Môže evanjelička chodiť na katolícku spoveď?
Som evanjelička, presťahovali sme sa do druhého mesta a blízko mám len katolícky kostol, tak tam raz za čas chodím.. Môžem ako evanjelička ísť na spoveď aj u katolíkov? Prosím normálne komentáre, vďaka. Viem, že mi v tom nič nebráni, ale chcem vedieť ako je to z pohľadu viery..
@lenkakravcova myslím že bludy píšeš ty ...a celkom slušné.
ani r. katolík nemôže chodiť na prijímanie ak sa napr. rozviedol a rozvod nie je cirkevný...
alebo žije v partnerskom zväzku - nie v manželskom
na spoveď ísť môže, ale nie na prijímanie.
Nie , ja som evanjelicka, muž katolík a nesmiem chodiť na ich spoveď ani keď chodia na svadbách a pohreboch na oplátku . Mam to vysvetlene od katolíckeho kňaza
@deti95060810 daj dôkaz na svoje tvrdenie.
Zo stránky odpovedí kňazov:
- Co musim spravit ked chcem prejst z evanjelickej cirkvi ku katolickej??Mozem ako evanjelik ist na spoved ku katolikom???Dakujem.
- Existuje obrad prijatia do Katolíckej cirkvi, ktorému by mala predchádzať určitá príprava, aby bolo aj Vám jasné, čo ako katolíci vyznávame. Proces je pomerne jednoduchý a rýchly, potom by ste mohli ísť aj na sv. spoveď a k iným sviatostiam. Odporúčam, aby ste sa obrátili na katolíckeho kňaza vo Vašom bydlisku, prípadne aj inde, kde by Vám to vyhovovalo.
@lakebabe
Hm, čiže oni odignorovali toto:
1464 Kňazi majú povzbudzovať veriacich, aby pristupovali k sviatosti pokánia, a majú prejaviť ochotu vysluhovať túto sviatosť vždy, keď o ňu kresťania rozumne požiadajú. (Katechizmus RKC, nepíše sa tam nič o katolikoch, je tam všeobecný pojem kresťan..)
Pozri, záleží od toho farára. Priamo zakázané to samozrejme nie je. Ale rátaj s tým, že môžeš naraziť aj takého, čo ťa odmietne. Ja keď som bol vybavovať svadbu, tak farár mi povedal bez okolkov, že nemá problém, že nastávajúca je gréckokatolíčka. Zmieril by sa aj s pravoslávnou, ale nemám mu do kostola ťahať evanjelikov. Ale zase kňaz čo mi krstil deti, ten by s tým problém nemal určite.
Je to také tragikomické, ako si vzájomne snažia kresťanské cirkvi robiť napriek a jedni druhým neuznávať rôzne činnosti. 😶
V islame sa takto nedelíme. Je jedno akého sme smeru, v každej mešite sa môžeme modliť spoločne a ráta sa nám to rovnako.
@lenkakravcova katolícki kňazi sú veľmi zasadne proti evanjelikom v katolíckej viere z mojich skúseností a absolútne mi je to jedno. Mam svoj kostol , svoju vieru a mam kam chodiť. U nás v cirkvi je to o dosť benevolentnejsie dokonca nie sú problém ani zmiešané manželstva v kostole. Ale všetko záleží od kňaza.
@beasy myslim ze nemoze. Kamoska ma muza evanielika a syn im isiel na prve sv prijimanie- katolik. Otec nesiel na sv prijimanie na hostiu. Iba odviedol syna k oltaru a hostiu dostala iba matka a syn. Viem, ze sa otec siel ukazat pred omsou knazovi aby vedel komu nema davat hostiu.
@zuzinka888 ale to isté aj u evanjelikov...
tiež keď išli deti na konf, tak rodič katolík nešiel na Večeru Pánovu... tak sa u ev. volá spoveď + prijímanie.
a že sú miešané manželstvá? tých je ako maku...
@yosi dosť zvláštny postoj pána farára... 🙄
to akože keby si mal nastavajúcu evanj. tak by bol problém hej?
Vykašli sa na kňazov a ich predpisy. Choď na spoveď a povedz mu čo chceš. Dôležité je to čo ľutuješ a povieš Bohu a nie jemu. Evanielická spoveď je niekedy praktickejšia. Inokedy a ak je to dobrý kňaz, tak je lepšia tá katolícka. Ty si vyberaj svoju duchovnú cestu a vodcu k jedinemu Bohu. A hoci aj každý rok niekoho ineho. Nik nemá právo ti prikazovať čo máš robiť vo vzťahu k Bohu. Môže ti len radiť a viesť ťa, ak sa chceš nechať viesť. Všetky tie prikazy a zákazy sú vporiadku, pokým to nie je obmedzovanie a miešanie sa do svedomia človeka. Pre mňa sú to len odporúčania, ktoré sa slobodne rozhodnem počúvať.
@lenkakravcova Ak chce niekto pristupovat ku katolickym sviatostiam, ma tomu predchadzat ista priprava, aby vedel, k comu pri tych sviatostiach dochadza a ako sa na ne pripravit, ako ich prijat. V nebezpecenstve smrti, ked nie je cas na pripravu, katolicky knaz moze vysluzit tieto sviatosti kazdemu, kto o to poziada. Dokonca to moze urobit aj knaz, ktory ma zakazanu cinnost. Lebo v nebezpecenstve smrti je dolezitejsia sviatost ako cirkevny trest.
@deti95060810 pre veľa katolíckych kňazov bohuzial to je problém. Hlavne dediny na Kysuciach, Orava a tade som sa s tým stretla. Neberú nás ako rovnocennu cirkev poniektorí kňazi
@maja22 žiaľ ja mam dosť iné skúsenosti.
Nikto im neberie rešpekt , ale muž je pôvodom z Kysúc a keď tam kňazovi s ktorým sa cely zivot pozná povedal , že si bude brat evanjelicku, kňaz bol veľmi pohoršeny ci si nevie nájsť niekoho s poriadnou vierou. A to nebola moja jediná skúsenosť medzi katolíkmi. Chvalabohu deje sa to poväčšine u staršej generácie kňazov a na hlbokých katolíckych dedinách.
Mne to je úplne jedno, pretože do kostola nechodím vôbec, ani do jedného, len na svadby a pohreby, muž takisto kostol nenavstevuje, takže to neriešim. Ale vždy to tu bolo aj bude . Taky istý problém mala este aj moja mama, keď si nasla katolika môjho otca, u nich v cirkvi. Bude to tu ešte veľmi dlho.
U nás farár nemá problém spraviť aj zmiešané svadby príp krstiny a nikto z toho nerobí drámu ako katolici
@deti95060810 ja nenarazam na zmiesane manzelstva ale na fakt, ze ak by mohol ist tak by siel na prijimanie. Teda nemoze ist na prijimanie ako sa pytala autorka. Teda moze ale bola by to svatokrdez a to autorka asi nechce.
Evanjelici na spoveď u katolikov nie, myslis asi prijimanie. Ak nikto nevie, ze si evanjelicka...ja som tiez evanjelicka, par razy som bola na katol.omsi a ked sli ostatni na prijimanie, ja som.si dala na usta prst(bolo mi povedane), dostala som od knaza požehnanie
@lakebabe ked je clovek pevne ukotveny vo svojej viere, tak v pripade, ze je to u partnerov odlisne, prinasa to nesulad a nejednotu do manzelstva. Preto starsia generacia varovala pred tymto spojenim. Ale pokial je viera len formalna, neprezivana celym srdcom, tak vtedy tu nejednotu nie je tak citit, v ppdstate su jednotni v tej "formalnosti" a ziju si v pohode.
@deti95060810 Áno, bol by to problém. Nedovolil by nám sobáš v kostole. Veď to povedal jasne...
@maja22 nikomu to neprináša nesúlad do manželstva.
Moja mama bola vydatá cely zivot v inej cirkvi ako jej muž a ani jednému to neprinasalo nesúlad. Nikto nikomu nebránil chodiť do svojho kostola a mat svoju vieru. Toto je názor ktorý sa prezentuje u vás katolíkov, u nás nie. U nás sú otvorenejsi a hlavne prístupni aj iným nazorom vo viere.
@muchotrafka298 je vyznanie hriechov ako.sucast svatej omse _ Moja vina, moja vina, moja prevelka vina. Preto prosím ... #kazdy kto je v kostole sa moze pripojit. Potom nasleduje prosba o Bozie zmilovanie _ Pane, zmiluj sa. Eucharistiu vsak prijat moze len katolik, ktory sa aspon raz v roku sukromne vyspoveda a ktory nie je v stave tazkeho hriechu pred prijimanim.
@lenkakravcova modlit sa spolu mozu, aj modlia vsetci krestania. Ak chcu. Prijimanie Eucharistie je nieco ine... kazdopadne rozhovor s miestnym knazom autorke urcite pomoze, verim ze aj k integracii do.miestnej katolickej farnosti. Bolo by pekne, keby na otazku odpovedali praktizujuci katolici.ani ja neodpovedam ma otazky o islame.🙂
ak mas zaujem o individualnu spoved, mozes o nu poziadat aj evanjelickeho farara
Katolíci takú spoveď ako ty chces nemajú.
@beasy podla mna ta knaz neoplamal knazi su cirkev a maju pravidla a napriek tomu ze niektore su relativne podrobne a jasne pochopitelne spisane (ale okrem katechizmu je vela z toho skorej odporucanim alebo nazorom jednotlivca ako vseobecnym pravidlom) aj je to zivi organizmus ktory a meni a vyvija osobne si myslim ze ta neoklamal on naozaj uprimne si myslel a veril ze to tak je .. ;) a naopak iny knaz to moze mat naopak... je vela tem v katolickej cirkvi v ktorych to tak je su liberalnejsi knazi a aj nie..tie pravidla cirkvi sa inak beru ako nejake zákony v zbierke zákonov štátu.. je tam večsia sloboda daná individualite ktorá v dobrej viere rieši veci najlepsie ako vie, tak aby to bolo pre dobro veci. Je to rovnako ako ked knaz dovoli mat dietatu birmovnu mamu ktora nema 1 sv primanie ani birmovku. Vynimka sa urobi ale z citom na okolnosti nie len tak pre hocjaky hlupi dovod...
Je smiešne ako sa tu vadíte či niekto môže to či ono. Katolíci aj evanielici vyznávajú jedného Boha, len tie tanečky okolo sú rôzne. Preto mi príde úplne ekvivalentné či mám spoveď, vyznanie hriechov alebo rozhovor s Bohom v takom alebo onakom kostole. A nebodaj si dám do ust oplatku, ktorá niekde predstavuje telo Krista. Je to len symbol viery, tak ako aj všetko ostatné.
Už dva storočia sa hovorí o ekumenizácii (zjednotení) cirkví. Možno nastal čas, aby sa kresťania posunuli konečne vpred a našli spoločnú reč a spoločnú cestu 😉
@lakebabe nepis, ze "nikomu", mozes potvrdit len vlastnu skusenost, nie cudziu. Prinasa to nesulad. Zvyraznuje sa pri vychove deti. A vela zavisi aj od povah tych dvoch. Toto bolo vcera na fb stranke Vladyka Milan odpoveda: Slava Isusu Christu, pomôžte mi prosím Vás, už som zúfala a nevládzem ďalej.....Zijem v zmiešanom manželstve, je to ťažke a veľmi...Ano každý si povie, mali ste to riešiť pred manželstvom, ano mali ale človek je zaslepený a hlúpý nevidí nič len lásku a vidí sveť cez ružové okuliare.... A problemy prišli , keď sa narodili deti😥...Manžel je Právoslavný , ale len papierovo dá sa povedat že nepraktizujúci len tvrdý pravoslavny veriaci s chladný srdcom k Bohu, ktorý si tvrdo stojím za svojím ale Chrám nenavstevuje len vynimocne...Deti sú pokrstené u pravoslavnych, lebo ak by som neustupila tak deti nie sú pokrstené dodnes...Ano vsetko podpisoval, čo mal ale aj napriek tomu mi bránil. Len prichadza obdobie prvej sv.spovede a sme tam kde sme boli pred rokmi, zase brani, aby syn isiel na prvú sv. spoved k nam greckokatolíkom😥čo mám robiť? Ako mám postupovať? Som už unavena a veľmi z toho vyčerpaná, nevladzem...Ja deti učim greckokatolíckej viere, modlím sa s nimi a chodim do chrámu vsetko ich učim ja a veľa plačem lebo ako vidím že deti sa už pripravujú na sv.spoveď a mne zase manžel brani....Prečo to robí?😥Brani mi dať im vieru v ktorú verím a zijem a miesto toho im mám dať niečo v čom nežijeme a len pre svoju zaťatosť a pýchu chce vsetko zniciť a ublizuje nám aj syn sa teši a minule mi povedal ze mamka už sa tesim keď pôjdem ja na sv.spoved a pôjdem s tebou prijať eucharistiu, ako mu vysvetliť ze nemôže, lebo je inej viery ako ja? Prečo viera rozdeľuje ľudí? Nechcem dopustiť to aby syn trpel a nešiel na sv.spoveď ale viem ze ked zase ustupim ja tak už viac nebude mocť prijať u nás, nebude mocť isť so mnou na sv.spoveď a akoby som týto prisla o svoje dieťa myslim v oblasti viery...prosím pomôžte mi ja už naozaj nevládzem🙏☹ďakujem za odpoveď a ospravedlňujem sa za pravopis, len píšem to v ťažkom období kedy mi slzy teču po tvari kazdý deň
-
Prinasa to problemy, toto nie je ojedinely pripad.
Bola som na svadbe v katolickom kostole . Katolícka si brala evanjelika . Mali všetko ako ma byt podľa našej viery a on hostiu nedostal . Ona áno …
@beasy

@beasy povedal ti to správne ako je to podľa rkc.