Máme právo vidieť svoju starú mamu a mamu pred pohrebom?
Ahojte , chcem sa opýtať zajtra budeme pochovávať starú mamu, ide na kremaciu, keď sme boli včera vybavovať pohreb tak sa nás pýtali, či chceme aby pri obrade mala stará mama otvorenú truhlu, zhodli sme sa na tom že nie, chceme si ju pamätať takú aká bola , lenže dnes prišla zo zahraničia starej mamy najmladšia dcéra, ktorá chcela vidieť pred pohrebom jej matku ( našu starú mamu) ale v pohrebnej službe povedali že jej ju neukážu , lebo zo starej mamy prepáčte ale vytekajú telesné tekutiny keďže bola zaliata vodou a bola z nemocnice z márnice k nám na cintorín do márnice prenesená v patologickom vreci a aj do truhli bude vložená v tom vreci, neviem možno sme len momentálne citlivý a vidíme veci inak ale keď sme starého otca pochovávali a tiež bol zaliaty vodou tak mohol mať počas obratu otvorenú truhlu a nebol v žiadnom vreci , príde mi to veľmi neetické zo strany pohrebnej služby a myslím že máme právo vidieť svoju starú mamu a mamu pred pohrebom , môžete mi povedať prosím na to vás triezvy názor? Dakujem
@mandarinka555 zaliata preto, lebo organy (pecen a tak) uz nefiltrovali krv. Telo sa naleje vodou, ktora vyteka cez kozu von… este za zivota… je to hrozny pohlad. Co po smrti, neviem, ale svokor mal tiez otvorenu truhlu.
Poznám majiteľa pohrebnej služby.... tekutiny vytekaju takmer z každého tela... povedal mi to ked chystal do truhly príbuzného po ozaj ťažkej autonehode... akurát povedal ze ho môžeme vidieť až keď bude mať všetko hotové lebo to nie je pekný pohľad. Vo vreci v truhle pochovával akurát keď bolo telo uz vo vyššom štádiu rozkladu a počas korony ...
Akurát príprava tela do truhly je spoplatnená.
Ako keby to bol môj príbuzný určite by dom trvala na tom nech ju upravia a ukážu... záležalo by mi na tom aby bolo o telo postarané ako sa patri
autorka príjmi moju uprimnu sustrast.
vec sa má tak. rozklad tela nastáva pár hodín po smrti. telo je potrebné odvodniť, to je proces, kedy sa do niekoľkých častí tela zasunú kovové tyče a cez tie preteká balzamovacia látka do tela, ktorá vyplaví z tela tekutiny ( pre silnejšie žaludky je tento proces aj na youtube) istým spôsobom ho to zakonzervuje na čas do pohrebu. následne je telo uložené do chladiaceho poxu a v den pohrebu sa zosnuly už iba upraví.
ak ste uviedli, že nechcete otvorenu rakvu, tento uvodny proces prešvihli. telo musí tymto procesom prejst bezprostredne po smrti a pitve. ale je zvláštne, že hovoria o ulození tela v čiernom vreci. väčšinou sa rieši oblečenie pre zosnuleho, v ktorom je uložený do rakvy. nepríde mi to etické, pokial viem, takto sa riešili posledne rozlučky iba počas kovidu.
@simona92101 čo to rozprávaš...môj starký ležal doma. celý čas ako zomrel až do pohrebu ležal v obývačke. A žiadne nafúknutie neprišlo, ani zmena tváre.
všetci sme stáli okolo truhly keď ju zatvárali a bežne chodili pozerať aj susedia, kamaráti, rodina - každý kto chcel. za tri dni sa tam vystriedalo ľudí....ako na dedine.
v súčasnosti hneď dávajú ľudí do mraziaka kde je poriadna zima tak aké tekutiny?
mama zomrela v piatok - vraj a pohreb v utorok... prišla studená ako ľad.
ešte som ju hladkala po líci pred zatvorením truhly... 😢
@deti95060810 kolko dni lezal doma?mi chces povedat,ze telo sa ani po tyzdni nezmeni,ked je doma vystaveny v izbovej teplote??
Rozpravam,pretoze byvaly partner ma pohrebnu sluzbu,cize upravuju aj zosnulych,tak hadam vie o tom viac ako bezny clovek..a je rozdiel,ked clovek v nemocnici zomrie na vaznu diagnozu,nadopovany naliaty infuziami,liekmi, ako ked zomrie doma.
Dava sa do chladu,nie do mrazaka,to nieje kura ze tam zamrzne na kost
@simona92101 nemenilo by sa, keby bolo správne uskladnené
@simona92101 domy smútku sa stavali v 70.,80. rokoch, dovtedy boli len v mestách a na dedinách boli napr. marnice, kde sa zložil nebostik, keď v dome nebolo miesto pre živých, nie ešte vystriet mŕtveho, tak keď zomreli viacerí naraz, ti museli byť v dome a v lete sa s pohrebom poponahlalo▪️
@simona92101 pohreb sa robil na 3 - 4 deň...bolo to na jar, a ako tu niekto písal - kedysi neboli domy smútku s chladiacimi boxami. Každý ležal doma - zvlášť ak aj zomrel doma.
P. farár prišiel k nim domov a začal sa pohreb z domu. A išlo sa do kostola, a na cintorín... nebožtík bol na koči a koč ťahali kone...
@simsalabim Ďakujem. Ale cez kožu? To počujem prvý krát...myslíš akože cez póry?
Asi ide o to ci bolo telo dovtedy uz v mrazaku. Ak hej tak sa mrazom voda rozpina a ladovy krystal prepichne uplne kazdu jednu bunku ktore potom vytecu viac menej naraz ked teplota stupne a nieje cesty spät ( vela stastia zufalcom co sa davaju zmrazit s nadejou ze ich zas rozmrazia)
@julia_a_romeo no zjavne nie, mojej mame babku neukazali
@mandarinka555 zrejme cez pory... proste cez kozu. Hlavne nohy... pyzamo mal uplne mokre, papuce mohol iba gumene slapky, len sa postavil a kaluz okolo neho... vies si predstavit postel a paplon. Nastastie to netrvalo velmi dlho.
@simsalabim Strašné...Mojej maminke tiež odchádzali postupne orgány, napokon zlyhalo srdce, ale nebola vôbec...Bola som pri nej ešte aj keď ju sestrička umývala pre pohrebnú službu😢
Pohrebna sluzba by ju prebrala.a.ihned po prevoze mrazila alebo balzamovala ak by ste sa dohodlli na vystaveni.kedze ste vystavenie nechceli manipulovali s nou iba prepac teraz za vyraz ako s biologickym materialom..ja uz by som na tom poslednom pohlade netrvala... uprimnu sustrast.
Tu niečo nehrá....buď autorka nepíše alebo nevie celú pravdu,alebo niečo nie je ok v pohrebnej službe.
Stará mama umrela na pľúcnu fibrozu... ešte som sa s takýmto nič nestretla aby zosnulého uložili do rakvy vo vreci , príde mi to stále neetické , neľudské ... rozumiem že ak sme nahlásili že ju nechceme vystaviť tak nám ju nebudú balzamovať atď, ale včera nám ešte povedali že máme jej doniesť veci ktoré chceme aby mala v truhle , keď sme im dnes tie veci doniesli tak povedali že nám ju nebudú môcť ani obliecť lebo že sa to nedá, nerozumiem tomu ako je možné že po 3 dňoch od jej smrti není možné ju obliecť ? Mimochodom stará mama mala 61 rokov... jeden deň povedia tak druhý deň onak jedine čo sme chceli a chceli zveriť do rúk našu milovanú starú mamu aby jej posledná rozlúčka bola uctihodna a nie aby s ňou zaobchádzali takto...
@danka2009 obliekat zosnuleho by sa malo co najskor po umrti,kym telo nestuhne.potom je velmi tazke s nim manipulovat a casto krat sa oblecenie musi rozstrihat aby bolo mozne aspon z predu navliect,alebo nebolo mozne ani topanky obut,tak sa ulozili vedla do rakvy.
@danka2009 asi by som zmenila pohrebnu službu... alebo nasla niekoho z rodiny co sa pozrie ci je to ozaj tak zle...
@simona92101 bratranca po ťažkej autonehode v piatok dostal pohrebak až v pondelok po pitve a v truhle vyzeral akoby spal ... myslím ze vela robi aj prístup pohrebnej služby, ochota....
@danka2009 a keby si zavolala do inej takejto spoločnosti a spýtala sa ich na názor? Mne sa z toho čo píšeš najmä nezdá to, že mi príde akoby si neuvedomovali aké bolestne to pre vás je.. oni by mali byť profesionáli a mali by vedieť dostatočne vysvetliť a citlivo pristupovať..
@danka2009
Ahoj,
v prvom rade prijmi moju úprimnú sústrasť.
Skúsim vecne a polopate.
Všetko, čo tu bolo spomenuté, je vlastne pravda. Ľudské telo po smrti prechádza mnohými procesmi, ktoré sa snažíme spomaliť tým, že telo umiestnime do chladu. Z tvojho opisu mi vychádza jediné - niekde nastala chyba.
Trvala by som na tom, že ju chcete vidieť. Aspoň niekto, kto zvládne možno nie príliš príjemný pohľad. Videla som mnohé pitvy a aj z čistej patofyziologickej logiky mi na tom celom niečo nesedí.
Aj keď babičke už nepomožete, možno pomôžete niekomu, kto si môže zvoliť inú pohrebnú službu.
Prajem veľa sily v tomto ťažkom období.
@danka2009 obliecť telo sa musí to určitej doby,potom je už veľmi ťažké manipulovat s ním.
Ale nerozumiem celému.
Buď nám ty nehovoríš celú pravdu alebo niečo nesedí v pohrebnej službe. Lenže ani pohrebaci si nedovolia len tak nakladať s telom zosnulého,ako sa im zachce.
Napr.babka a ocko zomreli doma,umyli sme ich, obliekli,zložili ruky atď,kým prišla pohrebná služba,už ich potom oni dali do truhly a chladničky. Mamka a dedko zomreli v nemocnici,išla som tam už so šatami a obliekali ich už v pohrebnej službe,ale tu sme buď hneď volali my alebo nemocnica.
Či po ťažkej chorobe alebo nech by bolo čokoľvek,vždy sme ich mali v otvorenej truhle. Často chodím na pohreby spievať,atď. A zosnulí sú málokedy zatvorení,to už je naozaj skôr devastacny úraz,či vyslovene iba želanie pozostalých,kt.pred obradom strávia so svojim blízkym chvíľu sami,potom truhlu nechajú zatvoriť pred verejnou rozlúčkou. Ale telo sa dá aj po pár dňoch "obliecť",akože,upravia ho v truhle a vedia jemne tvár zakryť závojom.
Preto je to celé divné.
Ahoj, no ako to nakoniec dopadlo

@danka2009 uprimnu sustrast.
Ja som trvala na zatvorenej truhle.
Mna sa viac krat pohrebna sluzba pytala ci chcem vidiet zosnulu. Aj ked telo doviezli do domu smutku...
Tiez isla na kremaciu.