icon

Mať dieťa okolo 40-tky - názory zo života

veronkaj
16. dec 2010

Viem, že sú tu témy mamičky 35 a podobne ale v mojom okolí čo mám kolegyne a známe sme zhruba vo veku 36-41 rokov sme skoro všetky znovu vydaté a túžime po dieťatku. Naši manželia sú bud o pár rokov starší alebo v našich rokoch a nie všetci sú zato.

Prosím ak môžete a myslím, že tým prispejeme aj ženám, ktorých sa táto téma týka napíšte sem len svoje názory na to čo si myslíte o tom, keď ženy okolo 40 majú dieťa a ich partner tým pádom tak do 45 rokov? Názory na nete sú rôzne ale ak môžete napíšte vlastné skúsenosti alebo okolia, práce.
Väčšinou takéto páry buď už majú svoje zázemie, finančne na tom dobre a odrastené deti alebo naopak sú presne na tom ako iné mladé rodiny, majú úvery lebo museli vyplatiť bývalého partnera, iné vyhliadky v práci do budúcna a pod.
Mám na mysli niečo v tom zmysle:
- prečo ste sa rozhodli mať dieťa alebo sa stalo
- ako dieťa prijal partner, deti, rodina, práca, okolie
- ako ste zvládali tehotenstvo, starostlivosť o miminko
- váš návrat do práce resp. nové pracovné miesto
- vzťah medzi dieťaťom a rodičmi
teda nie úvahy ale ako to je.

ďakujem vopred za všetky odpovede aj za ženy, koré sa rozhodujú plánovať dieťatko alebo keď sa stalo či si nechať dieťatko.

mogaa
28. apr 2018

Treba brať do úvahy aj riziko či budem vedieť dieťaťu zabezpečiť určitý štandard pri výchove...napr. ak budem mať študúceho puberťáka a ja vek nad 55 a prídem o prácu. 30-40 ročný si prácu nájde hneď, prípadne zoberie akúkoľvek prácu, ale ak príde o prácu človek po 55 má problém nájsť vhodnú prácu, toho nezoberú ani do výroby lebo nestíha tempo....človek ostane bez práce, dôchodok ďaleko a doma stredoškolák ktorému treba platiť internát, obliekať ho, zabezpečiť mu stravu....Nehovoriac o tom, ak má stále aj hypotéku.

blairgossip
28. apr 2018

@bolavyzub No len vies dnesna doba je taka ze v 20 si na vysokej, a nie robis deti. Ja aom na vysokej a skoncim ju v 24, kym porobim vsetky atestacie atd budem mat mozno aj po 30, takze na dirta tam neni kde cas. Nie kazdej snom je mat rychlorycglo deti ale napr mat vysnivanu karieru, a potom ak niekoho spozna a ma konecne cas tak sa to moze stat. Ano , je pravfa ze okolo 35 je uz ritikovejsie, ale niekzore zeny zistia ze dieta ani nechcu a budu si dalej budovat karieru.. Nikdy nikto nevie, co sa stane.

dai
28. apr 2018

@mogaa tak treba brat dp uvahy ze tie zeny co studuju a robia karieru maju aj slusne cv a obycajne aj dobre zarabaju na rozfiel od nevystudovanych mladych zien s niekolkymi detmi - zial na take naozaj maloktori zamestnavatel caka... ak zena rodi po tej 35ke velakrat ma fajn postavenie, zabezpeceny zivot a pod. ... ja sa snazim zit tak abu som nebola zavisla od statu a mala take vzdelanie a skusenosti ktore mi dovolia prinajhorsom pracovat aj na volnej nohe..

eliska13
28. apr 2018

@bolavyzub ja si myslím, že toto je generácia, ktorá to bude brať úplne normálne, že rodičia sú starší.Ved už extra rozdiel medzi tym, že žena porodi v 35, 37 a 41 r nie je.Ludia sú rôzni netvárim sa,že nevidím, že moji rodičia tiež zostarli majú 60 r, ale sú aktívni nemajú choroby a kľudne si viem pri nich predstaviť 20 r dieťa🙂
Choroby majú už aj 30, 40 r riziko je vždy.Zivot je nevyspytateľný, ale ja som sa toho tiež zľakla, že vek....ja v okolí ani nemám ženu, ktorá porodila do 30 tky a momentálne boom 37, 39r. asi 6 známych tak porodili deti.U nás je stále nejako zaužívané, že človek v 60 akoby patril do starého železa a je mi z toho smutno.

eliska13
28. apr 2018

@mogaa myslela som, že iba ja tak vidím všetko čierne, ale ty si ma kúsok predbehla🙂Podľa mňa, keď plánujem dieťa v prvom rade pozerám na záväzky, prácu...nikto nevie či v 55 r nebude dediť, zbavi sa hypo nevymeni dom, byt za menší....nenájde si lepšiu prácu, neodíde do zahraničia vypichla si snáď to najhoršie čo môže byť prísť o prácu a už nebude súci ani za pás. ....rôzne sú možnosti, keby tak každý rozmýšľal fakt ľudia popri hypo ani nemajú 2 deti.
veď koľko je rozvedených, slobodných mám, ktoré celý život samé vychovávajú deti same.

dai
28. apr 2018

@bolavyzub tak ber do uvahy fakty - pred 25 rodi aktualne 5%zien, viac ako 50% ma prve dieta nad 30 rokov... vek dozivania zoen statisticky ked chces zovseobecnovat je 79 rokov, predpoklad je ze nasledujucich 15rokov sa predlzi o dalsich 5 rokov - statisticky... cize ked porodi v 45ke tak statisticky zomrie ked jej dieta bude mat 39 rokov - statisticky uz naozaj vek kedy by sa clovek mal o seba vediet postarat😉 tolko k statistikam....a zial naozaj vacsina ziem pre25kou je nevyzreta ( dnes nepracuju zeny od detstva, nie su vychovavane na vydaj v 16tich a rodenie deti ako v minulosti...) - dievcata si uzivaju, cestuju etc... po tej 30tke prichadza pocit dozretia, velakrat konecne aj ta tuzba po rodine... nikto nedokazal ze vajicka su menej kvalitne - je ich akurat menej - aj ked aj toto je indivindi...
Neudem sa s tebou hadat ale pride mi scestne porovnavat babku zodratu 50tnicky spred 30tich rokov a dnesne 50tnicky...

dai
28. apr 2018

@eliska13 ako pre mna je zarazajuci argument ze deti sa budu hanbit za starych rodicov - a teda aj dost smutny... velmi zla a povrchna vychova to musela byt ak sa decko hanbi za vek rodicov☹
Druha vec - svoje prve dieta som porodila kratko pred 30tkou - v jej triede som najmladsou maminou... v triede syna patrim medzi lepsi priemer, v triede mladsieho syna budem asi patrit medzi starsie maminy ale urcite nie nejak zvlast stara...

eva112014
28. apr 2018

Povedzme si aj pravdu, že telo 20-25 ročnej ženy je vitálnejšie na pôrod ako to isté telo 40-45 ročnej.Mám známu, ktorá rodila v 23 a aj ako 42 ročná.A sama priznala, že je to oveľa ťažšie, ba aj s trpezlivosťou aj s nervami.A viac sa o to dieťa strachuješ....., pritom už toto má tretie.Sranda bola taká, že o 2 roky neskôr rodila jej dcéra.😃

eliska13
28. apr 2018

@dai u syna v triede je 10 r chlapec, ktorý má 63 r otca, ale nie každý 63 r je dedko.Mne sa zdá, že ten syn ho tak mentálne fyzicky drží a vôbec nikto ho neberie, že je starý.Podnika, robí turistiku stále nejaké výlety grilovačky mne sa to páči práveže často ľudia, ktorým deti odrastu spohodlneju a už je papucova kultúra a prídu mi starší ako v skutočnosti sú.Je to asi povahou chuťou k životu iste treba všetko zvážiť pre a proti..a rozhodnúť sa.
Moja mama žije stále niekde v starých časoch kedy idú ženy do dôchodku v 52 r a ženy rodili okolo 20 r minule som s ňou mala výmenu názorov a tak trocha chápem pre ňu je zvláštne, že má niekto dieťa v 37, lebo voľakedy by ten človek už o 15 r isiel do dôchodku.Krstna rodila v 32 r a na tú dobu už bola stará rodička.Vsetko je posunuté čo narobime

mogaa
28. apr 2018

Dai tak ti držím palce, aby si nebola v život prekvapená...Ja sama mám cez 40, slušný cv a sama vidím že slušnú prácu je už teraz problém zohnať, vek jednoducho nepustí...Predchádzajúca prax je určite dôležitá, ale ak sa na rovnakú pozíciu hlási 35 a žena pred 50tkou, ver že zoberú 35. Ale samozrejme záleží aj od profesie - taká učiteľka si nájde prácu vždy, práca v štátnej správe je o známosti, v bankovníctve a súkromnej sfére chcú kolektív skôr omladiť. A vek jednoducho nepustí ani čo sa týka zdravia. Nemám nič proti maminám čo rodia po 40-tke, ale nie aby to bola prvorodička. Problém nevidím v tom veku ked má žena 40, ale ak bude mať napr.55-58 a dieťa 15 a príde napr.ten vážny zdravotný problém alebo strata miesta. Ak nemá dieťa staršieho súrodenca ktorý môže vypomôcť, má smolu...

eliska13
28. apr 2018

@eva112014 nemôžeš porovnávať výchovu jedného dieťaťa v 25 a tretieho v 42🙂povinnosti práce pribuda....casto si ženy vo vyššom veku tie deti vychutnávajú,, lebo vedia, že už to bol malý zazrak.sú domasedky, ktoré sa deťom nevenujú v mladom veku a také isté by boli aj ako staršie rodičky.Podla mňa nejaký temperament, fyzičku má človek dane, tak nebudem si robiť 3 deti, keď pri prvom som nevládala.

jonas17
28. apr 2018

noo, ja som prvé rodila mesiac pred 19 rokom a posledné o 20 rokov neskor..čo sa týka pôrodu úplne všetky tri rovnaké, bez epi, s bolesťami dve hodiny. Najlepšie sa mi vychováva posledné dieťa. máme dom, dve autá, peniaze na účte,úplne inak prežívame vzdory, truc a účenie. mámeviac trpezlivosti,, viem si užiť aj uspávanie, nie som nervozna, že dieťa večer vymýšla, lebo viem, že to raz skončí a bude mi ľuto. tak som si užívala aj nočné kojenie,( 3,9roka to trvalo ), nesťažovala som sa, lebo som si uvedomovala, že to raz skončí..tak isto škola, učenie, mám viac trpezlivosti, lebo viem, že sa mi to raz vráti...nemusíme uťahovať opasky, mám dovolenky aj letné aj zimné viackrát v roku, lebo sme zabezpečení...mám 46, muž 51..sme aktívni, športujeme, sme už asertívni, vieme si povedať svoj názor v škole, u lekára ( čo sme ako mladé uchá mali problém) , za mna samé výhody :D ..už len neochorieť a byť v kondícií dalších 20 rokov 🙂. aj keby sme prišli o prácu, máme zásoby, toho sa nebojím..no a moji rodičia sú pár rokov po 70-tke, aktívni , zdraví, plní života, tak verím, že takí budeme aj my 🙂

eliska13
28. apr 2018

@mogaa otca, starých rodičov, krstnych nikoho nemajú?Nechcem byť hlúpa ani drzá, ale človek pred 60 roku by už mal mať niečo našetrené, keby sa niečo stalo.

ludka007
28. apr 2018

Ja som skoncila VS v r. 2000, vydavala som sa v 2014 a vlani v septembri sa nam narodila krasna dcerka. Mala som 40 rokov a 2 mesiace. Sme stastni,vsetko je v poriadku,malu si uziva cela rodina a ak by sa nam podaril este surodenec, tak kludne 😊 makala som v praci 17 rokov,manzel 15 (je mladsi),mame vytvorene zazemie a co to na ucte uz aj pre malu. A velmi sa nezatazujem co bude ked bude mat dcerka 16 rokov... budeme sa snazit dobre ju zabezpecit a ma okolo seba milujucu rodinu. Sme spokojni 😊

mogaa
28. apr 2018

Eliška13 no ak dobre počítaš, tak starý rodičia budú mať okolo 80rokov....Jasne že človek pred 60 má nejaké úspory, to dieťa by isto neumrelo od hladu ale ak máš pred 60tkou stať sa môže čokolvek, dávno môžeš byť rozvedená, vdova, manžel na ID, u teba zdravotné problémy.... Generácia našich rodičov odchádzala na dôchodok 55-60rokov. Mnohí pomáhali svojim deťom nielen s vnúčatami,ale aj mladým rodinám finančne. Ja osobne si nemyslím že pri našej generácii ktorá má ísť do dôchodku vo veku 65rokov bude veľa ľudí ktorí budú schopní do takéhoto veku pracovať. Veľa ľudí bude bez práce alebo na ID. Ja nikoho kto má dieťa v staršom veku neodsudzujem, ale za seba nie.

dai
28. apr 2018

@mogaa nemyslim ze budem prekvapena - sama prijimam zamestnancov a vek urcite nie je to co rozhoduje - prijala som uz aj 55rocnu ucitelku do sukromnej it sfery lebo tam sedelo vsetko co som hladala... a dari sa jej super. Uprimne - ja si tiez toto moje tretie uzivam najviac, som omnoho trpezlivejsua ako pri prvej, dlhsie vychadzky, usporiadanejsi den- stiham nejak vsetko a ako tu uz bolo spomenute - mame financne zabezpecenie na dobrej urovni, ja sa napr. Naspat do prace chystam len keby nieco, inak rozmyslam nad vlastnymi projektami - a tiez to vidim tak ze to co uz mame v pripade najvacsej nudze vieme predat, ist do mensieho prip. Do lacnejsieho mesta/ miesta a zo zvysku kludne zit...
Moji rodicia inak isli do dochodku v 62 rokoch ... neviem ktora generacia isla v 55tich ( moja mamina ma 3 deti..) rodicia mi financne od skoncenia vs nepomahali, pomahali s vnucatami... poznam ale aj rodiny kde ani takato pomoc nebola a kludne tie rodiny zili ( my jej tiez uz mame pomenej - su aj ine alternativy )
Pre mna pises velmi negativne - beriem statistiky ( statisticky zivot nezije ale pravdepodobne nikto z nas...) - ale ako som uz pisala - aj tie statistiky su omnoho pozitivnejsie ako tvoj pohlad na svet...

bolavyzub
28. apr 2018

veď hej, žena si to materstvo možno užije aj lepšie v 40-tke (ako ktorá, niektorá výrazne horšie). Len toto nie je najpodstatnejšie (z môjho pohľadu absolútne nepodstatné). Ide o to, ako si to svoje detstvo, resp, svoju mladosť užije to dieťa (so starnúcimi, chorľavejúcimi rodičmi). Aj keď tu sa asi nezhodneme, lebo vidím, že to starnutie a chorľavenie sa nejako nepripúšťa. Resp. sa nepripúšťa, že by to mohlo byť pre dieťa zaťažujúce (dokonca argument o hroznej výchove, kedy sa dieťaza rodičov hanbí).
Ale máte iste pravdu, že o pár rokov už na rodičovských združeniach budú všetci rodičia skôr starší a tí mladí sa budú vymykať z normálu.

mircalla
28. apr 2018

@bolavyzub A preco to teba trapi, aki rodicia budu na rodicovskom? Podla mna ta do toho nic nie je. Ci je nejaky dovod, preco by ta malo zrat, ze ma niekto deti vo vyssom veku?
Argument, ze dieta sa za rodicov hanbi kvoli veku - nuz chapem, ze pri nazoroch ake mas mozu byt neprijemne narazky spoluziakov, ktori su vedeni takymi rodicmi, ktori maju predsudky a potrebu do vsetkoho pchat nosat a riesit, ale pevne dufam, ze vek nie je dovod, preco by sa malo dieta za rodicov hanbit kvoli veku.
Hanbit by sa mal skor niekto iny.

bmuller
28. apr 2018

@eliska13 to mas asi pravdu - ak ludia vedia, ze si mozu dovolit byt stari, tak sa takymi aj vacsina z nich stane... pohodlnost je silna vec, co si budeme hovorit... naco udrziavat stihlu postavu, kondicku, rozhlad... ale ak som starsia mama ci otec mladeho cloveka a chcem si to uzit, tak je v zaujme mojom aj dietata na sebe stale makat...
ale k teme - akoze nikto nevravi, ze mat dieta v 40tke je to najidealnejsie alebo sa natahovat, ze je to lepsie ako v 25-30tke... ale ked sa podari, rozhodne je to fajn 🙂

bolavyzub
28. apr 2018

@mircalla, upokoj sa a buď taká láskavá, neútoč na mňa. Neuveriteľné, čo ty vyvodíš o človeku a ako agresívne sa správaš celkovo na tejto stránke. Mňa nežerie to, že niekto má dieťa v staršom veku. Doprajem každému zdravé a spokojné dieťa.
Taktiež čítaj ešte raz, nikde nepíšem, že dieťa sa za rodiča hanbí (hoci aj to sa môže vyskytnúť, že sa bude cítiť trápne ak je starší rodič oproti spolužiakovým rodičom), skôr som menovala to, že dieťa cíti, že rodič už nie je najmladší. Ale to je jedno, myslím, že my dve by sme sa určite neporozumeli.

mircalla
28. apr 2018

@bolavyzub Ja pisem uplne pokojne. Tieto malomestiacke nazory tu citam pomerne casto. Takze je to len opakovanie toho, co som si uz x krat precitala a som imunna voci tomu, ze by ma to vobec vzrusovalo. Vzdy sa najde niekto, kto to vypusti, tak isto sa najde niekto, kto spomenie, ze rodicia budu stari, ked bude stuzkova. Je to natolko stupidne, ze sa nad tym ani neoplati rozculovat.
Mas uplnu pravdu, rozhodne by sme si neporozumeli.

mircalla
28. apr 2018

A prepac, stale nechapem, preco by sa dieta malo citit trapne kvoli veku rodicov. Ak sa tak citi, tak je potom nieco zle s vychovou samotneho dietata. To je ako citit trapne aj za to, ze ma rodic nadvahu alebo nejake postihnutie. OMG

romina1912
28. apr 2018

Ja som sice rodila ako 26 rocna ale moj partner mal 38, nase prve dieta. Vobec sa neciti stary, skor by som povedala ze je viac hrdy ze je otcom. Malej sa venuje, stiha behat okolo nej . Teraz ma 40 ja 28 urcite chceme viac deti ale neda sa to naplanovat 😏 to skor ja panikarim ze nestihnem dalsie 2 deticky ktore by som este chcela. Ak sa zena citi byt este mamou v 40 alebo doteraz len nemala stastie na partnera ci nedarilo, tak preco nie. My zijeme v zahranici a mam pocit ze tu je viac starsich mamiciek a nikto sa nad tym pozastavuje. ☺

dai
29. apr 2018

@bolavyzub vidis... pre teba nie je dolezite ako si zena uziva materstvo🙂 podla mna je to pre spokojnost a spravnu vychovu alfa a omega 🙂 lebo co vychova nervozna, nevyspela matka? Ako prezije detstvo dieta rodicov hadajucich sa kvoli existencnym problemom? Netvrdim ze takto vychovava kazdy mlady ale je to taky isty o nicom argument ako tvoj o starobe 🙂 skus trosku pozerat okolo seba a nesud len podla seba - ja som teraz na maratone videla tolko ludi okolo 70tky v lepsej kondicke ako kopu 20tok tlaciacich kocik...
A stojim si za tym ze ak by moje decko malo sa za mna niekedy hanbit kvoli veku tak ja sa budem hanbit za svoju vychovu... jasne ze vo vychove ma kazfy ine ciele 😉

mogaa
29. apr 2018

Dai ja vôbec nie som negatívny človek, len sa na to pozerám reálne a zvažujem reálne situácie ktoré sa môžu stať. "Dieťa" potrebuje rodičov min. do 18-tky, teda pokiaľ bude schopné sa samo o seba postarať. Je rozdiel či žena porodí v 40-tke alebo 45. Ženy odchádzali do dôchodku od veku 54rokov podľa počtu detí. Tých 54rokov bolo ak mala žena 3 deti a tie ženy by mali teraz okolo 70rokov. Viem to podľa mojej mamy. V 54-ke mala ťažkú mozgovú príhodu a odvtedy nie je sebestačná. Ale rovnako mám suseda (40-tnik)ktorý mal úraz s krvácaním do mozgu a následne epilepsie(takže ID), ďalšia suseda žena okolo 56rokov - už tretí rok onkologická pacientka, kolegyňa 46 mi zomrela na rakovinu....Štatistiky sú fajn, ale treba sa pozerať aj okolo seba, nie všetci ľudia sú od určitého veku zdraví a tak zabezpečení že by mohli okolo 60-tky ostať pár rokov bez práce. Ja som pozitívny človek ale rozdiel medzi nami je vek, som staršia a preto sa na niektoré veci pozerám inak.

veronkaj
autor
Autor odpoveď zmazal
mircalla
16. máj 2018

@veronkaj Mne to je srdecne jedno ako si sa citila

angelina1003
16. máj 2018

@veronkaj moj otec mal 54 ked som sa narodila a nikdy mi to neprislo divne.
@mircalla suhlasim ono to neni o veku a citit sa trapne kvoli veku mi pride divne....

eliska13
16. máj 2018

@veronkaj ale veď to je vek kedy teraz normálne ženy rodia 35 rokov.k čomu vedú tieto porovnávania diskusie?každý je iný niekto ustráchany, niekto optimista niekto chce v 23 rokoch, niekto po 40 tke každý nech sa zariadi podľa svojho zdravia, zázemia,túžby.

mary903
16. máj 2018

Ja so za NIE, ale je to len môj názor, ja chcem 40tku oslavovať a nie kočíkovať 🙂