icon

Mať dieťa okolo 40-tky - názory zo života

veronkaj
16. dec 2010

Viem, že sú tu témy mamičky 35 a podobne ale v mojom okolí čo mám kolegyne a známe sme zhruba vo veku 36-41 rokov sme skoro všetky znovu vydaté a túžime po dieťatku. Naši manželia sú bud o pár rokov starší alebo v našich rokoch a nie všetci sú zato.

Prosím ak môžete a myslím, že tým prispejeme aj ženám, ktorých sa táto téma týka napíšte sem len svoje názory na to čo si myslíte o tom, keď ženy okolo 40 majú dieťa a ich partner tým pádom tak do 45 rokov? Názory na nete sú rôzne ale ak môžete napíšte vlastné skúsenosti alebo okolia, práce.
Väčšinou takéto páry buď už majú svoje zázemie, finančne na tom dobre a odrastené deti alebo naopak sú presne na tom ako iné mladé rodiny, majú úvery lebo museli vyplatiť bývalého partnera, iné vyhliadky v práci do budúcna a pod.
Mám na mysli niečo v tom zmysle:
- prečo ste sa rozhodli mať dieťa alebo sa stalo
- ako dieťa prijal partner, deti, rodina, práca, okolie
- ako ste zvládali tehotenstvo, starostlivosť o miminko
- váš návrat do práce resp. nové pracovné miesto
- vzťah medzi dieťaťom a rodičmi
teda nie úvahy ale ako to je.

ďakujem vopred za všetky odpovede aj za ženy, koré sa rozhodujú plánovať dieťatko alebo keď sa stalo či si nechať dieťatko.

marusia12
26. apr 2018

@sindas To, že dieťa nezváda jej chyba ten matky.Že ju mala po 40 s tým vôbec nesúvisí.

javorina25
26. apr 2018

narodila sa nam dcerka mala som 42 - najstarsí 19 - na stuzkovej sme mu boli mesiac po narodní malej ... a velmi chcel, aby sme tam malu vzali...
a viete co?
je to "to" najlepsie co nas postretlo.
a pyšní pojdeme na stužkoú aj jej.
A bez toho aby sme hanbili 🙂

zooeynka
26. apr 2018

Uplne najtrapnejsie su argumenty typu ze "budete stari na stuzkovej a rodicovskych zdruzeniach". To akoze mam brat ohlady na druhych a nebudem mat teda dieta vo vyssom veku"aby to nevyzeralo zle"??? Fakt ma maju trapit pomylene nazory druhych ludi na rodicovskom??? Zienky, niektore mate velmi pokrutene predstavy o zivote, nazoroch, sebavedomi...myslim ze to posledne co treba riesit je co si o mojom"starom vyzore"pomysli nejaka ina mamicka...omg!!! Tak ako ja neriesim ine matky, ved nech maju dieta kedy chcu, aj v 17 ak sa na to citia emocne aj financne, ale uprimne, kolke z vas su s tym istym partnerom od 20tky? Maloktore z nas stretli"toho praveho"v tak mladom veku(cest vynimkam), a mat dieta s nejakych trulom len aby som silou mocou rodila v 20tke je zufale - aj pre matku aj pre dieta.

petkajanka
26. apr 2018

@kvetinka75 20 ročné deti ??

ressankajanka
26. apr 2018

A to niektoré ženy nenapadlo, že možno sa pár pokúšal veľmi veľa rokov mať dieťa, až sa im to pošťastilo v neskoršom veku, prípadne až v ďalšom vzťahu? Občas človek mieni, Pán Boh mení 😉🤰

akynka
26. apr 2018

Mna mala maminka 38 rocna a mam najsamsuper rodicov ;)
Sestra mala malu rovnalo v 38 a vravi ze si to uplne inak uziva (pred nou ma dve pubertiacky)
Nepoznam sice nikoho kto mal v takom veku prve dieta ale myslim ze nieje naco cakat ;)

ressankajanka
26. apr 2018

@akynka Moja sesterka porodí 3. dieťa v 38 rokoch a veľmi sa na neho tešia 🙂🙏👶

zooeynka
26. apr 2018

@ressankajanka to su tie skostnatene zastarale nazory ze rodit co najskor...mne moji rodicia neustale prizvukovali aby som si najprv uzivala mladost, studium, vela cestovat, spoznavat svet a az potom priviest dieta na svet, ked uz budem mat nieco odzite, budem financne sebestacna a nebudem lutovat ze mi nieco zaujimave v zivote uslo(na rozdiel od 20 rocnych mamiciek). Moji rodicia mali deti v skorom veku a zrejme prehodnocovali ze teda mohli s plodenim este par rokov pockat. Som im za ich mudrost vdacna a zariadila som sa podla ich odporucani a veru nelutujem

kvetinka75
26. apr 2018

@petkajanka no ano, pretože pre rodičov to stále budú deti, ich deti a 20 roční keď budú študovať, nemusia mať taký príjem aby si dokázali všetko platiť. Stále bude treba ešte za nimi stáť. Nehovoriac o tom, keď vidím ako je to zo zdravým dnešných detí, môžu mať aj tie deti zdr. problémy, čo im možno neumožní tak skoro sa osamostatniť. Do tej 25-ky by som rátala s tým, že treba dieťa podporovať.

petkajanka
26. apr 2018

@kvetinka75 pre rodičov su stale deti ,ale väčšinou samostatne.

kvetinka75
26. apr 2018

@petkajanka samostatné možno, ale to neznamená že aj po finančnej stránke a to bude pre 60 a viac ročných asi najväčší problém (okrem zdravotného), mať stály príjem v našej republike, kým sa tie deti úplne nepostavia na vlastné nohy aj po finančnej stránke. Človek môže byť rád ak po 60-ke nemá žiadne vážne zdravotné problémy a prácu do ktorej môže chodiť. Dnešní 60-tnici možno ešte nie sú na tom tak, ako budú v 60-ke dnešní 40-tnici, ktorí sú pod väčším stresom.

ressankajanka
26. apr 2018

Tiež som po 20-tke zmizla z domu a starala sa o seba finančne sama. Dokonca dokým som bývala doma, často som zo svojho nakúpila rodičom, platila im nájom a podobne. Naše "deti" nám aj budú musieť pomáhať, pretože my už dôchodky mať nebudeme 😀

andula77
26. apr 2018

Som rocnik 1977 a moje 3 deti sa mi narodili az po 30tke. Najstarsi ma 9, stredny 6 a najmladsia 3. Vyhody a nevyhody, nie je to jedno? Neexistuje ziadny vzorec. Ano, mozno beriem vela veci vazne a byvam nervozna, ale to asi nesuvisi s vekom, skor s povahou. Ja si pri tak malych detoch ani nepripadam, ze mam 40, skor naopak. Aj moje netere (nad 25rokov) o mne hovoria, ze ja im nepripadam ako ich teta, ale to je asi tiez aj o postoji k zivotu. Osobne som po strednej odisla do zahranicia, urcite sa o mna nestarala mama....teda navarila napiekla vzdy ked som prisla domov a robi to aj teraz 😉

petkajanka
26. apr 2018

Moji rodičia sú 60-tnici ,obidvaja pracujú,sú aktívni,hocikedy si zoberú moje 4 deti aj na celý víkend.Hlavne by som neskatulkovala rodičov podľa tohto koľko majú rokov,v každej vekovej kategórii sa nájdu taký aj taký

siska53
26. apr 2018

@veronkaj ja som.sice mala deti v 35 a 37r.,ale mam v okoli kamosky ci zname,vo mali deti po 40tke. Vek u nich nevidno,z deti sa tesia,cakali zvacsa na toho spravneho cloveka. Ja strasne silno drzim paste,aby moja sestra sa tiez stala mamou,tento rok bude mat uz 39r.,ale ona ma mladsieho partnera. Ja to vidom tak,ze je to super,a keby drahy chcel a okolnodti to dovolovali,tak by som mala aj tretie a tiez by to bolo okolo tohto veku..hoc aj trraz,i ked mam 43..

z_schmidt77
26. apr 2018

@blbovina Ja by som nesla do spolocneho dietata. Mate obaja uz deti. Ale, ja, nastastie, nie som na Tvojom mieste.

liluska68
26. apr 2018

Ja môžem napísať len skúsenosť iných. Manželia dobrých 20 rokov, umelé oplodnenia a nič. Ich pohlavné bunky sa jednoducho nechceli. Tak začala adopcia. Svojho vytúženého bábätka sa dočkali až keď ona mala 43 a on 46. Malá bude mať 4 roky a je to jedna z najšťastnejších rodiniek. Starali sa o ňu od týždňového bábätka, aj keď sú už niekedy vyčerpaní, keďže malá je živel, nič by nevrátili späť a sú šťastní, že jej môžu dať pekný domov.

andulam
26. apr 2018

@dai
@tucniacka11 ja som sa len spytala,ci nad tym rozmyslate,nic viac,ja som nenapisala,ze by zeny po 40tke nemali mat dieta ani nic take.len ci take mate myslienky obcas.my s muzom mame 30rokov.ja mam casto myslienky okolo smrti(mam z toho traumu z detstva),ked som prisla na jeden moj zdrav.problem,hned mi behali myslienky v hlave,ktovie kolkych rokov sa dozijem a prepocitavala som vek malej,moj muz ma za take stale hresi.samozrejme keby som mala viac rokov a este nemala dieta z nejakeho dovodu vobec by som nad tym nerozmyslala a tesila sa z tehotenstva.
@tucniacka11 nechapem preco si hned taka utocna,ja som svoj nazor nenapisala,polozila som otazku,nie vycitku.mam pomaly 4r.dieta a dalsie dieta som chcela,az ked bude mala starsia,cize po 30tke.

dai
26. apr 2018

@kvetinka75 opat ako si vychovas tak mas - my sme 3ja surodenci a vsetci od 18tich z domu na vs - vsetci sme pocas vs pracovali, svadby si platili sami , byvame vo vlastnom bez prispevku zo strany rodicov, od cca. 25tich rodicom pomahame ( robime im nakupy, kupujeme veci do domacnosti, berieme ba dovolenky etc. ...)
Dufam ze vychovam tiez zivotaschopnych jedincov

henikav
26. apr 2018

Kazdemu vyhovuje nieco ine. Kto sa na to neciti, nech dieta vo vyzsom veku nema. My mame a velmi sa z malej tesime a veru keby sa este dalsie nejakou nahodou postastilo, aj ked uz neplanujeme, aj tomu by sme sa potesili. Mame o par dni 48 a 54. A keby som nemala pri poslednom porode problemy, este by sme sa na to dali znova. Argumenty ze ako budes v 60tke stihat a nebudes mat trpezlivost su o nicom. Teraz vladzeme a 20rocne dieta uz prebalovat ani nahanat na ihrisku netreba. Rady a rozum do zivota budeme vediet davat aj keby sme boli na invalidnom vozicku, pokial nas neskoli nejaky Alhzeimer. Kazdy vek ma svoje pre a proti. My uz mame nejaku stabilitu v zivote, mladi casto riesia este byvanie a existencne otazky. Starsi ine problemy, ale vzdy je na vsetko riesenie. Otazka je ci sa chce alebo nie.
Este tolko dodam, vycerpanych a nestihajucich, nervozne vrieskajucich po detoch 20tok som tiez videla viac nez dost, takze nie je vsetko len o veku

eliska13
26. apr 2018

@andulam ale to je tvoje prežívanie taká úzkosť strach mám to isté a práve preto som do ďalšieho nešla, lebo....tiež som počítala, že budem mať 64 rokov a dieťa na VŠ, čo, keď.....niekto to nazve zodpovednosť, strach niekto nerieši čo bude o pár rokov žije pre prítomnosť, každá sme iná.Ale, keby som mala 30 tak neváham🙂

mircalla
26. apr 2018

@veronkaj Absolutne neries, co si myslia zeny na modrom koniku. Pretoze tie, co mali deti skoro ti napisu, ze si stara, nebudes vladat a vzdy pride aj trapna vsuvka so stuzkovou. Druha polovica ti napise, ze je to super, je to individualne. Na nazory inych zien sa co sa tyka tohto uplne vykasli. Vzdy je to 50/50 a prispevky ako cez kopirak, zariad sa podla seba.

kvetinka75
26. apr 2018

@dai nie vždy je to len o výchove. Máš šťastie, že máš zdravé deti a že ani vy nemáte vážne zdravotné problémy. Máš zdravé deti, ktoré si môžu dovoliť študovať, pracovať. Zdravý človek zvládne všetko, aj sa osamostatniť bez problémov v mladom veku. Keď už raz máš dieťa s vážnymi zdr. problémami, už rozmýšlaš trošku inak - pozeráš sa na to inak. Ja som tiež od 18-tich samostatná. Na všetko som si zarobila sama ale keby som mala zdr. problémy ako majú niektorí maldí ľudia okolo mňa, neviem či by som sa dokázala tak drať dopredu a či by som mala a dosiahla to čo mám.

ivus32
26. apr 2018

Dievčatá tak ja som mala tento mesiac 39r. a som v 11tt.mám mladšieho manžela a s ním dcérku skoro 12r. , ale všetci sa strašne tešíme 😍 a vek neriešime

mogaa
26. apr 2018

Ja sa na to pozerám z vlastnej skúsenosti. Mama mala po 50-tke mozgovú príhodu. My "deti" sme už všetky pracovali, ale aj tak to bola ťažká situácia mamu po porážke rozhýbať, chodiť s ňou na prechádzky a pod. Sama vyžadovala starostlivosť, takže si neviem predstaviť situáciu že by sa mala ešte ona o niekoho starať. Preto si myslím že ak ide o prvé dieťa po 40-tke tak je to veľmi nezodpovedné voči tomu dieťaťu. Žiadny človek nemladne a ak prídu zdrav.problémy a rodičia sa majú starať o dieťa a nemá im kto pomôcť je to tragédia. Ak by ale dieťa malo staršieho súrodenca ktorý môže pomôcť prípadne zastať rolu rodiča, alebo niekto zo širšej rodiny, tak nemám námietok. Dnes mladým vypomôžu s deťmi starý rodičia ale o pár rokov budú zo starých rodičov stále pracujúci.

blbovina
27. apr 2018

@andulam Ahoj, ano, samozrejme, ze na myslim. Dokonca som to preberala so starsimi deckami a dohodli sme sa v pripade niecoho neocakavaneho v zivote, ze sa on postaraju.

blbovina
27. apr 2018
jazminn
28. apr 2018

@janinah ja to mám tiež tak presne a bojujem aj s triednou, ktorá by mi mohla byť tiež dcérou a ku všetkému je slobodná, bezdetná a pojedla všetkú múdrosť sveta....ale vlastná skúsennosť je vlastná skúsennosť a tú mi nikto nevezme a poradiť si treba dať...hoci som učiteľka!

spuntikmathiasko
28. apr 2018

Ja mam 3 dieta v 33 prve v 27 a moj nazor je, ze keby bolo s kym mala som uch mat v 25. Ja teraz ako 33 rocna vnimam, ze nevladzem tak ako 27 a nema to nic spolocne s tym, ci si dieta uzivam, vychutnavam atd., vycerpanie a “opotrebovanie” organizmu clovek neosere. Dalsia vec podla mna nejde o to, ci budem stara na stzkovej svojho dietata, ale aby som sa jej dozila a ak sa dozijem aby som tam vladala ist kedze neviem ako vo Vasom okoli, ale v mojom ked nic ine uraduje rakovina.
Skusenost kolegu: dlho nemohli mat deticky, nakoniec sa im podarilo ona 38 on 48. Vyteseni samizrejme, do roka ani nevedeli ako otehotnela druhy krat a radost tam sice bola ale sam priznal, ze uz aj velke obavy kedze medzi tym prekonal infarkt, jeho rodicia umreli, prvemu synovi v 4 rokoch diagnostikovali autizmus. Jej rodicia ako tak este pomozu, ale skor len so zdravym synom na autistu si moc netrufaju, plus u nej nastal problem po 40 zamestnat sa. Netvrdim, ze toto vsetko sa nemoze udiat 30tnikom ide o pravdepodobnost, ktora vekom rozhodne stupa a nik to nemoze popriet. Preto si kazda robte ako chcete a na co sa citite. Vasa vec, vase deti, vasa zodpovednost. 😉

bolavyzub
28. apr 2018

No veď ani nejde o názory, resp. posudzovanie ostatných (v prípade, ak má žena okolo 40-tky dieťa). Jasné, že je to život tej ženy, ostatných do toho nič. Ale treba si trochu pripustiť aj realitu. Iste, aj mladý môže zomrieť, ochorieť a starší bude žiť dlhšie a bude mať lepší zdravotný stav. Stáva sa aj to. Ale v živote to vo všeobecnosti funguje tak, že starneme, aj keď sa udržiavame. A čím sme starší, tým máme vyššie riziko choroby aj úmrtia (vyšší výskyt chorôb u 60-tnikov ako u 30-tnikov, bez debaty). Ako by ste reagovali na ženu v dôchodku, ktorá by povedala, že je taká istá ako v 40-tke? Ona sa môže cítiť vynikajúco, ale jednoducho už nebude mať takú energiu, pohyby, myslenie a pod.
Jediné, čo je dôležité pri tomto rozhodovaní je to, ako to môže vnímať dieťa, ktoré bude mať starších rodičov. Akú budúcnosť mu pripravujem. Mám rodičov okolo 60-tky. Už teraz sa o nich niekedy bojím, Vnímam to, že zostarli, až mi niekedy stisne srdce, lebo ich mám rada (pritom obaja ešte pracujú, hoc ocko už je na dôchodku a dá sa povedať, že sú obaja vitálni). Ale mám voči ním už určitý ochranársky postoj. Neviem si predstaviť zažiť toto niekedy v puberte.
Ja chápem všetky ženy, čo chcú mať dieťa v neskoršom veku, lebo ja som v podobnej situácii. Inak to beriem, ak to nemá byť prvé dieťa. Starší súrodenec je super a dodáva maldšiemu istotu aj v čase, keď sú už rodičia starí. Ak to má byť prvé (a jediné) dieťa, tam je to predsa len na úvahu.
A argumenty v zmysle, ako je žena po 30-tke už konečne pripravená a tá pred 30-tkou ešte nevyzretá, prídu mne osobne smiešne (aj keď iste, niektoré sú pred 30-tkou nevybúrené). Ale nerobme z toho pomaly cnosť, ako je to super, že nemá matku do 30, pubertiačku.
A tiež sa netvárme sa, že z hľadiska kvality vajíčok, spermií a celkovo ženského tela nie je vhodnejší na tehotenstvo mladší vek.
Nechcem posudzovať, lebo chápem túžbu po dieťati, len ma irituje tá samozrejmosť, s akou sa poukazuje takmer až na nevýhody rodenia v mladšom veku. Berme do úvahy aj fakty, nielen vlastné túžby.