Meno pre dievčatko
Ahojte kočky chcela by som vás poprosiť na inšpiráciu nejaké dievčenské mena kľudne aj nezvyčajne. 😃 môžu byt aj chlapčenské
Čo hovoríte na meno pre dievča Dalia ?
Ďakujem 🙂
@nika3136 - neviem, prečo to hrotíš do tejto podoby. Skomoleniny sa tvoria práve preto, že každý si dáva verziu, akú sa mu zachce a aká sa komu páči, prirodzene, každý inú. Skomoleniny nie sú príčina, ale dôsledok. Sama vidíš, aký to má dopad, keď existuje xy možností napísania 1 mena - a nemá byť ako komu jasné z prvého videnia/počutia, ako to vysloviť či napísať.
"Keby sa na Slovensku nedávalo XY podôb, všetko by bolo každému nadmieru jasné" Veď práve to, že ľudia si vyberajú cudzie mená,ktoré existujú v tých xy podobách, spôsobuje ten chaos v písaní/vyslovovaní. Tie cudzie mená, ktoré si ľudia na Slovensku vyberajú, sú tiež len rôzne inojazyčné podoby jedného mena, niekto si vyberie napríklad anglickú verziu s dvomi "t", iný taliansku s jedným "t" , ale s "c".. a pod. To nie sú skomoleniny, sú to len iné verzie. skomoleniny vznikajú následkom toho alebo toho, že rodič po nejakej dobe zistí, že sa mu síce páči meno Scarlett, ale na to malinké dievčatko sa mu hodí viac povedať proste "Skarletka", detto Olívia (Olivka) a pod. Tie skomoleniny vzniknú proste prirodzene. Niekomu znejú čudne, niekomu sa to páči.
Úradníčka je negramotná, lebo nevie z pohľadu na človeka vypozorovať, ako sa píše jeho meno, ktoré existuje minimálne v 3 verziách? No neviem...
Ja čítam pozorne, bavíme sa o cudzích menách, mená ako Charlotte, Nicola, Nicoleta, Sophia, Matthias, Santiago a pod. sú cudzie mená (mnohé majú aj slovenskú verziu). A áno, existujú rodičia, ktorí dajú dieťaťu bez problémov meno Charlotte Slováková alebo Matthias Novák preto, lebo sa im to meno proste páči (a áno, podobných slovensko-zahraničných kombinácií poznám dosť a nie sú to ľudia, čo by im chýbala inteligencia, je to vec vkusu zrejme). Na nikoho neútočím (inak neviem, kto tu písal o negramotných úradníčkach...), len konštatujem, že mne osobne takáto kombinácia mien príde vyslovene zvláštna (tým netvrdím, že tie mená sa mi nepáčia). Mne sa z toho žalúdok rozhodne neobracia (obracia sa mi z úplne iných vecí ako sú mená detí teda), len to jednoducho nepovažujem za šťastné zvolené meno...
Mám pocit, že si to celé berieš nejako osobne, situáciu s pani učiteľkou som rozhodne nemyslela tak, že je negramotná (nevie prečítať) a že sa nevie opýtať. Treba brať veci trochu s nadhľadom.
A Santiago nepôjde zrejme študovať do zahraničia, pretože štúdium nevyzerá byť jeho silnou stránkou. Čo ale, samozrejme, nevylučuje fakt, že by sa to v budúcnosti mohlo zmeniť, aj keď o tom skôr pochybujem.
@katrinka8
V prvom rade sa asi nadýchni 🙂 neber to ako útok, ale ako diskusiu. Nikto nič nehrotí. Príde mi zvláštne, keď niekto útočí na "cudzie mená", ako dotyčná vyššie a pritom nemá naštudovaných asi ani 5 slovanských mien (uviedla som príklad), aj keď za ne bojuje. Pochybujem, že by tak chcela nazvať dieťa, ale k tomu sa už nechcem vyjadrovať.
Beriem to osobne, nakoľko sa ma to dotýka. Aj ty si vybrala práve to cudzie meno. Tvoja dcéra má meno gréckeho pôvodu, to, že sa poslovenštilo neznamená, že ho niektoré ženy na Slovensku nemôžu mať v pôvodnom znení.
Druhá vec
Čo mne osobne prekáža a nie len na mojom mene je fakt, že sa dotyčný človek ani nespýta, ako ho doma volajú alebo aké oslovenie si to dieťa praje. Ak ho mama volá doma Alica, žiadna učiteľka v škôlke by nemala používať skomoleninu Alicka, čo sa ale v praxi vôbec nedeje, keďže je to "milšie" a deťom sa to predsa hodí. Takže nech sa už dieťa volá akokoľvek a učiteľka či ktokoľvek iný nevie inú "formu", nech použije krstné meno, také ťažké? Myslím si, že nie. A nikoho tým neurazí.
A ak pozorne čítaš tak zistíš aj to, že predmetom veci vôbec nie je to, či má meno 3 podoby ale ešte raz zopakujem - CUDZIE MENÁ.
Jediné, čo sa snažím povedať je fakt, že mená pribúdali, bolo to tak odvždy. A tak, ako bolo zvláštne meno Nina, lebo to bolo zahraničné, cudzie, grécke (neviem ešte aké) a má ho teraz každé tretie dievčatko, netreba sa vzrušovať ani nad inými, ktoré našim deťom už tiež prídu bežné. Opäť môžeš vytiahnuť mená zo seriálov, rozprávok, páči sa mi auto tak dám dcére meno Mercedes. Aj v minulosti boli rozprávky, bola Danka a Janka, tiež sa určite niekto inšpiroval, ale nebolo to také divné.
Veď v tomto je dnešná doba úplne slobodná. Mne príde zvláštne to, keď sa volá mama Mária, muž Ján, majú dcéru Máriu a syna Jána. Viac, než to, že sa susedka volá Rosamunde. Ale čo, som nejaká divná? Vyjadrím svoj názor, nie, mne sa to nepáči, ale kým sa to páči im, prosím. Veď si žijú svoj život, nijako tým neobťažujú iných. U nás v škôlke nevedelo dievčatko povedať meno Zuzka. Vyslovovala to Džudžka. Keď sa predstavoval hovorila, že je Katka. Nehovoriac o tom, keď má človek v menej "r" a ráčkuje. Meno nemusí byť zahraničné, aby bolo pre dieťa ťažké, prinášalo mu do života nejaké problémy. Nebudem sa pozastavovať nad menom Mia len preto, že je iné a že som ho 10 rokov dozadu ani nepočula.
Každý máme iný vkus, mňa iba zaráža obmedzenosť žien na MK. Mne sa nepáči, je to hnus, groteska, komické atď.
Ale ja nie som typ človeka, ktorý dokáže premýšľať nad tým, prečo sa polovica detí v škôlke volá takto. Dôležité je to, ako sa volá moja dcéra, nie? Hádam mi nikto nenanúti meno Charlotte, keď nechcem. A ak tu niekto rieši, že si meno zvolím pre dieťa tak, aby bola nasilu originálna 😄 no ja neviem, nevedela by som pomenovať syna Pinokio iba preto, aby bol jediný 😄
Aby som to celé uzavrela
Nechcem už riešiť to, či je meno naše alebo nie. Páči sa mi, alebo nepáči. To je celé a nie je to vôbec ťažké rešpektovať iných, aj keď to tebe príde divné. Niekomu príde divné mať mená deti po rodičoch, či na rovnaké začínajúce písmenko. Ale veď všetko je vec vkusu 🤦 nebudem hodnotiť to, ako si sa rozhodla, tak nechápem, prečo sú tu stále ženy, ktoré majú za potrebu písať sem, aké je to neohľaduplné voči deťom a že rodičia to robia iba z nejakého rozmaru, aby boli zaujímaví. Opakujem - ich vec.
Týmto by som to asi aj uzavrela. Povedala som si svoje, možno sa opäť chytíš nejakej zle formulovanej vety. Ale som proti odcudzovaniu a útočeniu na iných, keď je to neprávom.
Ahoj, pekný deň🙂
K tejto diskusii len toľko,že nie je hanba volať sa hocijakým (cudzím či slovenským) menom,či už pasuje k priezvisku alebo nie, hanba je reagovať na meno kohokoľvek v štýle "Fuj", "hnus","rodičia chceli byť silou mocou originálni" a podobne.. sa mi nechce veriť, že to píšu ženy,matky.. aj vaše meno môže byť pre niekoho hnusné,rovnako tak meno vášho dieťaťa, nech už ste ho vyberali s akýmkoľvek dobrým úmyslom. A asi by vám dobre nepadlo,keby vaše dieťa príde domov uplakane,že niekto sa mu smial za to,ako sa volá..alebo že sa mu niekto smial za čokoľvek. Tak sa skúste nad sebou zamyslieť skôr,než napíšete ďalšiu hlúposť. Lebo presne kvôli takémuto "vzoru" od rodičov tie posmesky vznikajú..
@lexi245 mozes dať napríklad Lívia je to podobné ale lepšie sa bude oslovovať Livka ako Olivka 😀
@ave17 no vidíš, tu sme prišli k tomu, že každému sa páči niečo iné. Samozrejme je fajn vyjadriť svoj názor, na to sú diskusie, ale ty si to odprezentovala tak, že každý, kto dá meno, čo sa tebe nepáči alebo ho zaradzuješ do nejakej svojej vymyslenej kategórie, je vlastne mimo. Dá sa to povedať aj inak a áno, páči sa mi viac Vladimíra ako Aneta a rozhodne to nepovažujem za smolu. Prajem ti pekný deň 🙂
My máme dievčatko a volá sa Aurélia
meno by som jej nemenila aj keď ľudia sa sem tam dívajú kadejako
a brat sa volá Tadeáš čo je v meste kde žijeme úplne bežné meno a má ho hojný počet chlapcov 👦
podľa mňa nech si dá každý meno podľa svojho gusta 😊
KAROLINKA 🙂
Áno, súhlasím s Mohammedom. Od istých žien som počul, že chcú byť drsné. Mohammed pudí rešpekt na metre. Presnejšie tak na 15 metrov (efektívny rádius výbuchu granátu)
@stanislavicenka ja som chcela tiez Tatianu a mam nakoniec Marinu 😀, starsia je Sabina
@lexi245 ahoj, my máme chlapcov Richarda a Marka...keby máme dievčatko tak určite Karolínka a volali by sme ju Linôčka 🙂 a chlapci mohli byť Ema a Karolína...mala som pripravené obe alternatívy ;)
Stella

Tamarka
@marguay asi si to nepochopila lebo ja sa nevolaj zuzana.... To bolo meno ktoré som chcela mať namiesto môjho ojedinelého...keďže sa tak nevolal nikto iný... teraz napr sa tak bola už každé druhé dievča...Ja osobne neuznávam prehnanú originalitu... napríklad nerozumiem prečo sa niekto volá lucas... A nie lukáš...toto robia podľa mňa len mamy ktoré mali všeobecné známe meno....
@lexi245 Melánia, Melissa, Maxim
aj Maxima je pekné
My mame Valentinu, Natasu a Lindu .)
Liliana, Mia, Malvina 🙂
@shandy137 Tami, Tamik, Tamarka, Tamarenka,to najcastejsie..potom Tamuška, Taminka, Tamčik, Tamina, svagrina raz povedala Tamča, ale to je skor v Cechach pouzivane, mne nesedi.... a ked neposlucha Tamara
A obcas jej muz povie Herminka😂😂😂 pocuj, Herminka...to hovori vsetkym nasim babam🤪🤪

@nika3136 stačilo . Ak nezvládaš diskusiu bez osobných útokov tak nediskutuj.