icon

Medveď v Liptovskom Mikuláši: Regulácia alebo ochrana?

tundra
20. mar 2024

Zaujíma ma Váš nazor na populaciu medveda na Slovensku.

1.Ste za regulovany odlov, za učelom zniženia stavov populacie medveda a zvýšenie bezpecnosti v lesoch.
2.Som na strane ochranárov,medveda treba chranit.
3.Je mi to jedno,nechodim do lesa,nezaujíma ma to.

Ďakujem, za zdieľanie názoru.

skatloka
20. mar 2024

@zuzanazu85 pes by sa nemal pohybovat na volno na vzdialenost vacsiu ako 50m od svojho majitela a v pripade, ze majitela vyzve polovnik, ma prist v momente na povel, inak sa nemoze cudovat, ze ho odstrelia, bohuzial… a v meste urcite nie odstrelit, ale uz ked ho vraj “vyhnali” na pole medzi Zavazku a Ilanovo - tam uz mohli. Momentalne pokial viem, je tam zakaz pohybu, takze ziadne prechadzky ani nic podobne, co pises. Uvidime, ako to cele dopadne

zuzudrnda
20. mar 2024

@paradajkova toto presne jeden lesník spomínal,keď sa pýtal ľudí na prednáške,či videli medveďa v lese. Väčšina,že nie a jeho reakcia: keď chodite pravidelne do lesa, vás medveď určite videl.

lenkakravcova
20. mar 2024

@tundra k diskusii o tejto téme by sa mali vyjadriť len ľudia žijúci v regiónoch kde sa medvede vyskytujú.
Rozprávkari (a veľkí macomilovia) z BA resp iných miest žijú s medveďmi asi tak často ako zájdu do Zoo.

tundra
autor
20. mar 2024

@pribinak vo Švajčiarsku je limit na zber hub 2.kg na osobu,niekde menej,niekde trochu viac podla kantonu.V nasom kantone je naviac zakaz zberu od 1.do10. v kazdom mesiaci.

pribinak
20. mar 2024

@tundra to keby si videla čo robia romovia tak odpadnes
Driapu celé kríky čučoriedok a brusnic. Nič nenechajú a ešte aj tými starými hrdzavymi hrabľami vytrhaju tie kricky zo zeme
Zvieratám nič nezostane

Nosia vaky kde sa zmesti aj 70 litrov a nie že 2 kg. Detto huby. Mali by odrezať blízkom, to ani náhodou
Ja som bola napr v národných parkoch v Kanade. Tam to nikto nerobí, to len u nás. Drancujeme prírodu

tundra
autor
20. mar 2024

@zuzanazu85 v pripade,ze by doslo k povolenemu odlovu medveda,tak neznamena to,ze kazdy polovnik dostane tuto moznost.V polovnych zdruzeniach,maju na starost plan lovu polovny hospodari a tí rozdeluju povolenky na odlov,podla vlastneho rozhodnutia,resp. po porade s vyborom polovneho zdruzenia.Kedze lov medveda je komercne zaujimavy,je mozne,ze by odlov posunuli solventnemu zahranicnemu hostovi.A na margo veku polovnikov,ja mam trochu väcsi strach z tych "rýchlokvasnych",ktorí strielaju bez rozmýšlania takmer na vsetko...

tundra
autor
20. mar 2024

@lienka.7 sme na tom rovnako👍

tundra
autor
20. mar 2024

@la_dolce_vita moja mama ma cez 80 rokov a tiez rada chodi na hriby,posledne roky mam celkom strach a obavy,vzhladom na situaciu s medvedmi.

tundra
autor
20. mar 2024

@dadka1997 dakujem za Tvoj nazor,uplne suhlasim.

tundra
autor
20. mar 2024

@hiro on ich napadol a zozral....pisal si,ze si bol 500x v lese a medveda si nestretol.Mozno aj 1000x ho nestretnes,ale na 1001 sa dostanes medzi medvedicu a mlade a s velkym stastim to prezijes alebo skoncis ako ten pan - prva smrtelna obet medveda.Ten ochranar razil teoriu,ze medved bez dôvodu nezautoci.13 rokov mu to vychadzalo,kym nestretol 450 kg stareho samca,ktory sa vymykal vsetkym teoriam.To,ze mas iny nazor,neznamena,ze ta povazujem za nepriatela😉.

tundra
autor
20. mar 2024

@pribinak zazil som na vlastne oci,viem o com pises...

tundra
autor
20. mar 2024

@lenkakravcova vyjadrit sa môze kazdy,otazka je na ktoru stranu sa pridaju tí,ktori s medvedom nikdy a za ziadnych okolnosti do kontaktu nepridu.

tundra
autor
20. mar 2024

Dakujem vsetkym za odpovede👍.Ja osobne som za regulovany odlov,z dôvodu narastajuceho stretu cloveka s medvedom.V roku 2000 sa hovorilo o pocte 600-700ks medvedov.Mame rok 2024 a mam pocit,ze nikto na Slovensku aktualne nevie,kolko ich tu mame a to je najväcsi pruser,pretoze,ked nevieme kolko ich je,ako môzme prijat adekvatne opatrenia.

demodun
20. mar 2024

@petulda333 Francúzsko a Nemecko

zuzanazu85
20. mar 2024

Adekvátne opatrenia už máš... mimoriadna situácia ohľadom medveďa...no dúfam len,že človek ako osprostel,tak rýchlo aj dostane rozum. Hon na čarodejnice sa začal a ak sa zákon schvalnosti potvrdí,tiež dúfam,že emigrujú do zahraničia aj všetci macovia.

demodun
20. mar 2024

@tundra stretla som medveďa len raz. Bolo to našťastie bez následkov.
Som za reguláciu. To nie, že nemajú čo žrať, nemajú už ani priestor kde žiť. Potrebujú svoje teritórium.

petulda333
21. mar 2024

@demodun tych statov spominal viac

dadis
21. mar 2024

@lenkakravcova My z Bratislavy chodime do lesov s medvedmi mozno castejsie ako vy. Chodime na vylety, dovolenky, tury, bezky, chalupy. Ja som tu v karpatskom lese 3-4x do tyzdna. U nas v BA zver vidiet, nie je pomaly vychadzka, ked nevidim srnu, parkrat som aj diviaka videla, aj v lese, aj sa nam bezne po sidlisku prechadzaju (minule prevratili a vyjedli smetiak s bioodoadom). Som za 2.

lenkakravcova
21. mar 2024

@dadis a to máš odkiaľ že častejšie?
Na dedine sme malý rysy, vlky nad plotom. Takmer na každej vratke z obchodu stretávame stádo jeleňov a jeleňa. Nie malých srnok. 🙂
Iné je to mať v okolí domu pri deťoch iné je to vidieť na exkurziu do Tatier 3x do roka. Keď sa presťahuje s do regiónu kde ti okolo domu bude chodiť medveď alebo ti napadne dieťa ako teraz v LM, tak sa k jeho odstrelu môžeš začať vyjadrovať (v zmysle váhy slov). Inak je to len trepotanie do vetra bez praxe. Ja tiež neteoretizujem o Tom čo máte v BA ako robiť. Kde máte akú ulicu postaviť či zmeniť cestu. Vy tam žijete tak asi viete lepšie čo je na mieste vhodné a potrebné.

demodun
21. mar 2024

@petulda333 mne sa zdá, že spomínal Česko, Rakúsko, Nemecko a Francúzsko.

petulda333
21. mar 2024

@demodun moze byt,ja si uz nepamatam presne. Len som zachytila,ze v tych statoch je ich dokopy menej nez u nas

demodun
Autor odpoveď zmazal
petulda333
21. mar 2024

@demodun hroza. U nas nikdy medved nebol a uz tu nejake su.

demodun
21. mar 2024

@petulda333 tak tu boli medvede vždy.

dadis
21. mar 2024

@lenkakravcova Ked boli deti male, bola som viac na Liptove ako v BA a poznala som dost rodin. Oni do lesa nechodia, max ked rastu hriby. Turistika? Bicyklovanue s detmi? Lyzovanie? Fakt len par rodin.. nepisem o meste, ale o zivote v obci..

aalt
21. mar 2024

Riesenie podla "polovnikov" a "pronarodnych" politikov:
https://www.facebook.com/filipkuffa.sk/posts/pf...

zuzudrnda
21. mar 2024

@lenkakravcova toto je scestny názor. Tatry, Poľana, ...sú pre všetkých, aj pre ľudí z BA,Košíc, atď. Vyjadrovať sa maju naozaj odborníci na medvede, zoológovia, etológovia atď. Nie ktokoľvek len preto,že tam býva. Je to jeho voľba.

lenkakravcova
21. mar 2024

@zuzudrnda jeho voľba? Akože tie babky podľa teba majú aku možnosť sa presťahovať nikam inam keď ich nehnuteľnosť (mini dom so záhradou) má hodnotu možno 40.000€?
Snáď to nemyslíš vážne, že?
Lepšie je keď premnožených medveďov odstreliť školení poľovníci než keď ich budú ľudia po dedinách tráviť navnadamy s jedmi napr na potkany, nie?

zuzudrnda
21. mar 2024

@lenkakravcova poznámka k tomu, kto by mal o regulácii rozhodovať. Poľovníci to pre mňa nie sú. Nepochybujem však o ich záujme. Moja posledná veta sa dá aj takto pochopiť, ako ste napísali...nebola štastna. Pripúšťam. Aj keď babky spominate až teraz...Len mne to už v médiách a na internete zaváňa hystériou pri všetkom rešpekte a pochopení obáv https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/703781-z...