009 Ja si myslim, ze pravo na to mate. Ste dospeli ludia a rozlucit sa s mamou je velmi dolezite. Trvala by som na tom, ze aj napriek ich neodporucaniu chcem vidiet

danka2009
autor
24. okt 2023

@zmrzlinka2021 samozrejme, len nám povedali v pohrebnej službe že nám ju neotvoria, a už vôbec som bola prekvapená keď mi povedali že bude pochovaná resp vložená do truhli vo vreci ... keďže jej manžela vo vreci nepochovali a tiež bol zaliaty vodou..

nyusika
24. okt 2023

@danka2009 predpokladam, ze ide o to, ze v oripade otvotrenej truhly by ju museli nejak "upravit" a to byva za urcity poplatrok.
kedze ste si zxvolili moznost " zatvorenej truhly", nebol tento ukon potrebny.

danka2009
autor
24. okt 2023

@nyusika to všetko chápem, jediné čo sme chceli aj bez toho aby ju upravili dať jej posledný krát ruku , a oni zakaždým nie , až boli nepríjemný

kacena4
24. okt 2023

ak chcete otvorenu truhlu, pozostalu upravia ak ste povedali zavretu neupravuju vzhlad. preto taka odpoved

muchotrafka298
24. okt 2023

@danka2009 mne obradnik povedal /mali sme klasicky pohreb do zeme, nie kremaciu/ ci chcem nieco dat do truhly alebo ju otvorit na chvilku. Bolo to par minut pred obradom, tusim pol hodina. V pohrebnej sluzbe som mala dohodnute, ze truhla bude zatvorena (videla som mamu posledna a nebola vzhladom na zavaznu chorobu v "peknom" stave a nechcela som sposobit ostatnym traumy).

lulu19
24. okt 2023

@danka2009 fu ja by som sa len tak nechala odbiť .určite je možnosť aby ste sa zo starkou rozlúčili dôstojne. Toto počujem prvý krát že vo vreci a v truhle .nedovolila by som to radšej by som zaplatila a dala tele previez inej pohreb.sluzbe. Nech mi nepovedia že tele ktoré je mŕtve 3dni sa nedá vystaviť dôstojne na pár minút .ak bolo prepáč za výraz správne skladované v chlade či v tých boxoch

nyusika
24. okt 2023

@danka2009 predpokladam, ze maju iste zle skusenosti s takymto niecim, pravdepodobne si asi neviete dost dobre predstavit, v akom stave uz teraz je...uprimnu sustrast, zabudla som 🙂

zmrzlinka2021
24. okt 2023

@danka2009
Lenze pred obradom vy musite podpísať nejaký papier, že v truhle leží dotyčná zosnulá. To vám nehovorili?

Neviem, do akej miery máte to "právo", ak napr. je stav zosnulej taký, žeby to bolo proti "dobrým mravom" napríkad... @draik prosím ťa, ako to je? Musia povoliť otvorenie truhly za kazdých okolností alebo sú tam veci zo zákona, kde napr. z úcty k mrtvemu je mozne tomu zamedzit?

muchotrafka298
24. okt 2023

Toto je velmi citliva tema. Ja na jednej strane rozumiem tomu, ze chcete babku vidiet v truhle. Na druhej strane, unesu pozostali ten pohlad na nu, kedze telo je pravdepodobne uz v nie uplne dobrom stave? Ze ci toto nesposobi pozostalym a ludom co pridu na pohreb zbytocne rozrusenie a traumy.

maminkadeticiek
24. okt 2023

No,ja sa tak trosku obavam,ci bola ulozena v chladiacom boxe...Naozaj nemam s tymto skusenosti,ale tekutiny a naozaj koho davaju do truhli vo vreci???Nepocula som o tom este.Je to velmi neprijemna situacia,lebo smutite,chcete sa s nou dostojne rozlucit,ale v truhle vo vreci??Telo predsa chladene musi byt 3-4 dni od umrtia vo velmi dobrom stave,aj dlhsie.

pralinka25
24. okt 2023

ja si myslim ze tym ze ste najprv odmietli otvorenu truhlu tak oni neurobili potrebne kroky k tomu aby ju zachovali v takom stave aby to bolo mozne. je to nejaky proces a ten sa pravdepodobne nevykonava pokial je truhla zatvorena a teraz je mozno uz neskoro.

janulik2008
24. okt 2023

Neporadím ale, nedávno som videla fotky kde bol môj starý otec a tiež bol vraj "zaliaty vodou", mal rakovinu pľúc. A videla som fotky kde bola truhla otvorená. Takže netuším ako to je

54tinka54
24. okt 2023

@danka2009 v prvom rade, úprimnú sústrasť..
no ja sa vôbec do toho nevyznám, ale teda tiež mi to príde neúctivé, že by ju mali pochovať vo vreci 😕 asi by som nesúhlasila aby bola truhla pred obradom otvorená, ale chcela by som ju vidieť aspoň ja pripadne tí úplne najbližší ktorí by chceli. Ale určite by som trvala na tom, aby ju uložili do truhly bez vreca preboha, veď to už len hrozne znie 🙈

jana_eyre_2
24. okt 2023

Keďže ste sa vyjadrili že nechcete otvorenú truhlu, vašu starú mamu nepripravili.. keď je zosnuly v otvorenej truhle, použijú veľmi veľké množstvo make-upu, vseliakych prípravkov aby ešte vyzeral ako tak ok.. ak nie je takto pripravený, tak je to potom naozaj bolestný pohľad a myslím že to je ťažko absolvovať .. už zomrety človek keď je upravený vyzerá úplne inak ako za života, ale určite lepšie ako keď upravený nie je..

Predpokladam že nejaký obalovy materiál tam je, ak nie je vystavený.. aj mňa už napadlo že ako asi mama bola uložená v truhle, avšak ja som rada že som ju tak nevidela.. mám stále pred očami ako vyzerala pár hodín po smrti, nechcem mať vypalene v očiach ako vyzerala po 4dnoch po pitve.. sú to hrozne zážitky, úprimnú sústrasť..

mandarinka555
24. okt 2023

@danka2009 V prvom rade, úprímnú sústrasť. Prečo vravíš, že bola "zaliata vodou" ? Nerozumiem tomu...Veď ak bola uložená v chladiacom boxe, tak aká voda? Dokonca píšeš, že zaliata?

caramellka
24. okt 2023

Kokso... včera ste boli vybavovať pohreb a dnes už z nej vytekajú telesné tekutiny a nie je možné ju vidieť? Silná káva... Nedávno mi zomrel svokor, doobeda v deň pohrebu sa s ním bol rozlúčiť jeho brat a syn, potom už bola truhla zatvorená, takže v čase obradu (poobede) ho už nikto nevidel, tak si to želali.

hrabovo
24. okt 2023

Moja teta tiež nebola vystavená, bolo to v krematóriu, ale jej dcéru zavolali so slovami, poďte sa pozrieť, ako sme vám mamičku upravili. Takže nechápem. Aj babka bola zaliata vodou, a vyzerala akoby spala (pri kontrole, nebola vystavená)

simona92101
24. okt 2023

@danka2009 takto..mam skusenosti s tym ako funguju v pohreb.sluzbach..a raz ked vam povedia ze clovek je v takom stave,ze uz nie je mozne otvarat truhlu,mali by ste to respektovat.pretoze v posmrtnom stave cim viac dni uplynie,tym viac sa telo rozklada a reaguje,presne ako vam vysvetlili ze z neho vselico vyteka a take telo nieje mozne pripravit na "vystavu" do truhli.za dalsie,telo sa nafukne,zmeni farbu,mnohokrat sa ten clovek na seba ani nepodoba,zvlast po porazkach.ak je este aj vo vreci,tak nechapem co chcete obzerat.take telo ani prezliekat nebudu..

jana_eyre_2
24. okt 2023

Inak neviem či to nahodou nie je tak že niekto musí pozrieť či je tam naozaj jeho zosnulý.. u nás to bola myslím sestra, ale neviem podrobnosti...

macilaci
24. okt 2023

@danka2009. Keď sme pochovávali svokra min. rok ani u nás truhla nebola otvorená, ale pred obradom musel muž pozrieť - do svedčiť, že v truhle je svokor, nie cudzia osoba a len potom sa truhla zatvorila. Dovtedy bol v mrazničke.

simona92101
24. okt 2023

@jana_eyre_2 ale toto sa nerobi ani v obradnej sieni ani xy dni po umrti hocikedy si niekto zmysli.kazde telo je ulozene v chlad.boxe,ak chcu aby sa telo vystavilo,podniknu sa urcite kroky na upravu,t.j bandazuje sa tvar aby sa usta neotvarali,zasivaju sa usta,nanasa sa makeup atd.ak sa najprv dohodli ze nechcu,tym padom sa to nespravilo a teraz je uz neskoro..

trinityf
24. okt 2023

Tu nieco nehra. Ved z kazdeho mrtveho tela po smrti vytekaju tekutiny, to je prirodzene. Ale dat telo vo vreci do rakvy? To je zvlastne. Aj moja stara mama bola zaliata vodou a pekne ju do truhli upravili a obliekli, ze vyzerala akoby spala.

janulik2008
24. okt 2023

@simona92101 s tým napr súhlasím s tebou. Keď som chodila na ZŠ do deviateho ročníka tak tragicky zahynul riaditeľ a na pohrebe tiež truhla nebola otvorená a netuším odkiaľ som sa dozvedela že kvôli tomu, že nevyzeral dobre ( padol z veľkej výšky). Tuším to bolo "želanie" jeho rodiny aby nebola truhla otvorená, aby si ho ľudia pamätali keď ešte žil ... a po rokoch vlastne myslím že spravili dobre. Hoc si nepamätám aký hlas mal, ale ako vyzeral si pamätám 😉

zmrzlinka2021
24. okt 2023

@jana_eyre_2 Je to tak. Niekto musí podpísať, ze v truhle leží dotycná a telo nie je zamenene

ajko2011
24. okt 2023

@danka2009 máte právo ju vidieť. Môj otec vlastní pohrebnú službu a teda truhla je zatvorená len v prípade, že ide o autonehodu. To, že bola naliata vodou a vytekajú z nej tekutiny je, žiaľ, normálne. Každé telo vedia upraviť tak aby truhla otvorená byť mohla. Vo vreci ide do truhly v prípade, že ide o autonehodu alebo o zrážku s vlakom a podobne....proste keď je telo zdevastované a nie pokiaľ človek "normálne" zomrie.

anna777115
24. okt 2023

Do,truhly vo vreci sa dáva telo, len keď má nejaké devastačne zranenia, napr po autohavárii,keď je roztrhané atď.Za normálnych okolností má byť v truhle normálne uložený zosnulý.Hodit,do truhly mŕtveho vo vreci mi príde úplne neetické.

kiki68
24. okt 2023

@danka2009 Moja teta musela ist ako kratko pred pohrebom ist prave v krematoriu stotoznit svojho muza, brala moju mamu so sebou, aby to zvladla. Tiez nechceli vystavit uja, zomrel na rakovinu. Tak neviem ako to je teda v takomto pripade. Ale vyzeral normalne, tak neviem co sa tu muselo stat, je mi to luto. Asi by to to nechala tak

jana_eyre_2
24. okt 2023

@simona92101 to mi je jasné, lenže ja píšem o skontrolovani, či sa nestala zámena zosnulého..
@zmrzlinka2021 presne tak som to myslela..